2020 december 27. napján ismételten sikerült egy orvhorgász csapatot elfogniuk an Közép-Tisza-Vidéki halőröknek. Az elkövetők horgászati tilalom alatt álló területen fogtak ki és tartottak meg 15.95 kg (5 db) csukat és 1 db busát.

A halak az ellenőrzést követően élve kerültek vissza a folyóba. ((Kép: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)

A halak a gépjárművekből kerültek elő élő állapotban. A halakat az intézkedés végén a halőrök visszaengedték a folyóba. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CIl. törvény 9. 5 (1) bekezdése alapján, a halállományok telelő és szaporodó helyeinek védelméről a halgazdálkodónak külön kell gondoskodni.

Az orvhorgászok még egy busát is zsákműnyoltak. Komoly büntetésre számíthatnak (Kép: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)
A halak a kocsiból még élve kerültek elő. (Kép: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)

A 133/2013. (XII.29.) VM rendelet alapján a hasznosítónak a területi jegyen a kíméleti területek pontos helyeit fel kel tüntetnie. Ebben az esetben nem csak a Halgazdálkodási Hatóság szab ki bírságot, hanem a rendőrhatóság is eljárást kezdeményez, mivel a vermelő helyeken való horgászat bűncselekmény is. Fehívjuk a figyelmét minden horgásznak, hogy a horgászat megkezdése előtt a helyi horgászrendet és a területi engedélyt alaposan olvassa el. Eredményeink elérésében nemcsak a minőségi halőri munka, hanem a Szövetség által önerőből és MOHOSZ támogatásból beszerzett technikai eszközök is segítettek.  Az eszközbeszerzéseknek köszönhetően halőreink a kritikus területeket 24 órában észrevétlenül megfigyelés alatt tudják tartani. az elkövetőkről bizonyításra alkalmas  mozgóképeket tudnak készíteni akár kilométeres távolságból is. A gépi érzékelést követően 10-35 percen belül már a társhatóságokkal együtt az elkövetés helyén vannak, és megkezdhetik az intézkedést…

Forrás: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége