A MATE Halászati Kutató Központja (HAKI) idén 45. éve rendezi meg a Halászati Tudományos Tanácskozást, ahol a hazai tudományos műhelyek az akvakultúra-technológia, a hal-szaporodásbiológia, a halegészségügy és a hidrobiológia területein elért legújabb kutatási és innovációs eredményeiket ismertetik.

A MATE Halászati Kutató Központja (HAKI) idén 45. éve rendezi meg a Halászati Tudományos Tanácskozást (Kép: MATE)

A személyes részvétellel, ugyanakkor online is nyomon követhető tanácskozás a legszélesebb körben segíti elő az ágazati szereplők közötti párbeszédet és a kapcsolatok erősítését. A szeptember 8-9. között megrendezésre kerülő XLV. Halászati Tudományos Tanácskozás résztvevőit Dr. Kovács Melinda, a MATE tudományos rektorhelyettese, valamint Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere köszönti.

Az Európai Zöld Megállapodás céljainak elérését biztosító stratégiák – „Termőföldtől az asztalig”, „Biodiverzitás stratégia” – megvalósítása komoly kihívás elé állítják a hazai akvakultúra ágazatot, ugyanakkor egyedülálló lehetőséget is biztosítanak a kiváló adottságokkal és komoly szakmai hagyományokkal rendelkező magyar akvakultúra számára. A termelés növeléséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez az ágazati szereplők hármasának – a kormányzatnak, a termelőknek és a kutatási központoknak – közös erőfeszítésére van szükség. A fejlődés egyik kulcsát a megvalósuló innováció jelenti.

A hazai halgazdálkodás kutatási és innovációs céljainak megvalósításához létrehozott pénzügyi eszközök közül ki kell emelni a Horizon Europe programot, amely a jelenlegi, 2021-2027 közötti pénzügyi ciklus során összesen 95,5 milliárd euró forrást biztosít a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérésére, valamint az Európai Unió versenyképességének és növekedésének céljaira.

A tenger nélküli tagállamok közös erőfeszítéseinek köszönhetően az új programban a „Kék gazdálkodás” céljai között az édesvizek fenntarthatósága és az édesvizek akvakultúra-fejlesztése is hangsúlyos szerepet kap. Az idei konferencia központjában éppen ezért a hazai halgazdálkodás versenyképességének növelését, valamint a fenntarthatóságot erősítő innovációs lehetőségek, valamint ezek megvalósítását biztosító eszközök bemutatása áll. A plenáris előadások során Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a „Kék gazdálkodás” céljairól és a célok megvalósításához rendelkezésre álló eszközökről beszél. Dr. Halasi-Kovács Béla, a MATE HAKI vezetője „Az édesvízi akvakultúra-fejlesztés lehetőségei a Horizon Europe keretei között” címmel tart előadást.

A tanácskozás második napján kerül sor az „Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmánykiegészítők termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása (IMMUNALGA)” című GINOP-projekt zárórendezvényére, melynek során a programban résztvevő kutatók az édesvízi algafajok termelésére és hasznosítására vonatkozó legfontosabb eredményeikről tájékoztatják az ágazat szakembereit.

Forrás: MATE