Keressen minket

Mezőgazdaság

Lázár János Mezőhegyesen

Print Friendly, PDF & Email

Az eddig elért eredményekről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Farkas Sándor a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos, valamint Pap István Tibor Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott Mezőhegyesen.

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Az eddig elért eredményekről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Farkas Sándor a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos, valamint Pap István Tibor Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott Mezőhegyesen.

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter a városban kiemelte, hogy az itt élő emberek összefogásának köszönhetően vizsgálta meg a kormány annak a lehetőségét, hogy újra saját kézben irányítsa ezt a gazdaságot. Ezért 2,1 milliárdért visszavásárolta a kormány a céget és megkezdték a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztését.
Miniszteri biztost és törvényi hátteret adtunk a biztonságos gazdálkodáshoz. Az elmúlt évben a cég menedzsmentje az itt élő 425 mezőhegyesi családdal bebizonyította, hogy jó döntés volt újra állami kézbe venni a céget. Mezőhegyes múltja, a városban és a térségben lévő gazdasági erő, a mezőgazdaságból élők potenciálja meghozta az eredményt. Ez jó jel a jövőt illetően és meghatározó lesz a következő évtizedekre – köszöntötte a vendégeket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Mezőhegyesen.

A Magyar Állam kizárólagos és örökös tulajdonosaa Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nek. Mezőhegyes azért maradt talpon, mert az itt élő emberek 2014-ben összefogtak. A közösségi összefogásra válaszul a Magyar Kormány úgy döntött, hogy meg fogja menteni a gazdaságot – vágott bele Lázár János Mezőhegyesen. Nem volt könnyű feladatunk, annak ellenére sem, hogy2017-ben már eredményt tudott felmutatni a részvénytársaság.
Mezőhegyesnek különleges szerepe van az országban, történelme szorosan összefonódik a magyar mezőgazdasággal. Elsősorban a világhírű lótenyésztés, szántóföldi növénytermesztés az, amellyel kiemelkedik hazánk és Európa mezőgazdasági múltjában. Hagyományok, értékek, amelyek veszélybe kerültek.
Mezőhegyes esetében állami vagyon üzemeltetéséről kell beszélnünk – ismertette a részleteket a miniszter. Az elmúlt 11 év bizonyította ugyanis, hogy állami vagyon magánkézben nem tud életképes maradni. Tisztán látszott, hogy ez nem fog működni. Ezért a Magyar Államnak be kellett látni, hogy nem adhatjuk bérletbe ezt a vagyont és újra állami kézben kell működtetnünk.
Akormány úgy tekint Békés megyére, mint egy nagy tartalékokkal rendelkező térségre. Ahhoz, hogy az ország más megyéihez hasonló helyzetbe tudjuk hozni, hogy bekapcsoljuk az ország vérkeringésébe, bekötjük Európa legfontosabb tranzitútvonalába az E75-ös főútra, az M5-ös autópályára, amely Norvégiától Görögországig szeli át a kontinenst. Békéscsaba és Kecskemét között megkezdődtek a kivitelezési munkálatok: új autópályát építünk, amely a legnagyobb beruházás jelenleg az országban, emellett további forrásokból a békéscsabai reptér fejlesztését is elindítottuk.
A megyeszékhely fejlesztése mellett, csak ide Mezőhegyesre, valamint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságba további 22 milliárdot csoportosítottunk át. Persze ezzel jól kell sáfárkodnia a vezetésnek, de úgy gondolom – nevet a miniszter – a termelési eredmények azt bizonyítják, jó döntés született.
Mezőhegyesen, a részvénytársaság keretein belül,8200 hektár szántónés további 1500 hektár erdővagyonnal gazdálkodnak. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnak azonban mintagazdaságként és tangazdaságként is be kell töltenie a feladatait. Ambiciózus célkitűzésünk, hogy Magyarország legjobb agrárvállalkozása legyen,Európa és a világ mezőgazdasági élmezőnyébe kerüljön.
Mezőhegyes egyben kiváló hely annak bizonyítására is, hogy a magyar mezőgazdaság hogyan tud megélhetést és egzisztenciát adni az itt élőknek. Ez nem csak a múlt megmentése, hanem egy kísérlet arra, hogy a magyar mezőgazdaság képes jövőt adni az itt élőknek, azoknak, akik itt képzelik el jövőjüket, s nem akarják elhagyni a várost, a megyét. Látni kell, milyen problémákkal küzd a vidék, hogyan tudjuk, hogyan lehet azt segíteni, támogatni és végeredményben megoldani – veti fel a kérdést Lázár János.

Tudom, hogy itt most nehezebb az élet – folytatja, – de ma képes a cég425 főnek megélhetést adni és a vállalat gazdálkodása mellett további feladatköröket is betölt, hogy a térséget képes legyen támogatni, fejleszteni. Kapacitásait túlméreteztük, hogy az itt gazdálkodók szárítási, raktározási igényeihez hozzá tudjuk járulni. A termelés szélesítésével integráljuk a kis- és közepes termelőket. Ehhez a földvagyon adott. Most oktatás- és öntözésfejlesztéssel, technológia kidolgozásával, átadásával nem csak a környékbeli gazdáknak lesz lehetősége megismerkedni és fejlődni. A város múltja, jelene és jövője kihat a környékre, Pitvarosra, Ambrózfalvára és távolabbi értelemben Tótkomlósra is. Be kell töltenie azt a szerepet is, hogy a határainkon túl élőknek is segítséget tudjon adni.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy példás alapossággal készültek el a tervek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szántóföldi növénytermesztése támogatására. Telephelyeinek fejlesztésre 7 milliárd forintot különítettek el, a tehenészet korszerűsítésére további 5 milliárd forint áll rendelkezésre, mind ez úgy, hogy Mezőhegyes építészeti csodái megmaradnak és a város képe a hagyományokhoz illően nem fog változni, csak megújul.

Ahhoz azonban, hogy a szántóföldi növénytermesztés megfelelő alapot tudjon garantálni mind a vetőmag előállítás számára, mind pedig a takarmányok és alapanyagok előállítására, fejleszteni kell az öntözést, amely nem csak itt Mezőhegyesre értendő. Csak a város ellátására, a környező földterületek megfelelő minőségű és mennyiségű öntözővíz biztosítására, a Belügyminisztérium számára most 500 millió forintot csoportosítottak át. A minisztérium feladata, hogy Makó-Apátfalva-Mezőhegyes vonalon elkészítse és kidolgozza azokat a terveket, amelyekkel nem csak a város, de a környező gazdálkodók öntözővíz ellátását is képesek legyenek biztosítani.
Magyarországon ma, mintegy 130 000 hektárt tudunk öntözni. A fejlesztések létjogosultságát nem csak Mezőhegyes eredményei tudják igazolni, hanem a korszerű öntözéses gazdálkodás termésátlagai. Ennek a gazdasági alapjait, technikai hátterét azonban támogatnia kell az államnak: ennek egyik fontos lépcsője lesz a mezőhegyesi fejlesztés.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. képes eredményt termelni. A nyereséget visszaforgatjuk: közel 3 milliárdot fogunk gépbeszerzésre fordítani, illetve a gazdálkodás mellett fontos közfeladatok is figyelmet kapnak. A mezőhegyesi iskolában új tornatermet és új lovardát építünk. Cél, hogy az oktatás is megfelelő alapokra kerüljön. Nem csak álmodunk, hanem ehhez az összes forrás rendelkezésére áll– garanciát ebben a Magyar Állam jelenti – mutatta be Lázár János a részletesebb terveket.

Mezőhegyes kiemelt képzési központ lesz. Kifejezetten szakközépiskolákban gondolkodunk, természetesen a kutatásfejlesztésben, a technológiák kidolgozásában, tudományos együttműködésekben szerepet kapnak a hazai kutatóintézetek és az egyetemek is. Az itt elért eredmények, technológiák egyben kihatással lesznek a középfokú oktatásra is. Fontos, hogy a diákok élőben láthassák azt, amit az elméleti oktatás során megtanultak. Kapcsolni tudják az ismereteket és végzés után készség szinten képesek lesznek alkalmazni a megszerzett tudást.

További fontos feladata lesz a cégnek, hogy támogassa amagyar nemzeti lovaskultúrát. Biztosítani kell a visszakerülő három – tradicionálisan Mezőhegyeshez köthető – lófajta számára a megfelelő tenyésztési körülményeket, a tovább fejlesztés lehetőségét. Képeslegyen finanszírozni az iskolát. Ezzel a legnagyobb munkadóvá válik a cég a környéken. Hozzá akarunk járulni amezőhegyesi fejlesztésekhez. A számok, az eredmények magukért beszélnek. Európa legjobb és Magyarország legerősebb mezőgazdasági cége lesz a birtok.
Farkas Sándor miniszter biztos a társaság vagyoni helyzetével kapcsolatban összegezte, hogy birtok saját tőkéjét 4,1 milliárdról, 2018-ra 23,8 milliárdra tudták növelni. A termelés területén, az aszályos és a nehéz időszaktól is eltekintve, Mezőhegyesen nagyon komoly őszi búza termésátlagot sikerült realizálni, amely elérte a 6,7 tonnát hektáronként és az évjárati hatás ellenére jó eredménnyel zárt a hibridkukorica előállítása is.
A takarmány kukoricatermesztés élőpéldája annak, hogy fejleszteni kell, hiszen a szárazságban 6,2 tonnát tudtak lehozni hektáronként. Ez nagyon alacsony, de nem csak a térségben, hanem azországban is hasonló eredményekről tanúskodnak az átlaghozamok. A forróság mellett a légköri aszállyal is egyre jobban számolniuk kell a gazdáknak is.
Az öntözésfejlesztés kapcsán a jelenlegi 2200 hektárt a jövőben 4500-4600 hektárra kívánják bővíteni, amely a biztonságos árutermelést és a vetőmagtermesztést garantálja: a beruházás összköltsége eléri a 15 milliárd forintot.
Mezőhegyesen régi-új növényként a cukorrépa termesztést is beindították ebben az évben, amellyel történelmi hozamot értek el. Farkas Sándor úgy fogalmazott: minden idők legjobb és a legmagasabb hozamát szedték fel az őszön, amely elérte a 65 tonna hektáronkénti átlagot

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a lótenyésztés 1787-ben indult a városban. Fontos feladata volt a katonai lótenyésztés. Ennek érdekében három fajta született meg, amellyel egyedülállónak számít a világban. Ez a város, három lófajtának is a bölcsője lehetett. A magyar országgyűlés nemzeti kincsé nyilvánította a fajtákat és az új törvény alapján tenyésztésük Mezőhegyesen folytatódik.A Nonius mellett a Gidrán állomány ma 96 db lovat számlál. Ez óriási eredmény és óriási lehetőség – mondta Pap István Tibor vezérigazgató.
A folyamat azonban tovább folytatódik, mert a mezőhegyesi kancacsaládokra visszavezethető Furioso-North Star kancák visszavásárlása is elindult. Ezzel párhuzamosan azok az épületek, amelyek mintegy 200 éve épültek, megújulnak, méltó módon fogják régi pompájukban Mezőhegyest ékesíteni.

A szarvasmarha tenyésztés fejlesztése kapcsán hozzátette, hogy egy 1100-as,Holstein-Friztejelő tehén állománnyal bírnak. Az utolsó fejlesztések itt ebben az ágazatban 20-25 éve történtek, jelenleg méltatlan körülmények veszik körül az ágazatot. A genetika, a termelőerő és a potenciál ott van az állományban s most megfelelő technológiával jelentős eredményeket érhetnek el.

Jelenleg afejlesztéseket megelőző közbeszerzések zajlanak. A most működő telep rekonstrukciója nagy kihívást jelent, hiszen tartástechnológiában, tartáskomfortban a legmodernebb lesz. Robottechnológiás üzemeltetés – tette hozzá –amelyre,ilyen nagy állomány mellett, még nem volt példa hazánkban.
A vezérigazgató rámutatott, hogy az ipartelep beruházása önmagában egy szárítót, egy tisztító üzemet és egy tárolókapacitás kialakítását jelenti, amely egy vetőmagfeldolgozó kapacitással lesz teljesen kerek. Az állattenyésztés támogatására pedig, egy takarmánygyártó üzemrészt alakítanak ki. Ennek a beruházásnak a teljes kapacitása eléri teljes üzemben a 46 000 tonnát. Meg kellett lépnünk ezt a fejlesztést – tette hozzá, hiszen az előző tulajdonos értékesítette a vetőmagfeldolgozót és azzal szembesültünk, hogy egy ekkora gazdaság, 8000 hektár szántóval, tárolók nélkül maradt. Ezzel a kapacitásbővítéssel úgy terveztünk, hogy a környékbeli gazdák termelését is képesek legyünk támogatni.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy 2020 után új Közös Agrárpolitika lép életbe az Európai Unióban. A világ piacai megváltozni látszanak. A hazai mezőgazdaságot fel kell készíteni arra, hogy megfelelő módon tudjon reagálni a változásokra. Helyzetbe kell hozni a vidéket. Ezek közül kiemelkedik a mezőhegyesi projekt, amelyben integráltan támogatják a vidéken élőket. A megélhetés mellett nagyon fontosak az iskolák, hogy képzett, tájékozott mezőgazdasági szakemberek dolgozzanak az ágazatban. Ehhez olyan körülményeket teremtenek, itt, a mezőhegyesi iskolában is, hogy vonzó legyen a környékbeli családoknak, gyermekeknek. Ösztöndíj programokat, munkalehetőséget teremtenek és az integrációval a kis- és közepes vállalkozásokat akarják helyzetbe hozni. Ehhez feladathoz a jó minőségű termőföldünk rendelkezésünkre áll, amely a termelés színvonalában, súlyában fontos szereppel bír. A magyar mezőgazdaság legfontosabb szereplői azonban mindig is a családok lesznek, a vidéki emberek – nekünk őket kell segíteni – hangsúlyozta Lázár János.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Felavatták a Nébih új állatházát és magas biztonsági fokozatú kutatólaboratóriumát

Print Friendly, PDF & Email

Kutatólaboratóriumot adtak át Gödöllőn

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár és Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke felavatta Magyarország egyik legnagyobb állatházát és magas biztonsági fokozatú (BSL-3-as szintű) kutatólaboratóriumát Gödöllőn. A fejlesztés a hazai kutatások támogatása érdekében jött létre. A létesítményben az állatbetegségek kórokozóit vizsgálják, valamint vakcina kipróbálási vizsgálatok zajlanak majd.

Fotó: NÉBIH

Az avató ünnepségen dr. Nobilis Márton államtitkár elmondta, a Nébih legújabb fejlesztése a hazai állategészségügy és élelmiszerelőállítás területén meghatározó lesz, hiszen az állatházban és a kutatólaboratóriumban a jelentős állatbetegségek kórokozóit veszik górcső alá. A vakcina kipróbálási vizsgálatoknak köszönhetően hatékonyabban küzdhetnek meg majd például a madárinfluenzával vagy az afrikai sertéspestissel. Ezenfelül európai uniós pályázatok keretében alap- és alkalmazott kutatások elvégzését is tervezik a BSL-3-as szintű létesítményben.

Fotó: NÉBIH

Az államtitkár kiemelte: „A ma bemutatott állatház Európában kivételesnek számít, hozzánk legközelebb Németországban, Olaszországban és Lengyelországban található hasonló. Az ingatlanfejlesztési koncepció részeként indított fejlesztések pedig tovább folytatódnak. A közeljövőben a Nébih budapesti telephelyén egy korszerű ügyfélközpontot is kialakítanak majd annak érdekében, hogy az ügyfelek állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó igényeit egy helyszínen, ezáltal hatékonyabban tudják kiszolgálni.” – mondta el dr. Nobilis Márton.

Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke kifejtette, a hivatal három állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumot működtet: Budapesten, Debrecenben és Kaposváron. A jelenleg legnagyobb veszélyt jelentő betegségek közül kiemelte a madárinfluenzát és az afrikai sertéspestist. Előbbi kapcsán a Nébih laboratóriumaiban naponta 8-10 ezer tamponmintát, míg az afrikai sertéspestis esetében 3-4 ezer vér- és szervmintát tudnak feldolgozni. Éves szinten ez mintegy 2 millió vizsgálatot jelent. Dr. Nemes Imre elmondta: „E számok alapján jól látható, hogy az állategészségügy jelentős erőforrást igényel, éppen ezért az elmúlt évek laboratóriumi fejlesztései során a Nébih kiemelt figyelmet fordított a kapacitásbővítésekre.”

A Nébih elnöke beszédében kiemelte azt a jelentős szakmai sikert, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően házi sertésekben egyelőre nem igazolódott az ASP jelenléte.
A vadállományban azonban évek óta jelen van. A betegség leküzdésében nagy segítséget jelenthet majd a most átadott állatház és BSL-3-as kutatólaboratórium. Az ASP-vel szemben ugyanis jelenleg nincs vakcina az Európai Unióban. Erre reagálva az EU kutatási programot hirdetett a Horizon2020 programban, melynek részeként 13 vakcinajelölt hatékonyságát és ártalmatlanságát vizsgálják, Spanyol- és Olaszország mellett hazánkban, a Nébih a gödöllői telephelyén.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Róma, 2023. december 8. – Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

Kukoricatábla Észak-Macedóniában. ©UN/Aleksandar Dimishkovski

Ezzel a FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – megmaradt az októberi szintjén, ám éves viszonylatban 10,7%-ot csökkent.

A gabonafélék árindexe 3,0%-kal nőtt október óta miután a szemestermények ára – élen a kukoricával – 5,6%-kal esett és a búzáé 2,4%-kal. A rizsfélék árindexe stabil maradt a különböző piacok egymással ellentétes ármozgásainak hatására.

Eközben a növényi olajok árindexe 3,4%-kal emelkedett októberhez képest. A pálmaolaj nemzetközi piaci ára 6%-kal erősödött novemberben a főbb importőr országok élénkülő kereslete és a főbb termelők szezonálisan kisebb kibocsátása nyomán. A napraforgóolaj ára is nőtt valamelyest, míg a szójáé és a repcéé csökkent.

A tejtermékek összességében 2,2%-kal drágultak, a vaj és a sovány tejpor iránti megnövekedett ázsiai és az ünnnepek okán a nyugat-európai kereslet miatt.

A cukor árindexe 1,4%-kal emelkedett, így már 41,1%-kal szárnyalja túl az egy évvel korábbi szintjét. A mozgás fő oka a globális készletek körüli aggodalmakban keresendő, mivel a termelési kilátások romlottak a fő termelő Thaiföldön és Indiában az El Niño okozta száraz időjárási körülmények miatt.

A húsfélék árindexe 0,4%-kal bár, de csökkent októberhez képest, tükrözve a baromfi-, sertés- és szarvasmarhahús bőséges készletei miatti árcsökkenését.

Globális gabonatermelés

A FAO szakértői tovább emelték a gabonakibocsátás várható mennyiségét a ma megjelent Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben. A globális gabonatermelés 2023-ban elérheti a 2 823 millió tonnát, ami az előző évhez képest 0,9%-os növekedést jelentene és a 2021-es rekordot is 10,3 millió tonnával haladná meg.

Felfelé korrigálták az orosz búzatermésre és a török és amerikai kukoricatermésre vonatkozó becsült adatokat, míg az argentin és brazil kukoricakibocsátást valamelyest kisebbre várják. Közben szintén mérsékelték az Európai Unió és Mexikó kukoricatermelésére vonatkozó előzetes becsléseket. A globális rizstermelés a 2023–24-es szezonban 0,8%-kal bővülhet.

További részletek itt.

Forrás: FAO

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Hosszú távú jövőkép az EU vidéki területei számára

Print Friendly, PDF & Email

EU Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá a hosszú távú jövőképről.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A EU Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá az EU vidéki területeire vonatkozó hosszú távú jövőképről.

E következtetésekben politikai iránymutatást nyújt a Bizottságnak és a tagállamoknak a vidéki térségek és a vidéki közösségek jólétének, rezilienciájának és társadalmi szövetének fokozottabb megszilárdításához.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A vidéki térségek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az uniós gazdaságokban és társadalmakban

Az uniós mezőgazdasági miniszterek az általuk egyhangúlag jóváhagyott következtetésekben elismerik, hogy a vidéki térségek nélkülözhetetlen hozzájárulást nyújtanak az EU gazdasági erejéhez, a zöld és digitális átálláshoz, valamint az éghajlat-politikához. Emellett a következtetésekben kiemelik a vidéki térségeknek a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság biztosításában, továbbá a helyi közösségek kulturális örökségének megőrzésében betöltött szerepét.

Különös hangsúlyt helyeznek a mezőgazdaság jelentőségére, többek között az uniós élelmiszerrendszerek nyitott stratégiai autonómiájának biztosítása és a külső függőségek csökkentése tekintetében. Mindez különösen fontos a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

A sokrétű kihívások átfogó megközelítést igényelnek

A miniszterek a következtetésekben kiemelik a vidéki térségek összetettségét és sokféleségét, hangsúlyozva azokat a sajátos kihívásokat – így például a népesség csökkenését és elöregedését, a nemek közötti szakadékokat, a korlátozott konnektivitást, a fejletlen infrastruktúrát vagy a megfelelő foglalkoztatási lehetőségek hiányát –, amelyekkel e térségek közül számos szembesül.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Gondoskodunk a vidék hangjának meghallásáról

E sokféle kihívásra válaszul a Tanács olyan átfogó megközelítést szorgalmaz, amely a vidéki polgárokkal együttműködésben, valamint a helyi és regionális hatóságok és közösségek szerepvállalásával kerül kidolgozásra. A miniszterek emellett hangsúlyozzák, hogy a helyi akciócsoportok fontos szerepet játszanak a LEADER kezdeményezésben, valamint a kozosseg vezérelt helyi fejlesztési stratégiák végrehajtása tekintetében az alulról felfelé építkező megközelítésben.

Jobb konnektivitás és digitális készségek

A miniszterek a következtetésekben hangsúlyozzák továbbá a digitális átállás, az innováció és a konnektivitás – többek között a széles sávú lefedettség – fontosságát. E tekintetben kiemelik a képzési lehetőségeknek és a digitális készségek fejlesztésének az alapvető jelentőségét.

Beruházás a vidéki térségekbe

A miniszterek elismerik, hogy e hosszú távú jövőkép megvalósítása szempontjából mennyire fontosak az uniós, a nemzeti, a regionális és a helyi forrásokból finanszírozott beruházások. A finanszírozás észszerűsítése hozzájárulna a közszolgáltatások alacsony szintű elérhetőségének az orvosolásához, valamint az infrastruktúra és a konnektivitás javításához. Ebben az összefüggésben minden releváns uniós szakpolitikát és eszközt ki kell használni, és megfelelő forrásokkal kell hozzájárulni a vidéki térségek támogatásához – e tekintetben fokozni kell a szakpolitikák és eszközök koherenciáját és szinergiáit.

A finanszírozás optimális igénybevételének biztosítása érdekében a miniszterek felszólítják a Bizottságot, hogy hozzon létre egy nyomonkövetési eszközt a vidéki térségeket támogató uniós finanszírozás értékelésére, valamint alakítson ki eljárást azzal a céllal, hogy biztosítsa a vonatkozó uniós szakpolitikák és eszközök koherenciáját és szinergiáját.

Generációváltás

A miniszterek a következtetésekben elismerik továbbá, hogy a demográfiai változások kedvezőtlen hatást gyakorolnak a vidéki térségekre, így többek között elnéptelenedéshez vezetnek. A miniszterek ezért olyan megoldásokat szorgalmaznak, amelyek célja, hogy a vidéki térségek vonzzák a fiatalokat, így többek között a fiatal mezőgazdasági termelőket is.

A javasolt megoldások közé tartoznak a következők: a fiatalok számára a forráshoz és földhöz jutás megkönnyítése, változatos munka- és képzési lehetőségek biztosítása számukra, valamint a helyi döntéshozatalba való bevonásuk.

Nők a vidéki területeken

A miniszterek által a következtetésekben figyelembe vett másik társadalmi szempont a nők szerepe. A Tanács úgy véli, hogy támogató intézkedésekre van szükség új munkalehetőségek teremtéséhez és a nőknek a döntéshozatalba való fokozottabb bevonásához. A miniszterek e tekintetben kiemelték, hogy szintén fontos célt jelent a nőknek a gazdálkodásban való egyenlő részvétele.

Következő lépések

Az uniós vidéki térségek rezilienciájának és jólétének előmozdítása érdekében a Tanács felszólítja a Bizottságot, hogy – átfogó és rugalmas megközelítést követve, valamint releváns mutatókat alkalmazva – mérlegelje a jövőképnek egy teljes körű uniós vidékfejlesztési stratégiává történő kidolgozását.

A Tanács emellett ösztönzi a tagállamokat a Vidékfejlesztési Paktum keretében történő további szerepvállalásra, valamint arra, hogy nemzeti, regionális és helyi szinten folytassák a vidéki térségek javát szolgáló stratégiák és cselekvési tervek kidolgozását.

További információk az Európai Tanács honlapján elérhetők.

 

Forrás: NAK

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.