Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Horgászat

A héregi busavadász

Print Friendly, PDF & Email

Sipos Csaba, pár óra leforgása alatt, körülbelül 60 kilogramm busát fogott:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Sipos Csaba a busahorgászok közösségének egyik ismert alakja. Egyik kedvelt horgászhelye a Neszmélyi-, és a Pilismaróti-öböl. Az utóbbi öböl a Dunakanyar egyik gyönyörű és népszerű része, ahol a folyó kiszélesedik és lassabban folyik, így ideális hely a horgászatra, vízi sportokra és pihenésre.

A település már ősidők óta lakott hely volt, amit az itt talált sok régészeti lelet is tanúsít. A község helyén állt az egykori római település, Castra Ad Herculem.

Sipos Csaba, pár óra leforgása alatt, körülbelül 60 kilogramm busát fogott ki, amely a hazai vizekben invazív fajként tartanak számon az ökológusok. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

1976-os születésű vagyok. Lényegében gyermekkorom óta horgászom. Tatabányán születtem, de Héregen lakom. A srácok viccesen a “Héregi Busavadásznak” hívnak, ami végül is is fedi a valóságot, hiszen teljesen bele vagyok bolondulva a busákba. Mindig azon gondolkozom, hogyan is csapjam be a “bambaképűeket”.

Körülbelül 10 év kihagyás után, 2023 ban kezdődött a “busaláz”, korábban semmit nem tudtam a busa horgászatáról. Kijártam a partra zaklatni a horgászokat, közben videókat néztem, gyűjtöttem az információkat.

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

Szerencsére sokan segítettek. Volt jó pár sikertelen horgászatom, ahogy most is van természetesen. Én is gyári termékeket vásároltam elsősorban, de jött a villanás.. “Megcsinálom magam a tablettákat”. Csináltattam szerszámot,készítettem préskeretet és elkezdtem kísérletezni.. Rengeteg kísérletezés és kudarc után összeállt az első jó receptem…. szobában üvegben teszteltem, akár egy kémikus.

Mára pontosan, gondosan kimérve, körültekintően készítem a saját tablettáimat. Elég szép sikereket érek el. Természetesen most is van, hogy én is hal nélkül jövök haza. Imádom a busákat kergetni..

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

Pilismaróti öbölbe indultam négy órakor. Öt órakor már csali a vízben volt. Tesztelési lázban égtem, mert egy teljesen új tablattát vittem ki aznap horgászni. Azért, hogy növeljem az esélyeimet, pár gombócot a vízbe jutottam. Alig telt el fél óra, elkezdődött az edzés. Felváltva húzták az orsót a busák. Mivel egyedül voltam, nem bírtam az iramot. Két óra múlva egy botot kivettem. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy elfáradjak. Nagyon nagy volt az örömöm!! Az új tabletták a várakozáson felül teljesítettek. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire jó peca lesz a mai horgászatom.

Hat óra alatt 14 darab busát szákoltam meg. Sajnos három óriási megtépett, és természetesen volt hibás bevágásom is,  amit én rontottam el.

Fotó: Sipos Csaba – Agro Jager News

A horgászat végére 60 kilogramm volt az összsúly. 11 órakor összepakoltam, és hatalmas büszkeséggel inudltam el haza. Feleségemnek azonnal elmeséltem, milyen fantasztikusan alakult a horgászatom. Bátran kijelenthetem, hogy saját tablettával, édesebb a gyümölcs!

A sok tesztelés és beletett energia megtérült!

Mindenkinek jó horgászatot kívánok!

 

Írta és fényképezte: Sipos Csaba

 

Horgászat

Visszatért a kapitális harcsa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tüzes Attila, baráti meghívásnak eleget téve horgászott a Békés vármegyei Lökösházán. Célzottan szürkeharcsára pályázott. A 24 órás horgászat rengeteg izgalmat tartogatott, mert több, két méternél hosszabb harcsát sikerült megakasztania. 

Tüzes Attila élménybeszámolója:

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Sziasztok! Tüzes Attila vagyok. Harcsahorgász. 2020-ban készültünk Olaszországba, a  Pó folyóra, de a covid miatt nem sikerült kijutni. Mivel én már nagyon készültem a harcsa horgászatára, úgy döntöttem hogy bárhogy is alakult, horgászni fogok. Így elmentem az egyik barátom magántavára, egy kavicsbánya tóra, ahol gyors csalihalfogás után, rá is mentünk a vízre csónakból.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Nem sok idő elteltével érkezett a kapás, ami nem volt más, mint 2 méter 10 centis harcsa. Gyors fénykép és ment is vissza. Újra vízre szálltunk és kb 20-30perc múlva újabb kapás, ami 2 méter 20cm volt, kb 70kg. Szintén fénykép, videó és úszott tovább. Kb egy óra múlva még egy kapás és az is 2 méter 20cm volt, de lènyegesen vaskosabb volt az előzőnél.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Ekkor már tudtam hogy ez a kirándulás életem pecája lesz. De az igazi meglepetés másnap ért. Egy nap elteltével újra erőteljes kapás és nagy meglepetèsre ugyanazt a harcsát sikerült megfognom, ami tegnap az első volt. Hihetetlen 24 óra volt.

Írta és fényképezte: Tüzes Attila

 

Tüzes Attila harcsahorgász Facebook csoportja itt érhető el:

Tovább olvasom

Horgászat

Egy dèlutáni kuttyogatás a szèp szőke Tiszán

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter közel kétméteres harcsát fogott a Tiszában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter június elején célzottan szürkeharcsára horgászott a Tiszán. A pár óra alatt sikerült megakasztani egy közel kétméteres halat is.

Élményeiről beszámolt lapunknak a szerencsés horgász: 

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Kedden délután, az alacsony légnyomás miatt, szinte harapni lehetett a levegőt és késztetést éreztem arra, hogy lemenjek a szeretett Tiszához. Igaz, hogy sötétedésig csupán három órám maradt, de úgy gondoltam, megpróbálom.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Csónakomba szállva, célba vettem az általam ismert jó helyeket és kuttyogatni kezdtem. Három kis harcsa után sikerült megakasztanom egy termetesebb példányt, amelyet nyolc perc fárasztás után beemeltem a csónakba. A harcsa 195 cm hosszú volt, súlyát körülbelül 50 kg-ra becsültem.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Pár gyors fénykép után végül szabadon engedtem a szép szőke Tiszába, hogy másnak is hasonló élményt adhasson!

Írta és fényképezte: Májer Péter

Tovább olvasom

Horgászat

A Nagykunsági Öntöző Főcsatorna óriása

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán kapitális amurt fogott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében horgászott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán, amit 1970-ben építettek meg a vízügyi szakemberek, s melyet hat szakaszra osztottak fel. A főcsatornát azért hozták létre, hogy a Tisza vizét a Kisköre-tározóból az Alföld közepére jutassák el, amely az ország egyik legszárazabb régiója. A megvalósult beruházás hatásterülete jelenleg megközelítőleg bruttó 122 ezer hektárt,  ami a Tisza bal partja, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó által közrezárt terület szinte teljes egészét magában foglalja. 

A főcsatornát elsődlegesen azért építették meg, hogy a  növénytermesztés vízigényét biztosítsa. A mai napig számos más vízügyi funkciót is ellát, illetve a helyi horgászok egyik kedvelt vízterülete is. 

Pintér Milán élménybeszámolója:

Fotó: Pintér Milán – Agro Jager News

Nagykunsági Öntöző Főcsatornán Bárdos komám két helyet alakított ki. A helyek kicsit sem komfortosak, mellcsizma szükséges, hiszen a sűrű nádasban rejtettük el a helyet, hogy ne legyen szem előtt. Kb 3-4 hete etetünk és horgászunk, hol felváltva, hol együtt,  kisebb-nagyobb sikerrel. Etetésnek házilag készített magmixet használok, amiben tigrismogyoró, kukorica és micro magkeverék található. 01:20 perckor jött egy nagyon erős, húzós kapás.

Kiugrottam a kocsiból és egyből a gázolóruhámba bújtam, majd futottam le a botokhoz. Bevágás után, a hal folyásnak lefelé indult meg, tipikus amurra utaló jeleket adott. Könnyen tudtam húzni a parthoz, engedte vontatni magát. Ekkor még nem sejtettem, mekkora hallal is van dolgom. A parthoz érve kezdődött a hajrá. Ekkor már éreztem, nem az aprajából való és szóltam Laci barátomnak: jöjjön le. By Döme Team Feeder Master feeder botokat használok, 3,95m 50-170g dobósúlyú, ami iszonyatosan szépen dolgozott. Öröm ezekkel a botokkal pecázni. 20-25 percet küzdöttünk 4-5 neccesebb kirohanása volt, mikor azt hittem elmegy, de végül nagy küzdelemmel sikerült szákba terelni.

Egy szem Haldorádó csípős barack tigrismogyoróra érkezett, egy Haldorádó mega spéci corn szilikon kukoricával kikönnyítve, amit hajszál előkén kínáltam fel csípős barack ízesítésben. A hal fárasztása iszonyat élmény volt. Érezni, hogy a víz alatt egy ekkora hal küzd és végig az ember fejében van, ha valamit nem jól csinál, élete hala mehet el. Ez az a mámor, mikor az ember kikapcsol és mindent kizár maga körül. Abban a pillanatban csak ott van vízben, a semmi közepén, a horog végén egy hatalmas hallal és ez élmény, adrenalin az, ami függőséget okoz a horgászat felé.

Amur horgászata, tapasztalatok: Sekélyebb részeket szereti a nádfal előtt, hiszen onnan töri és csipegeti a zöldet. Nagyon csontos, kemény szája van, ezért 130 grammos ólmot használok, hogy minél jobban beforduljon a horog . Érdemes kikönnyíteni a csalit, hiszen nem minden esetben vehemens kapással érkeznek. Néha, csak meg-megcsippenti a csalit, ezért ha kikönnyített, könnyebben a szájába kerül a horoggal együtt. Az amúr horgászatához nagyobb öblű horgot használok és fluorocarbon előkét, sörétólommal lefixálva a mederhez, ezzel is minél észrevétlenebbé téve a felkínált csalit.

Írta és fényképezte: Pintér Milán

Tovább olvasom