Mezőgazdaság
Gondolatok az állattenyésztés védelme érdekében
Bizonyos vegán és állatvédő körökben nagy port kavartak az olyan írások, amelyek a szélsőséges vegán nézeteket terjesztőkkel szemben és az állattenyésztők mellett érveltek.
Bizonyos vegán és állatvédő körökben nagy port kavartak az olyan írások, amelyek a szélsőséges vegán nézeteket terjesztőkkel szemben és az állattenyésztők mellett érveltek. Cikkünkben a szakmánk védelmében felhozható fontosabb érveket szedtük csokorba – tájékoztatott az állattenyésztők internetes hírportál.
Először is szögezzük le: a szélsőséges nézetek bármely formája veszélyes. Ha valaki egy eszme elkötelezettje, azzal még nincs baj. A probléma akkor kezdődik, ha az eszme rabjává válunk vagy az arról folyó vita hitvitává fajul.
ÉRZELMI ALAPOK ÉS A DIVAT
Az állattenyésztést támadó, elítélő és e tevékenység beszüntetését követelők az állatvédelem amúgy nemes és normális eszméjét forgatják ki és erre hivatkozva alakítják ki szélsőséges álláspontjukat. Akik pedig nem ismerik ezt a szakmát, nincsen semmilyen információjuk vagy volt néhány rossz tapasztalatuk, könnyen a szélsőséges nézeteket terjesztők bűvkörébe kerülhetnek. Tény, hogy az iparszerű állattartás sok jogos etikai kérdést felvet, amiről fontos lenne őszinte szakmai vitát folytatni.
MANAPSÁG DIVAT A NÖVÉNYI ALAPÚ TÁPLÁLKOZÁS, A POLITIKÁBAN ÉS KÖZBESZÉDBEN GYAKORI TÉMA A KÖRNYEZET-, A KLÍMA- ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM.
KOMMUNIKÁCIÓ JELENTŐSÉGE
Fel kell vérteznünk magunkat megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy a szakmánkat célzó lejárató kommunikációs cunamit naprakész tudással, tényekkel, higgadtan tudjuk lereagálni. Ehhez célszerű lenne kommunikációra szakosodott csapatot foglalkoztatni, akik azonnal reagálni tudnak a támadásokra, mivel a gazdáknak vagy a szakmai szervezeteknek ez a típusú kommunikáció nem megy olyan jól, mint a bennünket támadóknak.
A HIGGADTSÁG FÉL SIKER
Első és legfontosabb a higgadtság! Tiszteljük meg embertársainkat azzal, hogy kulturáltan beszélgetünk vagy vitázunk egymással, még akkor is, ha esetleg ő más típusú kommunikációt alkalmaz. NEMCSAK ANNAK VAN JELENTŐSÉGE, HOGY MIVEL, HANEM ANNAK IS, HOGYAN KOMMUNIKÁLUNK VAGY ÉRVELÜNK. Az érzelmi alapú, indulatokkal telített vita következménye az erősebb ellenszenv lesz. Nem az a cél, hogy megpróbáljuk meggyőzni a másik oldalt, hogy fogyasszanak állati eredetű terméket, hanem az, hogy ne nevezzenek bennünket gyilkosnak és/vagy állatkínzónak, hallgassák meg az érvelésünket és gondolkodjanak el rajta.
AZ EMBER MINDENEVŐ
A fogazata alapján az ember mindenevő. Az evolúció során úgy alakult, hogy hasznosítani tudjuk a növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik teljes elhagyásával, és kizárólag a másik fogyasztásával sikerülhet a kiegyensúlyozott táplálkozást megvalósítani, hanem azt, hogy mind a kettőre szükség van a megfelelő arányban. Majdnem mindent lehet helyettesíteni, de az legtöbbször nem lesz pontosan olyan, mint az eredeti.
AZ ÁLLATTARTÁS GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE
A világ megművelt területének 40%-án állattenyésztésből származó szerves trágyát használnak talajerő utánpótlásra. E nélkül a műtrágyafelhasználás sokkal nagyobb lenne. Mivel az EU amúgy is műtrágya importra szorul, haszonállatok nélkül ez a kitettség sokkal nagyobb lenne, nem beszélve az áremelkedésről. Az állattenyésztés évi 168 milliárd euróval járul hozzá a gazdasági teljesítményhez, ami a teljes mezőgazdasági tevékenység 45%-át jelenti és közvetve 30 millió embernek ad munkát. Állattenyésztés nélkül az urbanizáció növekedne, a vidék elnéptelenedne, még inkább elveszne a kapcsolat a természettel. A legelők és az állattenyésztők által karbantartott területek elvadulnának. Az elhagyott földterületeken megnőne a kockázata az erdő- és bozóttüzeknek. Teljesen felborulna az ökoszisztéma gazdasági haszonállatok nélkül, komplett iparágak szűnnének meg vagy alakulnának át, melyek legalapvetőbb nyersanyaga a bőr (pl. ruhaipar, cipészet, lakberendezés, autóipar, könyvkötészet, hangszerek stb), vagy egyéb állati eredetű termékek (gyógyszer-, kozmetikai ipar, zsíripar). Nem lenne állati eredetű alapanyag a házikedvencek takarmányához (pet food), aminek súlyos hatása lenne a vegánok és állatvédők által nagyon kedvelt kutyákra és macskákra nézve.
A GAZDA ÉRDEKE AZ ÁLLATOK JÓLÉTE
Nincs bizonyíték arra, hogy a nagyüzemekben kevésbé vennék figyelembe az állatjólét alapjait, mint a kisgazdaságokban, sőt a nagyobb gazdaságokban inkább megvalósíthatók a tudományos kutatásokon alapuló tartási rendszerek. Az egészségesebb állományok jobban termelnek, ezért a gazda érdeke az állatai jó egészségének és jólétének biztosítása.
ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY
Alapvető célunk, hogy a beteg, sérült állatokat a lehető leggyorsabban kezeljük. Állataink esetleges szenvedése érzelmi és termelési szempontból sem elfogadható és mielőbbi megszüntetése a gazda elemi érdeke. Az állatok szelekciójának egyik célja a beteg vagy a sérült egyedek kiválogatása, elkülönítése.
A MEGELŐZÉS NEMCSAK JOBB, DE OLCSÓBB IS MINT A GYÓGYÍTÁS.
A betegségek korai felismerésében a legújabb technológiák (pl. szenzorok) segítségünkre vannak. A gyógyszer ill. az antibiotikum felhasználásnak egyre szigorúbb követelményei vannak. 2006 óta tilos hozamfokozási céllal antibiotikumot adni állatainknak. Az antibiotikum rezisztencia (AMR) kialakulásának elkerülésére egyre szigorúbb előírások vannak. Ezekről az emberek alig harmada tud csak!
HOL KEZDŐDIK A „GYILKOSSÁG”?
Erkölcsi okokból a vegánok az állatok leölését kifogásolják. Ha maga az élet általánosan szent, akkor a fák és a növények, vagy akár a rovarok is bekerülhetnének e körbe. Nehéz meghúzni a határt. A vegánok általában az emlősöket nevezik érző lényeknek. A növényi táplálkozás céljából történő betakarítás során elpusztuló vadon élő állatok nem tartoznak ide?
VÁGÓHIDAK
Állatot csak engedélyezett vágási helyen szabad levágni. A vágóhídon szinte minden az állatjólét, a higiénia, az élelmiszerbiztonság és az ellenőrzés körül forog, ez mindannyiunk érdeke, hiszen a vágás előtti körülmények a húsminőséget nagyban befolyásolják. Mindenki egyetért abban, hogy minimálisra kell csökkenteni az állatokat érő stresszfaktorokat. Ezt hitelesen és átláthatóan kell tenni, hogy a lehető legkevesebb emberben merüljenek fel kételyek az ilyen üzemekkel kapcsolatban.
TÁPANYAGOK
A mesterséges körülmények között előállított hússzövetek és a növényi termékek ízletessége mára már vetekszik a valós húséval, így a könnyen befolyásolható emberek hamar áttérhetnek ezekre a termékekre. Fontos ugyanakkor emlékeztetni arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák mindazokat az összetevőket, melyek az egészséges fejlődéshez, táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek. Ezek a növényi élelmiszerekben csak kisebb mértékben vagy egyáltalán nincsenek benne (pl. fehérje, esszenciális
aminosavak), netán hozzáadott formában jelennek csak meg (vitaminok, nyomelemek). A mesterségesen előállított, hozzáadott összetevők nem tudnak olyan hatékonysággal felszívódni, mint ami eredendően a táplálékban van. A hús számos vitamin, ásványi anyag és nélkülözhetetlen mikroelem forrása, amelyeket a szervezet könnyen felszívhat. A vörös hús 100 g-ja a riboflavin, a niacin, a B5- és B6-vitamin ajánlott napi adagjának (RDA) körülbelül 25%-át, míg a B12-vitamin kétharmadát tartalmazza. Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása különféle táplálkozási hiányokhoz vezethet és kockázatot jelenthet az agy és a reproduktív szervek fejlődésére. Tény, hogy az állati eredetű élelmiszerek elengedhetetlenek a csecsemők életének első 1000 napjában, valamint a serdülők csontváz és agyi fejlődéséhez.
BIOLÓGIAILAG LEHETETLEN LETT VOLNA, HOGY AZ EMBER AGYA EKKORÁRA FEJLŐDJÖN HÚS FOGYASZTÁSA NÉLKÜL.
A MŰHÚS NEM HÚS
Az in vitro húst vagy szövetet mesterségesen, sejtekből laboratóriumi körülmények között, Petri csészében állítják elő. A sejteket egy olyan táptalajon tenyésztik, amely lehetővé teszi a sejtek gyors szaporodását. Ma, még a legfejlettebb technikák mellett is, a táptalajoknak hormonokra, növekedési faktorokra, magzati borjúszérumra, antibiotikumokra, gombaölő szerekre van szükség a sejtek fejlődéséhez.
A LABORHÚS-ELŐÁLLÍTÁS JELENTŐS ENERGIA- ÉS OLYAN VEGYÜLETEK, MOLEKULÁK FELHASZNÁLÁSÁVAL JÁR, AMELYEK NEM ENGEDÉLYEZETTEK AZ ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSÁHOZ (HORMONOK, ANTIBIOTIKUMOK STB.).
Ennek fényében az in vitro hús nem tekinthető az állatállomány „természetes” alternatívájának, amelyet hormon, és egyéb serkentőszerek adagolása nélkül, minimális antibiotikum alkalmazásával állítanak elő. Ezeket a mesterségesen előállított termékeket nem lehetne húsnak nevezni, hiszen néhány fontos sejttípus hiányzik belőlük (pl. ideg-, és zsírsejtek).
EMBERI VS ÁLLATI TÁPLÁLÉK
Gyakori érvelés, hogy az állatok takarmányozására használt területet és növényeket az emberiség táplálására is lehetne hasznosítani.
A FAO SZERINT AZ ÁLLATI TAKARMÁNYOK 86%-A NEM ALKALMAS EMBERI FOGYASZTÁSRA!
Az ember által is fogyasztható élelmiszerek aránya a kérődző-ágazatban rendkívül alacsony! A kérődzők takarmányozásában alapvető szerepet játszik a legeltetés, és a rostokban gazdag szálas- és a tömegtakarmányok etetése. A koncentrált takarmányok jó része növényi maradványokból és gabonafélék melléktermékeiből (keményítőgyár, lepárlóüzem), fehérjenövényekből (borsó melléktermékek), olajos magvakból (olajpogácsa, repce, napraforgó), gyümölcsből (pépes citrusfélék), zöldségek és gumók (réparépa, burgonya), valamint tejből (sajtgyárak tejsavója) áll.
AZ ELMÚLT 30 ÉVBEN A HASZONÁLLATOK TAKARMÁNYHASZNOSÍTÁSA JELENTŐSEN JAVULT, KEVESEBB TAKARMÁNNYAL LEHET TÖBB TERMÉKET ELŐÁLLÍTANI.
CO2 KIBOCSÁTÁS ÉS ELNYELÉS
A mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gáz a természetes metán kibocsátás része, ráadásul a globális felmelegedés döntő részéért (75%) nem a mezőgazdaság a felelős, hanem a közlekedés, az energiatermelés és az ipari tevékenységek. A metán 10 év alatt CO2-á és vízzé bomlik. A CO2-t a növények fölveszik a fotoszintézis során, a növényeket az állatok megeszik vagy a földbe visszakerülő növényi részek a talaj szén-készletébe beépülnek. Tehát nem csak a kibocsátást, hanem az elnyelést is számításba kellene venni! Sajnos a globális felmérésekben ezek nem szerepelnek.
Forrás: MÁSZ
Összeállította: Dr. Kummer Luca
és dr. Wagenhoffer Zsombor
Mezőgazdaság
Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat
Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták
Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.
Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.
Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.
Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.
Mezőgazdaság
Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek
Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése
A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.
A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.
A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.
Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.
Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.
Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.
Forrás: NAK
Mezőgazdaság
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára
Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.
A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.
Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.
Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.
A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.