Az időjárás májusban sem örvendeztette meg a horgászokat, mivel ez volt a leghidegebb tavasz. Ennek ellenére már sokan hódoltak a horgászatnak, így halőr kollégáinknak is bőven akadt dolga. Májusban 58 alkalommal tettek feljelentést különböző horgászati szabályszegések miatt a balatoni halőrök.

A fogást követően mindig mérjük le a halak pontos méreteit (Kép: Balatonihal)

A május elejét minden horgász nagyon várta, hiszen hosszú idő után végre a ragadozókra lehetett horgászni. Május hónapban a kijárási tilalom is megszűnt. Elmondhatjuk, hogy a hónapban is nagy változatosságban fordultak elő szabályszegések, a májust – tizenhárom alkalommal – egy kombinációs szabályszegés, az „engedély nélkül, horgászatra tiltott területen” vezeti. A májusi csekély melegedés is ívásra csábította a halakat, így egyesek ezt a próbálták nagy befolyó csatornáinkon kihasználni.

Engedély nélkül tizennyolcan kezdték meg a horgászatot, közülük a tizenhárom tiltott területen horgászón kívül, még egy horgász három bottal horgászott, ketten pedig a tiltott területen horgászat mellett méreten aluli pontyot is tartottak meg. Ketten pedig egész egyszerűen kézzel fogták meg az ívó keszegeket.

Érvényes területi jegy nélkül kilencen horgásztak, közülük öten a behúztak arra jogosító területi jegy nélkül. A csatornákon érvénybe lévő horgászati tilalmat ketten sértették meg, illetve a csatornák torkolati szakaszánál ketten tartottak meg pontyot. A fogási napló vezetésének szabályait kilencen sértették meg, ebből egy horgász a méretkorlátozást sem tartotta be.

Nyolcan horgásztak egyszerre három horgászbottal, és egy turista horgászjegyes pedig két horgászbottal. Őrizetlenül ketten hagyták felszereléseiket.

Forrás: Balatonihal