A halak, mint minden más változó testhőmérsékleti állat, a tél hideg periódusban nyugalmi állapotban kerülnek, Ilyenkor a folyik és tavak mélyebb részeire vándorolnak, ahol a legnagyobb sűrűségű -4 C-os víz is rétegződik. és gödröket, vermeket keresnek maguknak.

Orvhorgászok súlyos károkat okozhatnak a téli nyugalmi időszakban. A halak telelőhelyeinek zavarása stresszt okoz, és legyengülhetnek a halak. Ezek a halak hamarabb elpusztulnak (Kép: Pixabay)

Ebben az időszakan az életfunkciók intenzitása a hőmérséklet csökkenésével arányos szintén lecsökken. Megáll a testtömeggyarapodás, mivel az anyagcsere folyamatokat generáló enzimaktivitás is sokkal alacsonyabb lesz. llyenkor csak a létfenntartó szervek működéséhez használnak energiát, melyet elsősorban az ősz folyamán felhalmozott tartalék zsírkészleteik feleléséből fedeznek. Ez a tartalék energia készlet viszont véges és az evolúció sorin igy alakult ki, hogy általában csak annyi halmozódik fel belőlé. amennyi a téli túléleshez elegendő.

Amennyiben az ősszel felhalmozott zsírtartalom nem elegendő, a hal nyugtalanul telel, táplálékot keres, és tavaszra teljesen legyengül, megbetegszik. majd legvégsó esetben elpusztul. A felhalmozott zsiradék felhasználását fokozhatják különféle stressz, hatások, melyek nem hagyják a halakat viszonylag egyhelyben, kevés mozgással vermelni, hanem arra kényszerítik őket, hogy aktív úszást végezzenek. Ennek az lesz a következménye. hogy a létfenntartó szervek működtetése érdekében felhalmozott zsír vagy energia tartalék jelentős része a stresszel szembeni védekezésre használják fel és nem tart ki a tél végéig. még akkor sem, ha eredetileg elegendő lett volna. A halak ilyenkor lesoványodva, az ellenállóképességük és a immunrendszerük károsodási miatt betegségekkel.

Parazitákkal megfertőződve jönnek ki a télből. Természetesen ezek a stresszhatások a következő év szaporodására is negatív hatással vannak, mivel egy sovány,  legyengült,  betegségekkel terhelt hal vagy le sem ívik. vagy pedig nagyon rossz minőségű ivarterméket termel, melyből gyenge, életképtelen utódok kelnek ki. Ilyen telelést zavaró stresszhatások lehetnek a vermelő helyeken történő intenzív horgászat. a gyakori csónakhasználat. de a gereblyéző halfogási mód alkalmazása is az orvhorgászok részéről. Ezek mind intenzív mozgásra késztetik a halakat a nyugodt vermeléssel szemben. Megjegyzem, hogy az idei tél folyamán a halak egészen az elmúlt hétvégén beállt hideg idő kezdetéig még nem vermeltek el. szinte a teljes vízérben szétterülve rendszeresen táplálkoztak és foghatók is voltak. Tógazdaságainkban decembernem és januárban eddig takarmányozni kellett őket, hogy a termelők csökkenteni tudják a folyamatos mozgásból eredő súlyveszteséget és jó kondícióban tartsák halaikat. Mindez az enyhe telnek, a meleg időjárásnak köszönhető, igy az elmúlt napokban elvermelt halaknak legalább erre a hátralevő rövid időre biztositani kell a téli nyugalmat.

Forrás: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége – Dr. Gorda Sándor