Keressen minket

Horgászat

Szárcsát fogtak horgászbottal

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Heves vármegyében, Hatvan határában, nem messze az M3-as autópályától Juhos György a kedvenc szenvedélyének hódolt: azaz horgászott. A nyári és téli időszakban főleg pontyokra horgászik. Időnként azonban, horgászatai során, vízimadarakat is akaszt. Idén már a harmadik szárcsát orsózta ki a közel 120 hektáros vízfelületű bányatavon. Szárcsákat először november közepén látott. A csapat napról-napra nagyobb lett és decemberre már 60-70 főre duzzadt. Ez a madárfaj azonban rendkívül érzékeny az emberi jelenlétre, ha meglátnak bárkit a parton, azonnal tovább állnak. Gyuri ezt már tudta, ezért egy lakókocsi mögé húzódott be, hogy ne zavarja őket, mert mondjuk ki: nagyon szereti az állatokat és a madarakat!

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A korábbi tapasztalatokra alapozva a téli felszerelését úgy állítja össze, hogy az “madárbarát” legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy viszonylag kisebb súlyú (100 gramm) csúszóólmot használ a főzsinóron. Ezt tudatosan alakította így ki, mert tavaly sikerült egy vonuló, téli madárvendéget kifognia – egy kercerécét, ami hazánktól északra költ, ha teheti akkor a fák odvaiban.

A két ünnep között szabadságot vett ki, ezért a mostani horgászata kivételesen reggel nyolc óra körül kezdődött. Minden horgászata előtt a hajójával etetőbojlit juttat a vízbe. A modern eszközök segítségével egy helyben tudja tartani a halakat. Miután “élesítette” a botjait, hosszú, eseménytelen órák következtek. A végszerelékén felkínált epres ízesítésű bojli persze nem kellett semminek és senkinek.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

Körülbelül 4-5 óra elteltével egy nagyobb szárcsacsapat törte meg a feszes víztükröt. Pontosan oda szálltak le, ahol Gyuri várta a pontyokat. A madarak nem láthatták az etetést, mégis ott gyülekeztek. A szárcsacsapat valahogy megérezte a csali ízét a vízben, annak ellenére, hogy a meder ott körülbelül négy-hat méter mély!

Korábbi tapasztalatok alapján a vízimadarak sem tudnak ellenállni az epres ízesítésű bojlinak. Más horgászok beszámoltak arról, hogy a különböző fajok egymás viselkedésére reagálnak. Nem ritka, hogy a madarak és halak együtt falják fel a felkínált etetőanyagot. A szárcsacsapat egyszercsak lebukott, miközben a kapásjelző meg időnként megremegett. A nagy ponty ilyet nem csinál, ezek csak a szárcsák lehetnek – gondolta! Tapasztalat hiányában várta a kapást. Ez volt az első év, amikor szárcsát sikerült kifognia, de ekkor ezt még nem is gondolta!

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A madarak érkezése után alig telt el 10-20 perc, de már sikerült a második madarat is megszákolnia. A naptár december 28-át mutatott. Az első szárcsát december 15-én fogta ki és ez így ment az egész ünnepek alatt.  A vízimadarak horgászata jóval nagyobb óvatosságot igényel, mert a “fárasztás” során esélyt kell adni a madárnak a levegővételhez. A bevágást követően a szárcsa időnként felbukkant levegőt venni. Ezt türelmesen ki kellett várnia Gyurinak, hogy életben tarthassa és szabadon tudja engedi őket! Minden esetben a horog a szárcsa csőrének szélébe akadt. A legutolsó madárnál a horogszabadítás után, megbizonyosodott arról, hogy elállt a vérzés. A sebet lefertőtlenítette. A szárcsa, annak ellenére hogy csípett-harapott, pár perc elteltével megnyugodott. A madár érezte, hogy néhány fénykép elkészítése után szabadulhat.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A korábbi években sikerült már kifognia a pontyok és amurok mellett számos madárfajt, amit most színesített  a szárcsa is – zárta beszámolóját Juhos György.

 

A Vadászati lexikon így ír a szárcsáról: 

“szárcsa Fulica atra – Blässhuhn, Belchen, Zappen, Lietze – A guvatfélékhez tartozó, Közép- Európa leggyakoribb, hazai vizeink legelterjedtebb vadászható, vonuló vízi madara. Réce nagyságú (600 g), tollazata palafekete, homlokpajzsa világító fehér, erős csőre fehéres, a ♂-et a ♀-től csak nagyobb homlokpajzsa különbözteti meg. Fejét bólogatva úszik, fejes ugrással merül; veszély esetén, mielőtt felszáll, szárnycsapkodva fut a vízen. Lábujján úszókaréjok/lebenyek. Erős, magas hangja van, kityeg, csikorog, talicskázik (,,köw” ♀, „pix” ♂). Valamennyi belső állóvízen megtalálható, télen gyakran nagy csapatokban át is telelhet. Etetőhelyeken szinte szelíd. Vízen vagy a sűrű parti növényzetben fészkel, 6-9 világos alapon feketén pöttyözött tojást rak. Mindkét nem vezeti a fiókákat, amelyek a kikelés után ha- marosan elhagyják a fészket, de még egy ideig az öregek etetik őket. Az apró pelyhes fiókák feketék, fejükön feltűnő vörös-narancs színű pelyhekkel, csőrük vörös, fehér heggyel. Később a fiatalok háti tollruhája és nyakuk hátsó része szürke, torkuk, nyakuk első része és a mellük fehéres. Mindenevő, előnyben részesíti a növényi táplálékot. Sokak véleményével ellentétben nem űzi el a vadkacsákat. Vadászat: többnyire a tőkésréce vadászatán, elvétve a vizeken. A nagyobb áttelelő vizeken késő ősszel kifejezett ~vadászatokat rendeznek (legtöbbször csónakkal hajtják, onnan is lövik). Különlegesen szabályozza a jog a Boden-tavi hagyományos ~ vadászatot. Magyaro. gyakori, vadászható.”

Homonnay et al. (1997): Vadászati lexikon 303 pp.

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Juhos György korábbi különleges fogása itt olvasható

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom