Keressen minket

Mezőgazdaság

Világszínvonalú izraeli beruházás Csengelén

Dr. Fazekas Sándor, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának vezetője üdvözölte a zöldmezős beruházást. Kiemelte, hogy nagyon jó ütemben született döntés a beruházás megvalósítására. Összefoglalta, hogy amikor három éve megkeresték ezzel a projekttel kapcsolatban, nagyon jó elképzelésnek, nagyon jó ötletnek tartotta. De hatalmas terv volt ez, amit, lám összefogással, kitartással fel lehetett építeni.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kifejtette: nagyon örül annak, hogy ilyen szerencsésen találkozott a minőségi magyar vízi szárnyas tenyésztés, a magyar hízott libatartás, a magyar hízott libamáj előállítás, az izraeli igényekkel. Ez is bizonyítja, hogy piacképes a magyar áru, a magyar termelés. Az ágazat nehéz időszakon van túl. Nagyon sok szakember dolgozott azon, hogy felszámolják, felszámoljuk a madárinfluenza okozta veszteségeket, hogy visszanyerje Magyarország exportpartnereit. Azt gondolom – folytatta a miniszter – hogy az állattenyésztési ágazat jól felkészült, ehhez megfelelő tudásháttér, közép- és felsőfokú oktatás áll rendelkezésre. A kormány elkötelezett a magyar fajták megőrzésében és annak pedig rendkívül örül, hogy a kiváló magyar termékek, a magyar minőség eléri azt a világszínvonalat, amelyet egy olyan különleges gasztronómiai kultúrával bíró nemzet, mint Izrael, keres. Ebben a relációban azonban nem szabad elfelejteni a termelőket sem, akik rendelkeznek azzal a gyakorlati tudással, ami nélkül ez az üzem, ez az ágazat nem működhetne. Egy jó találkozás, egy szerencsés együttállás kellett ehhez. Bízom abban, hogy más termékek esetében is megtaláljuk, megtalálják barátaink azokat a csatlakozási pontokat, ahol a magyar mezőgazdaság magas színvonalú termékei felkeltik az érdeklődését más nemzetek mellett Izraelnek is. Ebben a munkában, a magyar mezőgazdaság fejlesztésében, továbbra is számíthatnak a támogatásomra. A magyar állam jogszabályi háttérrel biztosítani fogja, hogy kiegyensúlyozott és stabil lehessen a termelés – zárta köszöntőjét Dr. Fazekas Sándor, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának vezetője.

Yosef Amrani, Izrael állam Magyarországra akkreditált nagykövete üdvözölte, hogy Magyarország kormánya támogatta ezt a beruházást. Sohasem szabad elfelejteni a múltat, – idézett a Bibliából József szavaival, – de hamarosan Magyarországra érkezik Benjamin Netanjahu, Izrael állam miniszterelnöke, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel és a két ország kapcsolata tovább fejlődhet. Mi nagyon készülünk erre és bízunk benne, hogy a miniszterelnöki találkozót követően tovább épülhetnek a gazdasági kapcsolatok. Sokan dolgoztak ezen a projekten és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen formában támogatták ennek a beruházásnak a megvalósulását.
David Lau, Izrael állam askhenáz főrabbija köszöntőjében meleg szívvel üdvözölte a magyar kormányt és a vendégeket. Megszületett ez a beruházás és a vágóhíd után továbbfeldolgozó építését is tervezik. Eközben Magyarország és Izrael között együttműködések, kooperációk születnek, amelyek a hagyományokra és a kölcsönös tiszteletre épülnek. A zsidó nép az elmúlt évszázadban viszontagságos időket élt meg, de itt Magyarországon befogadják az Izraelből érkezőket. Az összefogásban mindig erő rejlik, abból mindig többet lehet kihozni és a háborúskodás elmúltával a kölcsönös tiszteletre, a barátságra lehet alapozni. A magyarok nyitottak, magas színvonalon termelnek és itt nagyon szívesen fektettek be. A főrabbi köszönetét fejezte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és az EXIM Banknak, hogy hitellel támogatta ezt a beruházást. Kiemelte, hogy Magyarországon, olyan színvonalon termelnek a magyar gazdák, hogy képesek a legmagasabb minőséget is elérni, amelyet éppen keresnek Európában, az USA-ban, Izraelben és a világ megannyi országában. Magyarország sokszínű. Különleges módon tisztelik a magyarok a különféle vallásokat, nemzeteket. Ebben óriási erő rejlik – dicsérte hazánkat Izrael askhenáz főrabbija, David Lau. Magyarország és Izrael népe évszázadokon keresztül kapcsolatban volt egymással. Közös hagyományok, közös történelem köt össze bennünket, ezért is történhetett az, hogy Magyarországra esett a választás, ennek a beruházásnak a megvalósítására.

A magas rangú vendégek között feltűnt Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, aki kiemelte, hogy a megye nagyon nagy értékekkel rendelkezik. A mezőgazdaság teljes spektrumát nézve, szinte nincs olyan ágazat, amelyet ne lehetne megtalálni Csongrád megyében. Évszázados hagyományokra alapozva termelnek például paprikát, vagy éppen tenyésztenek különféle állatokat. Magyarország egyik legnagyobb tudásközpontja a megyeszékhelyen, Szegeden, számos karral bír, de külön foglalkoznak például Hódmezővásárhelyen mezőgazdasági képzéssel, illetve Szegeden a mérnöki karon belül élelmiszeripari oktatással. A nagyon változatos mezőgazdasági termelést egy jól fejlett állami adminisztrációval segíti a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Megyeszerte a kormányablakokon keresztül nincs olyan ügy, amelyet a gazdák ne tudnának gyorsan, ütemesen elintézni. A beruházást Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott üdvözölte, bízik benne, hogy a zöldmezős beruházás nem csak új munkahelyeket teremt, hanem bővülésével magával húzza a termelési ágazatot, amely további növekedést biztosít a térség kiskereskedelmi forgalmában is.

Az ünnepséget követően David Lau Izrael askhenáz főrabbija, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, YosefAmrani, Izrael állam Magyarországra akkreditált nagykövete és Köves Slomó az EMIH főrabbija, ünnepélyes keretek között felavatták az üzemet.

A kóser vágóhíd kiemelten állít majd elő kóser libamájat és hízott libából készült termékeket, elsősorban export célra, de természetesen a hazai keresletet is kiszolgálja – ismertette David Lau az új üzem tevékenységét. Az EXIM Bank 1.75 milliárd forintnyi hitelt nyújtott a vállalat számára és a beruházás első fázisában 100 új munkahely megteremtését jelentette. A projekt kiteljesedésével pedig 260 új állás létrehozását biztosítja. A projekt második fázisában, 2018-tól a vágóhíd és a feldolgozó üzem mellé, egy úgynevezett továbbfeldolgozó termékek előállítására alkalmas részleg is épül majd. A feldolgozóban a szállító szalagok és a beérkező szállítmányok fogadására kialakított üzemrészleget elérve a főrabbi kiemelte, hogy a termelés a jelenlegi ütemezés alapján 2017. első felében indulhatott csak meg. Most a kóser vágóhídon a tervek szerint napi 2400 hízott libát dolgoznak fel, ennek köszönhetően 15%-kal növekszik az utóbbi években csökkenő, egyébként komoly hagyományokkal rendelkező magyar hízottliba hazai termelése.

Jászberény után, a világon a második olyan üzem lesz a csengelei, melynek kifejezetten ez a tevékenység jelenti a fő profilját. Az üzemben a kósersági előírásokat maximálisan betartják. Az üzem elsősorban exportra termeli a kóser baromfitermékeket, ugyanakkor kielégíti az egyre növekvő hazai igényeket is, hiszen a magyar minőség kiegészül az izraeli előírásokkal.

Az üzembejárás után különleges izraeli ízekkel kedveskedtek a vendégeknek.

Szilágyi Bay Péter

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségei a 2023-után

Stratégiai Tervről tartott előadást az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság előtérbe helyezése érdekében még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. Juhász Anikó a Tolna-megyei agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt.

Fotó: AM

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az mezőgazdaság következő öt évét meghatározó Közös Agrárpolitikáról (KAP), az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről tartott előadást a XXIV. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson. A helyettes államtitkár szólt a következő öt évet meghatározó KAP főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

Juhász Anikó jelezte: nagyon fontos lenne, hogy a még tavaly decemberben benyújtott magyar Stratégiai Tervet az Európai Bizottság minél hamarabb elfogadja azért, hogy a gazdálkodóknak legyen idejük felkészülni a változásokra. Az őszi termelési döntéseket, a következő gazdálkodási évet jelentősen meghatározó megváltozott feltételeket az agrártárca folyamatosan közzéteszi, érdemes ezeket a gazdálkodóknak figyelni. A fenntarthatósági célok és feltételek hangsúlyos elemei a KAP-nak. Juhász Anikó úgy fogalmazott: az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben, a zömében városlakó nyugati társadalmak megítélése nem túl kedvező. Fontos cél velük megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2022. augusztus 11-e

Az elmúlt hét közepén meleg, nagyrészt száraz időben volt részünk, a szombat reggel erős széllel érkezett hidegfront csapadékot sajnos csak kevés helyre hozott, vasárnaptól keddig elszórtan alakultak ki záporok, melyekből 5 mm-nél nagyobb mennyiség csak nagyon kis területen hullott.

Ábra: MET

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

A Duna-Tisza közén nagy területen 5 mm csapadék sem hullott az elmúlt 30 napban, és az Alföld jelentős részén a 130 mm-t is meghaladja az elmúlt 90 nap csapadékösszegének sokéves átlagtól vett negatív eltérése.

A száraz, meleg, sokszor szeles időben a lehullot kevés nedvesség is hamar elillan a talajokból, csak az Északi-középhegység északi oldalán, illetve egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.
Az szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének mintegy háromnegyed részén tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály.
A folytatásban egészen keddig marad térségünkben a keleties áramlás, mellyel mérsékelten meleg, de jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban talán vasárnap, de országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Keddtől nyugatiasra, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, jellemzően tovább fokozódik az aszály.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Egyetemi tudás a Farmer Expón

Látványos standokkal és szakmai programokkal készül a Debreceni Egyetem agrárkara és több szervezeti egysége az augusztus 17-én nyíló Farmer Expóra. A Böszörményi úti campus fejlesztésének köszönhetően minden idők legnagyobb hazai, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutatója is összeállhat a rendezvényen.

Fotó: Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának címere (Ábra: Debreceni Egyetem)

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása nyomán létfontosságú kérdéssé vált az öntözés és a vízgazdálkodás, az idei Farmer Expón egyebek mellett a kertészeti ágazat vonatkozásában foglalkoznak a témával.

– Magyarországon mintegy 80 ezer hektáron termelnek gyümölcsöt és csaknem 85 ezer hektáron zöldséget. A kertészeti területek jelentős része ki van téve az extrém szárazságnak és az aszálynak, mivel a gyümölcsösök mindössze 20-25 százaléka, míg a zöldségtermő területek 80 százaléka öntözött. A kertészeti ágazatban az egy hektáron megtermelt áru értéke jelentős, emiatt ilyen időjárási körülmények között létfontosságú az öntözés. Ezért is kapta idén a „Lenni vagy nem lenni…” címet a Farmer Expó kertészeti szakkiállítása, a HORTICO – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakmai konferencián elsősorban a meglévő vízkészletek helyzetének feltérképezésével és a vízjogi engedélyezési eljárás menetével foglalkoznak a szakemberek.

Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Fotó: Debreceni Egyetem

– A jelenleg nehéz helyzetben lévő kertészeti ágazat számára kiemelten fontos a vízkivételi és vízjogi létesítési engedélyek beszerzésének megkönnyítése, és ezáltal az öntözésfejlesztés előmozdítása. Ezen jogosultságok azonban a vízkészletek nagyságától függnek. Olyan racionális javaslatokat kell tenniük a szakmai szervezeteknek, amelyek ebből a helyzetből előremozdítják a zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését – fejtette ki Apáti Ferenc.

Az augusztus 18-i HORTICO Zöldség–Gyümölcs Kertészeti Konferencia keretében szó lesz egyebek mellett Magyarország hidrológiai adottságairól, a felszíni és felszín alatti vízkészleteiről, különös tekintettel az Észak-Alföldre, illetve az öntözésfejlesztés jövőbeni kilátásairól, az öntözés szabályozásának átalakulásáról, az öntözés és az öntözhetőség racionalizálásának lehetőségeiről.

A 31. Farmer Expó szakmai programjába bekapcsolódik a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, juhtenyésztési workshopot rendez az EuroSheep projekt keretében.

Fotó: Debreceni Egyetem

Az egyetem szakemberei a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület programjában is közreműködnek, ahol 40 különböző állatot lehet majd látni, például a magyar muraközit és az óriásokat. A kapcsolódó konferencián előadást tartanak a DE MÉK és az AKIT szakemberei. Pataki Balázs, a kar tiszteletbeli docense a magyar hidegvérű fajta kialakulását, történetét és értékeit ismerteti, Mihók Sándor professor emeritus pedig azt állítja középpontba, milyen kötelezettséggel jár egy történelmi lófajta fenntartása. Oláh János, az AKIT tudományos főmunkatársa a magyar hidegvérű lófajta és a klímaváltozás kapcsolatát elemzi.

A DE MÉK és az AKIT közös standon mutatkozik majd be a közönségnek, ahol megismerhetik a kar oktatási-kutatási portfólióját, emellett drónokkal, hőkamerával, akvapóniával és saját termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel várják a látogatókat.

Fotó: Debreceni Egyetem

Standot állít a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is a kiállításon. Asztalra kerülnek a diákok által a gyakorlókertben termelt zöldségek és gyümölcsök, valamint gyógynövények és virágok, illetve maguk a tanulók válaszolnak a képzésekkel kapcsolatos kérdésekre. A szervezők a kisgyerekre is gondolnak, többek között traktor-szimulátorral, ló- és fejhető tehén-makettel, valamint állatokkal kapcsolatos, QR-kódos kincskereső játékkal készülnek.

Idén újra lesz Karneváli Lovaskupa a Farmer Expón. Miután a Debreceni Egyetem közreműködésével több mint kétszeresére növelték a rendelkezésre álló pálya nagyságát, már nagy fogatok is elférnek és a gyep minőségén is sokat javítottak. A tervek szerint olyan nagy volumenű, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutató állhat össze a Karneváli Lovas Kupa Fogathajtó- és Díjugrató Versenyen, amilyen még nem volt Magyarországon.

A nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításnak ezúttal is a DE Böszörményi úti campusa ad otthont, augusztus 17. és 20. között.

Forrás: Debreceni Egyetem

Tovább olvasom