Mezőgazdaság
Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez
Nébih: Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.
Vásároljunk a kamránkban, fagyasztónkban!
Nem is gondolnánk mennyi finomság lapul a szekrényben vagy a fagyasztóban, amelyeket felhasználhatunk az ünnepi fogásokhoz. Érdemes szétnézni otthonunkban, hátha lapul a kamrában egy adag háztartási keksz kókuszgolyó készítéséhez, vagy aprított hús a fagyasztóban az ünnepi ebédhez. A minőségmegőrzési idővel rendelkező alapanyagok, mint a száraz tészta, a liszt vagy a cukor a lejárati időt követően is biztonsággal elfogyaszthatóak. Amennyiben ilyet találnunk a kamrában vegyük szemügyre, szagoljuk-, ízleljük meg és, ha rendben találjuk nyugodtan használjuk fel. Ezzel ellentétben a fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerek (tejtermékek, húsfélék) esetében nem érdemes kísérletezni, mert a lejárati idő után megbetegedést okozhatnak.
Tervezzük meg a menüt
A kamrában és a fagyasztóban talált alapanyagok jó kiindulópontok lehetnek számunkra a menü megtervezése során. Érdemes egyszerűbb, kevesebb hozzávalót igénylő menüt összeállítanunk, ezzel magunkat és a pénztárcánkat is megkímélve. Használjunk helyi, szezonális alapanyagokat, amelyek megvásárlásával a magyar termelők támogatása mellett, olcsóbban is hozzájuthatunk a szezon kincseihez.
Készüljünk tartós finomságokkal
Azt, hogy mennyi locsoló érkezik hozzánk húsvét hétfőn, gyakran nehéz előre megmondani. Ezért érdemes olyan, tartós, jól tárolható vendégváró falatokkal készülni, amelyek a locsolkodás után is biztonsággal elfogyaszthatóak majd. Ilyen tartós aprósütemény a pogácsa, a sajtos tallér vagy a linzer.
Tudatos bevásárlás
A vásárlás során is érdemes észben tartanunk néhány szempontot! Ne menjünk éhesen vásárolni, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk olyan dolgokat is a kosárba rakni, amire nincs szükségünk. Érkezzünk bevásárlólistával és tartsuk is magunkat hozzá, így elkerülhetjük a felesleges költekezést. Akciós terméket akkor tegyünk a kosarunkba, ha pontosan tudjuk mikor és mihez fogjuk felhasználni, mert ezek a termékek jellemzően rövidebb lejárati idővel rendelkeznek.
Batyus húsvét
Az elmúlt évek egymástól külön töltött ünnepei miatt a családi közös együttlét még nagyobb jelentőséget nyert. Szervezzünk családi batyus húsvétot, amire mindenki készül valamilyen étellel vagy süteménnyel. Érdemes előre megbeszélni és szétosztani egymás között, hogy ki mit hoz, így változatosan lesz mindenféle finomság. A maradékot ugyanebben a szemléletben elcsomagolhatjuk a vendégeknek útravalóként, így mindenkinek jut egy kicsi otthonra is a közös élményből.
Tudatosan a konyhában is
Használjuk fel az alapanyagokat szőröstől-bőröstől. A sonka főzőlevét érdemes eltenni a hűtőszekrénybe, fagyasztóba, mert bablevest, lencsefőzeléket készíthetünk belőle később. Húsfilézés során, ne dobjuk ki a csontot, hanem használjuk fel csontleves, alaplé vagy raguk ízesítéséhez! A sütemények receptjéhez gyakran csak a tojás sárgáját vagy fehérjéjét kell felhasználni. Ha a kettő közül bármelyik megmaradna gazdagíthatjuk vele a leveseket, a gyümölcskenyér masszáját és a palacsintatésztát, emellett pedig a reggeli részeként is elfogyaszthatjuk.
Az ünnepi étkezések során megmaradt főtt sonka, akár később is felhasználható új ételek készítéséhez. Szerencsére több napig is eláll a hűtőszekrényben, így a maradékok megmentésére az ünnepek után is van lehetőség. A maradék sonkából készíthetünk szendvicskrémet, sonkás tésztát, vagy gazdagíthatunk vele krémleveseket, rakott ételeket.
A megmaradt húsvéti tojásból is számtalan fogást készíthetünk. Reggelire tojáskrémet, főételként rakott burgonyát, stefánia szeletet, tojásos salátát vagy tojáslevest varázsolhatunk belőle a család számára. Fontos tudni, hogy a főtt tojás 5-7 napig fogyasztható 0-5 °C-os tárolás mellett, viszont ha több órán keresztül szobahőmérsékleten tároljuk, a kedvezőtlen mikrobiológiai folyamatok már nem gátolhatóak meg.
Az édes, húsvéti kalácsból készíthetünk kalácsfelfújtat, máglyarakást a megmaradt csokinyuszit pedig felhasználhatjuk kakaó, brownie vagy csokiskekszhez.
Forrás: Nébih
Mezőgazdaság
Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat
Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták
Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.
Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.
Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.
Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.
Mezőgazdaság
Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek
Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése
A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.
A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.
A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.
Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.
Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.
Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.
Forrás: NAK
Mezőgazdaság
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára
Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.
A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.
Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.
Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.
A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.