Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

Újabb javítások és fejlesztések történtek az eGN rendszerben

Print Friendly, PDF & Email

Frissítették az eGN új verzióját

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt hetekben számos javaslat érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az eGN rendszer kapcsán. A felhasználói észrevételek kezelésén a szakemberek folyamatosan dolgoztak. A tegnapi napon élesítették az eGN új verzióját, amely számos problémát orvosol.

Fotó: Nébih

Az alábbi javítások, módosítások történtek meg az eGN-ben: 

 1. A fejlesztők elhárították a termőhely és a forrás termőhely duplikálódásának problémáját. Termőhely duplikálódás az éven belül másolásnál, az ellenőrzés és az ideiglenes mentés gombokra kattintva történhetett. A forrás termőhely duplikálódása pedig a hasznosítás és a művelet másolásával, a beadás gombra kattintva fordult elő.
 2. Megszüntették, hogy a kurzor véletlenszerűen átugorjon egy másik állatfajra a tenyészeteknél, a módosítás gomb megnyomásával.
 3. Az állatállomány-változás lapon beállították, hogy a hónapok megfelelő sorrendben jelenjenek meg.
 4. Az éven belüli másoláskor, a növényvédelmi megfigyeléshez kapcsolódó műveletek másolási hibája elhárult.
 5. Az éven belüli másoláskor, a hasznosítással másolt műveletek másolásának hibája ugyancsak megszűnt.
 6. A terület összesítőn, valamint a jogosultságok és kötelezettségek lapon a helyes adatok már anélkül is megjelennek, hogy a felhasználó az utolsó termőhelyre lapozna.
 7. A művelet adatok immár a „Művelet adatok beillesztése vágólapról” párbeszédpanelen is láthatóak.
 8. Az ellenőrzés gomb, majd az ideiglenes mentés gomb megnyomásakor a termőhely adatok nem tűnnek el a felületen a naplóból, és ezt követően az EK betöltés is működhet.
 9. A termőhelyen rögzített jogcímek felületről történő eltűnése megoldódott. Ez abban az esetben volt jellemző hiba, ha szerkesztették a termőhelyet, és ideiglenes beadás történt.
 10. Az újként felvett művelet azonnali másolásakor a másolt felület a célhasznosítás alatt megjelenik.
 11. Külső szoftveres feltöltésnél több talajvizsgálat is felvehetővé vált egy KET-hez (közvetlenül az eGN-ben eddig is rendelkezésre állt ez a lehetőség).
 12. Külső szoftveres feltöltésnél EK táblával nem rendelkező gazdának olyan hibaüzenet érkezett, hogy az adott EK sorszámmal már szerepel tábla a naplóban. Ezt a hibát is helyrehozták az informatikai szakemberek.
 13. Szintén külső szoftveres feltöltésnél, a szövegesen megadott termésnövelő anyagok megjelenítésének hibája elhárult.

A fenti javításoknak köszönhetően az eGN rendszerben most már minden sikeresen feltöltött adat megjelenik. A Nébih kéri az érintetteket, hogy ellenőrizzék, minden adatuk szerepel-e a rendszerben.

Forrás: Nébih

Mezőgazdaság

Az árpa már a magtárakban van

Print Friendly, PDF & Email

Adatokat közöltek az őszi árpa termésmennyiségéről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért.

Fotó: AM

Az őszi árpa vetésterülete csaknem 260 ezer hektár volt, ahonnan 1,47 millió tonna terményt sikerült betakarítani. A kultúra termésátlaga 5,7 tonna hektáronként, ám országosan nagy szórás mutatkozik. A legjobb – 6,5 t/ha feletti – terméseredmények a dél-dunántúli megyékben születtek, míg az észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban a csapadékhiány jobban éreztette a hatását.

Több mint 864 ezer hektáron vetettek őszi búzát, amelynek az aratása megfelelő ütemben zajlik és jelenleg a terület 76 százalékáról takarították be a termést. Az országos termésátlag az eddigi területeken hektáronként 5,7 tonna körül van, ami a korábbi évekkel összehasonlítva országos szinten átlagos hozamúnak mondható. A terméseredményeket a búza esetében is befolyásolja a korábbi hónapok területenként jelentősen eltérő csapadékeloszlása. Ennek is köszönhetően a legmagasabb átlagokat Baranya és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat Pest és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből. Nagy eltérések vannak fajtától, termeléstechnológiától függően a minőség és a mennyiség tekintetében is.

Őszi káposztarepce mintegy 174 ezer hektáron került a földbe, a betakarításának előrehaladottsága 80 százalék felett van, hektáronként 2,7 tonna termésátlaggal lehet számolni országosan. A magborsó betakarítása szintén meghaladja a 80 százalékot, termésátlaga 2,7 tonna.

A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása is folyamatosan történik. A rozs nagy részét állattartó gazdálkodók zölden betakarították, így sok helyen csak becsült termésátlaggal lehet számolni. Az eddigi betakarítási adatok alapján a rozsnál 3,1 t/ha, a tavaszi árpánál 5 t/ha, a tritikálénál 4,4 t/ha, a zabnál pedig 2,8 t/ha a termésátlag.

A betakarításra kerülő idei termésmennyiség fedezi a belföldi igényeket és a szokásos mennyiségű exportot.

Érdekesség, hogy a Copa-Cogeca 2024 évre vonatkozó aratási értékelése szerint uniós szinten a búza (-6,3%) és árpa (-9%) termelése jelentősen visszaesett.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lezárták a GPS-vevőket ellopó litvánok ügyét

Print Friendly, PDF & Email

Elkapták a litván bandát, Eljárás indult ellenük

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte a mezőgazdasági munkagépekről elvitt, több millió forint értékű eszközök miatt indított nyomozást. 

Fotó: Rendőrség

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a zalai rendőrök Békés vármegyei kollégáikkal együttműködve 2023. augusztus 12-én elfogtak egy férfit, aki az akkor még ismeretlen társával egy körösladányi telepről, három munkagépről öt GPS-vevőegységet vitt el több mint 10 millió forint értékben.

Fotó: Rendőrség

A zalai nyomozók megállapították, hogy a 38 és 33 éves litván állampolgárságú férfi az elmúlt hónapokban Lenti környékén is több hasonló bűncselekményt követett el. Szentgyörgyvölgyön és Csesztregen 12 millió forintos kárt okoztak a traktorok gazdáinak.

Fotó: Rendőrség

A rendőrök nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki a szökésben lévő bűntárs ellen, akit 2024. május 13-án Angliában fogtak el a hatóságok, az átadási eljárás folyamatban van. Az általa elkövetett bűncselekmények miatti nyomozást elkülönítették.

Fotó: Rendőrség

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság befejezte a letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben az üzletszerűen elkövetett lopás bűntett miatt folytatott nyomozást, az iratokat megküldte az ügyészségnek.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Mit látnak a műholdak? Zöldugar területek ellenőrzése

Print Friendly, PDF & Email

A zöldugar ellenőrzése a gyakorlatban. Mire figyel a hatóság:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az új uniós előírásoknak megfelelően a 2023-as esztendőtől a Magyar Államkincstárnak műholdfelvételekre támaszkodva is vizsgálnia és értékelnie kell a mezőgazdasági gyakorlatokat és tevékenységeket, ezt a vizsgálatot végzi a Területi Monitoring Rendszer (továbbiakban TMR).

 

1. Miért vizsgáljuk?

Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program feltételeinek megfelelően a zöldugart meg kell őrizni egész évben, vagy a zöldugar utolsó évében július 30. után lehet feltörni, a növényi részek talajba forgatásával. Kaszálást vagy szárzúzást legalább 10 cm magas tarló hagyása mellett lehet végezni, legkorábban június 1-jén.

2. Mit vizsgálunk?

Mivel 2024-ben lejár a kötelezettségvállalási időszak, így a TMR-nek egyrészt azt kell figyelni, hogy július 30-ig jelen van-e a területen a zöldugar, másrészt pedig azt, hogy június 1. előtt nem került-e sor a tábla kaszálására. A TMR jelzést ad, amennyiben a határidő előtt történik a terület feltörésére utaló, drasztikus vegetáció csökkenést mutató változás.

3. Milyen megoldási lehetőségekkel élhetnek a kedvezményezettek a konfliktus feloldására?

I.    Valós konfliktus – részterületre
Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy a táblája egy részén a zöldugar kultúra feltörése történt. Tudatában van az érintett terület elhelyezkedésével, és annak alapján módosítja az igénylés határát.

II.    Valós konfliktus – teljes területre
Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy az igényelt terület már nem felel meg a támogathatósági követelményeknek – feltörte a területet. A zöldugar kultúrára vonatkozó igénylés visszavonását megteszi.

III.    Nem valós konfliktus – Ellenbizonyítás
Az igénylés beadója nem ért egyetért azzal, hogy a területe nem felel meg a támogathatósági feltételeknek. Ennek bizonyítását a MobilGazda applikációban megkapott fényképkészítési feladatra válaszolva irányított fotó beküldésével teheti meg, melyhez rövid szöveges leírást is tehet.

4. Fel nem oldott konfliktusok

Amennyiben a TMR jelzésre nem reagál megadott határidőn belül a kedvezményezett, vagy a reakció nem oldja fel a konfliktust, akkor valószínűleg helyszíni ellenőrzés dönt majd a terület támogathatóságáról.

5. Példatár

1. példa:

 Június első felében nincs nyoma zöldugar kultúrának, a Sentinel-2 felvételen szabadföldfelszínt láhatunk (bal oldalon), pedig a zöldugar kultúrának a területen kéne lennie ezen időpontban. Ebben az esetben potenciális meg nem felelésről értesítjük majd a gazdálkodót. A jobb oldali képen szépen vegetál a zöldugar kultúra ugyanezen időpontban, a támogatási feltételeket betartották a területen.

2. példa:

 ​​​Áprilisi Sentinel-2 felvételen (bal) egy magas vegetációs állapotban lévő zöldugar kultúrát láthatunk, míg a júliusi felvételen (jobb) feltörésre került a tábla, emiatt potenciális meg nem felelés kerülhet megállapításra.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom