Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Horgászat

A héregi busavadász

Print Friendly, PDF & Email

Sipos Csaba, pár óra leforgása alatt, körülbelül 60 kilogramm busát fogott:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Sipos Csaba a busahorgászok közösségének egyik ismert alakja. Egyik kedvelt horgászhelye a Neszmélyi-, és a Pilismaróti-öböl. Az utóbbi öböl a Dunakanyar egyik gyönyörű és népszerű része, ahol a folyó kiszélesedik és lassabban folyik, így ideális hely a horgászatra, vízi sportokra és pihenésre.

A település már ősidők óta lakott hely volt, amit az itt talált sok régészeti lelet is tanúsít. A község helyén állt az egykori római település, Castra Ad Herculem.

Sipos Csaba, pár óra leforgása alatt, körülbelül 60 kilogramm busát fogott ki, amely a hazai vizekben invazív fajként tartanak számon az ökológusok. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

1976-os születésű vagyok. Lényegében gyermekkorom óta horgászom. Tatabányán születtem, de Héregen lakom. A srácok viccesen a “Héregi Busavadásznak” hívnak, ami végül is is fedi a valóságot, hiszen teljesen bele vagyok bolondulva a busákba. Mindig azon gondolkozom, hogyan is csapjam be a “bambaképűeket”.

Körülbelül 10 év kihagyás után, 2023 ban kezdődött a “busaláz”, korábban semmit nem tudtam a busa horgászatáról. Kijártam a partra zaklatni a horgászokat, közben videókat néztem, gyűjtöttem az információkat.

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

Szerencsére sokan segítettek. Volt jó pár sikertelen horgászatom, ahogy most is van természetesen. Én is gyári termékeket vásároltam elsősorban, de jött a villanás.. “Megcsinálom magam a tablettákat”. Csináltattam szerszámot,készítettem préskeretet és elkezdtem kísérletezni.. Rengeteg kísérletezés és kudarc után összeállt az első jó receptem…. szobában üvegben teszteltem, akár egy kémikus.

Mára pontosan, gondosan kimérve, körültekintően készítem a saját tablettáimat. Elég szép sikereket érek el. Természetesen most is van, hogy én is hal nélkül jövök haza. Imádom a busákat kergetni..

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

Pilismaróti öbölbe indultam négy órakor. Öt órakor már csali a vízben volt. Tesztelési lázban égtem, mert egy teljesen új tablattát vittem ki aznap horgászni. Azért, hogy növeljem az esélyeimet, pár gombócot a vízbe jutottam. Alig telt el fél óra, elkezdődött az edzés. Felváltva húzták az orsót a busák. Mivel egyedül voltam, nem bírtam az iramot. Két óra múlva egy botot kivettem. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy elfáradjak. Nagyon nagy volt az örömöm!! Az új tabletták a várakozáson felül teljesítettek. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire jó peca lesz a mai horgászatom.

Hat óra alatt 14 darab busát szákoltam meg. Sajnos három óriási megtépett, és természetesen volt hibás bevágásom is,  amit én rontottam el.

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

A horgászat végére 60 kilogramm volt az összsúly. 11 órakor összepakoltam, és hatalmas büszkeséggel inudltam el haza. Feleségemnek azonnal elmeséltem, milyen fantasztikusan alakult a horgászatom. Bátran kijelenthetem, hogy saját tablettával, édesebb a gyümölcs!

A sok tesztelés és beletett energia megtérült!

Mindenkinek jó horgászatot kívánok!

 

Írta és fényképezte: Sipos Csaba

 

Horgászat

A Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Akut kockázat nem áll fenn, valamint a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. A vizsgált halakban kimutatott arzéntartalom miatt azonban indokolt az elővigyázatosság.

Fotó: NÉBIH

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület hívta fel a Nébih figyelmét azon közösségi média hírre, amely szerint a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását. A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolat a szlovák élelmiszer-ellenőrzésért felelős hatósággal, majd mintát vett a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból toxikus nehézfémek jelenlétének vizsgálata céljából.

A laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halakból. Az Európai Unióban arzénszennyezettségre vonatkozó határérték halak esetében jelenleg nincs. Egyeztetési szakaszban van egy rendelettervezet, amely az édesvízi halakra is megállapítana arzénra vonatkozó maximális szintet, érvényes jogi alap hiányában azonban a hatósági minták jelenleg nem minősíthetőek. A Sajóból kifogott halak esetében ugyanakkor elmondható, hogy az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak.

A rendelkezésre álló információk és vizsgálati eredmények alapján a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak elfogyasztását. Kiemelendő, hogy a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna! Az arzén kis koncentrációban, de hosszan tartó bevitele azonban már egészségügyi kockázattal járhat, ezért indokolt újabb értesítésig mellőzni a Sajó halállományának étkezési célú felhasználását.
A Nébih a továbbiakban is figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai eseményeket és folytatja érdemi változás esetén megismétli a vizsgálatokat.

Az arzén jelenléte a mindennapokban
A környezetben való általános elterjedtsége miatt az arzén igen kis mennyiségben mindenkinek a szervezetébe bekerül. A terhelés mértéke elsősorban a táplálkozási szokásokkal függ össze. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatbázisa szerint a gabona alapú termékek, a rizs és rizsalapú termékek, a tej és a tejtermékek, valamint az ivóvíz teszik ki az európai fogyasztók szervetlen arzén bevitelének nagy részét. A hazai adatok azt mutatják, hogy összességében az arzén bevitel nem jelent kockázatot a fogyasztókra. Az arzén forrása Magyarországon az ivóvíz, azonban a vízkezelésnek köszönhetően a kifogásolt ivóvíz aránya jelentősen lecsökkent, határérték túllépése esetén az ivóvíz nem fogyasztható. A Nébih ellenőrzései során egyéb minták esetében nem fordult elő arzén miatt kifogásolt termék.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Horgászat

Kapitális busát fogtak az RSD-n

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bilisics Csaba 15 éves horgász, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség területén pergetett, a Makád Parkerdő területrészen. A szerencsés horgász beszámolt az élményeiről lapunknak:

Fotó: Bilisics Csaba – AJN

2024. szeptember 19.-én késő délután sikerült megakasztanom egy 5-28 grammos Delphin Zandera bottal és egy 4000 Shimano stella fj orsóval, 20 mm-es fonott zsinórral, a fényképen látható kapitális busát. A csalim egy lurefrans x70 volt. A farokúszója tetejébe akadt a csali. Két nagy koppanást éreztem, miközben a víz alján tekertem a csalit.

Miután megakasztottam a halat, egyből lehúzott egy 80 méter zsinórt: Csónakkal mentünk utána és körülbelül 10 perc volt a fárasztási idő. Enyhén fújt a szél, kisebb hullámok voltak aznap az RSD-n.  A hal hossza elérte a 130 centimétert. A súlya megközelítőleg 65-70 kilogramm lehetett.

Nagyon szépen köszönöm édesapámnak a segítségét és tanácsait, amelyekkel mindenben támogatott a fárasztás során – zárta beszámolóját Bilisics Csaba.

Írta és fényképezte: Bilisics Csaba

 

További részletek a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségről itt érhető el
Tovább olvasom

Horgászat

Magyar bucó (Zingel zingel) a Tisza-tóban

Print Friendly, PDF & Email

Megjelent a magyar bucó a Tisza-tóban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tisza-tó Sarudi-medencéjének nyugati szélén húzódik a Tiszának egy csatornaszerű mellékága, az Eger-patakot és a Laskót is befogadó Kis-Tisza, melynek árkában egy-két méterrel mélyebb a víz, mint a medence szomszédos részein. A kiskörei duzzasztás miatt azonban gyakorlatilag ez a meder is a tározótér részének tekinthető, mert benne szinte ugyanolyan lassan mozog a víz, mint mellette.

A Tisza-tó Sarudi-medencéjében fogott magyar bucó (Fotó: Juhász Máté)

Ennek az ároknak a Sarudhoz közeli szakaszán (koordinátái: 47.574937, 20.611515) törpeharcsa-gyérítés céljából elhelyezett varsák egyikéből 2024. március 9-én – nagy meglepetésünkre – egy magyar bucó (Zingel zingel) került elő, melynek faji azonosságát az alakja és mintázata mellett az első hátúszó 13 úszósugara is megerősítette.

Ez az erősen áramláskedvelő faj a Tisza-tónak erről a részéről még sosem került elő. Megjelenése valószínűleg ugyanazoknak a téli áradásoknak köszönhető, amelyek nyomán a Tisza folyó medrében is gyakoribbá váltak a reofil fajok.

Forrás: Magyar Haltani Társaság

Tovább olvasom