Keressen minket

Mezőgazdaság

A török őszibarack és nektarin ágazat elemzése

A NAK cikket írt a törökországi őszibarack- és nektarintermesztésről

Közzétéve:

Törökország továbbra is a világ tíz legnagyobb őszibarack és nektarin exportőre között van. Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin tartományok az őszibarack- és nektarintermesztés csúcsán állnak. A Post előrejelzése szerint az őszibarack és nektarin össztermése a 2023/24-es gazdasági évben a kedvező időjárási körülményeknek és a magas terméshozamoknak köszönhetően 1 millió tonna lesz.

Fotó: Pixabay

Termőterület

A gazdák az őszibarack- és nektarin régebbi fajtáit újabb, nagyobb terméshozamú fajtákra cserélték. Emellett modern, nagy sűrűségű gyümölcsösöket hoztak létre új fajták, alanyok, nevelési rendszerek és termesztési technikák alkalmazásával. A modern technológiák alkalmazása és a nagyobb terméshozamú fajtákra való átállás az elmúlt 5 évben növelte az őszibarack minőségét és termését, miközben a beültetett terület nagyrészt változatlan maradt. A nektarin ültetvények területe azonban csaknem 100%-kal, 13 800 hektárra nőtt. A nektarinültetvények száma egyre nő, hogy megfeleljen a változó fogyasztói preferenciáknak mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A telepített őszibarack fajták közül a legtöbb az Early Amber, a Spring Crest, a May Crest, a Red Haven és a Early Red. Hivatalos adatok szerint a gyümölcsöt termő őszibarack- és nektarin fák becsült száma 2022/23-as gazdasági évben mintegy 20,4 millió volt. A termőfák száma a 2013-as 14,5 millióról 2023-ra 20,4 millióra nőtt. A termő őszibarackfák száma 6%-kal nőtt 2019/20 óta, míg a termő nektarinfák száma ugyanebben az időszakban közel 74%-kal emelkedett. A nektarin termelése és fogyasztása az elmúlt 10 évben nőtt az őszibarackhoz képest, bár a teljes termelés 77%-át még mindig az őszibaracktermelés teszi ki.

1. grafikon: őszibarack és nektarin termőterülete Törökországban 2013-2023 között (forrás: TurkStat, 2023)

Termelés

Törökország továbbra is a világ tíz legnagyobb őszibarack- és nektarinexportőre között van. Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin az Égei-tengeren és a Földközi-tengeren fekvő tartományok az őszibarack és nektarin termesztésének első számú tartományai. Általában május és október eleje között szüretelik a gyümölcsöket. A gazdasági év Törökországban áprilisban kezdődik. A Post előrejelzése szerint az őszibarack és nektarin össztermése a 2023/24-es gazdasági évre a kedvező időjárási viszonyok miatt 1 millió tonna lesz.

Fotó: Pixabay

A TurkStat 2023/24-es gazdasági évre vonatkozó becslései szerint a teljes őszibarack- és nektarintermelés várhatóan 7,8%-kal nő. Az őszibaracktermelés 17%-kal nőtt 2019/20 óta, annak ellenére, hogy a termőterület viszonylag stabil maradt. A technológiai fejlesztésekkel a gazdák átálltak jobb őszibarack fajtákra, amelyek nagyobb termést hoznak. A nektarintermelés mintegy 42%-kal nőtt 2019/20 óta, ami részben a termőterület növekedésének köszönhető. A globális nektarinpiac az elmúlt években a kereslettel együtt nőtt. Ez részben az egészséges táplálkozás növekvő népszerűségének és a növényi alapú étrend irányába mutató trendnek köszönhető. A nektarin vitaminok, ásványi anyagok és rostok gazdag forrása, valamint alacsony kalóriatartalmú, így kiváló választás az egészségtudatos fogyasztók számára.

A nagyobb termésmennyiség ellenére az őszibarack ára a kiskereskedelmi üzletekben 30-40 TL/kg (1,11-1,48 USD), a nagykereskedelemben pedig 16-24 TL/kg (0,59-0,89 USD) között mozog. A nektarin ára 40-60 TL/kg (1,48-2,22 USD) körül mozog a kiskereskedelmi üzletekben és 20-25 TL/kg (0,74-0,92 USD) a nagykereskedelemben, elsősorban a magas infláció miatt.

 Fogyasztás

A 2023/24-es gazdasági évben az őszibarack és nektarin hazai fogyasztása várhatóan 800 160 tonna körül fog alakulni, ami körülbelül a 2022/23-as év szintjének felel meg. Az őszibaracktermés mintegy 15%-át a léipar használja fel. A török fogyasztók az őszibarack, a cseresznye és a sárgabarack gyümölcsleveit “nektár” formában részesítik előnyben. A nektár 25-99%-os gyümölcskoncentrátumot jelent. A nektárt lehet cukorral, mézzel vagy mesterséges édesítőszerekkel édesíteni, de nem tartalmazhat tartósítószert vagy színezéket. A nektárok nagyon népszerűek, de a 100%-os gyümölcslevek is egyre nagyobb teret hódítanak. Az őszibarackból konzerveket, lekvárokat is készítenek, valamint fagyasztva is árulják.

 Kereskedelem

A 2023/24-es évben a Post becslése szerint a friss fogyasztású őszibarack és nektarin exportja 200 000 tonna lesz, elsősorban a magas termelésnek köszönhetően. Az export a 2019/20-hoz képest 94%-kal 204 211 tonnára nőtt 2022/23-hoz képest. A modern termesztési módszerek átvétele növelte a gyümölcsök minőségét, ami az elmúlt tíz évben az export növekedéséhez vezetett. Oroszország (153 352 millió tonna), Irak (14 841 millió tonna) és Szíria (6 944 millió tonna) voltak a török őszibarack és nektarin fő célországai a 2022/23-as gazdasági évben.

2. grafikon: török őszibarack és nektarin exportja 2013-2023 között ((forrás: Trade Data Monitor, LLC, 2023)

 

Török őszibarack és nektarin export célországok (tonna)
Partner 2018/19 2019/20 2020/21 2021/22 2022/23
Oroszország 72 673 73 061 118 163 118 409 153 352
Irak 22 234 11 398 9610 12 482 14 841
Szíria 9104 5927 3056 3612 6944
Ukrajna 1773 1071 7678 13 149 6837
Románia 4267 303 6205 9697 5466
Szaúd-Arábia 6685 2971 2304 0 2537
Fehéroroszország 2225 6248 1658 1447 2757
Ciprus 992 993 1000 937 968
Georgia 1938 704 1671 147 126
Németország 602 370 1447 1712 1006
Világ 126 817 105 328 163 382 170 417 204 211

3. táblázat: török őszibarack és nektarin export célországok 2018-2023 között (forrás: Trade Data Monitor, LLC, 2023)

Marketing

A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan Törökország célja, hogy mintegy 200 millió dollár értékben exportáljon barackot. Az exportpiac növelése érdekében az Égei-tengeri Exportőrök Szövetsége (Aegean Exporters Association) kampányt indított “Tudjuk, milyen növényvédő szereket használunk” (We Know Which Pesticides We Use.) névvel. Az Égei-tengeri Egyetemmel együttműködve Törökország célja, hogy az Európába irányuló export növelése érdekében ellenőrizze a növényvédő szerek használatát a barackokon.

A nektarin iránti kereslet mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon erőteljesen megnőtt, mivel az őszibarackhoz képest könnyebben fogyaszthatónak tartják, ugyanis nem annyira lédús és kevésbé koszol. A nektarint emellett könnyebb tárolni és forgalmazni, mert a betakarítás és a szállítás során kevésbé sérül.

Forrás: Csép Adrienn – NAK

 

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom