Az utóbbi években az agrártámogatások területén mind a kedvezményezetti kör, mind a támogatandó üzemmérettel kapcsolatban megváltozott a szemlélet – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége Élelmiszergazdasági Fórumán, Bábolnán.

Az Európai Unió 2021-2027 évi költségvetési ciklusában a Közös Agrárpolitika második pillérét érintően a nemzeti társfinanszírozás 80 százalékra emelkedett az előző költségvetési időszak 15 százalékos nemzeti társfinanszírozásával szemben (Kép: AM – Magyar Mezőgazdaság Kft.)

Feldman Zsolt „Élelmiszeripari és agártámogatási lehetőségek” című előadásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió 2021-2027 évi költségvetési ciklusában a Közös Agrárpolitika második pillérét érintően a nemzeti társfinanszírozás 80 százalékra emelkedett az előző költségvetési időszak 15 százalékos nemzeti társfinanszírozásával szemben. Így, az eddigiekhez képest háromszor több forrás áll az élelmiszergazdasági termékpálya szereplői rendelkezésére.

Kiemelte, a ma elérhető támogatások már a termékpálya-szemléletet tükrözik, ezért is hirdettek meg támogatásokat az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére, és a támogatottak körébe kis- és nagyüzemek egyaránt bekerültek. Ettől a támogatási csomagtól azt várják, hogy az agrár-élelmiszer termékpálya szereplői megerősödnek, az üzemek technikai színvonala javul, így jobban megfelelnek majd a piaci kihívásoknak. Épp ezért a tervek között a különböző együttműködési formák, integrációk támogatása is szerepel – mondta Feldman Zsolt.

A 2023-ban elinduló Közös Agrárpolitikával kapcsolatosan az államtitkár elmondta, most zajlik a tagállamokban az úgynevezett nemzeti Stratégiai Tervek kidolgozása. A tervezést megnehezíti, hogy az Európai Parlament novemberre tervezi a 2027-ig érvényes jogszabályrendszer elfogadását, a Stratégiai Terveknek pedig ezen szabályozásoknak kell megfelelniük. Emellett számos egyéb kritériumrendszert is be kell építeni a nemzeti tervekbe, mint például az európai zöld megállapodást (Green Deal).

A 34. Bábolnai Gazdanapok keretében az Agrárközösség, hazánk egyik legjelentősebb mezőgazdasági tanácsadó cége, a Magyar Mezőgazdaság Kft., Magyarország legnagyobb agrármédia portfóliója és a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK Zrt.), amely Magyarország meghatározó üzleti tudásmegosztó, kapcsolat- és közösségépítő cége, közösen rendezte meg az Élelmiszergazdasági Fórumot, amelynek célja, hogy életre hívják Magyarország legnagyobb élelmiszergazdasági közösségét. Céljuk, hogy elősegítsék a kapcsolatépítést és tudásmegosztást a lehető leggyorsabb módon azért, hogy az élelmiszeripar a lehető legtöbbet profitálja az elkövetkezendő évek változásaiból.

Forrás: AM