Keressen minket

Mezőgazdaság

Izraeli megoldások a méhek megmentéséért

A szakértők világszerte aggódnak a méhkolóniák csökkenő száma és az ebből esetlegesen kialakuló katasztrófa miatt. Izraelben is sok kutató és tudós foglalkozik a problémával és több megoldást is kidolgoztak – közölte a Zsido.com.

Közzétéve:

A szakértők világszerte aggódnak a méhkolóniák csökkenő száma és az ebből esetlegesen kialakuló katasztrófa miatt. Izraelben is sok kutató és tudós foglalkozik a problémával és több megoldást is kidolgoztak – közölte a Zsido.com.

Az automatizáció során a szerkezet képes egyszerre 24 méhkolóniát ellátni. Többek között kontrollálja a hőmérsékletet és a páratartalmat ételt és vizet oszt, megöli a méhekre leselkedő ragadozókat és parazitákat (Kép: Pixabay)

A hírportál logója (Ábra: Facebook)

Az Izrael déli részén fekvő Negev-sivatag Árává elnevezésű régiójában például hatalmas méhtelepeket hoztak létre, melyek máris édes eredményeket hoztak. A szélsőségesen száraz körülmények és a holdbéli táj látszólag ugyan nem kedvez a kis rovaroknak, ám a különlegesen tiszta, szennyezésmentes levegő védi a méheket olyan betegségektől, melyek máshol nagy pusztítást végeznek a méhkolóniákban. A méhek tevékenysége a helyi mezőgazdaságnak is kedvez, így termelők és méhek békésen élnek együtt. Az édes méz termelése mellett a szorgalmas kis rovarok végzik a beporzást. A termelők méhkaptárokat bérelhetnek, így több és jobb minőségű lesz a termés.

A beporzásban kétféle méh vesz részt, a háziméh és a poszméh – olvasható az Arutz oldalán. Bár utóbbi nem ad mézet, a beporzásban elengedhetetlenül fontos szerepet játszik. Szárnyával másodpercenként több százat verdesve, az általa keltett vibráció útján porozza be a virágot, mielőtt továbbrepülne a következő növényhez. Ez az újfajta együttműködés a korábbinál jóval nagyobb és biztosabb termést eredményez.

Eközben egy izraeli start-up vállalat mesterséges intelligencia segítségével gondoskodik a kis rovarokról, melyek nélkül veszélybe kerül mind a mezőgazdaság, mind pedig a világ élelmiszer-ellátása – tudatta a jó hírt a Times of Israel. Száár Szafra néhány évvel ezelőtt költözött vissza szülőhazájába, Izraelbe, miután több sikeres vállalkozást indított útjára Seattle-ben, ahol másfél évtizedet töltött. Új, hasznos és jövedelmező befektetési területet keresve talált rá Elija Radzyner méhészre, aki nem mellesleg üvegházak hatékonyabb működtetése érdekében tervez robotikus rendszereket.

Beewise izraeli start-up logója (Ábra: Facebook)

Találkozásukból végül – további partnerek bevonásával – megszületett az izraeli Bét Háemek központtal működő Beewise. A társaság az elmúlt három évben létrehozta és szoglálatba állította az első automatizált és önvezérlő méhkaptárt, mely a Beehome nevet kapta.

A Beehome tulajdonképpen nem más, mint egy napenergiával működtetett konténer, melyben a robotika, a mesterséges intelligencia, a képalkotás, a számítástechnika és különféle applikációk tárháza találkozik egymással, hogy a nap 24 órájában monitorozza a méhek tevékenységét és ellássa őket mindennel, amire éppen szükségük van. A szerkezet egyszerre 24 méhkolóniát képes ellátni. Többek között kontrollálja a hőmérsékletet és a páratartalmat, ételt és vizet oszt, megöli a méhekre leselkedő ragadozókat és parazitákat, felismeri azt, amikor a kolónia rajzásra kész állapotban van és jelzéseket küld a telep karbantartójának, amennyiben emberi beavatkozásra van szükség. Hogy ez utóbbiból minél kevesebb legyen, egy automata szerkezet még a mézet is kinyeri a kaptárból.

Hogy megértsük az automatizált és kontrollált körülmények közt működő kolóniák fontosságát, tudnunk kell, hogy a világ méhpopulációja vészesen fogy, holott a méhek beporzási tevékenységén múlik a világ szinte teljes vadvirágállományának beporzása (vagyis túlélése), valamint a mezőgazdasági termelés több mint háromnegyede. Az élelmi célokra szánt növények mellett az olaj-, a textil-, valamint a gyógyszeripar, illetve az állattenyésztés is támaszkodik e kis rovarok szorgalmas munkájára. A beporzás és a méz mellett a méhek például méhviasszal is ellátnak minket.

„Ha valós időben kezeljük az élő állatokat, akkor erősek és egészségesek maradnak. A robot képes naphosszat ellátni ezt a feladatot, a robot nem fárad ki. Az emberek nem képesek arra, hogy valós időben kezeljék a méheket. Ha probléma van, csak akkor értesülnek róla, amikor kiérnek a kaptárhoz. A méhészeknek ki kell menniük a mezőre, és ha ezer dobozt kell végignézniük, akkor gyakran előfordul, hogy túl késő lesz, mire odaérnek, és a kolónia összeomlik” – mondta Szafra.

A Beehome lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, így több egyed marad életben, hatékonyabb lesz a beporzás és több mézet is termelnek. A sikereken felbuzdulva és nagylelkű adományozóknak köszönhetően a Beewise terjeszkedni kezdett, és éppen arra készül, hogy meghódítsa az amerikai kontinenst: az Egyesült Államok mellett Kanadában és Mexikóban is megvetették a lábukat azzal a céllal, hogy megmentsék a méheket. A konténereket jelenleg Izraelben készítik és a zsidó államból szállítják azokat kész állapotban a felhasználás helyszínére. Az automatizált kaptárok azonban nem zárják ki és nem is teszik szükségtelenné a méhészek munkáját. A robot képes tanulni, ám a méhészek szakértelmére is szükség van a tökéletes működéshez.

Forrás: Zsido.com

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom