Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Horgászat

Harcsafogó bajnokságot szerveztek Ongán

Print Friendly, PDF & Email

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében harcsafogó-bajnokságot szerveztek az Ongai Horgász Egyesület vízterületén.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében harcsafogó-bajnokságot szerveztek az Ongai Horgász Egyesület vízterületén. A megyeszékhelytől, Miskolctól, alig tíz kilométerre helyezkedik el a horgászterület, az Ongát és Gesztelyt összekötő út bal oldalán. A települést először 1222-ben említik. A magyar-török háború idején a települést felégették az Oszmán birodalom janicsárjai. A Rákóczi szabadságharc idején is sokat szenvedett a helyi lakosság. A 19.században Miskolc és környéke fejlődésnek indult, folyamatosan nőtt az iparban dolgozók száma. Talán ennek is köszönhető, hogy az Ongai Horgász Egyesületet a Diósgyőri Gépgyár dolgozói alapították 1972-ben.

Fotó: Pintye Róbert – Agro Jager News

A tórendszer rendkívül népszerű a békés és a ragadozóhalak szerelmeseinek egyaránt. Az egyesület által kezelt vízterület körülbelül 42 hektár, amit a helyi horgászok mellett egyre többen ismernek magyar és külfödi vendéghorgászok is.  A határ közelsége miatt jelentős a szlovák vendégek száma.

Fotó: Pintye Róbert – Agro Jager News

Pintye Róbert feleségével, Pintyéné Riegel Viktóriával indult az idei harcsafogó bajnokságon. A versenyt minden évben kétszer rendezik meg. Az esetek többségében barátjával versenyzik, de most Jávor Dániel nem tudott részt venni a megmérettetésen. A négy napos verseny nagyon sok szervezést igényelt, mivel mind a kettőjüknek szabadságot kellett kivenniük. Már összekészülni is kimerítő volt, mert a csalihal mellett számos dolgot kellett összepakoljunk – kezdte a beszámolóját Pintye Róbert.

A csalihalak miatt is aggódtam, mert a hetes tavon jelentős számban élnek a nagytestű csukák, amik nem kímélték a csalihalakat. Sokat fogtam belőlük.  Az a tó, amin a feleségemmel horgásztunk, körülbelül 14 hektár nagyságú, amely rendkívül mozaikos képet mutat. A vízmélység kettő és hat méter között változik. A verseny legelején Szabó János, az egyesület elnöke koordinálta a sorshúzást, ami nekünk rendkívül kedvezően alakult. A tó jobb sarkára kerültünk. Nyolc órától délig volt lehetőségünk elfoglalni a helyünket és felkészülni. Ekkor még nem gondoltam, milyen izgalmakban lesz részünk, mivel a feleségem főleg a  háttértámogatásban segített. Horgászni, csak egyedül én horgásztam. A többi csapatban két-három fő is volt, így tudtak időnként pihenni a horgászat alatt. Én főleg akkor aludtam, amikor elfáradtam, vagy nem történt semmi a vizen. Bármilyen más esetben kapás esetén azonnal bevágtam, vagy a feleségem ébresztett. Érdekes tapasztalat volt a mostani megmérettetés, mert versenykörülmények között hasonló élményben egyszer sem volt részem. Minden harcsának én vágtam be, és fárasztottam. A kedves feleségem pedig mindenben segített. Nélküle el sem jövök.

Fotó: Pintye Róbert – Agro Jager News

Napról-napra egyre jobban fáradtunk.

Mivel a harcsa horgászata köztudottan az egyik legnehezebb, ezért a verseny szervezői az összes MOHOSZ által elfogadott technikát engedélyezték a versenyzőknek. Lehetett csónakból kuttyogtatni, pergetni, vagy a horgászat passzív módszereivel kapásra ingerelni a harcsákat. A pergetés az egyik legszebb de talán legnehezebb horgászati módszer. A négy nap során bárki bármit kipróbálhatott. A kuttyogtatás mellett én a spannolós módszert részesítettem előnyben.

Szerencsére a harcsák az első naptól kezdve egymás után érkeztek. A MOHOSZ által elismert szabályrendszer szerint csak a 60 centiméternél hosszabb halakat mérlegelték a halőrök és versenybírók. Kisebb-nagyobb halakat egymás után akasztottunk. A feleségemmel összeszokott csapatként egymás után szákoltuk meg az 5-6 kilós halakat. Sajnos, volt több rontott kapásom is. Szerettem volna fogni igazán nagy kapitális halakat is, ami csak a bevágásig sikerült. Az egyik hal kifejezetten nagy lehetett, mert pár másodpercig éreztem az erejét, de ekkor a horog kipattant a gerebenfogak közül. Nehéz pillanatok voltak ezek, amit kezelni is tudni kell. Emlékszem, gyerekként, ha valami nem sikerült, összepakoltam és hazamentem. De ez egy verseny, így nem adtuk fel. Nem volt mit tenni, kezdtünk mindent elölről. A harcsahorgászokat mindig a hite viszi előre. Sokan évekig, több tucat éjszaka kint ülve türelmesen várnak a kapitális egyedekért. A két méternél nagyobb harcsák meg az álomkategória, amiért sokan akár tíz évet is várnak.

Fotó: Pintye Róbert – Agro Jager News

A verseny során azonban ez most sajnos nem sikerült. Az igazán nagy halak minket és a többi 8-9 csapatot is messze elkerülték. A legnagyobb hal, amit kifogtam, 11 kilogramm súlyú volt. Sikereinkhez nagyban hozzájárultak Csepelényi Tamás kiegészítői. A második nap végén sajnos megváltoztak a körülmények. Az időjárás, légkör olyan szinten befolyásolta a halakat, hogy még kapásunk sem volt, de a többieknek sem.

Az első két nap sikerei azonban biztosították az első helyezésünket. Összesített mérlegelés után első helyezést értünk el, amely elérte a 30 kilogrammot. Ha bárki megakaszt egy igazán nagy halat, azonnal meg is nyeri a mostani megmérettetést.

Köszönöm a feleségemnek, hogy négy napig elviselt, és mindenben segített a versenyben – zárta beszámolóját Pintye Róbert.

 

Agro Jager News

 

 

 

 

Horgászat

Visszatért a kapitális harcsa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tüzes Attila, baráti meghívásnak eleget téve horgászott a Békés vármegyei Lökösházán. Célzottan szürkeharcsára pályázott. A 24 órás horgászat rengeteg izgalmat tartogatott, mert több, két méternél hosszabb harcsát sikerült megakasztania. 

Tüzes Attila élménybeszámolója:

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Sziasztok! Tüzes Attila vagyok. Harcsahorgász. 2020-ban készültünk Olaszországba, a  Pó folyóra, de a covid miatt nem sikerült kijutni. Mivel én már nagyon készültem a harcsa horgászatára, úgy döntöttem hogy bárhogy is alakult, horgászni fogok. Így elmentem az egyik barátom magántavára, egy kavicsbánya tóra, ahol gyors csalihalfogás után, rá is mentünk a vízre csónakból.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Nem sok idő elteltével érkezett a kapás, ami nem volt más, mint 2 méter 10 centis harcsa. Gyors fénykép és ment is vissza. Újra vízre szálltunk és kb 20-30perc múlva újabb kapás, ami 2 méter 20cm volt, kb 70kg. Szintén fénykép, videó és úszott tovább. Kb egy óra múlva még egy kapás és az is 2 méter 20cm volt, de lènyegesen vaskosabb volt az előzőnél.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Ekkor már tudtam hogy ez a kirándulás életem pecája lesz. De az igazi meglepetés másnap ért. Egy nap elteltével újra erőteljes kapás és nagy meglepetèsre ugyanazt a harcsát sikerült megfognom, ami tegnap az első volt. Hihetetlen 24 óra volt.

Írta és fényképezte: Tüzes Attila

 

Tüzes Attila harcsahorgász Facebook csoportja itt érhető el:

Tovább olvasom

Horgászat

Egy dèlutáni kuttyogatás a szèp szőke Tiszán

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter közel kétméteres harcsát fogott a Tiszában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter június elején célzottan szürkeharcsára horgászott a Tiszán. A pár óra alatt sikerült megakasztani egy közel kétméteres halat is.

Élményeiről beszámolt lapunknak a szerencsés horgász: 

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Kedden délután, az alacsony légnyomás miatt, szinte harapni lehetett a levegőt és késztetést éreztem arra, hogy lemenjek a szeretett Tiszához. Igaz, hogy sötétedésig csupán három órám maradt, de úgy gondoltam, megpróbálom.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Csónakomba szállva, célba vettem az általam ismert jó helyeket és kuttyogatni kezdtem. Három kis harcsa után sikerült megakasztanom egy termetesebb példányt, amelyet nyolc perc fárasztás után beemeltem a csónakba. A harcsa 195 cm hosszú volt, súlyát körülbelül 50 kg-ra becsültem.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Pár gyors fénykép után végül szabadon engedtem a szép szőke Tiszába, hogy másnak is hasonló élményt adhasson!

Írta és fényképezte: Májer Péter

Tovább olvasom

Horgászat

A Nagykunsági Öntöző Főcsatorna óriása

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán kapitális amurt fogott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében horgászott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán, amit 1970-ben építettek meg a vízügyi szakemberek, s melyet hat szakaszra osztottak fel. A főcsatornát azért hozták létre, hogy a Tisza vizét a Kisköre-tározóból az Alföld közepére jutassák el, amely az ország egyik legszárazabb régiója. A megvalósult beruházás hatásterülete jelenleg megközelítőleg bruttó 122 ezer hektárt,  ami a Tisza bal partja, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó által közrezárt terület szinte teljes egészét magában foglalja. 

A főcsatornát elsődlegesen azért építették meg, hogy a  növénytermesztés vízigényét biztosítsa. A mai napig számos más vízügyi funkciót is ellát, illetve a helyi horgászok egyik kedvelt vízterülete is. 

Pintér Milán élménybeszámolója:

Fotó: Pintér Milán – Agro Jager News

Nagykunsági Öntöző Főcsatornán Bárdos komám két helyet alakított ki. A helyek kicsit sem komfortosak, mellcsizma szükséges, hiszen a sűrű nádasban rejtettük el a helyet, hogy ne legyen szem előtt. Kb 3-4 hete etetünk és horgászunk, hol felváltva, hol együtt,  kisebb-nagyobb sikerrel. Etetésnek házilag készített magmixet használok, amiben tigrismogyoró, kukorica és micro magkeverék található. 01:20 perckor jött egy nagyon erős, húzós kapás.

Kiugrottam a kocsiból és egyből a gázolóruhámba bújtam, majd futottam le a botokhoz. Bevágás után, a hal folyásnak lefelé indult meg, tipikus amurra utaló jeleket adott. Könnyen tudtam húzni a parthoz, engedte vontatni magát. Ekkor még nem sejtettem, mekkora hallal is van dolgom. A parthoz érve kezdődött a hajrá. Ekkor már éreztem, nem az aprajából való és szóltam Laci barátomnak: jöjjön le. By Döme Team Feeder Master feeder botokat használok, 3,95m 50-170g dobósúlyú, ami iszonyatosan szépen dolgozott. Öröm ezekkel a botokkal pecázni. 20-25 percet küzdöttünk 4-5 neccesebb kirohanása volt, mikor azt hittem elmegy, de végül nagy küzdelemmel sikerült szákba terelni.

Egy szem Haldorádó csípős barack tigrismogyoróra érkezett, egy Haldorádó mega spéci corn szilikon kukoricával kikönnyítve, amit hajszál előkén kínáltam fel csípős barack ízesítésben. A hal fárasztása iszonyat élmény volt. Érezni, hogy a víz alatt egy ekkora hal küzd és végig az ember fejében van, ha valamit nem jól csinál, élete hala mehet el. Ez az a mámor, mikor az ember kikapcsol és mindent kizár maga körül. Abban a pillanatban csak ott van vízben, a semmi közepén, a horog végén egy hatalmas hallal és ez élmény, adrenalin az, ami függőséget okoz a horgászat felé.

Amur horgászata, tapasztalatok: Sekélyebb részeket szereti a nádfal előtt, hiszen onnan töri és csipegeti a zöldet. Nagyon csontos, kemény szája van, ezért 130 grammos ólmot használok, hogy minél jobban beforduljon a horog . Érdemes kikönnyíteni a csalit, hiszen nem minden esetben vehemens kapással érkeznek. Néha, csak meg-megcsippenti a csalit, ezért ha kikönnyített, könnyebben a szájába kerül a horoggal együtt. Az amúr horgászatához nagyobb öblű horgot használok és fluorocarbon előkét, sörétólommal lefixálva a mederhez, ezzel is minél észrevétlenebbé téve a felkínált csalit.

Írta és fényképezte: Pintér Milán

Tovább olvasom