Keressen minket

Mezőgazdaság

Szarvason találkoztak a kisállattenyésztők

Szarvason nagy hagyományai vannak a kisállatenyésztésnek. Szenczi János köszöntőjében kiemelte, Szarvason 1906. óta működik a Baromfitenyésztők Egyesülete. A Kárpát-medencében a leletek alapján már a rómaiak is tartottak tyúkot. Kutatók szerint, már a X. században felvett török jövevényszavunk arra utal, hogy már a Fekete-tenger térségében megismerkedhettünk ezzel az állatfajjal. Fontos gazdasági állatunk lehetett aztán később, hiszen I. Rákóczi György 1634-ben gyulafehérvári tiszttartójának adott utasításokban is felhívja a figyelmet a baromfik szaporítására. Itt Szarvason 1770-es évektől indult a gazdasági képzés Tessedik Sámuel iskolájában – Európában talán elsőként -hiszen néhány évvel később a híres Georgikonban is megindul Festetics gróf akadémiája.

Itt Szarvason 1862-ben tartottak először kiállítást, majd ezt követően a fővárosban és sorra az ország nagyobb megyeszékhelyein került megrendezésre ilyen és effajta kiállítás. A tyúkászok mellett kissé későn érkezett meg a nyúltenyésztők egységes megjelenése, amelyet ennek ellenére 1896-os Milleniuminagyvásáron megtekinthetett a nagyközönség. Fontos kiemelni, hogy 1906-ban, Szarvason, az akkor megalakuló szarvasi Baromfitenyésztők – bizony igen színvonalas – kiállításán már szerepeltek különféle nyúlfajták is – ahogy az akkori sajtó beszámolt erről.

A nyúltenyésztés napjainkban a hazai klubok összefogásán maradhatott fenn. Egyelőre a honi tenyésztők és állatbarátok révén még él a magyar nyúltenyésztés, amelynek újjászervezésében többen látnak lehetőséget – az ágazat azonban úgy tűnik, hogy Csipkerózsika álmát alussza.
A galambtenyésztők mellett meg kell még említenünk a magyar kacsa- és lúdtenyésztőket, akik talán a legkevesebben vannak. Sok problémával küzdenek ők is, holott a magyar gazdasági udvarokban, mind a hízott kacsa, mind a hízott liba, fontos élelmezési árucikk és egyes időkben adózási forma is volt. Tanúskodik erről teljes bizonyossággal az 1514. évi XIX. törvénycikk, amelyben a jobbágyoktól járó libajövedelmekről rendelkezik.
A szarvasi nemzeti kiállítás valójában inkább nemzetközivé vált, hiszen a vasárnapi díjátadó előtt a magyar szó mellett számos nyelven értekeztek, cseréltek címet a versenyzők. Körbejárjuk a kiállítást és miközben ragyogó jószágokkal, tenyésztőkkel, gondos gazdákkal találkozunk, meg-megállunk és beszélgetünk a kiállítás résztvevőivel. Induljunk akkor…

Klaus Andres Albert – törpe rex és fodros libatenyésztő

Klaus Andres Albert túrkevei tenyésztő és hazánk egyetlen egy baromfi nemzetközi bírálója Túrkevén él. Éppen egy-egy ketrecbe almát helyez. A barátom állatai, megkért, hogy míg távol van, a versenyzőknek tegyek ki eleséget. Ilyenkor ezt szoktak kapni és nevet, hogy egy különleges csavarral került Magyarországra, hiszen ő bizony Svájcban született. Bár ennek ellenére zavarba ejtően jól beszélgetünk magyarul. Nagyon szeretem Magyarországot, a feleségem is magyar és mi úgy tartjuk, úgy ismerjük Magyarországot otthon, hogy egy nagyon barátságos, vendégszerető nép. Magam gyermekkoromtól foglalkozom kisállattartással, 1993 óta. 2016-tól a baromfitenyésztésről áttértem a nyúl és a víziszárnyas tenyésztésre. Most törpe rexem van és fodros libám – mutatja kedves jószágait.
Magyarországon a jószágtartásnak különleges utat adtak Orbán Viktorék. Itt lehet ma már mindenféle jószágot tartani – nálunk viszont már az istállók méretét is centiméterekben határozzák meg és hangszigetelteknek kell lenniük, hogy csökkentsük a zajkibocsátást. Valamilyen formában ez gátat is szab a lehetőségeknek – meséli.
Érdeklődésemre elmondja, hogy Svájcban sokkal jobb helyzetben vannak a nyúltenyésztők, mert óriási érdeklődés van a nyúl iránt. Keresett árucikk, szívesen fogyasztják az emberek. A nyúl prémje értékes és a vágás után azt is megmentik, abból összefogva a termelők párjai gyermekeknek és hölgyeknek készítenek téli meleg ruhát. Sajnos itthon – Magyarországon- ez veszendőbe megy. Kidobom én is a drága prémet, sajnálom.

Nemzetközi bíróként Andres kiemeli, hogy nagyon fontos lenne és Magyarországnak sürgősen lépnie kellene, hogy Európában a most kialakításra került, kerülő standardokban ott legyenek a magyar tyúkfajták is. Nagyon szép, hogy a nemzeti versenyeken ott vagyunk, de külföldön, vagy az Európai Unióban is ott kellene lennünk, hiszen fajtáink, az azokban lévő genetika elveszhet, és ezzel komoly, pótolhatatlan veszteségünk lesz. Az elmúlt időszakban a Zsippó szépével próbáltak meg európai standardot szerezni, de megbukott a fajta.
Németországban, Ausztriában nagyon komoly bázisa van a kisállattenyésztőknek, csak galambból hetvenezrestáboruk van. Sok kedvelt magyar fajta is feltűnik: azonban az erdélyi kopasznyakú tyúk a német fajtalistában csak kopasznyakúként szerepel – sok bélyegben azonos, csak a teste picivel hosszabb – ekkora különbség azonban nem lesz elegendő ahhoz, hogy az erdélyi fajtánkat el tudjuk ismertetni. Láttam egy helyen, hogy a Komáromi bukónak óriási kultusza van és annak nagyon örültem.

Adreas hozzáteszi, hogy a német klubok nagyon erősek. Nagyon szép állományaik vannak és a kiállításaik tömegeket vonzanak. A kiállításokon a legtöbb állatot meg lehet vásárolni és gyakran órákat állnak sorba az emberek. Ott nem csak a középkorú és az idősebb generáció, hanem a fiatalok is nagyon kedvelik a dísz-, vagy éppen kishaszonállat-tartást. Szarvasról, a szarvasi kiállításról elismerően nyilatkozott, úgy véli, nagyon kellenek az efféle rendezvények, hogy új tagok, új belépők, régi tenyésztők egymással egyedeket tudjanak cserélni, adni-venni, hogy a genetika sokszínűséget meg tudják őrizni.

Vígh Attila – Makó

Vígh Attila párjával Makóról érkezett és örömmel meséli, hogy egyesületüknek a Maros parton 36 állandó tagjuk van. Főleg galambászok és baromfitenyésztők vannak, de most lépnek be nyúltenyésztők is. Örömmel meséli, hogy igazi nemzetközi kiállítás ez. Makó közel van a határhoz és nagy a mozgás a határ melletti tenyésztőkkel. Aradról, Kolozsvárról, sőt még Székelyudvarhelyről is vannak itt – körbenéz a tömegben: valahol itt, ebben a sorban vannak. Attila Magyarországon párjátritkító Yokohama tyúkfajtáját hozta el Szarvasra, amelynek ivarérett korában faroktollai elérik majd a 1,5-2 méter hosszúságot is. Most Onagadori fajta érkezik mellé, amelynek élethosszig tartóan nőnek ugyanezek a tollai, amelyek akár 8-10 méteresek is lehetnek majd. Ebben a fajtában itthon nagyon különlegesek vagyunk. Most a dániai versenyre készülünk, amelyre 70-90 000 állatot hoznak.
Sajnálja, hogy hazánk annak ellenére, hogy óriási hagyományai vannak a díszállattartásnak, eddig nem tudott ilyen versenyt szervezni, pedig 96 egyesület létezik az országban. A tartott állatok genetikai értéke és eszmei értéke is páratlan. Bár saját maga a japán fajták mellett megingathatatlanul elkötelezett, de érdeklődésemre mégis büszkén meséli, hogy Makón létezik egy helyi fajta, amit a helyi egyesületben tenyésztenek. A Makói Magasszálló Keringő, de erről a galambászok tudnak sokkal többet – és nevet egy jóízűt. Mi baromfisok vagyunk, mindenkinek megvan a saját kedvence!

Kondacs György – a Szarvasi Galamb- és Kisállattenyésztők elnöke

Egy feltűnően csendes, színes, varrott emblémás mellényben egy középkorú férfi segít a legkisebbektől a felnőttekig mindenkinek, aki hozzálép. Ő Kondacs György, a szarvasi elnök. Amikor megpályáztuk a rendezés jogát – mesél a kiállítási forgatagban – tudtuk, hogy nagyon sok feladatunk lesz és a tagság minden erejére szükség lesz. Ma, 53-an vagyunk itt tagok és ebben a munkába a tagjaink családtagjai is bekapcsolódtak. Az egyik épületben külön kaptak helyet a galambászok, a másik épületben a vízi szárnyasok, baromfisok és a nyúltenyésztők. A bírálatok pénteken egész nap zajlottak, szombaton már túlvoltunk ezen és a városból nagyon sokan érkeztek hozzánk. Vasárnap pedig a kisállatvásár miatt, illetve az állataikért érkező tenyésztők, nagy családok, gyerekek miatt zsúfolásig megteltek a termek, illetőleg az utca előtti parkolók – olyannyira, hogy a szarvasi polgárőrségnek is segítenie kellett, hogy itt az egyetem és a Víziszínház között akadálymentesen lehessen közlekedni. Nagyon sok segítséget kaptunk a várostól és a városban működő cégeknek és az egyetemnek is hálásak vagyunk, hogy több vendégünknek szállást tudtak biztosítani, közvetlenül itt a kiállítás mellett.

Örömmel jelenthetem be, hogy Szarvasra baromfi bírálók közül 12 fő fogadta el a meghívásunkat, közöttük egy szlovák bíró. A nyúltenyésztők versenyére kilenc bíró érkezett, három osztrák, három szlovák és három magyar bíróból állt össze a kar. A galambtenyésztők versenyére pedig, további nyolc bíró regisztrált a kiállításra.Uhrner Antal, az MGKSZ elnöke is mellettünk áll, mint galambász jegyzi meg, hogy a kisállattartók közül 330 galambot indítottak a versenyen. Hazánkban 36 fajtát ismernek el, további 6 fajta honosságának a kérdéskörében még nincs megegyezés, ennek ellenére a tenyésztők folyamatosan dolgoznak.

Kondacs György úgy látja, hogy át kell szervezni és meg kell találni azokat a csatlakozási pontokat, hogy a fiatalok újra meg tudják találni maguknak ezt a hazánkban oly régi gyökerekkel rendelkező hobbyt. Egyes szakágakban gazdasági állat, vagy élelmiszer-előállítás szempontjából mindig is nagyon fontos volt állattartás. Hozzátette, hogy nagyon örül annak, hogy a szarvasiak, a környékbeli emberek, újra össze tudtak fogni, valamint, hogy a kezdeményezés mögé beálltak a Brahma Tenyésztők, Orpington és Nagytestű fajták Klubjai és hogy az egykori alföldi nyúltenyésztők is felsorakoztak.

A nyúltenyésztők elmondták, hogy fontos lenne az ágazat feltámasztása. Sajnos a grúz piacot elvesztettük és a további embargó miatt az orosz piactól is búcsúzni kellett. Egy idősebb nyulas gazda hozzánk lépve megjegyezte, hogy rendezni kellene az egészségügyi kérdésköröket is, a felhasznált takarmányok növényvédő szer maradékait, ami a növényorvosok feladatai is lenne. Ebben a tenyésztők rögtön egyetértettek, hiszen a jó minőségű hús, tojás előállításához nagyon jó minőségű takarmányra is szükség van. Ezeket kellene rendezni és akkor újra meg lehetne szervezni a termelőkhöz kihelyezett nyúltenyésztést, újra piacot kellene építenünk. Egyedül azonban kicsik vagyunk ehhez. Még vagyunk azért egynéhányan, akik nem felejtettek el nyulat tartani – bólogatnak többen is – és bár most is tartunk a család számára és árulunk is nyulat önállóan, ma erre az ágazatra – 2015. óta – nem tudunk teljesen ráállni.

Szarvason nagy találkozások, nagy beszélgetéseknek adott otthont a Nemzeti Baromfi és Prémesállat Kiállítás. A jó hangulat és Szarvas, mint az Alföldünk egyik különleges mezővárosa, ízeivel, vendégszeretetével és szakmaiságával méltó helyszínt adott a rendezvénynek. A tenyésztők kivétel nélkül nagyon barátságosak voltak a vendégekkel, a laikusokkal, a kezdőkkel. Magam, mint gyakorló agrármérnök, a magyar és a háztájiban ma is könnyedén tartható fajták után érdeklődtem, amelyeket az áldozatos fajtafenntartó munka révén bizony most is megtalálhatunk.
Aki otthoni udvarában szeretne magyar állatfajtákat tartani, vagy olyan állatfajt, amiben könnyedén örömét leli, azoknak bátran ajánlom ezeket a kiállításokat. Szerte az országban 96 egyesület dolgozik, szervezi a mindennapi klubéletet és biztosak lehetünk benne, hogy készségesen segítenek nekünk, ha éppen magyar óriási nyulat, kendermagos tyúkot, magyar vadas kacsát, fodros ludat,vagy éppen dúcokba is szívesen beköltöző magyar galambfajtát keresünk.

Szilágyi Bay Péter

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

Róma, 2022. december 2. – Jórészt mozdulatlan maradt a globális élelmiszeralapanyag-árak összesített mutatója novemberben, miután a gabonafélék, a húsok és tejtermékek nemzetközi árának csökkenése ellensúlyozta a növényi olajok és a cukor drágulását – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Rizsföld a Fülöp-szigeteken. ©FAO/Veejay Villafranca

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete az ENSZ szakosított szervezete, amelynek fő feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása. (Ábra: FAO)

Így valamelyest alacsonyabban zárt novemberben a nemzetközi élelmiszerkosár legfontosabb tételeinek árváltozását lekövető FAO élelmiszerár-index, az azt megelőző hónaphoz képest. Az index alig 0,3%-kal haladja meg a tavaly novemberi szintet.

A gabonafélék árindexe 1,3%-kal csökkent egy hónap alatt, ám még így is 6,3%-kal szárnyalta túl az egy évvel korábbi értéket. November hónapban kevesebbért cserélt gazdát a búza és kukorica a nemzetközi piacokon (2,8 és 1,7%-os csökkenés), főként a fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezés kiterjesztése miatt. Ezzel szemben a rizs globális ára 2,3%-kal nőtt.

A növényi olajok árindexe 2,3%-kal drágult novemberben, megtörve hét hónapnyi emelkedést. Drágult a pálma- és szójaolaj, míg a repce- és napraforgóolaj ára csökkent.  

A tejtermékek árindexe 1,2%-kal zárt alacsonyabban november végén, mivel a vaj, és a sovány és teljes tejpor iránti importkereslet bezuhant, míg a sajt drágult a főbb nyugat-európai termelők szűkös exportkészletei miatt.

A húsfélék árindexe 0,9%-kal zsugorodott egy hónap alatt, miután csökkent a szarvasmarhahús nemzetközi ára a bőséges ausztrál exportkészleteknek köszönhetően, melyek még jobban ráerősítettek a Brazília által fűtött kínálati piacra, ellensúlyozva a Kínából jövő erős keresletet. Ezzel szemben más húsfélék ára erősödött, élén a birkáéval.

Az erős kereslet és a betakarítás csúszása, illetve az indiai exportmennyiség korlátozása miatt szűkös globális készletek kombinációja okán a cukor árindexe 5,2%-kal ugrott meg november során. A magasabb brazil bioetanol ár szintén ebbe az irányba nyomta a mutatót.

További részletek itt; a FAO élelmiszerár-index megfigyelő és elemző eszköze itt érhető el.

Csökkenhet a világ gabonakibocsátása 2022-ben

A legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben a tovább FAO csökkentette a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2 756 millió tonnára, ami 2%-os csökkenés tavalyhoz képest.

A levonás főként a zsugorodó ukrán kukoricatermelést tükrözi, ahol a háború jelentősen megdrágította a betakarítás utáni munkálatokat. A FAO mérsékelte a globális búzakibocsátásra vonatkozó becslését is, ám ennek ellenére a 781,2 millió tonna várható mennyisége történelmi csúcsot jelent. A rizstermelésben 2,4%-os csökkenés várható a tavalyi rekordértékhez képest.

A 2022–2023 őszi gabonái esetében a legfőbb aggodalmat a fontosabb mezőgazdasági inputok és a kedvezőtlen időjárás az Amerikai Egyesült Államokban és Oroszországban okozzák, ám a magasabb gabonaárak hozzájárulhatnak a megművelt területek átlag fölötti szinten tartásához. A déli féltekén főként szemesterményeket vetettek, Brazíliában például rekord nagyságú területen termelnek kukoricát.

További információ a szezon gabonakibocsátásáról itt érhető el.

45 ország szorul élelmiszersegélyre

Szerte a világon összesen 45 ország – köztük 33 afrikai, kilenc ázsiai, kettő latin-amerikai és karib-szigeteki, és egy európai – szorul élelmiszersegélyre konfliktusok, időjárási szélsőségek vagy az elszabaduló infláció miatt – olvasható a FAO most megjelent termelési kilátásokat és az élelmezési helyzetet elemző jelentésben.

Az élelmezési helyzet különösen aggasztó Kelet- és Nyugat-Afrikában.

Forrás: FAO

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

NAK: Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

A fénykép illsuztráció. Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

 A szelídgesztenye Dél-Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos. A Bükkben fellelt Anna-barlangban feltárt leletek alapján az ősemberek már a neolitikus korban is ismerték. Hazánkban már a XIII. században termesztésben volt.

A szelídgesztenye várható életkora kiemelkedően magas, akár több száz év is lehet, Kőszeg környékén 5-600 éves gesztenyefák is találhatók. A szelídgesztenye hazánkban is honos, ám termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni, mivel csapadékosabb időjárást, magasabb páratartalmat és savanyú talajt igényel. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon. Jellemzően kisüzemi növény, hasonlóan a mogyoróhoz. Az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak. Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják.

Hazánkban mintegy 276 hektáron termesztenek szelídgesztenyét, a legnagyobb területen Vas és Somogy megyében (74-74 hektáron), valamint Zalában (58 hektáron). A magyar szelídgesztenye-fajták jól mutatják a főbb hazai termőtájakat: az Alpokalja vidékét, melyet a Kőszegszerdahelyi 29, és a Dél-Dunántúlt, melyet az Iharosberényi fajták uralnak. Észak-Magyarországon a Nagymarosi fajták álltak termesztés alatt, itt azonban mára nagyon elenyésző a termesztés volumene. Tájfajtákkal is találkozhatunk, mint például a Nemeshetési korai (Nemeshetés, Zala megye), a Maróti kései (Dunakanyar) és a Maróti nagy szemű (Dunakanyar).

Az országos éves termésmennyiség jellemzően 150-300 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk gesztenyéből. Az import évente 2000-2500 tonna között mozog, 1-1,2 milliárd forint értékben, jellemzően Olaszországból.

Egyedi ízével jellegzetesen elmaradhatatlan karácsonyi csemege, vásárokban a sült gesztenye, az ünnepi asztalokon a gesztenyetöltelékes sütemények. Beltartalmi értékeit tekintve zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem – tájékoztat az Európai Friss Csapat program. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. B1-, B2-, B6, C-, és E-vitamin tartalma, folát (a B9 vitamin természetben előforduló formája) tartalma nem elhanyagolható, továbbá bővelkedik élelmi rostban. Kálium- és magnéziumforrás, valamint kiváló forrása a nátriumnak, a réznek, a vasnak, a kalciumnak, a mangánnak, a foszfornak és a cinknek.

Forrás: NAK

***

Háttérinformáció:

NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

A fénykép illusztráció: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

A feltételrendszer és az eljárásrend módosítása a kompetens szakmai szervezetek visszajelzései és javaslatai figyelembevételével történt. Változott például az agrometeorológiai ismeretekkel rendelkező képző személy végzettségére vonatkozó feltétel, valamint több helyen megtörtént a követelmények pontosítása. A 2023. január 1-jén életbe lépő változás a korábban lezárult és a folyamatban lévő eljárásokat nem érinti.

A Nébih továbbra is várja azon felnőttképzési intézmények jelentkezését, amelyek megfelelő személyi, tárgyi, valamint infrastrukturális feltételekkel rendelkeznek a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés megszervezéséhez és lebonyolításához. Lényeges, hogy a felhívásra csak olyan intézmény jelentkezhet, amely engedélyezett felnőttképzési intézményként van nyilvántartva, azaz engedélyszámmal rendelkezik.

A Nébih a jelentkezéseket elsősorban e-mailben várja az mgei@nebih.gov.hu címen, továbbá elfogadja postai úton (Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság, 1537 Budapest Pf. 407.) is. Fontos, hogy a 8 MB-nál nagyobb méretű jelentkezési dokumentáció leadása elektronikus formában kizárólag nagy méretű fájlküldő alkalmazás használatával teljesíthető.

A növényvédelmi drónpilóták képzésével remélhetőleg mielőbb a magyar gazdák rendelkezésére állhat a korszerű és környezetkímélő drónos permetezési technológia.

Forrás: Nébih
Tovább olvasom