Keressen minket

Horgászat

Kapitális szürkeharcsákat fogtak a Lehőczi holtágon – Galériával

Print Friendly, PDF & Email

A Lehőczi holtágon kapitális szürkeharcsát fogtak ki helyi horgászok.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Lassan véget értek a téli hónapok. A szürkeharcsa horgászok azonban már megkezdték a felszereléseik előkészítését az idei évre – kezdte beszámolóját Bíró Róbert.

Fotó: Agro Jager News

A Lehőczi holtágon halőrként dolgozó Wimmer Ferenccel, folyamatosan mérték a napi hőmérsékletet és a vízhőfokot. A csapat másik része, Iszkádi Tamás és Barna Tamás szürkeharcsa vadászok is türelmesen várták a megfelelő pillanatot. A felmelegedés már február végén elkezdődött. A legnagyobb harcsák,  farkaséhesen, ilyenkor hamarabb hagyják el a fészkeiket. Köztudott tény, hogy ezek a nagytestű ragadozó halak ilyenkor nem válogatnak. A lehető legrövidebb idő alatt szinte mindent megtámadnak és jóval óvatlanabbak. A már egyszer megakasztott, több tízkilós halak megpróbálják elkerülni a horgászokat. Amikor a levegő hőmérséklet elérte a 15-16 Celsius fokot, a víz hőmérséklete eléri a nyolc fokot. Több napnak kellett eltelnie ahhoz, mire a nagy víztömeg is felmelegesdésnek indult. Ez a minimum érték, amikor a harcsák megmozdulnak.

Fotó: Agro Jager News

Minden optimálisan alakult: a horgászat napján csökkenő légnyomás, nyugati szél fogadta a baráti társaságot. Bíró Róbert ki akarta hagyni az idei első közös horgászatukat. A felesége külön kérésének eleget téve, kisebb megfázással csatlakozott a szürkeharcsa-vadászokhoz. A Páger-ároktól nem messze vertek sátrat. A 2023-as év egy hatalmas kapással vette kezdetét. A kapás még az összeszokott csapatnak is meglepetést okozott. Az 55-ös fonott zsinór és a hozzátartozó márkás orsó egyértelműen jelezte a nehézsúlyú “versenyzőt”. Azonnal csónakba szálltak. Mindent megtettek, de a hal tudatosan az akadók felé vette az irányt, ahol le is akadt és eltűnt. A hal méreteit még megsaccolni sem lehetett, mert nem tudták megállítani . A Lehőczi holtágon ismert egy közel 100 kilós egyed, amit csak megakasztani tudtak. Senki nem volt képes legalább egy fénykép erejéig kiemelni a vízből. Bíró Róbert több esetben pergetve is megakasztotta, de a felkészültsége, kiváló felszerelése ellenére is a hal bizonyult jobbnak. A 40-es fonott zsinórt már több esetben eltépte. A nagy harcsákra jellemző az, hogy a saját vízterületeiket kiválóan ismerik. Ha megakasztják őket, tudatosan az akadókba menekülnek, ahol már ők állnak nyerésre.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

Az éjszaka azonban még közel sem ért véget. Este 11 órakor egy újabb hatalmas harcsa vágott oda a tenyeres dévérnek, amit spannolós módszerrel kínáltak fel, a parttól megközelítőleg 200 méterre. Ezt a halat sikerült kifogni. A mérleg 44,80 kilogrammot mutatott a parton. Wimmer Ferenc is, aki éjszakánként gyalog, a sötétben keresi az orvhorgászokat, pár órával később szerencsével járt. Reggel hat órakor egy “kisebb” 33 kilós harcsát akasztott meg. Azért, hogy a halakat leghamarabb kiemeljék, minden esetben csónakkal indulnak. Szürkeharcsát soha nem hoznak el holtágból.

Fotó: Agro Jager News

Miután a csapat haza indult, Barna Tamás és Wimmer Ferenc kora estére még visszament horgászni. Milyen jó döntést hoztak! 19 óra magasságában kifogott egy 40 kilós harcsát! A dupla halas csalis technika működött. A munka és család miatt azonban több napot nem tudtak kint tölteni. A harcsák ilyenkor intenzíven táplálkoznak, majd a nagyok “visszafekszenek” a fészkeikbe. Év közben is lehet bárkinek szerencséje, de a szürkeharcsa-horgászoknál a kora tavasz és a késő ősz számít a legjobb vadászidénynek.  A harcsahorgászat talán a legnehezebbek egyike. Sokat kell kint ülni a teljesen sötétben, sokszor egyedül is, amikor a barátok nem érnek rá. Az esetek többségében még a profiknak sem jön össze mindig, de ha egyszer sikerül egy nagy halat megakasztani felejtehetetlen élményekkel gazdagodunk – zárta beszámolóját Bíró Róbert.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fényképek forrása: Barna Tamás, Bíró Róbert, Iszkádi Tamás, és Wimmer Ferenc

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom