A kanadai vörös húsipar a marha- és borjúhússal, a sertéssel, a báránnyal és a birkahússal, a kecskehússal, valamint a nyúl és a lóhússal és nem utolsó sorban a bölénnyel együtt 2018-ban elérte a 21,1 a milliárd dollárnyi export mennyiséget. A kanadai húsfeldolgozó társaságok a húskészítmények széles skáláját gyártják. A friss és fagyasztott hústól a feldolgozott, füstölt, konzerv, illetve főtt húsokon át a kolbász- és a felvágott féleségek is jelentős mennyiséggel bírnak. Érdekesség, hogy a kanadai feldolgozott húsok, például a kolbászok, vagy a felvágottak körülbelül 70% -a sertéshúsból készül.
A kanadai vörös hús egészséges, illetve a következetes élelmiszerbiztonság rendszerek Kanadában jól kiépítettek, amelyek igen kedveznek az export piacnak. A Kanadai Élelmiszer-ellenőrző Ügynökség (CFIA) együttműködik az iparral és a jó hírnév fenntartása és fejlesztése érdekében megvizsgálja az export termékeket és a szövetségi nyilvántartásba vett létesítményeket.
Fotó: Calgary Herald
Iparág méretei 2018-ban
Kanadában 11,58 millió szarvasmarha és borjú szerepelt a nyilvántartásokban, ami 0,3% -kal több volt 2017-hez képest. Mintegy 73 600 kanadai farmon és tanyán nevelik ezeket az állatokat. Az Alberta tartományban található Kanada teljes állatállományának körülbelül 41%-a. A szarvasmarha és borjú értékesítéséből származó 2018. évi mezőgazdasági bevételek 9,1 milliárd dollárt tettek ki, ami a teljes gazdálkodási bevétel 14,6% -át jelentette.
2018-ban a sertésállomány megközelítőleg 14,17 millió állat volt, amely az előző évhez képest 1,7% -kal volt több, ami mindösszesen 870 gazdaságban oszlott el. A vágósertések 2018-ban történő eladásából származó mezőgazdasági üzemi bevételek 4,1 milliárd dollárt tettek ki, ami a teljes gazdálkodási bevétel 6,6% -át jelentette az iparágnak.
A juh és a bárány megközelítőleg 825 400 darab volt, ami az előző évhez képest 1,4% -kal több, amit mintegy 9 390 gazdaságban tartottak a gazdák (2016 évi adatok).
A kanadai juhtenyésztés elsősorban Ontarioban, Quebecben és Alberta tartományokban a legerősebb (70%). A juh- és báránytenyésztésből származó gazdálkodásból származó bevételek 2018-ban 185,8 millió dollárt tettek ki, ami a teljes gazdálkodási bevétel 0,3% -a.
A 2016-os mezőgazdasági adatok alapján 5627 gazdaságban 230 034 kecskét jelentettek, amely az elmúlt öt évben 2% -os növekedést jelent. Kanadában a kecskeipar három különálló ágazatra osztható: hústermékek mellett a tejtermék (tej) és gyapjú (angóra és kasmír) félékre oszlik meg.
Külön érdekesség, hogy a 2016-os évben 119 314 bölény bölény élt 975 kanadai farmon. A bölénytartás elsősorban Kanada nyugati részére koncentrálódik, ahol az állomány 80%-a él. Főleg Saskatchewanban és Alberta tartományokban tenyésztenek bölényt.
Fotó: Rocky Mountain Buffalo Ranch & Guest Cottage
A bölényhús nagy részét az Egyesült Államokba szállítják (2018-ban 51% volt), emellett számos európai országba történik export, nevezetesen az Egyesült Királyságba, Franciaországba és Svájcba exportálnak húst termékeket csontozat nélkül.
A 2016. évi mezőgazdasági adatgyűjtés során 37 343 tenyésztett szarvasfélékkel is foglalkoznak (szarvas és jávorszarvas), de a 600 gazdaságban 28%-kal csökkent az elmúlt öt évben az állomány nagysága. A jávorszarvasokat elsősorban Kanada nyugati részén, a gímszarvasokat a keleti tartományokban tenyésztik. Emellett dámszarvas, fehérfarkú szarvas és más szarvasfajokkal is foglalkoznak Kanadában.
Kanadai vörös hús export iránya és volumene
A kanadai marha- és borjúhús-kivitel 5,2% -kal nőtt. 2018-ban, a becsült értéke 2,75 milliárd dollár volt. Az Egyesült Államokba irányuló kivitel 5,2%-kal növekedett 2018-ban, de a Mexikóba irányuló kivitel 9,8%-kal csökkent ugyanebben az időszakban.
Az ázsiai kivitel vegyes volt a kanadai export számára, ugyanis a marha- és borjúhús exportja Japánba és Kínába 20,2% és 19,4%-kal nőtt, míg Hongkongba (-5,2%) és Dél-Koreába (-6,4%) az előző év azonos időszakához képest csökkenést kellett elviselniük. Az Egyesült Államok a kanadai marhahús legnagyobb exportpiaca, amely az export kb. 74% -át teszi ki!
2018-ban 630 769 darab szarvasmarhát exportáltak az Egyesült Államokba tenyésztéshez, élelmezésre és feldolgozásra. A szarvasmarha és üsző exportban a legnagyobb hányadot vágóhidakra vittek (37,9%). 2018-ban a szarvasmarha-export az Egyesült Államokban az élőállat kereskedelme 31,4%-át tette ki, és 2017 évhez képest 45,8%-kal nőtt, ami összesen 197 872 darab állatot jelentett.
2018-ban 21,4 millió sertés cserélt gazdát a kanadai piacokon, ami 0,9%-kal csökkent 2017-évhez képest. Ezen kívül 695 080 állat került különböző feldolgozó létesítményekbe az Egyesült Államokban, így megközelítőleg 4,5 millió állat került exportra az Egyesült Államokbeli gazdaságokba.
Fotó: CBC News
Az élő sertés exportja valamennyi országba 6,2% -kal csökkent, 2017-ben, de így is a teljes mennyiség megközelítőleg 5,3 millió darab volt.
A sertéshús 2018-ban 1,26 millió tonnára nőtt, 1,9%-kal csökkent 2017 évhez képest. Az Egyesült Államokba irányuló eladások 9,0%-kal, 346 834 tonnára csökkentek, míg a kínai értékesítés 7,0% -kal 283 244 tonnára csökkent.
Kanada sertés kivitele az előző év azonos időszakához képest azonban növekedett, különösen Japánba és Mexikóba. Az összes országba irányuló sertés- és sertéshús-export értéke 3,9 milliárd dollárt tett ki 2018-ban; 4,0% -kal kevesebbet 2017-évtől számítva (4,0 milliárd dollár).
A feldolgozott sertéshús-értékesítés összesen 73 380 tonna volt 2018-ban, a vásárlók közül kiemelkedik az Amerikai Egyesült Államok (48,3%).
A vörös hús kivitelén kívül fontos megemlíteni, hogy Kanada a halal vágással az arab piacokat is megcélozta, de képes kóser vágást, továbbá bio húsokat és húskészítményeket is biztosítani a vásárlói számára.
Cikket a kanadai kormány adatai alapján átdolgozta és magyarra fordította:
Dr. Szilágyi Gergely PhD