Keressen minket

Mezőgazdaság

Szakember találkozó a KC-Békés Kft-nél – Galériával

2021. augusztus 5-én, Békéscsabán a KC-Békés Kft. az éves szakember-találkozóját rendezte meg. Pántye Péter ügyvezető igazgató és Géczi Gábor cégvezető fogadta a vendégeket, partnereket, előadókat és üzletfeleiket. A cikkben a találkozóról beszámoló és galéria érhető el.

Augusztus 5-én, Békéscsabán, a 44-es főút bevezető szakaszán nagy forgalom volt, hiszen a KC-Békés Kft az éves szakember-találkozóját rendezte meg. Pántye Péter ügyvezető igazgató és Géczi Gábor cégvezető fogadta a vendégeket, partnereket, előadókat és üzletfeleiket, akik közül Szrnka Péter, a Lemken Hungária kereskedelmi igazgatója és Oláh Andor, a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi vezetője szinte egyszerre érkezett meg.

Pántye Péter ügyvezető köszönti a vendégeket augusztus 5-én a KC Békés telephelyén, Békéscsabán Fotó: Agro Jager News

Napok óta készültek Békéscsabán, a KC-Békés Kft. telephelyén, hogy az évente egyszer megrendezésre kerülő szakember-találkozón, amellett, hogy szakmázzanak, a vendégek kellemesen tölthessék el a délelőtti órákat. Igaz, közben elért bennünket egy gyorsan átvonuló hidegfront, de egy-két gazda hozzátette: nem a strandon vagyunk és mindenki hazagondolt, vajon, otthon esett-e és mennyi?

A KC-Békés Kft. vendégei és jobbról Géczi Gábor cégvezető Fotó: Agro Jager News

Pántye Péter, a KC-Békés Kft ügyvezetője az Agro Jager Newsnak hangsúlyozta, hogy a cég mindig is arra törekedett, hogy a térségben gazdálkodók igényeihez és lehetőségeihez mérten megtalálják azokat az eszközöket, amelyekkel biztonságosan és stabilan lehet gazdálkodni. A mai találkozót szélesítve, az OTP csoport tagjától, a Merkantil Bank Zrt. Agrár Üzletágától egészen Kelet-Magyarország egyik legjobb mezőgazdasági pályázatírójáig bezáróan, számos előadó fogadta el a meghívást. Ma már nincs arra idő, hogy hosszú előadásokat tartva, akár hosszú órákat töltsenek az emberek egy-egy bemutatón. A legfontosabb ma már az, hogy gyorsan információkat cseréljünk, a legfrissebb trendekről tájékozódjunk, mind műszaki, mind vetőmagfronton, továbbá az ágazat hazai és nemzetközi támogatási rendszereit követve, a szakemberek információt cseréljenek, megismerjék egymást és kapcsolataikat gazdagítva tovább fejleszthessék gazdaságaikat.

A Minerva Hungary Kft kereskedelmi vezetője Maglóczki József az aktulis terményfel-vásárlásról tartott tájékoztatót. Felhívta a figyelmet, hogy a gabona árak változnak, illetve bizonytalan a napraforgó és kukorica termésmennyiségi kilátása.

Oláh Andor (balról második) a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi igazgatója vendégeivel és terüelti képviselőjével Fotó: Agro Jager NewsOláh Andor, a romániai Vest-Tract s.r.l. cég kereskedelmi igazgatója, Románia nyugati megyéiben elsősorban a McCormick traktorok értékesítésének vezetője. Erdély 13 megyéjében és ma már a Tiszántúlon is el lehet érni a McCormick traktorokat. A traktor története Békés megyében nem újdonság, mert már a második világháború előtt dolgoztak hazánkban már ilyen gépek, többek között saját nagyapám, Szilágyi Lajos bércséplőként, Zsadányban is vásárolt ilyen traktort.

A McCormick gépek romániai kereskedelmi vezetője Oláh Andor ma már Tiszántúlért is felel Fotó: Agro Jager News

A McCormick ma már 320 lóerős kategóriában is elérhető, mutatta be a csúcskategóriás gépüket. Az amerikai technológiával, motorral, hajtáslánccal felépített traktorok erőforrásait a mezőgépészek jól ismerhetik, hiszen ezeket a motorokat szerelik a New Holland és a CASE IH gépekbe is. Népszerűsége olyan nagy lett Romániában, hogy csak ebben a 13 erdélyi megyében az elmúlt esztendőben 100 traktort értékesítettek évente s a minőség, a megbízhatóság azt hozta, hogy a Tiszántúlon további öt McCormick is gazdára talált.

Örvendetes volt, hogy sok kicsi a szüleivel tartott Békéscsabára Fotó: Agro Jager News

Lapunkat Oláh Andor, a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi igazgatója arról tájékoztatta, hogy Erdélyben, a gazdasági méreteket figyelembe véve értékesítenek eszközöket, amelyek a traktorok vonatkozásában a 100 lóerős kategóriát jelentik. Ezzel pontosan, időben és megbízhatóan tudnak gazdálkodni a termelők. Arad, Temesvár térségében azonban látni kell, hogy 30-40 000 hektáros gazdaságok sem ritkák. Gazdatársaink rendkívül érdeklődők az új technológiák, gépek, vetőmagok iránt. Sokkal jobban és sokkal közelebb dolgoznak együtt a generációk és a nagy egyetemek Arad, Temesvár, Nagyvárad (szerk. itt a Debreceni Egyetem agrároktatói, kutatói támogatásával valósult meg) és Kolozsvár vonatkozásában az agrárképzéseket fejlesztve látni kell, hogy a szakma erősödik, amely mellett a román kormány 40-80 000 euró forrást is biztosít a fiatal gazdáknak. Motiválja és anyagilag is támogatja a hazatérést. A program értékelése folyamatos a kormány részéről.

Mindent tud a McCormick, amit a gazdák keresnek Fotó: Agro Jager News

Ahogyan Magyarországon is fontos, Erdélyben talán még erősebb a személyes, hosszútávú kapcsolat, amely megalapozza az értékesítést. A Vest-Tract S.r.l. területi képviselőin keresztül épített ki személyes kapcsolatokat és a szaktanácsadástól egészen az alkatrészellátásig, a szervízháttér kiépítésig, napi kapcsolatban állnak a termelőkkel. Tudomásul kell venni, hogy a termelő a szezonban folyamatosan dolgozik, ilyenkor számolni kell azzal, hogy a szervízháttér sokkal nagyobb terhelés alatt áll. Ezért a legjobb partnerekkel együtt dolgozva, a KC-Békés Kft-vel kialakított partnerség miatt és az amerikai UPS csomagküldő segítségével, képesek akár egy nap alatt pótolni a hiányzó alkatrészt. Pontosság, precizitás, megbízhatóság, amit kínálunk a McCormick partnereinek – tájékoztatott Oláh Andor, a Vest-Tract S.r.l. kereskedelmi vezetője.

Jobbról Tatay Kálmán, aki a Karintia széles kínálatával érkezett Békéscsabára Fotó: Agro Jager News

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott az őszi kalászosok vetőmagpalettája. Míg a kukoricában, a vezető amerikai és német márkák mellett, a francia hibridek lassan 40 éve uralják a piacot, az őszi kalászosok vonatkozásában az elmúlt tíz évben gyökeresen fordult meg a kereslet. Új trendek, új fajták érkeztek hazánkba és követve a nemzetközi trendeket, a gazdák országszerte itt is, ott is váltottak. Tatay Kálmán, a Karintia vetőmagok Csongrád-Csanád és Békés megyei területi képviselője igazán gazdag katalógussal érkezett. A fajták magukért beszéltek, de látni kell itt is, hogy az osztrák nemesítők már képesek olyan szelekcióra, mint például a nitrogén hasznosítása. Egyes hibridek jobban, míg mások kisebb mértékben veszik fel és Ausztriában, a csökkentett műtrágya felhasználást támogatva, új fajtát dobtak a piacra. Jószemű, tehetséges nemesítőket foglalkoztatva, eredményekre alapozott kutatással ma már nemcsak az osztrák gazdák földjeire, hanem a magyar gazdáknak is képesek fajtákat ajánlani.

Gyalog Róbert (balról) nagyon kedvező termékeket kínált az OTP Bank Merkantil Csoport munkatársaként Fotó: Agro Jager News

Mindent a profit határoz meg. Ebből élünk – adta át a szót Pántye Péter Gyalog Róbertnek, a Merkantil Bank Zrt. Agrár üzletkötőjének, aki pár szóban bemutatta a Merkantil Bankot- amely az OTP csoporton belül működve, a hazai lízing piac meghatározó szereplője az agrárgép finanszírozás területén is.

A Lemken minőségi eszközei generációkat szolgálnak ki Fotó: Agro Jager News

Ezek után röviden tájékoztatta a jelenlévőket az agrárgép – és eszközfinanszírozás aktuális lehetőségeiről,  valamint a lízing finanszírozás előnyeiről. Külön említésre kerültek a jelenleg futó – agráriumot érintő – pályázatok kapcsán megvalósuló eszközberuházások finanszírozási lehetőségei, valamint a kivezetésre került NHP-Hajrá program után bekövetkezett változások, a lízing finanszírozás tekintetében.

Bene Attila (balról) mezőgazdasági pályzatíró Fotó: Agro Jager News

Ma már számos pályázatot lehet elérni. Bene Attila mezőgazdasági pályázatíró kiemelte, hogy információi szerint precíziós pályázat 100 milliárdos keretéből eddig 62 milliárdot kötöttek le. Egyes hivatalos értesítésekből pedig a pályázatírók most arra következtetnek, hogy elképzelhető, hogy egy-két héttel tovább tartják nyitva ezt a pályázatot, amely biztosan nagy lehetőség. A szakma, a pályázatíró szakma, különösen a mezőgazdasági pályázatok terén és a saját cégük vonatkozásában, csak azokat a pályázatokat fogja megírni a termelőknek, amelyek elnyerésére nagy esélyt látnak. Akkor leszünk sikeresek, ha az önök gazdasága fejlődik, mi is ezért dolgozunk – zárta Bene Attila pályázatírással foglalkozó szakember előadását.

Balról Pántye Péter és Géczi Gábor, a KC-Békés Kft. tulajdonosai Fotó: Agro Jager News

A szakember találkozó végén Pántye Péterrel és Géczi Gáborral beszélgettünk, akik együtt, közösen, tulajdonostársakként építették fel a KC-Békés Kft.-t:

A cégünk mindig is a személyes ismeretség alapján építkezett. A megbízhatóság, a pontosság és a minőség a legfontosabb mérce számunkra, ahogyan a partnereinknek is. Békéscsabán és a környező földeken a megyében olyan potenciál rejlik, amelyet felszínre kell hozni. Ebben a megyében nemcsak a szántóföldi növénytermesztésnek van jövője, hanem itt igen komoly erő rejlik a szántóföldi zöldségtermesztésben és a gyümölcstermesztésben is. Ahhoz, hogy ezek a szektorok is fejlődjenek, piacot kell építeni, integrálni kell a termelőket, technológiát és vetőmagot kell adni. Ez persze nem a mi asztalunk, mi azzal foglalkozunk, hogy a termelőknek megbízható gépeket, eszközöket adjunk, amellyel stabilan tudnak termelni. Eszközöket adaptálunk a Békés megyei körülményekre és beszálltunk az erdélyi gazdák támogatásába is. A román piac nyitott, nagy növekedés előtt állnak.

A Lemkent nem kell bemutatni – mindenki ismeri az acélból épített eszközöket, mégis a Lemken Koralin 6,60 m-es ultra sekély kultivátora nagy érdeklődést váltott ki. Fotó: Agro Jager News

Ez azonban a cégünket kihívások eléállítja és nekünk a fokozott igényeket teljesíteni kell. Ahhoz, hogy akár Németországból-ból egy nap alatt ideérjen egy alkatrész, megállapodtunk a UPS csomagküldő vállalattal. Ma már ilyen igényeknek is meg tudunk felelni itt Békéscsabán.

Megérkezett a KC-Békés telephelyére a Lemken Koralin 6,6 méter széles ultra sekély művelésű kultivátora. Azonnal munkára fogták.  VIdeó: KC-Békés Kft.

 

Míg a legnagyobb cégek a precíziós gazdálkodás felé nyitottak, hatalmas összegeket fordítva az új technológiára, addig a KC-Békés a kis és közepes gazdaságoknak is kedvező gépeket, eszközöket is biztosít. Mind a két irányba képezzük az embereinket és a legújabb technológiákat biztosítjuk.

Jobbról Szrnka Péter a Lemken Hunária Kft. kereskedelmi vezetője készségesen válaszolt minden termelői kérdésre Békéscsabán Fotó: Agro Jager News

Jelentősen megváltozott a piac, de a KC-Békésnél biztosak vagyunk benne, hogy a zöldségtermesztésben nagy lehetőség rejlik. A hozamok fokozása és a dráguló piac, egy jóminőségű, magyar termékpaletta előtt nyithat meg akkora távlatokat, amelyeket egyelőre nehéz meghatározni.

Oláh Andor a Vest-Tract s.r.l. kereskedelmi vezetője a Lemken csúcseszközére, 6,60 m-es ultra sekély kultivátora, a Koralinra. az egyik legjobb McCormickot kapcsoltatta Fotó: Agro Jager News

Erre készülünk most és ezért olyan kertészeti gépeket, és öntöző berendezéseket is keresünk, amelyekkel szívesen dolgoznék én is és Gábor is. Így mind a ketten biztosak leszünk abban, hogy jó szívvel ajánljuk majd ki a partnereinknek – mondja Pántye Péter.

A legkisebben a legkisebb Fotó: Agro Jager News

Géczi Gábor kiemelte, hogy nagyon sok felszíni víz található a megyében, ezért nagyon sok jó minőségű öntözőrendszert is elhoztak Békéscsabára. Ahhoz azonban, hogy a gazdák ebben elindulhassanak, oda kell vezetni a földek szélére a vizet, mert nem öntözhetünk a talajvizekből megyényi területeket. Kamut, Murony térségében nagyon fejlett a szántóföldi zöldségtermesztés. Egyre többen termelnek például paradicsomot is. Jó példák, amelyek bebizonyítják, hogy a Békés megyei földekben mekkora lehetőség rejlik.

A KC-Békés és a Lemken szakembere augusztus 5-én, Békéscsabán Fotó: Agro Jager News

Békéscsabán, augusztus 5-én, a KC-Békés Kft. szakmai találkozóján, egy igazi magyar-román szakmai találkozó bontakozott ki, ahol nemcsak a termelők, hanem a kereskedők és a banki háttér is azt latolgatta, hogy merre lehet tovább építkezni? Kétségtelen tény, hogy a kalászosokra ráfordult az idő. Jó termés mellett, jó áraknak örülhet a szakma, ám most mindenki a napraforgó és a kukorica hozamok első termésbecsléseit várja, a hozamokat figyeli az egész piac. Egyértelműen bizakodó mindenki és nemcsak az árakban és a termésmennyiségekben, hanem abban is, hogy a pályázatok kiértékelése és az összegek folyósítása ütemes és gyors lesz. Szinte minden résztvevő ezt fogalmazta meg odabent a sátor alatt és kint a szántóföldön, a gépek mellett is. Majd látjuk – mondta egy idősebb gazda a fiának, amikor megtámaszkodtak a Lemken egyik talajmunkagépén.

Békéscsabáról a beszámolót Dr. Szilágyi Péter készítette
AGRO JAGER NEWS
www.agrojager.hu

 

Ön is reklámozni szeretné cégét, vagy szakcikket rendelne termékéről?

Vegye fel cégünkkel a kapcsolatot a marketing@agrojager.hu címen vagy telefonon, a +36 70 330 91 31-es telefonszámon.

 

Mezőgazdaság

Európai uniós bárány árak alakulása – 25. hét

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közölte a nehéz bárányárak alakulását

NAK: Az Európai Unióban a huszonötödik héten a nehéz bárányárak tekintetében a korábbi hetek enyhe áremelkedését követően mérséklődés volt tapasztalható, a könnyű bárányárak tekintetében pedig nem volt változás az előző héten rögzített árakhoz képest.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közölte a nehéz bárányárak alakulását. (Fotó: Pixabay)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2022. június 26-val végződő 25. héten 739,9 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 668,5 euró/100 kg vt. volt.

A nehéz bárányár tekintetében -1,2%-os mérséklődés volt tapasztalható, a könnyű bárányár tekintetében pedig gyakorlatilag nem volt változás az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (24. heti árak: nehéz bárány átlagár 747,6 euró/100 kg vt., könnyű bárány átlag 668,7 euró/100 kg vt.).

A 25. héten a nehéz bárányárak -0,2%-kal alacsonyabbak, a könnyű bárányárak 1,0%-kal magasabbak voltak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.

Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány árak 11,5%-kal, a könnyű bárány árak pedig 7,9%-kal haladták meg.

Nehéz bárányárak alakulása – 25. hét

A 25. hétre a nehéz bárány árak tekintetében Horvátországban 1,2%-os, Franciaországban 0,6%-os emelkedés, Szlovéniában 8,0%-os, Írországban 4,8%-os, Hollandiában 0,9%-os, Spanyolországban pedig 0,1%-os csökkenés volt tapasztalható.

A 25. héten a nehéz bárány árak Olaszországban, Portugáliában és Romániában nem változtak.

 

Könnyű bárányárak alakulása – 25. hét

A könnyű bárány árak tekintetében a 25. héten Szlovéniában 5,0%-os emelkedés, Horvátországban 1,1%-os, Bulgáriában 0,2%-os, Portugáliában pedig 0,1%-os mérséklődés volt tapasztalható.

A 25. héten a könnyű bárány árak Spanyolországban és Olaszországban nem változtak, Görögországra vonatkozóan pedig adat nem áll rendelkezésre.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri – NAK

Nehéz bárány árak alakulása 2020-2022.

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri – NAK 

Könnyű bárány árak alakulása 2020-2022.

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri – NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Biztatónak ígérkezik az idei dinnyeszezon

NAK: Hivatalosan is elindul a héten a 2022-es dinnyeszezon. Habár hazai hajtatott termesztésből származó sárgadinnyét már egy hónapja találhatunk a polcokon, a szabadföldi görög- és sárgadinnye szedése igazán most kezdődik el. Felejtsük el Lőrincet! A klímaváltozásnak köszönhetően a hazai időjárási viszonyok is megváltoztak, egészen szeptemberig élvezhetjük a magyar dinnyét.

Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

A fogyasztók és a termelők is reményekkel teli nyárnak néznek elébe, mivel az elmúlt hetek időjárása kifejezetten kedvezett a dinnyének, így a várakozások szerint felülmúlhatja a korábbi éveket az idei év termésminősége.

Az idei évben mintegy 15 százalékkal csökkent a dinnye-termőterület, ami körülbelül 3000 hektárra tehető. Ebből 2600 hektár a görögdinnye, 400 hektár pedig sárgadinnye. Hasonló mértékű területcsökkenés tapasztalható a nemzetközi termelésben is. Azonban a megfelelő időjárásnak, az egyre kiválóbb fajtáknak és a növekvő technológiai színvonalnak köszönhetően a hazai hozamok emelkedése várható: mintegy 130 ezer tonna görögdinnyére és 12 ezer tonna sárgadinnyére számítanak a szakemberek.

A dinnye kifejezetten kedveli a mostani napos, meleg időjárást, a kabak fejlődéséhez pedig elengedhetetlen az optimális vízellátottság, amely kiemelten fontos ebben az aszályos évben. Az öntözetlen területek csökkenése mellett folyamatosan terjednek itthon az intenzív öntözött technológiák. Magyarországon jellemzően szabadföldön foglalkoznak dinnyetermesztéssel, azonban bővül a fóliasátras termesztés, amellyel egyre inkább biztosítani tudjuk a magyar dinnye szezonjának széthúzását, ezáltal csökkenthető a külföldről behozott dinnye aránya.

Hazánkban a TERA adatok alapján öt nagyobb termőtájon foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Békésben 1100 hektáron, a Szabolcsi-Hajdúsági termőkörzetben 800 hektáron, míg a Heves-Jászsági termőkörzetben 200, a Tolnai-Fejér körzetben 300, Baranyában pedig 180 hektáron termesztenek görögdinnyét. A fennmaradó rész kisebb szórvány területeken található. A sárgadinnye-termőterület nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés, Csongrád-Csanád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. További területek vannak még Tolna és Fejér megyében is, a többi térségben szórványosan, jellemzően görögdinnye-termelés mellett foglalkoznak sárgadinnyével.

Az elmúlt években a dinnyeexport az erős mediterrán konkurencia miatt nehézségekkel küzdött, de az idén kialakult gazdasági helyzetnek köszönhetően újból piaci lehetőségek nyílhatnak a magyar dinnyetermelők számára. Megnőtt az érdeklődés és a kereslet a cseh, német, lengyel, illetve balti államokbeli piacokon a magyar termék iránt. A magyar dinnye legfőbb versenytársa az olasz-, spanyol- és a görögországi dinnye. A megnövekedett szállítmányozási díjak miatt kevésbé éri meg nagy távolságokra fuvarozni, így visszaszerezhetővé váltak az elvesztett exportpiacok, melyhez továbbá hozzájárul a Spanyol-, Olasz-, és Görögországban tapasztalható mintegy 20%-os termelés-visszaesés és az ukrán termelés háború miatti kiesése is. Mindezen piacok visszanyeréséhez elengedhetetlen a jó termelői együttműködés és a közös piacépítés.

A haza fogyasztási szokásokról elmondható, hogy itthon még mindig van kereslet a nagyobb dinnyékre, elsősorban a kiskereskedelmi és alkalmi árusító helyeken. Az áruházláncokban egyre inkább a kisebb, 5-8 kilogrammos dinnyéket keresik a vásárlók. Folyamatosan nő az igény magszegény – úgynevezett magnélküli – dinnyék iránt, ezekből leginkább a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed. A mini görögdinnyéket is egyre inkább keresik a vásárlók, a nemzetköz trendekkel párhuzamosan várható itthon is az elterjedése. Magyarországon átlagosan fejenként 10 kg dinnyét fogyasztunk el egy évben. A hazai sárgadinnye-fogyasztás növekszik, de még mindig kevés sárgadinnyét esznek a magyarok. Ez 1,5-2 kilogrammra tehető, amely sokkal alacsonyabb a nyugati országokkal, ahol ez akár a 4-6 kilogrammot is eléri.

A frissen szedett, optimális érettségben betakarított magyar dinnye lényegesen ízletesebb, zamatosabb, mint a hosszú utat megtett, külföldről behozott, hosszan eltárolt, sokszor ideje előtt leszedett dinnye. A nyári időszakban a dinnye az egészségre az egyik legpozitívabb hatású csemege.

Forrás: NAK

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Újra ötéves képzésben kaptak diplomát agrármérnökök – GALÉRIÁVAL

Újra ötéves képzésben kaptak diplomát agrármérnökök. Prof. Dr. Nagy János prorektor az ötletéről, a képzés újra indításáról, a döntések hátteréről tájékoztatta az Agro Jager Newst.

„Hagyomány és haladás” Akár ez is lehetne a mottója a Debreceni Egyetemnek, amely évek óta a világ 200 legjobb egyeteme között szerepel. Most a tradicionális agrármérnökképzésben tértek vissza a hagyományaikhoz. Az 1999-ben indított bolognai folyamat Magyarországon, 2004-ben, egy lassú oktatási áttérést indukált. A mögöttünk álló közel 20 év azonban rámutatott, hogy a magyar agrármérnökképzésben, az ágazatnak megfelelő garanciát, leginkább az ötéves osztatlan agrármérnökképzés biztosíthatja. A Debreceni Egyetem zászlóshajójának számító ötéves képzés nemcsak itt, de az ország területén az egyik legrangosabb képesítést adja az agrártudományokat választóknak. Erről a sikerről, összefogásról beszélgethettünk Prof. Dr. Nagy János prorektorral, agrárkutatóval, valamint két frissen diplomázott agrármérnökkel, Forgács Fannival és Kokas Mártonnal.

Prof. Dr. Nagy János prorektor, aki több, mint tíz éve határozta el, hogy újra fogják indítani az osztatlan, ötéves agrármérnök képzést Debrecenben, a Debreceni Egyetem égisze alatt.

A bolognai folyamat egy jól átgondolt nyitás volt, amiben összekapcsolták az európai felsőoktatás szereplőit. Utazásokra, továbbtanulásokra, mobilitásra és az egyetemek kölcsönöségére alapozott programot jelentett. Ezzel azonban Magyarország elveszítette az osztatlan, az ötéves agrármérnökképzését. A strukturáltan felépített oktatási terv azonban nem veszett kárba, s ha úgy vesszük, Csipkerózsika álmát aludta, míg nem Prof. Dr. Nagy János és a Debreceni Egyetem fel nem ébresztette tetszhalott álmából. Az alap– és a mesterképzés együttesen nem pótolta a keletkezett űrt.

A diplomák, a képesítések összehasonlítása a gazdasági életben, a versenyszférában nagyon gyorsan megtörténik, mert azok a cégvezetők, akik itt a Debreceni Egyetemen vagy annak jogelődjeinél – a Debreceni Agrártudományi Egyetemen – szereztek diplomát, hamar össze tudták vetni, valójában mit is jelent egy alap– és egy mesterszakot végzett mérnök gyakorlati tudása szemben a tradicionális, osztatlan agrármérnök képzésben abszolvált mérnökéhez képest.

Az osztatlan képzés egyes területeken megmaradt, mivel elképzelhetetlen, hogy akár az orvostudományok, a gyógyszertudományok, vagy éppen a jogtudományok terén megbontsák a képzést. Mi most csatlakozunk az ötéves képzéshez, igaz, de hogy el tudjuk indítani a szakot 2017-ben, ahhoz össze kellett fognunk – foglalta össze Prof. Dr. Nagy János prorektor.

A szakot nem kellett újra akkreditálni, de a képzést és a tematikát frissítettük, így egyetemünk a legjobb, a legmagasabb tudományos fokozattal, a legtöbb publikációval rendelkező professzorok vezetésével vágott bele a képzésbe. Sokunk itt végzett és mindannyiunk számára hatalmas kihívás volt, hogy 2022-re az ország legjobb agrármérnökeit képezzük ki. Legfrissebb, legújabb mérnökeink, most alig pár napja vehették kezükbe a diplomájukat. 16 fő végzett az első évfolyamban, de olyan visszajelzéseink is vannak, hogy minden hallgatónknak már ajánlottak munkát és közülük már többen dolgoznak is.

Az osztatlan agrármérnökképzés mögött olyan agrártörténeti, agrárkutatási és oktatási hagyományok állnak, mint a Debreceni Agrártudományi Egyetem, amely törzse, ma már a Debreceni Egyetem kötelékét erősíti.

Mondhatjuk, hogy szerencsések voltunk, mert a kari tanács és a professzori kar javaslatainkat rendre támogatta, így elkezdtük szervezni a programot, amelynek feladatait, háttérmunkáját – mint ötletgazda – én vállaltam el. Végül 2016-ban elkészült a véglegesített Felvételi tájékoztató, amely egységes szerkezetben adott tájékoztatást erről a hagyományosan ötéves, de mégis új, korszerű agrármérnök képzésről.

Emlékszem, hogy 2017-ben az egész kar és a szakma azt figyelte, hogy vajon mennyire lesz népszerű az osztatlan képzésben meghirdetett szak, mennyire sikerült megismertetni, népszerűsíteni. Ekkor 25 főt vettünk fel és ennyien be is iratkoztak, így indult meg a 2017/2018-as tanév I. szemesztere. Aztán jöttek a következő évfolyamok, 2020-ban pedig már 70 fő jelentkezett.

Prof. Dr. Nagy János: “Új útra léptünk az agrármérnökképzésünkkel, amelynek akkor még csak az elejét láttuk.”

Nyilvánvalóvá vált, hogy a Debreceni Egyetem égisze alatt, a 10 féléves képzés még mindig márkának számít a szakmában. A kar egységesen mögé állt az ügynek. Tudtuk, hogy az egyetemek közül Debrecent mindig is a megszerezhető oklevél szakmai értéke emelte ki a hazai felsőoktatás sorából, és vitte a nemzetközi agrárfelsőoktatás színterére is.

Az új képzés valójában arra irányul, hogy akik ezt a pályát választják, azokat felkészítsük a szakmai, a társadalmi, a közösségi elvárások kihívásaira. Mindezeken túl, az itt végzettek képesek megfelelni egyaránt a gyakorlati és elméleti kihívásoknak is. Fontos hangsúlyozni, hogy az agrártudományok területén szükséges a természettudományi, a műszaki, a társadalomtudományi és a gazdasági alap- és alapozó ismereteket, valamint az ezekre épülő mezőgazdasági szakmai ismereteket is elsajátítani. A debreceni mérnököknek szintetizálni kell ezt a tudást, amit az agrárszakmában jelentkező feladatok megoldása során alkalmazni is kell. Így a tervezési és szervezési feladatokat magas szinten tudják ellátni, a gyakorlati tapasztalatok mellett pedig közép- és felsővezetői irányítási feladatokat is meg kell valósítaniuk.

Prof. Dr. Nagy János: “Ennek a munkának az eredménye az összefogásban rejlett, karunkat a mindenkori professzori kar, a Debreceni Egyetem szenátusa rendre támogatta. Köszönet érte!”

Nagyon fontos, hogy mindezeken felül alkalmasak lesznek a tudományos munka végzésére, szakirányú továbbképzésbe történő bekapcsolódásra és felkészítjük őket arra is, hogy doktori képzésben nappali, vagy munkájukkal párhuzamosan, levelező tagozaton innovatív kutatásokat végezhessenek. Tudományos háttér nélkül nem lehet az ágazatot fejleszteni és nemzetstratégiai jelentősége van annak, hogy az ágazat mögött hiteles adatok, tények, kutatói háttér áll – minden vonatkozásával együtt!

Napjainkban a fenntarthatóság és az élelmiszertermelés, az alapanyagok előállítása biztonságpolitika is. Az élelmiszerlánc-biztonság alapvető összefüggéseit és folyamatait is látni kell, és ebből az exporton keresztül további profitorientált ágazatok építhetők ki.

Prof. Dr. Nagy János: “Képzésünkbe olyan szakemberek fogadták el a meghívásunkat, mint az országszerte ismert Búvár Géza professzor. Munkássága, sikerei, mind elméleti, mind gyakorlati tapasztalatai, felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Professzor úr ezt a felhalmozott tudását képes a hallgatóinknak is közvetíteni. A precíziós gazdálkodás oktatásában kiemelkedő szerepe van az egyetemünkön.”

A fenntartható mezőgazdasági tevékenység, az élelmiszertermelés, valamint az élelmiszerlánc-biztonság alapelvein túl, ma már az Európai Unió minden fórumán prioritás az ökoszisztémák működése, a mezőgazdasági termelés hatása a természetes ökoszisztémákra. Ezért fontosak a mezőgazdasági tevékenység víz-, környezet- és energetikai-gazdálkodási vonatkozásai, és a hiteles szakmai álláspontok, az adatokra alapozott tényszerű szakmai álláspontok kialakítása.

Az agrármérnököknek a gyakorlati szakmához is magas szinten érteniük kell, és ismerniük kell a zárlati (karantén) és egyéb nem-honos károsítók jelentette növény-egészségügyi kockázatokat, valamint a behurcolásuk és terjedésük megakadályozására szolgáló növény-egészségügyi ellenőrzési rendszer felépítését és működtetésének nemzetközi, európai uniós és hazai szervezeti kereteit és jogi szabályozását, továbbá a gazdaság, a társadalom és az agrárágazat viszonyával is tisztában kell lenniük. Többségük vidéken helyezkedik el, így tevékenységük alapvetően határozza meg egy-egy település munkahelyteremtő képességét.

A Debreceni Egyetemen kiemelten fontosnak tartják, hogy éves konferenciáikon a gyakorlatot közvetlenül tájékoztassák a legújabb eredményeikről, amelyeket üzemi szinten meg lehet ismételni.

A mezőgazdaság vidékmegtartó és –fejlesztő szerepe felértékelődött, mindazonáltal determinálja is az ágazatot. Az agrárágazat – és a vele szorosan összefüggő területek mint a közgazdasági vagy éppen a jogi kérdések – részletes ismerete ma már minden termelőtől megköveteli, hogy legalább minimális szinten tájékozott legyen.

Jobbról, Dr. Széles Adrienn, a Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézet intézetigazgatója adja át professzor emeritusi kinevezését Prof. Dr. Nagy János prorektornak.

Miközben elsajátítják a mérnök hallgatóink a tudományos alapokat, addig intézeteinkben, kísérleti telepeinken és a partner cégeknél olyan világszínvonalú technológiákat ismernek meg, amelyeket csak rendszerekben lehet működtetni.

A jelenleg Dr. Széles Adrienn vezetése alatt álló, általam alapított Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézet céljai is ezek, ahol a legkorszerűbb drónoktól egészen a robotikáig bezáróan, foglalkozhatnak a hallgatók a tudományokkal és a gyakorlattal egyaránt, érdeklődési területüknek megfelelően.

A Dr. Stündl László által vezetett állattudományi K+F+I vonal is éppen ilyen erős és meghatározó. A jövőben az állati termékek olyan felfutása várható, amely ma már elképzelhetetlen informatikai háttér nélkül. A jó minőségű húsok, tejtermékek ára már most többszöröse a nagy ellátási láncok áruihoz képest, de a technológia lehetőségeivel minden szinten, minden termékben olyan távlatok rejlenek, amelyeket megfelelő alapokra helyezett mérnökképzéssel lehet tovább fejleszteni.

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a mögöttünk álló öt évtized megmutatta, hogy Debrecenben a végzősöknek olyan alapokat adott az agrármérnök képzés, hogy még a 2010 utáni robbanásszerű technológiai fejlődésnek, továbbá az ágazatot minden oldalról elérő változásoknak is innovatív módon meg tudtak felelni „alma materünk” öreg diákjai. A korszerűsítés jó döntésnek bizonyult – foglalta össze Prof. Dr. Nagy János prorektor a Debrecenben újraindított és a tradicionális, ötéves agrármérnökképzés múltját, jelenét és az ágazattól elvárt jövőbeni feladatait.

Kokas Márton 2017-ben érettségizett Mátészalkán. Gimnáziumból érkezett a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-. Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Karára. Ez azért is érdekes, mert érkeznek diákok mezőgazdasági vagy erdészeti technikumokból, ahol bizonyos tárgyak már alapjai lehetnek egy-egy egyetemi kurzusnak, de a debreceni tanterv, a debreceni képzés előképzettség nélkül is képes magas színvonalú agrármérnököket kiképezni – mesélte lapunknak a frissen végzett szakember.

Kokas Márton frissen végzett agrármérnök, aki Szuhafőn tölthette a gyakorlatát.

Kiemelte, hogy a gimnáziumban a tanárai le szerették volna beszélni, hiszen a családja a kiskerteken kívül nem rendelkezik földterülettel. Ettől függetlenül biológia-kémia tagozaton tanult, majd kémiából érettségizett és határozott elképzelése volt, hogy ezek a tárgyak rendkívül fontosak lehetnek számára a növénybiológia, a növényélettan, a talajkémia kapcsán és általánosságban sok tárgy esetében tudta használni gimnáziumi alapjait.

Az agráriumba alapvetően akkor szeretett bele, amikor általános iskolás korában egy Mátészalkához közeli tanyán lovagolhatott, ahol természetesen besegíthetett az állatok gondozásába, s ahogy a lapunknak mesélte, a gazda annyira örült az érdeklődő gyerekeknek, hogy ha úgy jött ki a lépés, akkor együtt megnézték a kaszálást vagy éppen bekapcsolódhattak a tanya mindennapos életébe is – kapcsolatuk ma is nagyon jó.

Bár kicsit aggódott az egyetem első napjai miatt, de ez az első hétig tartott mindössze és hamar kiderült, hogy a „Böszörményi úti Agrár”, a Debreceni Egyetem diáksága nagyon összetartó közösség. Bár nem kollégiumban, hanem albérletben töltötte el az öt évet, a csapat azonnal összerázódott – emlékezett vissza az első napokra Kokas Márton.

Ballagás, amelyet az agármérnökök tradícionálisan, a búza éréséhez hasonlóan, sárgulásnak hívnak. Az ünnepélyes felvonulás százéves élő hagyomány a református Debrecenben. Ilyenkor látványos felvonulással búcsúznak a végzősök az alma materüktől.

Az agrárfelsőoktatásban a Debreceni Egyetem követelményéről ismerten nagy legendák keringenek – folytatta, de Kokas Márton leszögezte, hogy a kritikus alapozó tárgyak valóban nem voltak könnyűek, azonban alapvetően a tanárok csak azt követelték meg, amit leadtak, és korrekt módon minden forrást megjelöltek. Az egyetemi könyvtár tetemes gyűjteménye mellett, ha esetleg nem találtak meg valamit, könyvtárközi kölcsönzéssel mindent megszereztek a könyvtárosok. Igaz ahhoz, hogy teljesíteni tudjunk, keményen és folyamatosan kellett tanulnia az egész évfolyamnak.

Egy fiatal agrármérnöknek minden munkafolyamatot meg kell ismernie, ahhoz, hogy később az irányítása alatt álló egységeket hatékonyan irányíthassa.

Annyiban különös volt a képzés – mesélte az Agro Jager Newsnak a frissen diplomázott agrármérnök, hogy itt Debrecenben mindenki hozzászokott, hogy három év után kapunk egy diplomát, de mi még negyedikben és ötödikben is itt voltunk. Más szakokon tanuló ismerősök mindig megkérdezték, hogy évet ismétlünk? Aztán jöttek a következő évfolyamok, akik egyre növekvő hallgatói létszámmal erősítették a képzést, és ahogy egyre többen lettünk, elkezdte megérteni az egész egyetemi polgárság, hogy mi az új, modern, ötéves osztatlan képzésben veszünk részt.

 

„Debrecenben azért volt jó tanulni, egyetemistának lenni, mert mi nem megyünk el egymás mellett szó nélkül. Mi ismerjük egymást, ha kell, segítünk, akkor is, ha a barátunk nem kéri. Tudjuk, ismerjük egymást. Segítjük a csapatot.”

 

A képzés alatt sok gyakorlaton vettünk részt és szakkollégiumok miatt rengeteg plusz előadást hallhattunk és nagyon sok szakmai úton is jártunk. Nyaranta a Bemutatókert fontos helyszín volt, ami itt áll a kar kerítésén belül és persze a Látóképi Kísérleti Állomás, már-már átláthatatlan és megannyi kísérleti parcellái, a mérések, vetések és betakarítások. Ott, kint nemcsak a tanárainktól tanultunk, hanem a látóképi kísérleti szakszemélyzet sok évtizedet megélt technikusai, munkatársai olyan kísérleti, gyakorlati háttérismerettel bírnak, amire mindenkinek érdemes odafigyelni.

A laborgyakorlatok alkalmával kiterjesztett ismeretekre tesznek szert a debreceni agrármérnök hallgatók.

Persze engem inkább az állattenyésztés vonzott és Béri Béla tanár úr hallgatójaként jobban azon a tanszéken mozogtam. Ott is írtam a diplomamunkámat, és ha a terveim összejönnek, nappali tagozaton, PhD programban is kutathatok.

Béri tanár úrnak nagyon hálás vagyok, mert a kötelező szakmai gyakorlatom előtt megkerestem és arra kértem, hogy olyan céghez küldjön el, akiknél igazán tanulhatok és ma meghatározó szereplői az állattenyésztésnek. Így kerülhettem el Kocsis Richárdékhoz Szuhafőre, akiknél olyan fejlett technológiával felépített, legkorszerűbb informatikával üzemeltett tejtermelő tehenészetben dolgozhattam, amiről csak tanultunk az egyetemen.

Az osztatlan agrármérnök képzésben tanuló agrármérnök hallgatóknak rengeteg szakmai kirándulást is biztosítottak az ötév alatt.

Itt kell megragadni azt is, hogy a debreceni tanáraink folyamatosan követik a témájukhoz kapcsolódó legújabb kutatási eredményeket és szinte hétről hétre frissítik az ismereteiket, így az előadások, a szemináriumok, a gyakorlatok, sok felkészülést követelnek meg tőlünk is. Szuhafőn, így a Jersey fajtával beállított, a legmodernebb technikával felszerelt istállókban is otthonosan mozogtam és nem kellett szégyenkeznem. Arról meg nem is szólva, hogy szakemberként kezeltek nem pedig mint hallgatóként. Egyértelművé vált számomra, hogy a termelés is nagyra értékeli a Debreceni Egyetem oktató-kutató tanárait.

Vezető kutatók: Prof. Dr. Csajbók József (balról), Prof. Dr. Veres Szilvia tudományos-dékánhelyettes társaságában

Az évfolyamtársaimmal napi kapcsolatban vagyunk, néhányunk még nem döntötte el, hol szeretne dolgozni és van, aki még hezitál, de egyértelmű, hogy nagyon érdeklődtek irántunk. Azt már a többiekkel láttuk, hogy a precíziós gazdálkodás jelenti a jövőt. Változás előtt áll az egész ágazat. Az állam támogatja az ezirányú fejlesztéseket, nagyon sok pályázatot hirdettek meg és úgy hallottuk, hogy 2024-től ennél még több pályázat nyílhat meg.

Persze a tanulás mellett Debrecenben, a kikapcsolódásra is jutott idő

Nyilván meg fogja könnyíteni a digitalizáció a gazdálkodást, ez nem is lehet kérdés. A munkaerő igény ugyan csökkenhet egyes esetekben, de egyre profibb, képzett szakemberekre, munkavállalókra van szükség, olyan minőségben, amit ez a folyamat egyre jobban generálni fog.

A barátaim, akikről biztos információ, van, azok a debreceni Agropoint Kft.-nél, az Eastgrainnél, az Alfaseednél helyezkednek el, jómagam pedig az Sz-Consult Agrártanácsadó Kft.-nél kaptam állást. Az egyik barátom, a Halászati Kutatóintézetbe került és persze ott van a KITE Zrt. is. Négyen maradnak még agrárközgazdász képzésben és ha jól tudom Fanni, Forgács Fanni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kerül, ugye? – kérdezett vissza.

Én a szarvasmarhák szuper ovulációra ható tényezőit fogom tovább kutatni, amiben Ceglédy Leventével dolgozhatok együtt és Szőnyi Viktorral,az Sz-Consult Kft-től, akivel a szarvasmarha küllemi bírálatának rejtelmeibe, a célpárosításba és az embriómosás, -beültetés tudományterületeibe kalandozhatok el. Alapvetően ezzel szeretnék foglalkozni.

 

A Debreceni Egyetem egyik fesztiválján a már végzett agrármérnökök.

Forgács Fanni már bólogat is mellettünk és kiegészíti, hogy egészen pontosan a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Vetőmag és Szaporítóanyag Főosztályán fog dolgozni, de a szakmai munkát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálja. Lám-lám, készülsz a közigazgatási vizsgára? Igen, érkezik a határozott válasz, azt is minél hamarabb le szeretném tenni!

Forgács Fanni bár nagyon szereti az állattenyésztést is, a szívét inkább vetőmag előállítás ragadta el.

 Hajdúböszörményből érkeztem és már kiskorom óta imádtam a természetet. Édesapám egy nagy részvénytársaságnál dolgozik és a környéken nagyon jelentős a csemegekukorica és a zöldborsó termesztés, amelyeknek a műszaki háttere, gépesítése, munkaszervezése komoly logisztikai munka. A műszaki háttér biztosításában dolgozik édesapám, így meglehetősen közelről láttam, hogy a gépészek vállára milyen teher nehezedik, mind az üzemeltetés, mind pedig a karbantartás és a javítás oldaláról nézve. A prémium termékek esetében akár néhány órás késés is jelentős értékvesztést eredményezhet. A vásárlókat hozzászoktattuk a kiváló minőségű termékekhez, amelyek azonban kiváló minőségű alapanyagok nélkül nem készülhetnének el. Gimnáziumban végeztem én is, mint Marci és annak ellenére, hogy láttam, hogy Hajdúböszörményben milyen sokan dolgoznak és vállalnak szerepet abban, hogy a Hajdúsági Löszháton az ország legjobb szántóföldi növénytermesztését valósíthassák meg, nem tántorított el attól, hogy Debrecenbe, az agrárra jelentkezzek.

Egyetlen egy dolog motivált: maga a tudásvágy. Ez volt az, ami igazán afelé vitt, hogy az új ötéves képzésbe vágjam a fejszémet. Teljesen tisztán emlékszem arra, hogy különféle internetes portálokon miként latolgattuk az esélyeit a szaknak. Alapvetően az fogott meg, hogy akiket ismerek és a szakmában dolgoznak, többnyire ilyen ötéves képzésben szerezték a végzettségüket. Nagy tudásuk mellett, egy-egy részvénytársaságban fel is néznek azokra, akik még a régi ötéves képzésben végezhettek.

Ennek az ötéves diplomának óriási presztízse van. Nagyon elismert képesítés és nagyon elismertek a tanárok is az ágazatban. – Minden tanár a maga szakterületén, de egyes professzorok ágazatoktól függetlenül is kifejezetten ismertek. Most, mi lehetünk az első visszatérő agrármérnökök. S Marcit azzal egészíteném ki, hogy jelentkezésünkkor a felvételihez egy emelt kémia vagy biológia érettségi is a követelmények között szerepelt.

A Bonafarm Cégcsoport üzemlátogatása, minden agrármérnök hallgató számára a szakmai csúcsot jelenti.

Nekem „Böszörményből” könnyű volt bejárni, mert napközben legalább fél óránként indult egy busz és az közvetlenül itt az agrár előtt állt meg. A megközelítése, a közlekedés, a parkolás, az egyetem teljes felépítése a főépülettől, a kollégiumig, a sportpályáig minden egy helyen van. Állandó portaszolgálat, beléptető kapuk, kamerák mindenütt, ami kifejezetten biztonságossá teszi az egyetemi negyedet. Persze nekem nem volt ismeretlen a környék, mert a testvérem a Gazdaságtudományi Karon tanult, ami egy blokkban található az agrárkarral.

Országjáráson a Debreceni Egyetem osztatlan, ötéves képzésében résztvevő hallgatói.

Számomra a növénytermesztés csúcsát jelenti a vetőmagtermesztés, előállítás. Az öt év alatt azonban mást is kellett tanulni. Tanulmányaink során ismereteket szereztünk a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, vízgazdálkodással, különböző gazdasági ismeretekkel kapcsolatban, s ezeken felül sok alapozó tárgyunk volt még. Személy szerint engem a növénytermesztés vonz jobban, de az átadott tudás legalább ugyanolyan volumenű volt az egyes állattenyésztési tárgyakból is. Szerettem Pepó Péter professzor óráit. Komlósi István professzor és Béri Béla tanár úr óráinak színvonala kiemelkedő volt. Felsőbb éves lehettem, amikor megismertem Nagy János és Búvár Géza professzor urakat, illetve meghatározóak voltak tanulmányaim alatt Dr. Kutasy Erika Tünde – aki nem mellesleg a konzulensem is volt -, Dr. Dóka Lajos Fülöp, Szabó András, Dr. Széles Adrienn, Dr. Apáti Ferenc és Dr. Szűcs István órái.

A Látóképi Kísérleti Állomás meghatározó nyári munkái pontosságot, precizitást követelnek meg minden hallgatótól, doktorandusztól.

A szakmai tudás nagyon fontos jelző a Debreceni Egyetemen. De őszinte leszek, ez még sem elegendő, hanem mindezt, az órákat és az egyetemet, igazán a szakma szeretete hatja át. Oktatóink óráin, anyagaikban sugárzott, hogy mennyire lelkesednek egy-egy téma iránt és ez láthatóan átragadt a diákságra. Debrecenben komolyan hisznek benne, hogy van jövője a magyar agráriumnak s ehhez határozott elképzelésük, hogy szakembereket is fognak adni.  Teljesen világos, amikor beültünk egy-egy órára, hogy már megjelenésükben látszódott, majd amikor beszéltek róla, hogy mekkora lelkesedéssel vannak egy-egy téma iránt. S mind ehhez hozzáadódik, hogy miként bánnak a hallgatókkal. Mi hallgatók abszolút tudjuk, hogy korrekt egy vizsga, vagy nem. Debrecenben még a kérdés sem merült fel, ha valakinek ismétlő vizsgát rendeltek el, hogy más is lehet hibás, mint akinek többet kellett volna tanulnia.

Az elméleti képzések mellett, az öt év alatt egy gyakorlat-orientált képzésben vettünk részt: nyilván, amit láttunk, ahhoz biztosították az elméleti hátteret. A szakmai utakon eljutottunk Hajdúszoboszlótól egészen Bólyig, de a Nyírerdő Zrt. vadgazdálkodását, az erdőgazdálkodási gyakorlatát is megfigyelhettük. Villányban meglátogattuk a Polgár Pincészetet, bejárhattuk az új mohácsi vágóhidat. Szeged, Hódmezővásárhely vonalon a legnagyobb cégeket is megnézhettük. Ellátogattunk – többek között – Mezőhegyesre is, ahol láttuk az új vetőmagüzemet, a vetőmag-előállító táblákat. A különböző látogatások során, érdekesebbnél érdekesebb, innovatív technológiai megoldásokat figyelhettünk meg.

Parcella kombájn a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Állomásán.

Az Egyetemen persze mindig történik valami. A Gólyatábor kihagyhatatlan, ami azért is volt jó, mert a tábor keretein belül iratkozhattunk be az egyetemre és nem kellett ismeretlenül bolyonganunk az első héten, hogy mi merre van, mert azt a felsősök mind megmutatták. A tábor arra is jó volt, hogy ismerkedjünk, összebarátkozzunk leendő csoporttársainkkal. Lettek felsőbb éves mentoraink, úgynevezett gólyaszülők, akik mindenben segítettek nekünk, persze, mi meg majd később segítettük az új elsősöket.

Marci és én is a Tormay Béla szakkollégium tagjai voltunk. Sokat bográcsoztunk, komoly közösséget kovácsoltak belőlünk a közös programok. A szakkollégiumon belül minden héten szerveztek előadásokat, amelyen olyan vezérigazgatók is megjelentek mint Bárány László, vagy például Szuhafőről Kocsis Richárd, akit Marci már korábban említett is.

Az Egyetem nagyon sok lehetőséget kínált. A vadászattal is az egyetemi tanulmányaim során ismerkedtem meg. Dr. Szendrei László tanár úr avatott be minket a vadgazdálkodás alapismereteibe, melynek hatására később vadászvizsgát is tettem. Ma már érvényes vadászjegyem is van és megvettem az első sörétes fegyveremet is.

Az agrármérnökképzés mögött olyan szaktekintélyek állnak, mint a fényképen látható Prof. Dr. Pepó Péter, aki a magyar hallgatók mellett, a külföldi hallgatókat is képezi.

Nehéz megmondani, mit jelent majd később számunkra Debrecen, a Debreceni Egyetem, de azt látom, hogy a tíz, húsz éve, de még a régebben végzett vezető elnökök, vezérigazgatók is ellátogatnak ide a Böszörményi útra. Vannak cégek, akiket laborháttérrel lát el az egyetem és különféle kutatásokban valósítanak meg különféle projekteket. Persze a profit érdekében, de ebben a munkában mindig vannak és lesznek új eredmények, amelyeket mi is megkaptunk. Biztos vagyok benne, hogy hiányozni is fog az egyetem, de úgy gondolom ez az első évfolyam és az utánunk lévő tagozatok is össze fognak tartani. Nekünk egyelőre ezt jelentette ez az öt év…

A 2017-2022 között végzett új, de a régi, osztatlan, ötéves kézpésben résztvett agrármérnök hallgatók.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter

Fotó: Prof. Dr. Nagy János archív gyűjteménye,  a Debreceni Egyetem archív gyűjteménye, Dr. Szilágyi Gergely PhD, az Agro Jager News főszerkesztőjének archív gyűjteménye, továbbá Kokas Márton agrármérnök, Forgács Fanni agrármérnök és a 2017-2022-es évfolyam agrármérnökeinek a fényképei

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom