Keressen minket

Horgászat

Egy kezdő harcsahorgász tapasztalatai Hortobágyról

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Szabó Marcell szenvedélyes horgász, gyerekkorában nagyapja tanította meg a halak tiszteletére és a horgászatra. Ősi mesterség ez. Ma sincs ez másképpen, valaki szereti a halat megfogni és mások enni is kedvelik az egyébként rendkívül egészséges halhúst. Marcell inkább kifogni szereti a halakat, de időnként barátaival az itteni tájra jellemző, Hajdú-Bihar megyei halászlevet is szívesen megfőzi.

Marcell legújabb szürkeharcsája az Ohati III-as tóból, ami Hortobágy szívében helyezkedik el. A képen látható hal 110 centiméter hosszú, és körülbelül 12 kg nyomott (Kép: Szabó Marcell)

E nemes rekreációs pihenés hazánkban egyre nagyobb réteget vonz a vízpart mellé, így van ez Marcell életében is, aki ha teheti, szenvedélyének hódol. Nagypapája megtanította a legfontosabb erényt – amit egy horgász megtanulhat fiatalon, – türelemmel kell várni és sokszor viselni a hal nélküli órákat, bármiféle kapás nélkül.

Egy szép ponty (Kép: Szabó Marcell)

A fiatal horgász alapjában véve békés halakra specializálódott, de olykor szerencséje is adódik más halakkal is. A horgászat azért különleges, mert valamire várunk – mint az életünkben oly sok mindenre, – majd hirtelen a sors fordít egyet az életünkön és  csodákat is megtapasztalhatunk. A horgászatban is meg kell mindenért szenvedni, csak a szerencsések fáraszthatnak azonnal rekord közeli halakat itt Hortobágyon is.

Nemrégiben jóbarátja, Gyarmati Attila meghívására kilátogattak a Ohati III-as tóhoz, amely Debrecen és Tiszafüred között helyezkedik el. Ez a különleges vidék a Hortobágyi Nemzeti Park szívében helyezkedik el, ahol a természetvédelem kiemelt fontosságú. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. által kezelt vízterület az országosan elismert horgászvizek közé tartozik,  profi és hobbi horgászok számára egyaránt kedvelt, és akár 100 órát is lehet itt horgászni. A tipikus alföldi táj képet mutatja a vidék, a szikes talajú, mesterségesen kialakított tavakban, jelentős mennyiségű halállomány él. A tó és környéke amellett hogy védett, a Világörökség része is, amelyet minden horgásznak maximálisan tiszteletben kell tartania, ha idejön horgászni – mesélte el lapunknak Szabó Marcell. A tórendszer mérete egészen különleges, mivel a Bemutató Központtal együtt a nyolc-tóból álló horgászható vizek mérete, 350 hektárt tesz ki.

Egyik kedvenc hala az amur a fiatal horgásznak (Kép: Szabó Marcell)

Marcell barátjával történő horgászata során előre lefoglalta a helyét az Ohati III-as tavon, ahol a jól bevált technológiát használta – azaz a bojlis felszerelését. A horgászat megkezdése előtt 10 méteres sávon alapozó etetést végzett, magkeverékkel dúsított etetőanyagával. Az itteni horgászok leginkább a parttól a 100-120 méteres távolságban keresik a nagytestű pontyokat. Hogy miért pont ott? Marcell mosolyog, mert az Ohati III-as tavon van egy meder, ahol már megtanultuk, ott kell keressük a halat – a kapás esélye ott jóval nagyobb, mint máshol. Az etetést követően 30 perc múlva egy ponty érkezett. Marcell megfigyelése szerint nem kell túl bonyolítani a horgászatot és nagyon drága etetőanyagokat használni. Öröm volt a 3,6 méter hosszú, három librás bottal megfogni a termetes pontyot, ami vadtigrisizű lebegő popup-ra érkezett.

A fárasztás hosszú időszaka, amikor egy horgász a damil terhelhetőségét becsüli és az esélyeit (Kép: Szabó Marcell)

Majd hosszú csönd után, délután fél négy magasságában, hirtelen óriási kapást észlelt. A swinger mozdult, és “folyt le” a damil az orsóról. A kapás meglepetést okozott, mert a gyakorlott békés halas horgász érezte, most mást akasztott meg, mint szokott. A jellegzetesen oldalazó ponty viselkedése helyett, a hal azonnal elindult a tó belseje felé. A nem szokványos viselkedés miatt amurra gondolt, de mégis más volt a hal viselkedése az akasztást követően. 20 perc kőkemény fárasztás után, vigyázva a damil épségére, egyre közelebb került a titokzatos hal, majd közelebb csalva a parthoz, hirtelen megvillant a harcsákra jellemző erős fekete szín. A két horgász, miután megpipáltatta a harcsát, megszákolták: 110 centiméter hosszú és körülbelül 12 kilogramm súlyú volt. A pontos mérést a hal védelme miatt csak becsülni tudták. Köztudott, hogy a szürke harcsa májusban ívik, ezért a horogszabadítást követően, hazánk legnagyobbikára növő, ragadozó halunk folytathatta az útját a hortobágyi szikes talajokon kialakított halastóban.

Kezd sötétedni, a szürke harcsák lassan portyára indulnak (Kép: Szabó Marcell)

Marcell a barátjával 2019. nyarán fogott már egy kapitális 70 kilogrammos szürke harcsát. Ennek ellenére még úgy érzi, hogy még sokat kell tanulnia azért, hogy az igazán profi bajszos horgászok szűk táborához csatlakozhasson.

Nem számítottak rá, de Gyarmati Attilával már sikerült hatalmas szürkeharcsát is megszákolniuk ketten – fényes nappal (Kép: Szabó Marcell)

Az eddigi  tapasztalataira támaszkodva, véleménye szerint mindenképpen vízközt kell keressük a harcsákat. A kishalak nem szeretik a sötét mélységet, amiben bármi meglapulhat, és inkább a felmelegedő felső vízi világban élik mindennapos veszélyes életüket. Pontosan ezért, a csalit érdemes vízközt felkínálni a szürke harcsáknak. A legfontosabb tényező a sikeres fogáshoz, a szürke harcsa-állomány helyzetének pontos kiismerése. Ha tudunk, kérdezzünk meg segítő szándékú embereket, hol lehetnek ilyen fészkek. Ha ilyen ember nincs a közelben, akkor érdemes egy úszós bottal mélyedéseket keresni az ember számára láthatatlan vízi világban. Ha van mélyedés vagy egy gödör, nagy eséllyel van trónoló kiskirálya is, aki várja a naplementét, mint oly sok éjszakai ragadozó. A harcsa mindig árnyékos vagy mély vízben pihen, aki a fény legkisebb villanását sem tűri el maga körül. Ha éjszaka horgászunk mindenképpen kerüljük a fény használatát. Ha megtaláltuk a helyet, már csak a szerencsénken múlik, hogy milyen éhes hallal hoz össze bennünket a sors. Ha tehetjük, próbálkozzunk gilisztával, nadállyal vagy kishallal, a lehető legegyszerűbb szerelékkel. A szürkeharcsa valamilyen ismeretlen érzékszervét bevetve a fonott zsinórral ellátott csalit – ha teheti, elkerüli – összegezte megfigyeléseit a miskolci születésű horgász.

Marcell eddigi kompetenciái szerint, ha szürke harcsára fáj valakinek a foga – érdemes ellátogatni Hortobágyra, mivel az országban kiemelkedő szürke harcsa állományát vigyázzák a halőrök, a természetvédelmi oltalom alatt álló, Hortobágyi Nemzeti Park területén.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom