2020. augusztus 6-án sikeres gépbemutatót szervezett a KC-Békés Kft. békéscsabai telephelyén, a 44-es főút mellett, a Szarvasi úton. Pántye Péter ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a rekkenő hőség és a koronavírus sem tántorította el sem őket, sem a gazdákat, hogy találkozzanak. A szabadtéren megrendezett program az aratás végén, a késő nyári vetésű növények magágykészítése előtt, talán a legalkalmasabb időpont volt arra, hogy bemutassák a legújabb gépeket.

A rendezvény során bemutatásra kerültek azok a munkagépek és szállító egységek, amelyek a cég portfolióját képezik és a különböző cégek területi képviselőitől személyesen lehetett tájékoztatást kérni. A KC-Békés legfontosabb termékei közé tartozik a Zetor, a McCormick, a Solis traktorcsalád mellett a Lemken talajművelő eszközök, GASPARDOMaschio munkagépgyártó,amelyekből be is mutattak több darabot, Pinocchio 300/5, Attila300/7 késes altalajlazítók, Pinta pneumatikus gabonavetőgép, Lelio 3 fejes váltva-forgató eke. Megtekinthetőek voltak még a Metal-Fach Taurus trágyaszóró 14 tonna teherbírású, parabolikus rugózású tandem futóművel és függőleges előre döntött 2 rotoros szóróadapterrel rendelkezik, továbbá a Farmtech ZDK1500, ZDK1800típusú pótkocsik, amik kiváló tartóssággal rendelkeznek.

Érdekesség, hogy a KC-Békés és a Lemken gyár között hivatalos együttműködési megállapodás született. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármilyen alkatrészt 1-3 napon belül 1600 km-ről képes leszállítani Békéscsabára, ami óriási segítség a munka dandárjában veszteglő gazdálkodók számára. A fent említett cégek logisztikai rendszere napról napra fejlődik, és olyan professzionális szinten működik, amit csak a benne dolgozók képesek megérteni. Fontos kiemelni, hogy a KC-Békés a gazdák gyakorlati tapasztalatait is továbbítja a Lemken gyár központjába, ahol az új generációs termékek tervezésekor a magyarországi tapasztalatokat is figyelembe veszik.

A traktorok közül a cég büszkén hirdeti a méltán híres Zetor traktorait, amelyhez szerviz és folyamatos alkatrész-hozzáférést is biztosítanak a KC-Békés Kft. dolgozói. Sőt, újra kapható a legendás hathengeres Zetor Crystal 170 HD, amelynek hírnevét a 16045-ös alapozta meg. Ebből a típusból napjainkban is nagyon sok gép járja a magyar földeket.

Pántye Péter kiemelte, hogy a McCormick traktor alapjai az IH és a New Holland-ra vezethetők vissza, amely szintén méltán vált híressé a hazai agráriumban dolgozók számára. Mondhatnánk úgy is, hogy ez is egy nagy visszatérés, hiszen a két világháború között, például Zsadányban, már volt egy McCormick. A McCormick minősége napjainkban is garantált, mivel európai gyára Olaszországban folyamatosan képes alkatrészt szállítani hazánkba. A McCormick képviselői az előadásuk során röviden bemutatták a magyar és a román piacot is. Észak-Erdélyi régióban már 13 megyében vannak jelen, ahol 14 fő szervizesként vesz részt a cég életében. A magyar piacon csak jó minőségű termékkel lehet a piacon maradni, napjainkban a 100 lóerő feletti traktorok eladása növekszik, szemben Romániával, ahol a minőségi elvárások alacsonyabbak és a lóerő tartomány is nagyobb szélsőségeket mutat.

Eközben a McCormick lassan, de biztosan elkezdte megvetni a lábát Romániában, ahol a tavalyi év során mintegy 280 traktort értékesítettek. A folyamatos fejlesztés és fejlődés mellett új termékcsalád is szerephez jutott a cég életében. Kertészeti gépek közül az indiai gyártású Solis traktorok is több lóerőtartományban állnak rendelkezésre és a termelők visszajelzése alapján, csak a szűken vett békéscsabai térségben, a gazdák elvárásainak megfeleltek ezek az erőgépek.

Minden cég számára a növekedési életpályamenedzsment egy kritikus tényező, vagyis fejlődés, fejlesztés nélkül a változó gazdasági világban egy cég gyorsan eltűnhet, illetve stratégiai gondolkodás esetén győztesként kerülhet ki a versenytársak közül.

A KC-Békés szemléletmódját jól jellemzi, hogy a további fejlesztésekkel folyamatosan jelen vannak a gazdák életében és a legkisebb igényeket, megrendeléseket is pontosan úgy kezelik, mint a legnagyobb vevőket. Abszolút nyugat-európai gondolkodás, kiszolgálás és személyes kapcsolattartásra felkészített szakemberek jellemzik a békéscsabai céget.

Energiákat fordítanak arra is, hogy a megyében faluprogramokban is részt vesznek, csak ebben az évben 15 helyszínen, ahol különböző kis méretű szárító eszközök értékesítésében, beüzemelésében is szerepet vállalnak. A szárítógépekkel a zöldség-, gyümölcságazatot célozták meg s azokat a termelőket, akik terményeiket nem alapanyagáron szeretnék értékesíteni. Hisznek benne, hogy az élelmiszeripar egy új kitörési pontja lehet a magyar mezőgazdaságnak. Éppen ezért, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar, Élelmiszertechnológiai Intézet, Konzervtechnológiai Tanszékével kutatási megállapodást kötöttek és kiemelten segítik a régi és új partnereiket a különböző pályázatok megírásában és elkészítésében. A számos lehetőség és érdekes szakmai program, bemutató és egyeztetések után, állófogadással zárult ez a rendkívül meleg, de igen tartalmas szakmai nap.

Dr. Szilágyi Gergely
főszerkesztő

Fotó: Agro Jager News