Tizenöt ország huszonkét hallgatója fejezte be idén tanulmányait Magyarországon, az Agrárminisztérium, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által támogatott hagyományos ösztöndíjprogram keretében. A diplomájukat idén megszerző ösztöndíjasok tiszteletére az Agrárminisztérium ünnepséget szervezett a FAO Regionális Hivatala, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamint a programban résztvevő nagykövetségek képviselőinek részvételével. A rendezvény házigazdája Bencsik Dávid volt, aki gratulált a hallgatóknak és kiemelte: az itt végzett hallgatók a magyarok „agrárnagykövetei” lesznek a jövőben, akik működtethetik a hidat hazánk külgazdasági fejlesztéseiben is. „Magyarország fontosnak tartja aktív részvételét a világ élelmezési problémáinak megoldásában, amelyben nagy szerep jut az ilyen gyakorlatias programoknak” – mondta Bencsik Dávid. Az ösztöndíjprogram, amelynek indítása óta a Magyar Kormány támogatásával 44 országból 339 hallgató részesült ösztöndíjban hosszú távon is segíti a magyar gazdasági érdekek érvényesítését a fejlődő országokban.

Az élelmezési világszervezet célja a nemzetközi élelmezés-biztonság erősítése, illetve az egészséges élelmiszerek arányának növelése (Kép: Pelsőczy Csaba – AM)

Pedro Arias, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának programvezetője hozzátette: a mezőgazdaságban nagy hasznát lehet venni a közgazdaságtudományi ismereteknek. Hangsúlyozta, hogy az élelmezési világszervezet célja a nemzetközi élelmezés-biztonság erősítése, illetve az egészséges élelmiszerek arányának növelése. A fenntartható élelmezés szempontjából pedig fontos, hogy az egészséges élelmiszereket elérhető áron lehessen megvásárolni. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy az agráriumot nem elég önmagában kezelni, mivel komplex módon összefügg egyéb területekkel, mint például a termelési együttműködések fokozásával, vagy éppen a pazarlás csökkentésével is.

Kép: AM