Keressen minket

Mezőgazdaság

Magyarország „agrárnagykövetei” lesznek a FAO-ösztöndíjasok

Print Friendly, PDF & Email

„Magyarország büszke házigazdája az Agrárminisztérium és a FAO közös nemzetközi ösztöndíjprogramjának, amely különleges agrárnagyköveteket nevel ki hazánknak” – hangsúlyozta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ösztöndíjasok tiszteletére rendezett ünnepségen.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

„Magyarország büszke házigazdája az Agrárminisztérium és a FAO közös nemzetközi ösztöndíjprogramjának, amely különleges agrárnagyköveteket nevel ki hazánknak” – hangsúlyozta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ösztöndíjasok tiszteletére rendezett ünnepségen.

Agrárminisztérium és a FAO közös nemzetközi ösztöndíjprogramjában számos agrárszakember nevelkedik, akik a jövőben jó kapcsolatokat építhetnek ki Magyarország azakembereivel (Kép: Pelsőczy Csaba – AM)

Tizenöt ország huszonkét hallgatója fejezte be idén tanulmányait Magyarországon, az Agrárminisztérium, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által támogatott hagyományos ösztöndíjprogram keretében. A diplomájukat idén megszerző ösztöndíjasok tiszteletére az Agrárminisztérium ünnepséget szervezett a FAO Regionális Hivatala, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamint a programban résztvevő nagykövetségek képviselőinek részvételével. A rendezvény házigazdája Bencsik Dávid volt, aki gratulált a hallgatóknak és kiemelte: az itt végzett hallgatók a magyarok „agrárnagykövetei” lesznek a jövőben, akik működtethetik a hidat hazánk külgazdasági fejlesztéseiben is. „Magyarország fontosnak tartja aktív részvételét a világ élelmezési problémáinak megoldásában, amelyben nagy szerep jut az ilyen gyakorlatias programoknak” – mondta Bencsik Dávid. Az ösztöndíjprogram, amelynek indítása óta a Magyar Kormány támogatásával 44 országból 339 hallgató részesült ösztöndíjban hosszú távon is segíti a magyar gazdasági érdekek érvényesítését a fejlődő országokban.

Az élelmezési világszervezet célja a nemzetközi élelmezés-biztonság erősítése, illetve az egészséges élelmiszerek arányának növelése (Kép: Pelsőczy Csaba – AM)

Pedro Arias, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának programvezetője hozzátette: a mezőgazdaságban nagy hasznát lehet venni a közgazdaságtudományi ismereteknek. Hangsúlyozta, hogy az élelmezési világszervezet célja a nemzetközi élelmezés-biztonság erősítése, illetve az egészséges élelmiszerek arányának növelése. A fenntartható élelmezés szempontjából pedig fontos, hogy az egészséges élelmiszereket elérhető áron lehessen megvásárolni. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy az agráriumot nem elég önmagában kezelni, mivel komplex módon összefügg egyéb területekkel, mint például a termelési együttműködések fokozásával, vagy éppen a pazarlás csökkentésével is.

Kép: AM

Mezőgazdaság

Brüsszel elfogadta a gazdálkodók terheit csökkentő javaslatokat

Print Friendly, PDF & Email

Európai Parlament jóváhagyta a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az európai gazdatüntetések hatására az Európai Parlament jóváhagyta a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését, mely elsősorban a gazdálkodók terheinek mérséklését szolgálja. Hazánknak is számos tehercsökkentést eredményező javaslata volt, melyek érdemben mérsékelik a mezőgazdasági termelőket nehéz helyzetbe hozó termeléskorlátozó és adminisztratív kötelezettségeket.

A fénykép illusztráció. Fotó: AM

Az európai uniós gazdatársadalom elégedetlensége és a KAP Stratégiai Tervek végrehajtása első évének tapasztalatai egyértelművé tették, hogy a stratégiák hatékony megvalósításához kiigazításokra van szükség. Ezekhez felül kellett vizsgálni és egyben egyszerűsíteni a szabályozást, hogy a tagállamok a mezőgazdasági termelők valódi igényeihez igazíthassák a támogatási rendszerüket, nagyobb rugalmasságot adva a gazdálkodási tevékenységek eredményes elvégzéséhez. Figyelembe kell venni ugyanis az ágazat szereplőit sújtó növekvő kihívásokat, melyek elsősorban az időjárás kiszámíthatatlanságában, a piaci és a gazdasági bizonytalanságokban érhetők tetten.

Az Európai Parlament döntése nyomán a tagállamok lehetőséget kapnak arra, hogy szabályaikat akár már a 2024-es kérelmezési időszakban úgy alkothassák meg, hogy azok nagyobb mozgásteret adjanak a gazdálkodók számára a termelési gyakorlataik megvalósításához. Magyarország a javaslatában megfogalmazottaknak már számos alkalommal és idejében hangot adott, ám e meglehetősen kései döntés nyomán most végre érvényre is juttathatja azokat az idei esztendőtől, amelyekre még módja van. Jelentős eredmény, hogy a magyar javaslatok kulcselemei közül számos elfogadásra került. Ilyen például az, hogy a kisgazdaságokra aránytalan terhet rovó ellenőrzéseket és szankciókat két év alatt kivezetik. További eredmény, hogy a termeléskorlátozó és így az orosz-ukrán termeléssel szemben jelentős versenyhátrányt okozó parlagoltatást ki lehet vezetni a kötelező támogatási feltételek közül, miközben azok számára, akik környezeti, vagy gazdasági megfontolásból önként vállalják, támogatott lehetőségként megmarad.

A könnyítéseket tartalmazó szakmai tájékoztató anyag megtalálható az Agárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu-n.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Print Friendly, PDF & Email

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is − jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Böhönyén tartott Gazdafórumon, csütörtökön.

Fotó: AM

Feldman Zsolt ismertette, hogy az időjárás kedvezőtlenül hatott a francia és a német szántóföldekre, ahonnan a gazdák az őszi kalászosokból jóval kevesebbet takaríthatnak majd be. Ennek hatása már észlelhető az európai határidős piacokon, ahol is a gabonaárak érdemi emelkedést jeleznek.

Mindeközben, kedden az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását – tájékoztatott az államtitkár, rávilágítva, hogy az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek. Brüsszel a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett, ezzel továbbra is agrárválságot okoz.

Emlékeztetett, hogy a gazdasági nehézségek – a háború, a csökkenő terményárak és a kiszámíthatatlan időjárás – ellenére 2023-ban az agrárkifizetések értéke 1400 milliárd forinttal új rekordot ért el, amely közel háromszorosa a 2010-es 533 milliárd forintnak.

Mintegy 157 ezer gazdálkodó több mint 527 milliárd forint támogatáshoz jutott április 21-ig az uniós és a nemzeti források által – tette hozzá.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet a kormány intézkedésére, amely szerint a Magyar Államkincstár május 31-ig gondoskodik a terület- és állatalapú támogatások kifizetéséről. Ezen túlmenően 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz.

Kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium a tavasszal elinduló új vidékfejlesztési pályázatok esetében több olyan pályázati felhívást is előkészített, amely a takarmányipar, az élelmiszeripar, az állattartás és a kertészetek fejlesztésére ad lehetőséget. A feldolgozóipari pályázati felhívásokat 200 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg, szintén 200 milliárd forintos keretösszeggel jelennek meg az állattartó telepek megújítására irányuló pályázatok, a kertészetek fejlesztéseit pedig közel 100 milliárd forint keretösszegű forrás segíti.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fagyott ma reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő

Print Friendly, PDF & Email

Péntek reggelre is több helyen csökkent 0 fok alá a hőmérséklet.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Péntek reggelre is több helyen csökkent 0 fok alá a hőmérséklet. Hétvégén azonban búcsút inthetünk végre a fagyoknak. Péntek hajnalban sem szabadultunk meg a fagyoktól, sőt a csütörtökinél kissé hidegebb a reggel. Az Alpokalján, az Északi-középhegységben, a Duna-Tisza közén, valamint a Nyírségben is fagypont alá hűlt több helyen a levegő.

Ábra: Időkép

Romhányban -3,1 fok volt a minimum, itt mértük a leghidegebbet. Kecskemété a dobogó második foka -3 fokkal , Zabar pedig -2,8 fokkal lett bronzérmes. A fagynak ezúttal is voltak nyomai, deres fű, lefagyott szélvédő árulkodott róla.

Fotó: Időkép

Hétvégén már várhatóan megszabadulunk a fagyoktól. Szombaton még a hidegebb, fagyzugosabb helyeken lehetnek gyenge fagyok, vasárnap azonban már teljesen fagymentes lesz a reggel.

Forrás: Időkép

Tovább olvasom