Keressen minket

Horgászat

Veres Csaba kifogta élete első menyhalát

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2023. október közepén, Veres Csaba, a Duna fővárosi szakaszán célzottan menyhalra indult el horgászni, bár korábban még sohasem próbálta. Csaba néhány évvel ezelőtt költözött Budapestre. Úgy képzelte el ezt a típusú horgászatot, hogy éjszaka, hóban-fagyban a part mellett ülve lehet csak megakasztani ezt a rejtett életmódot folytató halat. Októberben azonban még igazán hideg sem volt. Horgászat előtt a meteorológusok egy hidegfrontot jósoltak, ami más halakkal szinte mindig eredményt hozott  a Dunán.

Fotó: Veres Csaba – Agro Jager News

A Duna mind méretében, mind halfajaiban rendkívül különleges folyó, egy igazi vadvíz. A sikeres halfogást sok tényező befolyásolja. A tudás mellett szerencse is kell, mint minden horgászatnál – kezdte beszámolóját a Szilágy megyében született Veres Csaba, aki a civil életben informatikus.

A Dunán nagyon fontos a vízállás. Minden horgászat előtt, ezt ellenőrizni kell. Ha a vízállás 100 cm alatt van, a halak behúzódnak a folyó közepére. Ilyen esetben minden nehezebbé válik, mert a felkínált csalit, etetőanyagot jóval messzebbre kell bejuttatni a parttól. Ehhez azonban, jóval erősebb felszerelésre van szükség. Csaba két feederbottal horgászik, amivel maximum 150-250 grammot tud bejutattni a vízbe. Minden esetben fonott zsinórt használ, amivel próbálja lecsökkenteni a szakadást. A folyó sodrása napról-napra változtatja a meder formáját: a bevált horgászhelyek is hirtelen horgászhatatlanná válhatnak. Ágak, gallyak, fatörzsek és minden hordalék jelent veszélyt a végszerelékre. Kezdőként érdemesebb jóval több ólmot magunkkal vinnünk, mint amit elsőre „optimálisnak” tartunk.

Fotó: Veres Csaba – Agro Jager News

A vízállás akkor tekinthető optimálisnak, ha megközelítőleg 200 cm körül alakul. A halak ekkor a part közelében keresnek élelmet, ami nagymértékben megkönnyíti a horgászok helyzetét.

Csaba, munkája miatt, csak késő délutánra tudott kiérni a víz mellé. Még a sötétedés előtt, etetőanyag nélkül, csontkukaccal először gébeket fogott. Ezt az invazív halfajt szinte bármikor ki lehet fogni, amely tökéletes csali a menyhal horgászatához. A gébet először kettévágta, majd a farkánál feltűzte. Így, a hullámzásban a körülbelül 50 centiméteres előkén, a csali lebegni kezdett. Miután besötétedett, valami piszkálta a csalit. Este 9 óra után, hirtelen egy nagyobb kapás jött, amire azonnal bevágott.

Fotó: Veres Csaba – Agro Jager News

Először azt gondolta, hogy egy nagyobb süllőt sikerült megakasztania. A hal elég vehemensen védekezett, azonban pár perc alatt elfáradt és a szákba tudta terelni. Mindenben csak magára számíthatott, mert aznap szinte egyedül volt a parton.  A fejlámpa fényében pillantotta meg a közel 40 centiméter hosszúságú menyhalat, amely teljesen benyelte a felkínált halszeletet. Nem gondoltam volna, hogy elsőre sikerül menyhalat fognom a Duna belvárosi szakaszán – zárta beszámolóját Veres Csaba horgász.

Hermann Ottó 1887-ben így írt a tarka menyről:

„Főjegyei: nyujtott, hengeres alak, csak a farkrész összenyomott; az alsó állkapocs a felsőnél kevéssel rövidebb; álla részén, középen állva, egy vékony bajusz; az orrlikak mellett egy-egy felálló bőr-karaj; az egész test finom, a bőrbe temetkező, egymást nem fedő pénzekből álló héjjal van bevonva, mely a fejre és az úszók tövére is kiterjed.

Sugárzata: HS1 12-14; HS2 68-74; HO 18-20; HA 5; AS 65-70; FA 5, a kormányúszót beleértve.

Feje lapított, kissé békaszerű; a száj mély hasítású, zuga az aranyos csillagú szem alá ér; a test hajlékony, igen nyálkás, héjjának apró pénzei csak tüzetesebb vizsgálattal vehetők észre, körösen vésettek s csillagos sugarak nélkül valók. A szilványrés nagy; a hónaljúszószárny terjedelmes s a kormányúszóval együtt kerekvágású; ilyen szabású az első hátsörényúszó is; a második hát- és az alsósörényúszó az egész farkrészt, úgyszólván, beszegik, de nem forrnak össze a kormányúszóval; valamennyi úszó lágy, minden tüskesugár nélkül való.

Szín szerint háta és oldalai olajzöldek, sötétebb felhőfoltokkal márványozottak; a has, a torokrész és a hasúszószárnyak szennyes fehérek.

Ha horgászruházat, akkor->EWIDENT Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

Ívik: deczember és január hónapokban.

Fogása: Tartózkodása miatt ritka járúléka a hálós halászatnak; annál inkább rájár a horogra, különösen télen; a hegyilakók a patakokban kézzel tapogatják ki.
A tarka meny a leső rablóhalak közé tartozik, az uszadéktőkéket, a gyökérzetet, a padmalyokat és a part lyukait választja tanyájául, különösen ha ezek mély, örvénylő vizekben találhatók; falánk rabló, mely a halivadékban nagy kárt tesz s a hol tömegesen megjelenik, egész patakokat kipusztít. Jóllakva, a midőn előre tolt hasa felpuffad, emlékeztet valami óriási békakoltyra. Ez a pusztító természete oka annak, hogy – kivált patakos vidékeken – czigányéletet él; néha nagy számmal jelenik meg, majd eltűnik s éveken át nem mutatkozik.

PETÉNYI érdekes dolgokat jegyezett fel róla; kiemeli kóbor természetét, mely czigányos vándorhallá avatja; így 1847/8-ban Turopolja patakjainak zsombos-gyökeres, örvénylő helyein százával volt jelen s tömegesen fogták; de már 1848-ban csak egyesek mutatkoztak. Mívelődéstörténeti szempontból nem utolsó jegyzet az, a mely KOLLÁR, a bécsi udvari múzeum igazgatójának szemeire vonatkozik s két menyhalról szól.

A szentírás szerint t. i. Tóbiás vakságát a menyhal mája gyógyította meg s ez jutott eszébe 1846-ban báró PODMANICZKY JÁNOS-nak is, a midőn KOLLÁR bajáról értesült; küldött tehát az érdemes tudósnak PETÉNYI útján két eleven menyhalat. Fel is vágták s azt találták, hogy epéje, bár kicsiny, gyönyörű ultramarinkék színű; KOLLÁR evvel és a hal zsírjával kenegette a szemét és azt állította, hogy használt. Különben a régi gyógyszerek közt igen előkelő helyet foglalt el a “liquor hepaticus Mustelae fluviatilis”. Most a meny mája ínyenczek keresett falatja. Az ívó menyhal százával gyülekezik és egy gomolyagban pergelődik.

Nálunk 30, igen ritkán 60 cm. hosszúság mellett 1-1.5 kilóig növekedik; de én láttam a Garamból származót, mely 93 cm. volt; az osztrák tavakban és északon 8-15 kilogrammig is előfordúl.  Húsa fehér, kitűnően tiszta, finom ízű s a piacz keresett czikke.

Elterjedése: HECKEL az egész Dunából és “Erdélyből” említi, a lakóhely megjelölése nélkül; PETÉNYI feljegyzi a Dunán kívül a Balatonból, a Vág, Garam, Poprád, Körös, Dráva és Tisza folyókból, a Tiszovnik, Túrócz, Hnyilecz, Mutnyik patakokból; én lejegyeztem a Fertőből és a Balatonból, a Berettyó, Bódva, Borzsa, Dráva, Duna, Körös, Kraszna, Latorcza, Olt, Rába, Sajó, Szamos, Tisza, Zagyva folyókból és a Szernye folyós helyeiről.” Hermann Ottó (1887): A MAGYAR HALÁSZAT KÖNYVE. 683-684 pp.

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Horgászat

Zavarosban halásztak

Print Friendly, PDF & Email

Orvhalászok akadtak fenn a vízirendőrök hálóján

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Fordult a kocka, az orvhalászok akadtak fenn a vízirendőrök hálóján. Több mint 100 ezer forint értékű hal térhetett vissza természetes élőhelyére.

Fotó: Rendőrség

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság orvhalászat és lopás vétség miatt folytat nyomozást három abádszalóki férfi ellen. A megalapozott gyanú szerint a 38, 50 és 43 éves férfiak Abádszalók külterületén, a Nagykunsági főcsatorna vizében elhelyeztek négy, egyenként 50 méter hosszú és 3,5 méter széles damilhálót február 13-át megelőzőleg. A járőröző rendőrök és a Közép-Tisza Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halászati őrei tetten érték az orvhalászokat. A helyi lakosok egyike sem rendelkezett halászatra érvényes állami halászjeggyel és területi halászengedéllyel. A hálókat a halászati őrök felszedték, 3 folyami harcsát, 8 balint, 1 amúrt és 1 keszeget találtak bennük, a halak értéke meghaladja a 100 ezer forintot. Az állatokat visszahelyezték élőhelyükre, a halászathoz használt eszközöket pedig lefoglalták. Az egyenruhások előállították a Kiskörei Rendőrőrsre a tetteseket, akiket gyanúsítottként hallgattak ki, beismerő vallomást tettek.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Horgászat

A balatoni halőrzés 2023. évi mérlege

Print Friendly, PDF & Email

Számvetést készítettek az elmúlt év halőrzési munkájáról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mint általában, év elején számvetést készítünk az elmúlt év halőrzési munkájáról. Így van ez most is, amikor átgondoljuk, mi is történt az év során. A félelmek ellenére az egyik legfontosabb probléma, a balatoni vízszint 2022-ben látott drámai csökkenése megállt, mostanra már a Sió-zsilipen kell vizet engedni a megnövekedett vízszint miatt.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Halőri szolgálatunk továbbra is figyel a Társaság természetesvízi halgazdálkodási területére, amely 62.800 ha és két nagy tömbre különül el, a Balaton és a Kis-Balaton I. ütemre. Persze számos kisebb-nagyobb vízterület csatlakozik ehhez (Nyugati-övcsatorna, Hévíz-folyás stb.) és csak a Balaton partvonala 235 km hosszú. Az ellenőrzési területet jelenleg hét halőr körzetre osztottuk, ahol egy-egy járőrpár dolgozik. A szolgálat rendelkezik páronként egy gépjárművel, kisgéphajóval és/vagy elektromos meghajtású csónakkal. Egy párosunk az év során a haltetemek begyűjtésével foglalkozik, így mentesítettük a további hét párost ettől a mindennapi feladattól. A halőri szolgálat feladata a tavasszal a Nyugati-övcsatornán lévő időszakos halrács üzemeltetése is.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Új feladatként kezdtünk bele a törpeharcsa ivadékok begyűjtésébe, mely a napi ellenőrzési munkába remekül beilleszthető volt. Így mintegy 270 ezer törpeharcsa ivadékkal csökkentettük a balatoni állományt és a kollégák jó tapasztalatokra tettek szert, hogy ezt a feladatot még hatékonyabban tudjuk végezni 2024-ben. A tavalyi év során a balatoni kormorán riasztási -és gyérítési munkában is részt vettünk, balatoni halőr kollégáink több helyszínen, 159 madarat ejtettek el. A Jamai-patak vízszint csökkenésekor kollégáink elvégezték a kiszáradó patakban maradt halállomány mentését.

Intézkedések száma (2014-2023.)

Év Szabályszegés Horgászrendi szabályszegés Büntető ügy
2014. 229 68 15
2015. 324 78 16
2016. 330 82 2
2017. 257 68 7
2018. 273 39 11
2019. 537 50 3
2020. 1022 17
2021. 405 7
2022. 261 3
2023. 296 8

 A feljelentések mellett hivatásos halőreink sokszor éltek a figyelmeztetés lehetőségével azoknál a szabályszegéseknél, amelyek nem voltak törvénysértések.

A feljelentéseink alapján visszakapott hatósági határozatok száma és az azokban kiszabott bírság összege (2014-2023.)

Év Megkapott határozatok Bírság összesen
2014. 192 4.650.000.- Ft
2015. 256 6.470.000.- Ft
2016. 305 6.245.000.- Ft
2017. 230 4.930.500.- Ft
2018. 168 4.477.500.- Ft
2019. 407 8.750.000.- Ft
2020. 744 19.242.400.- Ft
2021. 382 11.954.875.- Ft
2022. 238 6.077.000.- Ft
2023. 275 12.280.900.- Ft

Érdekes lehet még az, hogy a Halgazdálkodási Hatóságok által kiszabott halvédelmi bírságok, a 2023. évi szabályszegések miatt eddig 1644 hónap horgászattól való eltiltást is tartalmaztak.

Szabályszegések főbb típusai 2023.

Szabályszegés Intézkedések száma
Engedély nélküli horgászat 155
Több horgászfelszerelés használata 57
Fogási napló vezetésének hiányosságai 37
Őrizetlenül hagyott felszerelések 26
Egyéb horgászrendi szabályszegés 27

A szabályszegések típusait áttekintő táblázatban csak azok a szabályszegések szerepelnek, amelyekből legalább 10 intézkedés történt az évben és egy intézkedés akár több típusban is szerepelhet akkor, ha a feljelentett egyszerre több szabályszegést is elkövetett.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Az év során a legnagyobb számban előforduló szabályszegés idén az engedély nélküli horgászat volt, ebbe a kategóriába soroljuk azokat is, akik csak területi jeggyel nem rendelkeztek. Még mindig kiemelkedően sokan nem tartják be a használható felszerelések számának korlátozását, egy horgásztársunk egyszerre hat felszerelés használata közben került ellenőrzés alá.

Ebben az évben rekordot állítottunk fel az egy év során, egy emberrel szemben kiszabott halvédelmi bírság mértékében. Egy Veszprém Vármegyei lakossal szemben 2023-ban, négy feljelentés után, 2.225.475 Ft bírságot szabott ki a halgazdálkodási hatóság. Ő már eltiltással kezdte az évet, de az engedély nélküli horgászatnál sem állt meg, hiszen használható felszerelések számát is rendszeresen megszegte. Az egy személlyel szembeni intézkedések számát azonban nem ő vezeti, hiszen egy Somogy Vármegyei lakossal szemben hat alkalommal tettek feljelentést kollégáink, az ő esetében azonban még nem értek véget a hatósági eljárások.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A jegyzőkönyveket áttekintve láthatjuk, hogy 33 esetben az ellenőrzött személy több szabályt is megsértett, ebből 4 esetben hármat is (ezek a számok az összefoglaló táblázatban is megjelennek). A feljelentett személyek közül húsz külföldi állampolgár volt.

A halőrök ebben az évben is elvégezték a Balatonon fellelt haltetemek begyűjtését, a mellékelt táblázat tartalmazza a begyűjtött mennyiségeket. A haltetemek begyűjtését átszerveztük, egy páros egész évben pusztán ezzel foglalkozott, felszabadítva a többi halőr párost ez alól a munka alól. Így a halőrzés lényegesen hatékonyabb lett, a begyűjtött haltetemek számát tekintve a gyűjtés hatékonysága sem romlott.

Haltetem begyűjtés a Balatonon (2013-2023.)

Év Busa (db) Harcsa (db) Kagyló (kg) Egyéb hal összesen (db) Ebből, angolna (db) Ebből ponty (db) Ebből garda (db)
2013. 884 1 860 21703 8490 1492 0
2014. 1017 150 0 66752 5531 303 32808
2015. 1131 3 0 20636 6981 240 5
2016. 1059 2 0 19214 1263 2835 1760
2017. 882 0 0 21237 1883 1601 0
2018. 933 2 0 23538 1606 3350 350
2019. 789 17 0 28776 590 5124 3477
2020. 1104 18 0 65385 631 1617 600
2021. 1174 0 0 23772 183 1113 0
2022. 1566 11 0 23870 164 3817 1
2023. 1761 4 0 31499 195 5500 0

Forrás: Havranek Mihály – Balatonihal

Tovább olvasom

Horgászat

A balatoni törpeharcsák

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Nem tudom, mivel is kezdjem. Azzal, hogy már a partra értem, vagy azzal, hogy megfogtam az első törpeharcsát aznap. A kettő között nem telt el sok idő, de ne szaladjunk ennyire előre. Törpeharcsa. Nem egy izgalmas téma. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy általában másodlagos fogásként jelentkezik. Európába a 20. század elején, gazdasági céllal telepítették be a nálunk élő és invazív fajjá alakult, klasszikus néven vett törpeharcsát. A fekete, a foltos és a csatornaharcsa kereszteződéséből alakult ki. Ahogy nő az egyedszám, úgy csökken az átlagméret. 

Fotó: Faragó Sándor – Agro Jager News

Mi, balatoni horgászok, nagyon sokáig elképzelni sem tudtuk, hogy a magyar tengerben valaha is tömegével megjelenik. Sajnos megjelent. Nagyjából 8-10 éve rendszeresen fogható. A szakemberek szerint elterjedésük lokális, bizonyos – általuk kedvelt – helyekre korlátozódik. Én ezt elhiszem, mivel az ellenkezőjét bizonyítani nem tudom, illetve vannak olyan helyek a Balatonon, ahol még sosem fogtam. Fiatal példányai nagy ivadékfelhőkbe verődnek, így a szemfüles horgász egy ügyes merítéssel hozzájárulhat gyérítésükhöz.

Na, de jöjjön az a bizonyos nap. Fél három van, kora hajnal vagy késő éjszaka, nem tudom. Talán a kettő határa. Ilyenkor szeretek lemenni. Semmi különösebb oka nincs, talán a megszokás. Mikor beülnék az autóba, meglátogat régi barátom, egy szép, fényes tollú feketerigó. Igazi kis városlakó. Azért szeret ennyire, mert néha neki is jut némi finomság a kukacos dobozból.

Fotó: Faragó Sándor – Agro Jager News

Ahogy elindulok, a város még alszik, az utcák üresek, csak én zavarom meg ezt a csendes vasárnap hajnalt. Szerencsére komoly izgalmak nélkül elérem célomat, a tihanyi révet. Csak két játszadozó rókakölyök hozott egy kis érdekességet monoton utazásomba.

Mire a felszerelésem kipakoltam és minden a helyére került, elkezd világosodni. A nap már ki is dugja vörösen izzó fejebúbját Somogy dombjai mögül, hogy elűzze a sötétséget és aranyló hidat építsen a Balaton vizére. Ha másért nem, már ezért a látványért megérte ilyen korán kelni.
Az etetőanyagra nincs gond, már előző nap elkészült, hogy ezzel se menjen az értékes idő. Igazi pontycsemege, melyből 8-10 méretes gombóc landolt a vízben, hogy terített asztalt varázsoljon a bajszosoknak. Sajnos ezekre a falatokra a másik bajszos is rájár. A kis ördög, akit finom, szálkátlan húsa ellenére mégsem látunk szívesen.

Fotó: Faragó Sándor – Agro Jager News

Horgok a vízben és már húzza is. Törpe. Aztán újabb és újabb, libasorban 5-6. Aztán csend. Percek óta megszűnt a folyamatos birizgálás. Talán ponty van az etetésen, talán az ijesztette el őket. Ahogy ezen merengek, komótosan bólint a spicc, nem az az apróhalas rángatózás. Ráemelek a botra. Ponty van a horgon. Az, amint partot ér, már húzza a másik botot is. Jól gondoltam, itt vannak. Hamar jön a harmadik is. Aztán továbbáll a raj, megint a kis halaké a terep. Jönnek is sorban. Várom a következő csendes időszakot, hátha újra ponty érkezik elém. Szerencsére így is lett. Majd ez a váltás újra megismétlődött. Már hazafelé készültem, utolsó dobás. Életem törpeharcsája, a maga 60 dekájával.

Horgászat végeztével számlálás. 7 pontyot fogtam, melyből 2 az általam kedvelt méret, így ők a konyhára kerültek. A maradék öt horgásznyelven retúr, vagy túl nagy, vagy túl kicsi. Keszeg is jött, igaz nem sok, mind vissza is került a Balatonba a kifogást követően.

Fotó: Faragó Sándor – Agro Jager News

Jöjjenek a törpék. Kiborítom a haltartót. Sokan vannak. 18 darab. Pontyozás közben ez túl sok, amolyan mellékes fogásnak, igaz választhattam volna más helyet is, ahol nem lehet belőlük fogni. De a szívem ide húz, szeretek itt horgászni. Elindultam hát haza, kissé keserű szájízzel, a sok kis bajszos miatt.

Aki fogja, vigye, egye!
Ha megszabadulni már nem tudunk tőlük, próbáljuk meg kordában tartani.

Írta és fényképezte: Faragó Sándor

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.