Kétfelől támadták azt a döntést, miszerint engedélyezték az éjszakai horgászatot: egyrészről azért, hogy „kivételeznek a horgászokkal” másrészről viszont azért, miért kötötték ezt védettségi igazolványhoz. A döntés hátteréről Nagy István agrárminisztert és Dérer Istvánt, a MOHOSZ elnökhelyettesét, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatóját kérdezte a Borsonline.

A horgászok örültek, hogy május elsejétől újra kint lehetnek éjszaka © MTI

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát követően, május 1-től újra lehetségessé válik a több mint 700.000 regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.

Melegednek a vizek

A horgászok több százezres tábora a természetben, nem csoportosulva hódol szenvedélyének, ami a pandémiás helyzetben kedvező – indokolta a kivételezést Nagy István miniszter. – A kormány és a MOHOSZ folyamatosan egyeztetett a védelmi intézkedésekről, a korlátozások, köztük az éjszakai horgászat tilalmának feloldásáról, időpontjáról és menetéről. Az átoltottság gyors növekedése és a biztatóan alakuló járványügyi adatok mellett a döntés meghozatalakor figyelembe vettük a horgászok rekreációval, szabadidősporttal, több napos horgásztúrákkal kapcsolatos igényeit.

Nyomós érv volt, hogy a hűvös tavasz után mostanra melegedtek fel annyira a vizek, hogy a legtöbb horgász számára is érdemben beinduljon a klasszikus horgászszezon. május 1-jével véget ért a süllő- és balintilalom, és a fogas – főleg állóvizeken – elsősorban estétől hajnalig fogható jól.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: a süllőket estétől hajnalig lehet eredményesen horogra csalni © MTI

Az Agrárminisztérium, mint a MOHOSZ stratégiai partnere, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az Operatív Törzs folyamatosan egyeztetett, a horgászok javaslatait figyelembe vették.

Ezt azért is megtehettük, mert a MOHOSZ is a közfeladat-ellátási felelőssége tudatában, szakmailag indokolva tette meg javaslatait – tette hozzá a miniszter. – A horgászat „nemcsak” halfogás, hanem egy igen jelentős társadalmi csoport szabadtéri rekreációja is.

Fontos a feltöltődés

Arra a kérdésre, minek éppen az éjszakai horgászatot védettségi igazolványhoz kötni, a miniszter utalt arra: minél többen regisztrálnak az oltásra, annál hamarabb eljöhet – a horgászat és az élet minden területén egyaránt – egy nyugodtabb és önfeledt időszak, visszakaphatjuk a szabadságunkat.

Dérer István is úgy látja, a döntést elősegítette, hogy a döntéshozók és a horgász szövetség között folyamatos egyeztetés van, a MOHOSZ számos alternatívát, szakmai javaslatot felvonultatott.

Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese bízik abban, hogy a védettségi igazolványhoz kötött időszak csak átmeneti © MTI

A horgászok számára fontos volt ez az éjszakai horgászat varázsa és számos halfaj esetében az eredményesség miatt – hangsúlyozta a szakember. A szabadidő természetben való eltöltése nem jár többletkockázattal, a horgászok jellemzően nem tömörülnek. a feltöltődés viszont fontos az egészség szempontjából is.

Fejlődik a horgászat

A horgászok többsége örömmel fogadta a döntést. Az persze életfelfogástól is függ, hogy az a bizonyos pohár félig tele van vagy félig üres – tette hozzá a főigazgató. Mi is támogatjuk az átoltottság növelését, ez társadalmi felelősség, ugyanakkor bízunk abban, hogy a védettségi igazolványhoz kötött időszak csak átmeneti.

A horgászszövetség egyszerre képviseli a horgászok, a horgásztatók, a haltermelők, valamint a horgászat háttériparában, a horgászsportban érdekeltek sokszor ellentétes érdekeit is.

Őszintén bízom abban, hogy az utolsó nagy lépés, a hálózatos horgászati alapinfrastruktúra-fejlesztés és ehhez kapcsolódóan a horgászturizmus kormányzati támogatása is lehetővé válik hamarosan, mert 700.000 ember életminőségének, közérzetének a javítása a legjobb befektetés! – zárta szavait a MOHOSZ elnökhelyettese.

Forrás: Borsonline