Keressen minket

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2023. augusztus 31.

Print Friendly, PDF & Email

Augusztus végi aszály információk:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A múlt hét második felében forró, nagyrészt száraz idő uralkodott hazánkban, komolyabb záporok, zivatarok a Dunántúl északi felén péntek hajnalban alakultak ki. Hétfő este egy közeledő frontrendszer hatására igen heves, sokfelé károkozó zivatarok alakultak ki a Dunántúlon.

Kedden és szerdán újabb záporos csapadékgócok alakultak ki, immár kelet felé terjedően is. A lehullott csapadék mennyisége 5 és 20 mm között alakult, a Dunántúlon nagy területen és a Tiszántúl északi részén 20-40 mm is leesett, míg helyenként Baranyában és a Békéscsaba – Szolnok – Jászberény – Ózd vonal széles sávjában alig valami. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege északon, északnyugaton többletet, míg Somogyban és Baranyában, illetve az Alföldön többfelé 10-30 mm hiányt mutat.

A talajok sokat nedvesedtek a héten: a felső 20 cm-es talajréteg az ország nagyobb részén kellően nedves, az Alföldön maradtak száraz foltok. A mélyebb rétegek is az Alföldön, főleg a Tiszántúlon és Szolnok – Jászberény térségében kritikusan szárazak. A nyárvégi aszály által érintett területek nagysága sokat nem változott, az Alföld érintett területei ezúttal sem kaptak nagyobb esőt. Szántóföldi növényeink közül a napraforgó már egyáltalán nem igényel csapadékot, de a kukorica sem nagyon. Az őszi képosztarepce vetésére azonban az Alföldön többfelé túl száraz a talaj.

A következő 6-8 nap során mérsékelten meleg, többnyire száraz idő várható. A hét végéig elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, majd a jövő hét közepéig még ennyi sem, így területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű.

Forrás: MET

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2024. május 16.

Print Friendly, PDF & Email

Aszály információk május közepén:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A mögöttünk álló egy hétben nagyrészt napos, száraz időben volt részünk. Bár kisebb esők, záporok minden nap előfordultak valahol az országban, számottevő mennyiség csak hétfőn nyugaton illetve szerdán a Tiszántúlon foltokban kialakult záporokból, zivatarokból hullott. Így az elmúlt napok csapadékösszege az említett tájakon is csak kevés helyen haladta meg az 5 mm-t, nagy területen azonban semmi sem esett.

Ábra: MET

A talaj felszín közeli rétege a délnyugati országrész és a Szamosköz, Krasznaköz kivételével rendkívül száraz, sokfelé a növények számára hasznosítható nedvességmennyiség kevesebb, mint 30%-át tartalmazza, és a középső talajréteg is sokat veszített nedvességtartalmából az elmúlt egy hét során.

A még sekélyen gyökerező napraforgó és kukorica az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődik.

Az előttünk álló egy hétben változékonyabb, az eddiginél csapadékosabb időben lesz részünk. Csütörtökről péntekre éjszaka kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, így szombat reggelig területi átlagban 5 és 15 mm közötti csapadékra van kilátás, de lokálisan ennél jóval több is eshet. Majd hétfőn és kedden ismét nagyobb területen várható csapadék, akár heves záporok, felhőszakadással kísért zivatarok is lehetnek. Így összességében a következő egy hétben lehulló csapadék mennyisége az ország jelentős részén 30 és 50 mm között valószínű.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Print Friendly, PDF & Email

Megszüntették a tűzgyújtási tilalmat.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Fotó: NÉBIH

A lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, valamint átnedvesítette az 1 és 10 órás holt biomasszát is, melyek hatására csökkent a tűzkockázat.
A Tűz Időjárási Index ugyancsak alátámasztja, hogy az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már tűzveszélyt nem okoz.
Az előrejelzés alapján a következő napokban is borult, hűvös idő várható, esetenként záporokkal. A csapadék és az alacsony hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is.

A Nébih – a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyetértésével – május 18-tól Bács-Kiskun vármegye területén is megszünteti a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat, azaz jelen állás szerint nem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

A hatóság figyelmezteti a lakosságot, hogy a tűzgyújtási tilalom visszavonását követően az erdőterületen továbbra is csak szélcsendes időben, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken rakhatnak tüzet. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, annak biztonságos oltásáról minden esetben kötelező gondoskodni. A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

48 százalékkal több műtrágya fogyott, mint egy évvel korábban

Print Friendly, PDF & Email

Közzétették a 2024 első negyedéves műtrágya adatokat:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A műtrágya-forgalmazók 522 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2024 első negyedévében. Az értékesített mennyiség 48 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, ennek ellenére – az árcsökkenés eredményeképp – a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 25 milliárd forinttal 71,8 milliárd forintra csökkent. A műtrágyaárak – a KSH számításai szerint – átlagosan 43,6 százalékkal voltak alacsonyabbak 2024 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.

Ábra: AKI

A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat értékesítette 2024 első negyedévében közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 89 százalékát.

A mezőgazdasági termelők által 2024 első negyedévében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 161 ezer tonnát tett ki, 52 ezer tonnával (+47,8 százalék) többet az egy évvel korábbinál, de még nem érte el a 2022 első negyedévi forgalmat. A nitrogénhatóanyag-tartalom 47,3, a foszfor közel 60, a kálium pedig mintegy 45 százalékkal volt magasabb a bázisidőszakhoz viszonyítva. Az NPK-hatóanyagok aránya 2024 első negyedévében nem változott az egy évvel korábbihoz (90:5:5) képest.

Természetes súlyban vizsgálva 2024 első negyedévében közvetlenül mezőgazdasági termelőknek 522 ezer tonna műtrágyát értékesítettek, ebből 483 ezer tonna egykomponensű, 39 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű és az összetett műtrágya aránya 92:8 volt. A teljes eladott volumen közel másfélszeresére nőtt (+47,6 százalék) az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül egykomponensű nitrogénműtrágyából 47,4 százalékkal (154 ezer tonnával), összetett műtrágyából 51,3 százalékkal (13 ezer tonnával) vásároltak többet a termelők. Az egyszerű káliumműtrágya forgalma 33,4 százalékkal emelkedett, így 3,2 ezer tonna fogyott belőle, az egykomponensű foszforműtrágya-eladás szintén harmadával volt több: az egy évvel korábbi 176 tonnával szemben 236 tonnát értékesítettek.

További információk e témában a Műtrágya-értékesítés mezőgazdasági termelőknek 2024. I. negyedév című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 2. szám.

Tovább olvasom