Keressen minket

Mezőgazdaság

Szakember találkozó a KC-Békés Kft-nél – Galériával

Print Friendly, PDF & Email

2021. augusztus 5-én, Békéscsabán a KC-Békés Kft. az éves szakember-találkozóját rendezte meg. Pántye Péter ügyvezető igazgató és Géczi Gábor cégvezető fogadta a vendégeket, partnereket, előadókat és üzletfeleiket. A cikkben a találkozóról beszámoló és galéria érhető el.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Augusztus 5-én, Békéscsabán, a 44-es főút bevezető szakaszán nagy forgalom volt, hiszen a KC-Békés Kft az éves szakember-találkozóját rendezte meg. Pántye Péter ügyvezető igazgató és Géczi Gábor cégvezető fogadta a vendégeket, partnereket, előadókat és üzletfeleiket, akik közül Szrnka Péter, a Lemken Hungária kereskedelmi igazgatója és Oláh Andor, a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi vezetője szinte egyszerre érkezett meg.

Pántye Péter ügyvezető köszönti a vendégeket augusztus 5-én a KC Békés telephelyén, Békéscsabán Fotó: Agro Jager News

Napok óta készültek Békéscsabán, a KC-Békés Kft. telephelyén, hogy az évente egyszer megrendezésre kerülő szakember-találkozón, amellett, hogy szakmázzanak, a vendégek kellemesen tölthessék el a délelőtti órákat. Igaz, közben elért bennünket egy gyorsan átvonuló hidegfront, de egy-két gazda hozzátette: nem a strandon vagyunk és mindenki hazagondolt, vajon, otthon esett-e és mennyi?

A KC-Békés Kft. vendégei és jobbról Géczi Gábor cégvezető Fotó: Agro Jager News

Pántye Péter, a KC-Békés Kft ügyvezetője az Agro Jager Newsnak hangsúlyozta, hogy a cég mindig is arra törekedett, hogy a térségben gazdálkodók igényeihez és lehetőségeihez mérten megtalálják azokat az eszközöket, amelyekkel biztonságosan és stabilan lehet gazdálkodni. A mai találkozót szélesítve, az OTP csoport tagjától, a Merkantil Bank Zrt. Agrár Üzletágától egészen Kelet-Magyarország egyik legjobb mezőgazdasági pályázatírójáig bezáróan, számos előadó fogadta el a meghívást. Ma már nincs arra idő, hogy hosszú előadásokat tartva, akár hosszú órákat töltsenek az emberek egy-egy bemutatón. A legfontosabb ma már az, hogy gyorsan információkat cseréljünk, a legfrissebb trendekről tájékozódjunk, mind műszaki, mind vetőmagfronton, továbbá az ágazat hazai és nemzetközi támogatási rendszereit követve, a szakemberek információt cseréljenek, megismerjék egymást és kapcsolataikat gazdagítva tovább fejleszthessék gazdaságaikat.

A Minerva Hungary Kft kereskedelmi vezetője Maglóczki József az aktulis terményfel-vásárlásról tartott tájékoztatót. Felhívta a figyelmet, hogy a gabona árak változnak, illetve bizonytalan a napraforgó és kukorica termésmennyiségi kilátása.

Oláh Andor (balról második) a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi igazgatója vendégeivel és terüelti képviselőjével Fotó: Agro Jager NewsOláh Andor, a romániai Vest-Tract s.r.l. cég kereskedelmi igazgatója, Románia nyugati megyéiben elsősorban a McCormick traktorok értékesítésének vezetője. Erdély 13 megyéjében és ma már a Tiszántúlon is el lehet érni a McCormick traktorokat. A traktor története Békés megyében nem újdonság, mert már a második világháború előtt dolgoztak hazánkban már ilyen gépek, többek között saját nagyapám, Szilágyi Lajos bércséplőként, Zsadányban is vásárolt ilyen traktort.

A McCormick gépek romániai kereskedelmi vezetője Oláh Andor ma már Tiszántúlért is felel Fotó: Agro Jager News

A McCormick ma már 320 lóerős kategóriában is elérhető, mutatta be a csúcskategóriás gépüket. Az amerikai technológiával, motorral, hajtáslánccal felépített traktorok erőforrásait a mezőgépészek jól ismerhetik, hiszen ezeket a motorokat szerelik a New Holland és a CASE IH gépekbe is. Népszerűsége olyan nagy lett Romániában, hogy csak ebben a 13 erdélyi megyében az elmúlt esztendőben 100 traktort értékesítettek évente s a minőség, a megbízhatóság azt hozta, hogy a Tiszántúlon további öt McCormick is gazdára talált.

Örvendetes volt, hogy sok kicsi a szüleivel tartott Békéscsabára Fotó: Agro Jager News

Lapunkat Oláh Andor, a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi igazgatója arról tájékoztatta, hogy Erdélyben, a gazdasági méreteket figyelembe véve értékesítenek eszközöket, amelyek a traktorok vonatkozásában a 100 lóerős kategóriát jelentik. Ezzel pontosan, időben és megbízhatóan tudnak gazdálkodni a termelők. Arad, Temesvár térségében azonban látni kell, hogy 30-40 000 hektáros gazdaságok sem ritkák. Gazdatársaink rendkívül érdeklődők az új technológiák, gépek, vetőmagok iránt. Sokkal jobban és sokkal közelebb dolgoznak együtt a generációk és a nagy egyetemek Arad, Temesvár, Nagyvárad (szerk. itt a Debreceni Egyetem agrároktatói, kutatói támogatásával valósult meg) és Kolozsvár vonatkozásában az agrárképzéseket fejlesztve látni kell, hogy a szakma erősödik, amely mellett a román kormány 40-80 000 euró forrást is biztosít a fiatal gazdáknak. Motiválja és anyagilag is támogatja a hazatérést. A program értékelése folyamatos a kormány részéről.

Mindent tud a McCormick, amit a gazdák keresnek Fotó: Agro Jager News

Ahogyan Magyarországon is fontos, Erdélyben talán még erősebb a személyes, hosszútávú kapcsolat, amely megalapozza az értékesítést. A Vest-Tract S.r.l. területi képviselőin keresztül épített ki személyes kapcsolatokat és a szaktanácsadástól egészen az alkatrészellátásig, a szervízháttér kiépítésig, napi kapcsolatban állnak a termelőkkel. Tudomásul kell venni, hogy a termelő a szezonban folyamatosan dolgozik, ilyenkor számolni kell azzal, hogy a szervízháttér sokkal nagyobb terhelés alatt áll. Ezért a legjobb partnerekkel együtt dolgozva, a KC-Békés Kft-vel kialakított partnerség miatt és az amerikai UPS csomagküldő segítségével, képesek akár egy nap alatt pótolni a hiányzó alkatrészt. Pontosság, precizitás, megbízhatóság, amit kínálunk a McCormick partnereinek – tájékoztatott Oláh Andor, a Vest-Tract S.r.l. kereskedelmi vezetője.

Jobbról Tatay Kálmán, aki a Karintia széles kínálatával érkezett Békéscsabára Fotó: Agro Jager News

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott az őszi kalászosok vetőmagpalettája. Míg a kukoricában, a vezető amerikai és német márkák mellett, a francia hibridek lassan 40 éve uralják a piacot, az őszi kalászosok vonatkozásában az elmúlt tíz évben gyökeresen fordult meg a kereslet. Új trendek, új fajták érkeztek hazánkba és követve a nemzetközi trendeket, a gazdák országszerte itt is, ott is váltottak. Tatay Kálmán, a Karintia vetőmagok Csongrád-Csanád és Békés megyei területi képviselője igazán gazdag katalógussal érkezett. A fajták magukért beszéltek, de látni kell itt is, hogy az osztrák nemesítők már képesek olyan szelekcióra, mint például a nitrogén hasznosítása. Egyes hibridek jobban, míg mások kisebb mértékben veszik fel és Ausztriában, a csökkentett műtrágya felhasználást támogatva, új fajtát dobtak a piacra. Jószemű, tehetséges nemesítőket foglalkoztatva, eredményekre alapozott kutatással ma már nemcsak az osztrák gazdák földjeire, hanem a magyar gazdáknak is képesek fajtákat ajánlani.

Gyalog Róbert (balról) nagyon kedvező termékeket kínált az OTP Bank Merkantil Csoport munkatársaként Fotó: Agro Jager News

Mindent a profit határoz meg. Ebből élünk – adta át a szót Pántye Péter Gyalog Róbertnek, a Merkantil Bank Zrt. Agrár üzletkötőjének, aki pár szóban bemutatta a Merkantil Bankot- amely az OTP csoporton belül működve, a hazai lízing piac meghatározó szereplője az agrárgép finanszírozás területén is.

A Lemken minőségi eszközei generációkat szolgálnak ki Fotó: Agro Jager News

Ezek után röviden tájékoztatta a jelenlévőket az agrárgép – és eszközfinanszírozás aktuális lehetőségeiről,  valamint a lízing finanszírozás előnyeiről. Külön említésre kerültek a jelenleg futó – agráriumot érintő – pályázatok kapcsán megvalósuló eszközberuházások finanszírozási lehetőségei, valamint a kivezetésre került NHP-Hajrá program után bekövetkezett változások, a lízing finanszírozás tekintetében.

Bene Attila (balról) mezőgazdasági pályzatíró Fotó: Agro Jager News

Ma már számos pályázatot lehet elérni. Bene Attila mezőgazdasági pályázatíró kiemelte, hogy információi szerint precíziós pályázat 100 milliárdos keretéből eddig 62 milliárdot kötöttek le. Egyes hivatalos értesítésekből pedig a pályázatírók most arra következtetnek, hogy elképzelhető, hogy egy-két héttel tovább tartják nyitva ezt a pályázatot, amely biztosan nagy lehetőség. A szakma, a pályázatíró szakma, különösen a mezőgazdasági pályázatok terén és a saját cégük vonatkozásában, csak azokat a pályázatokat fogja megírni a termelőknek, amelyek elnyerésére nagy esélyt látnak. Akkor leszünk sikeresek, ha az önök gazdasága fejlődik, mi is ezért dolgozunk – zárta Bene Attila pályázatírással foglalkozó szakember előadását.

Balról Pántye Péter és Géczi Gábor, a KC-Békés Kft. tulajdonosai Fotó: Agro Jager News

A szakember találkozó végén Pántye Péterrel és Géczi Gáborral beszélgettünk, akik együtt, közösen, tulajdonostársakként építették fel a KC-Békés Kft.-t:

A cégünk mindig is a személyes ismeretség alapján építkezett. A megbízhatóság, a pontosság és a minőség a legfontosabb mérce számunkra, ahogyan a partnereinknek is. Békéscsabán és a környező földeken a megyében olyan potenciál rejlik, amelyet felszínre kell hozni. Ebben a megyében nemcsak a szántóföldi növénytermesztésnek van jövője, hanem itt igen komoly erő rejlik a szántóföldi zöldségtermesztésben és a gyümölcstermesztésben is. Ahhoz, hogy ezek a szektorok is fejlődjenek, piacot kell építeni, integrálni kell a termelőket, technológiát és vetőmagot kell adni. Ez persze nem a mi asztalunk, mi azzal foglalkozunk, hogy a termelőknek megbízható gépeket, eszközöket adjunk, amellyel stabilan tudnak termelni. Eszközöket adaptálunk a Békés megyei körülményekre és beszálltunk az erdélyi gazdák támogatásába is. A román piac nyitott, nagy növekedés előtt állnak.

A Lemkent nem kell bemutatni – mindenki ismeri az acélból épített eszközöket, mégis a Lemken Koralin 6,60 m-es ultra sekély kultivátora nagy érdeklődést váltott ki. Fotó: Agro Jager News

Ez azonban a cégünket kihívások eléállítja és nekünk a fokozott igényeket teljesíteni kell. Ahhoz, hogy akár Németországból-ból egy nap alatt ideérjen egy alkatrész, megállapodtunk a UPS csomagküldő vállalattal. Ma már ilyen igényeknek is meg tudunk felelni itt Békéscsabán.

Megérkezett a KC-Békés telephelyére a Lemken Koralin 6,6 méter széles ultra sekély művelésű kultivátora. Azonnal munkára fogták.  VIdeó: KC-Békés Kft.

 

Míg a legnagyobb cégek a precíziós gazdálkodás felé nyitottak, hatalmas összegeket fordítva az új technológiára, addig a KC-Békés a kis és közepes gazdaságoknak is kedvező gépeket, eszközöket is biztosít. Mind a két irányba képezzük az embereinket és a legújabb technológiákat biztosítjuk.

Jobbról Szrnka Péter a Lemken Hunária Kft. kereskedelmi vezetője készségesen válaszolt minden termelői kérdésre Békéscsabán Fotó: Agro Jager News

Jelentősen megváltozott a piac, de a KC-Békésnél biztosak vagyunk benne, hogy a zöldségtermesztésben nagy lehetőség rejlik. A hozamok fokozása és a dráguló piac, egy jóminőségű, magyar termékpaletta előtt nyithat meg akkora távlatokat, amelyeket egyelőre nehéz meghatározni.

Oláh Andor a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi vezetője a Lemken csúcseszközére, 6,60 m-es ultra sekély kultivátora, a Koralinra. az egyik legjobb McCormickot kapcsoltatta Fotó: Agro Jager News

Erre készülünk most és ezért olyan kertészeti gépeket, és öntöző berendezéseket is keresünk, amelyekkel szívesen dolgoznék én is és Gábor is. Így mind a ketten biztosak leszünk abban, hogy jó szívvel ajánljuk majd ki a partnereinknek – mondja Pántye Péter.

A legkisebben a legkisebb Fotó: Agro Jager News

Géczi Gábor kiemelte, hogy nagyon sok felszíni víz található a megyében, ezért nagyon sok jó minőségű öntözőrendszert is elhoztak Békéscsabára. Ahhoz azonban, hogy a gazdák ebben elindulhassanak, oda kell vezetni a földek szélére a vizet, mert nem öntözhetünk a talajvizekből megyényi területeket. Kamut, Murony térségében nagyon fejlett a szántóföldi zöldségtermesztés. Egyre többen termelnek például paradicsomot is. Jó példák, amelyek bebizonyítják, hogy a Békés megyei földekben mekkora lehetőség rejlik.

A KC-Békés és a Lemken szakembere augusztus 5-én, Békéscsabán Fotó: Agro Jager News

Békéscsabán, augusztus 5-én, a KC-Békés Kft. szakmai találkozóján, egy igazi magyar-román szakmai találkozó bontakozott ki, ahol nemcsak a termelők, hanem a kereskedők és a banki háttér is azt latolgatta, hogy merre lehet tovább építkezni? Kétségtelen tény, hogy a kalászosokra ráfordult az idő. Jó termés mellett, jó áraknak örülhet a szakma, ám most mindenki a napraforgó és a kukorica hozamok első termésbecsléseit várja, a hozamokat figyeli az egész piac. Egyértelműen bizakodó mindenki és nemcsak az árakban és a termésmennyiségekben, hanem abban is, hogy a pályázatok kiértékelése és az összegek folyósítása ütemes és gyors lesz. Szinte minden résztvevő ezt fogalmazta meg odabent a sátor alatt és kint a szántóföldön, a gépek mellett is. Majd látjuk – mondta egy idősebb gazda a fiának, amikor megtámaszkodtak a Lemken egyik talajmunkagépén.

Békéscsabáról a beszámolót Dr. Szilágyi Péter készítette
AGRO JAGER NEWS
www.agrojager.hu

 

Ön is reklámozni szeretné cégét, vagy szakcikket rendelne termékéről?

Vegye fel cégünkkel a kapcsolatot a marketing@agrojager.hu címen vagy telefonon, a +36 70 330 91 31-es telefonszámon.

 

Mezőgazdaság

Hosszú távú jövőkép az EU vidéki területei számára

Print Friendly, PDF & Email

EU Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá a hosszú távú jövőképről.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A EU Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá az EU vidéki területeire vonatkozó hosszú távú jövőképről.

E következtetésekben politikai iránymutatást nyújt a Bizottságnak és a tagállamoknak a vidéki térségek és a vidéki közösségek jólétének, rezilienciájának és társadalmi szövetének fokozottabb megszilárdításához.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A vidéki térségek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az uniós gazdaságokban és társadalmakban

Az uniós mezőgazdasági miniszterek az általuk egyhangúlag jóváhagyott következtetésekben elismerik, hogy a vidéki térségek nélkülözhetetlen hozzájárulást nyújtanak az EU gazdasági erejéhez, a zöld és digitális átálláshoz, valamint az éghajlat-politikához. Emellett a következtetésekben kiemelik a vidéki térségeknek a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság biztosításában, továbbá a helyi közösségek kulturális örökségének megőrzésében betöltött szerepét.

Különös hangsúlyt helyeznek a mezőgazdaság jelentőségére, többek között az uniós élelmiszerrendszerek nyitott stratégiai autonómiájának biztosítása és a külső függőségek csökkentése tekintetében. Mindez különösen fontos a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

A sokrétű kihívások átfogó megközelítést igényelnek

A miniszterek a következtetésekben kiemelik a vidéki térségek összetettségét és sokféleségét, hangsúlyozva azokat a sajátos kihívásokat – így például a népesség csökkenését és elöregedését, a nemek közötti szakadékokat, a korlátozott konnektivitást, a fejletlen infrastruktúrát vagy a megfelelő foglalkoztatási lehetőségek hiányát –, amelyekkel e térségek közül számos szembesül.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Gondoskodunk a vidék hangjának meghallásáról

E sokféle kihívásra válaszul a Tanács olyan átfogó megközelítést szorgalmaz, amely a vidéki polgárokkal együttműködésben, valamint a helyi és regionális hatóságok és közösségek szerepvállalásával kerül kidolgozásra. A miniszterek emellett hangsúlyozzák, hogy a helyi akciócsoportok fontos szerepet játszanak a LEADER kezdeményezésben, valamint a kozosseg vezérelt helyi fejlesztési stratégiák végrehajtása tekintetében az alulról felfelé építkező megközelítésben.

Jobb konnektivitás és digitális készségek

A miniszterek a következtetésekben hangsúlyozzák továbbá a digitális átállás, az innováció és a konnektivitás – többek között a széles sávú lefedettség – fontosságát. E tekintetben kiemelik a képzési lehetőségeknek és a digitális készségek fejlesztésének az alapvető jelentőségét.

Beruházás a vidéki térségekbe

A miniszterek elismerik, hogy e hosszú távú jövőkép megvalósítása szempontjából mennyire fontosak az uniós, a nemzeti, a regionális és a helyi forrásokból finanszírozott beruházások. A finanszírozás észszerűsítése hozzájárulna a közszolgáltatások alacsony szintű elérhetőségének az orvosolásához, valamint az infrastruktúra és a konnektivitás javításához. Ebben az összefüggésben minden releváns uniós szakpolitikát és eszközt ki kell használni, és megfelelő forrásokkal kell hozzájárulni a vidéki térségek támogatásához – e tekintetben fokozni kell a szakpolitikák és eszközök koherenciáját és szinergiáit.

A finanszírozás optimális igénybevételének biztosítása érdekében a miniszterek felszólítják a Bizottságot, hogy hozzon létre egy nyomonkövetési eszközt a vidéki térségeket támogató uniós finanszírozás értékelésére, valamint alakítson ki eljárást azzal a céllal, hogy biztosítsa a vonatkozó uniós szakpolitikák és eszközök koherenciáját és szinergiáját.

Generációváltás

A miniszterek a következtetésekben elismerik továbbá, hogy a demográfiai változások kedvezőtlen hatást gyakorolnak a vidéki térségekre, így többek között elnéptelenedéshez vezetnek. A miniszterek ezért olyan megoldásokat szorgalmaznak, amelyek célja, hogy a vidéki térségek vonzzák a fiatalokat, így többek között a fiatal mezőgazdasági termelőket is.

A javasolt megoldások közé tartoznak a következők: a fiatalok számára a forráshoz és földhöz jutás megkönnyítése, változatos munka- és képzési lehetőségek biztosítása számukra, valamint a helyi döntéshozatalba való bevonásuk.

Nők a vidéki területeken

A miniszterek által a következtetésekben figyelembe vett másik társadalmi szempont a nők szerepe. A Tanács úgy véli, hogy támogató intézkedésekre van szükség új munkalehetőségek teremtéséhez és a nőknek a döntéshozatalba való fokozottabb bevonásához. A miniszterek e tekintetben kiemelték, hogy szintén fontos célt jelent a nőknek a gazdálkodásban való egyenlő részvétele.

Következő lépések

Az uniós vidéki térségek rezilienciájának és jólétének előmozdítása érdekében a Tanács felszólítja a Bizottságot, hogy – átfogó és rugalmas megközelítést követve, valamint releváns mutatókat alkalmazva – mérlegelje a jövőképnek egy teljes körű uniós vidékfejlesztési stratégiává történő kidolgozását.

A Tanács emellett ösztönzi a tagállamokat a Vidékfejlesztési Paktum keretében történő további szerepvállalásra, valamint arra, hogy nemzeti, regionális és helyi szinten folytassák a vidéki térségek javát szolgáló stratégiák és cselekvési tervek kidolgozását.

További információk az Európai Tanács honlapján elérhetők.

 

Forrás: NAK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Népszerű az Agrár-ökológiai Program

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárminisztérium további választható gyakorlatokkal tervezi bővíteni a programot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az új Agrár-ökológiai Program keretei közé az idei induló évben közel 488 ezer hektárnyi gyepterülettel jelentkeztek a gazdálkodók. Jövőre a támogatás még szélesebb körű elérésének könnyítése érdekében az agrártárca további választható gyakorlatokkal tervezi bővíteni a programot – hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, Keszthelyen.

Fotó: AM

Feldman Zsolt a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének agrárfórumán arról beszélt, hogy az agráriumban a legnagyobb változást idén az Agrár-ökológiai Program (AÖP) alkalmazása hozta, amire az uniós területalapú támogatások 15 százalékát kell fordítani, mintegy 200 millió eurót. A magyar gazdálkodók közül 62 ezren választották ezt a lehetőséget, az 5,1 millió hektáros mezőgazdasági területből 4,1 millió hektárra vonatkozóan.

Arra is kitért, hogy most zajlik az európai uniós Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv első módosítása, miután az uniós források feltételeinek, követelményeinek szabályozása tavaly született meg, de az elmúlt egy évben a jogszabályalkotás és a támogatásigénylés tapasztalatai alapján szükségessé vált a változtatás. Ezt a módosítást 2024 januárban fogadják el várhatóan, a legjelentősebb változások a gyepgazdálkodók által választható gyakorlatok számának bővülésében várható. Mint az államtitkár kifejtette: az AÖP-ben résztvevő gazdák az eddigi szabály szerint, ha nem tudják teljesíteni a vállalásaikat, akkor a teljes támogatástól elesnek. A brüsszeli tárgyalások során sikerült azonban elérni, hogy részleges teljesítés esetén legalább a támogatás 30-50 százalékához mégis hozzájussanak.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Feldman Zsolt kiemelte: a korábbihoz képest idénre megváltozott európai uniós mezőgazdasági támogatási rendszerben november végéig 125 ezer gazdálkodó mintegy 168 milliárd forint előleghez jutott. Az elmúlt két évben 1200 milliárd forint frissen odaítélt forrásból fejlődhetett a magyar mezőgazdaság, csak idén közel 750 milliárd forint kerül kifizetésre a vidékfejlesztési programhoz kapcsolódóan. Év végéig az idei évben benyújtott egységes kérelmekhez kapcsolódóan az előleg-és részkifizetések összesen végül elérik a 270 milliárd forintot a tervek szerint. Jelezte, hogy az agráriumban a nehéz piaci környezet miatt kamattámogatással igyekeznek finanszírozhatóvá tenni a hiteleket, ezt szolgálja az Agrár Széchenyi Kártya legújabb konstrukciója is. Ma a gazdák hitelállományának közel 80 százaléka kamattámogatott konstrukciójú – tette hozzá az államtitkár.

A jövő évben elindul az új pályázati rendszer, amelynek alapvető szempontja a folytonosság fenntartása, ezért februárban kezdi el meghirdetni az első pályázatokat. Említést tett arról is, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes európai megjelenése teljesen megváltoztatta az agrárpiaci környezetet. Az ukrán mezőgazdaság tartós jelenléte miatt alkalmazkodnia kell a magyar gazdáknak is, leginkább hatékonyságjavítással, illetve speciálisabb szántóföldi növények termesztésével érdemes foglalkozni, amelyekre erős a kereslet.

 Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy vélekedett: az Ukrajnában működő mezőgazdasági cégek értékesítési kényszerben vannak. A legnagyobb ilyen vállalkozások egyébként szaúdi, nyugat-európai és többségében amerikai kézben vannak. Az ukrán gabonával kapcsolatban azonban az is probléma, hogy nemcsak Magyarországon jelent meg, hanem azokon a piacokon is, ahová eddig a magyar gazdák értékesítettek, mint például Olaszország – tette hozzá.

A kamarai elnök beszámolt arról is, hogy a gazdák adminisztrációs terheinek növekedése miatt bővítik a falugazdász hálózatot a vidékfejlesztési program forrásainak felhasználásával. Győrffy Balázs kitért a jégkármérséklő rendszer tapasztalataira is, amelyek szerint 2017-ben, a rendszer indulása előtt még 72 ezer hektáron szenvedtek jégkárt a gazdák, idén azonban már csak 30,5 ezer hektáron. Idővel a rendszert automatizálni fogják, mert már egyre nehezebb embert találni arra, hogy manuálisan elindítsa a rakétákat. A vadkárokat illetően is változásról számolt be, a kamara ugyanis egy követeléskezelő felállításáról döntött, amelyik a kiszolgáltatott gazdák vadkárát átvenné, és helyettük rendezné a vadászatra jogosultakkal. Mintegy 3 milliárd forint az évente megtérített mezőgazdasági vadkár, de szakértői becslések szerint mintegy 21 milliárd forint lenne indokolt – érvelt Győrffy Balázs.

 Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy az európai uniós büdzsében a neki járó pénzekből egyetlen centet sem hajlandó hagyni Magyarország. Ehhez arra is szükség van, hogy ne legyenek hibák a támogatási kérelmek beadásánál, erre szolgál a falugazdász hálózat bővítése is – mondta. Beszélt arról is, hogy az orosz mezőgazdaságnak jól jött az európai embargó, mert nagyobb összegeket kapott fejlesztésekre, hogy növelje a termésátlagot. Az ukrán mezőgazdaságban ugyanakkor jelentős hozammal termelnek, mégpedig a legkorszerűbb amerikai gépekkel, de a MAGOSZ vizsgálatai olyan vegyi anyagokat azonosítottak, amelyeket már régen betiltottak az Európai Unióban.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lengyelország: megjelent az első import szamóca az üzletekben

Print Friendly, PDF & Email

Csúszik az európai szamócaszezon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az időjárási viszonyok miatt csúszik az európai szamócaszezon, egyelőre csak Egyiptom szállít az európai piacokra.

November végén jelentek meg az első, nagyon kis tételben importált friss szamócatételek a lengyel nagybani piacokon. Ez az áru teljes egészében Egyiptomból származik, és koraisága miatt nagyon drága. Az évnek ebben a szakában az európai piacra kizárólag Egyiptom szállít friss szamócát. Elvileg már Dél-Olaszországban is hamarosan kezdődnie kellene a szezonnak, de idén az állományok kiültetése késedelmesen történt meg, ezért elhanyagolható mennyiségű olasz szamóca kerül a belföldi piacokra, exportra nem marad áru. Belgiumban és Hollandiában is megkezdődött az üvegházi szamóca termesztése, de egyelőre itt is csak igen korlátozottan áll rendelkezésre a gyümölcs – ez a mennyiség egyelőre még a helyi piacok igényeinek is túl kevés. Az árak pedig, bár az utóbbi napokban kissé csökkentek, még mindig magasak, átlagosan 8 eurót kérnek egy 500 grammos dobozért (6000 Ft/kg). A piacon még nincsenek jelen azok a nagy szereplők, akik a téli szezon későbbi szakaszában a kínálat és az árak alakulását döntően meghatározzák: Spanyolország és Görögország. Ezek az országok csak később, december második felében jelennek majd meg az európai piacokon.

Lengyelországban továbbra is korlátozott marad a szamóca kínálata, még az előző években tapasztaltnál is kevesebb árut forgalmaznak majd a nagybani piacok (december folyamán 50 tonna alatti mennyiséget). Nem is várható, hogy a kínálat jelentősen bővülne, főleg, mivel az időjárási viszonyok miatt a vegetáció az idei évben késni fog (nem csak Olaszországban).

A legtekintélyesebb lengyel nagybani piac, Bronisze pultjain idén december első napjaiban átlagosan 40 PLN/kg (3500 Ft/kg), ami 30%-kal magasabb, mint a tavaly ilyenkor érvényes 30 PLN/kg (2600 Ft/kg) körüli átlagár.

Forrás: Fruitveb

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.