Keressen minket

Mezőgazdaság

Majdnem minden második belvízvédelmi szakaszon készültség van

Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából 10 vízügyi igazgatóság területén 42 szakaszon van készültség elrendelve – ebből 31 I. és 11 II. fok –, míg a készültségben levő szivattyútelepek száma 248 – tudta meg az Index Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjétől. Jelenleg 20 ezer hektárnyi terület van víz alatt, ebből 11 ezer hektár vetés-szántó.

Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából 10 vízügyi igazgatóság területén 42 szakaszon van készültség elrendelve – ebből 31 I. és 11 II. fok –, míg a készültségben levő szivattyútelepek száma 248 – tudta meg az Index Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjétől. Jelenleg 20 ezer hektárnyi terület van víz alatt, ebből 11 ezer hektár vetés-szántó.

Jelenleg 20 ezer hektár van víz alatt. Tavasszal sok gondot fok okozni a gazdáknak a földek elművelése (Kép: index.hu)

Ezek mély fekvésű, nem megfelelő vízelvezetéssel rendelkező területek, lakott területek nincsenek veszélyben. A szóvivő közölte, hogy a téli időszakban az elöntések nem okoznak akkora gondot a gazdáknak, mint tavasszal – még nem indult be a növényzet fejlődése, illetve nem kezdődtek meg a tavaszi munkálatok.

A belvíz minden évben gondot okoz a növénytermesztésben (Kép: Rosta Tibor – MTI)

Belvizesnek akkor tekintjük az évet, ha 100 ezer hektár fölé nő a belvízzel elöntött terület. A szóvivő szerint sokéves átlagban a 200 ezer hektár számít komoly belvíznek.A gazdák kárenyhítése az Agrárminisztérium felelősségi körébe tartozik: a fagykár, aszálykár, illetve egyéb természeti csapások mellett a belvíz miatt is jelentkezhetnek kárenyhítésre.

Milliárdos fejlesztések

Mivel a belvíz szinte minden évben komoly gondokat okoz, az OVF-nél érdeklődtünk, hogy milyen beruházások, fejlesztések vannak folyamatban, hogy javuljon a helyzet. Siklós Gabriella közölte, hogy a 2014–2020 közötti Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatainak keretében jelentős forrásokat használtak fel a belvízlevezető rendszerek rekonstrukciójára:

-belvízvédelmi szivattyútelepek fejlesztése és rekonstrukciója – 1,045 milliárd forint;
-belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója I. – 5,988 milliárd forint;
-szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója – 1,22 milliárd forint;
– belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója II. – 8,5 milliárd forint.

„A 2020–27-es időszakban több projektet is indítunk, mely a belbiztonság növelését célozza az Alföldön, illetve a belvíz-aszály kérdését komplexen kezelve a vízvisszatartásra koncentrálunk, a síkvidéki tározóprogramban 7 tározó építését tervezzük, melyek a belvizes időszakban kerülnek feltöltésre, és tározzák a vizet az aszályos időszakra” – válaszolta Siklós Gabriella.

A tavalyi évről elmondta, hogy 2020 csapadék szempontjából átlagos év volt, csak nagyon egyenlőtlen eloszlásban esett az eső, októberben a sokévi átlag kétszerese, novemberben pedig csak harmada hullott. 2021. januárban az átlagnál több csapadék esett, elsősorban az ország északkeleti részén, ugyanakkor

Hótakaró nem alakult ki, az olvadás nem okozhat tavaszi belvizet. A jelenlegi előrejelzések szerint nem számítunk nagy elöntésekre, kisebb térségekben alakulhat ki közepes belvíz – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: index.hu

 

 

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom