Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

Új szintre lép az agrár-együttműködés Mongóliával

Print Friendly, PDF & Email

Agrárminisztériumban egyeztetett Javkhlan Bolddal, Mongólia pénzügyminisztere

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok szorosabbra fűzéséről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Nagy István tárcavezető, aki szerdán, az Agrárminisztériumban egyeztetett Javkhlan Bolddal, Mongólia pénzügyminiszterével.

Fotó: AM

A miniszter a találkozón arról beszélt, hogy az agrárium az egyik pillére a mongol gazdaságnak. A szélsőséges hideg miatt azonban sajnos hatalmas károkat szenved el az ágazat, ebben a rendkívüli helyzetben azonban hazánk kész segítséget nyújtani a közép-ázsiai országnak. Nagy István arra emlékeztetett, hogy tavalyelőtt a magyar mezőgazdaságnak is történelmi aszállyal kellett megküzdenie.

Kifejtette, Mongólia mezőgazdasága komoly fejlődésen megy keresztül, melynek egyik állomás, hogy a nomád állattenyésztés felől más irányba is nyitnak. Éppen ezért is fontos a tapasztalatcsere, illetve a tudományos és oktatási együttműködések további erősítése a két ország között. A magyar cégek és vállalatok, valamint az oktatási intézmények készek átadni a tapasztalataikat a mongol partnereiknek. Az agrártechnológiák, a baromfi ágazat vagy a vetőmag előállítás területén fontos együttműködések jöhetnek létre a két ország között – fűzte hozzá.

A találkozó keretében együttműködési szándéknyilatkozat aláírására is sor került. A partnerségi megállapodás többek között kiterjed a mezőgazdasági gépek korszerűsítésére, az állatgenetikai erőforrások megőrzésére, öntözésfejlesztési, valamint erdészeti kérdésekre is.  A megbeszélésen Javkhlan Bold pénzügyminiszter hivatalos látogatásra hívta Nagy István tárcavezetőt Mongóliába.

Forrás: AM

Mezőgazdaság

Mit látnak a műholdak? Zöldtrágya növények ellenőrzése

Print Friendly, PDF & Email

A 2024. évi TMR ellenőrzéseket bemutató cikksorozat folytatódik:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az új uniós előírásoknak megfelelően a 2023-as esztendőtől a Magyar Államkincstárnak műholdfelvételekre támaszkodva is vizsgálnia és értékelnie kell a mezőgazdasági gyakorlatokat és tevékenységeket, ezt a vizsgálatot végzi a Területi Monitoring Rendszer (továbbiakban TMR).

Fotó: Pixabay

1. Miért vizsgáljuk?

Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program kötelezettségvállalási időszaka alatt a kedvezményezettek meghatározott köre számára kötelező legalább egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése vagy istállótrágya kijuttatása a programban részt vevő területekre.

2. Mit vizsgálunk?

Egyrészt azt kell nyomon követni, valóban jelen volt-e zöldtrágya növény a beforgatás előtt a területen. Másrészt azt, hogy valóban megtörtént-e a beforgatás az ügyfél által jelzett időpontban. A TMR az előírások által meghatározott véghatáridőhöz közel ad jelzést, amennyiben a zöldtrágya nem található meg a területen.

3. Milyen megoldási lehetőségekkel élhetnek a kedvezményezettek a konfliktus feloldására?

I.    A kedvezményezett megnézi a beadófelületen, hogy mindent megfelelően jelölt-e. Ha nem jó helyre rajzolta a tábláját, akkor átrajzolhatja a megfelelő helyre (blokkon belül!) következmények nélkül.
II.    Abban az esetben, ha a kedvezményezett egyetért azzal, hogy tévesen jelölt zöldtrágya növényt a táblájára, és nem oldható fel a konfliktus (pl. a TMR kukoricát jelzett), akkor az zöldtrágya növény jelölést le kell vennie, és a valóságnak megfelelően a ténylegesen ott lévő növényt kell jelölnie helyette.
III.    Utolsó opcióként, ha a kedvezményezett nem ért egyet a nem megfelelőséggel, tehát a táblát jó helyre rajzolta, és jó a zöldtrágya növény jelölés is, akkor a MobilGazda applikációban megkapott fényképkészítési feladatra válaszolva áttekintő fotókat készíthet, melyhez rövid szöveges leírást is tehet.

4. Fel nem oldott konfliktusok

Amennyiben a TMR jelzésre nem reagál megadott határidőn belül a kedvezményezett, vagy a reakció nem oldja fel a konfliktust, akkor valószínűleg helyszíni ellenőrzés dönt majd a terület támogathatóságáról.

5. Példatár

1.    példa

      

A fenti Sentinel-2 műholdfelvételeken egy zöldtrágya növénynek jelölt tábla idősoros felvétele látható, sorrendben (balról jobbra) augusztusi, szeptemberi, október felvételeken. Amint az jól kivehető, végig szabadföldfelszínt mutatnak műholdképeink, holott a területen zöldtrágya növénynek kellene vegetálnia a bejelentettek szerint.

2.    példa

    ​​​​​​​
Jelen felvételek augusztus második felében (bal) és szeptember első felében (jobb) készültek, egy főnövény után bejelentett zöldtrágya növény vegetációs életútját ábrázolva. Az előző példával összehasonlítva látható, hogy itt szépen vegetál a bejelentett zöldtrágya növény a vizsgált időszakban.

A 2024. évi TMR ellenőrzéseket bemutató cikksorozat a végére ért, reméljük, hasznos információkat szolgáltatott a gazdálkodóknak az elmúlt hónapokban, és minden felmerült kérdést megválaszoltak a cikkek az ellenőrzésekkel kapcsolatban.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

FAO: A klímaváltozás és az erdei termékek iránti igény egyre erősebb nyomás alá helyezik az erdőket

Print Friendly, PDF & Email

Elkészítették az erdők helyzetéről szóló 2024-es globális jelentést

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Róma, 2024. július 22. – A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.

Fotó: FAO

A világ erdeinek állapota 2024-es jelentés az innovációról az erdőgazdálkodásban a fenntarthatóbb jövő érdekében kiadvány a FAO római központjában zajló Erdészeti Bizottsági ülés első napján került bemutatásra. A bizottság a FAO legmagasabb szintű erdőkkel foglalkozó szerve, amely a legfontosabb szakpolitikai és szakmai ügyek azonosításával és azok megoldásaival foglalkozik.

A kiadvány szerint bizonyítékokkal alátámasztható az az állítás, hogy a klímaváltozás hatására az erdők kitettsége az erdőtüzeknek és kártevőknek nőtt.

Az erdőtüzek intenzitása és gyakorisága is emelkedik – korábban érintetlen területeket is sújtva –, ami a tavalyi év során mintegy 6 687 megatonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe. A boreális erdőtüzek ezt megelőzően is a globális széndioxid-kibocsátás 10%-ért voltak felelősek, ám 2021-ben – főleg a hosszú, aszályos időszak miatti súlyosabb tűzesetek okán – ezen erdőtüzek új rekordot döntöttek, az erdőtüzek számlájára írható kibocsátások negyedét okozva.

A klímaváltozás miatt az erdők érzékenyebbek az invazív fajok támadására, ezáltal a rovarok, kártevők és betegségek a fák növekedését és túlélését is veszélybe sodorják. A fenyőfa fonalférge eddig is jelentős károkat okozott Ázsia egyes országainak őshonos fáiban, míg 2027-ig Észak-Amerika bizonyos részei is várhatóan súlyos károkat fog elszenvedni.

A fakitermelés eközben rekordszinten dübörög. A járvány alatt valamelyest bezuhant a szektor, ám azóta a termelés újra elérte az évi 4 milliárd köbmétert.

Mintegy 6 milliárd ember használ faanyagnak nem minősülő erdészeti termékeket és a világ rászoruló lakosságának 70%-a él erdei javakkal a táplálkozás, orvosság, energia, jövedelem és egyéb célok biztosítására. Becslések szerint a fanyersanyag iránti globális kereslet akár 49%-kal is nőhet 2020 és 2050 között.

Mindezen kihívások mellett a FAO kiadvány amellett érvel, hogy az innováció révén az erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú lépést tehetünk a fenntartható fejlődési célok megvalósítása felé.

„A FAO elismeri, hogy a tudomány és innováció fontos elemei az erdészeti alapú megoldásoknak” – írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a jelentés előszavában. „Az erdők állapotáról szóló jelentés ezen kiadása fontos tudással szolgál Szervezetünknek a bevált innovációk terjesztéséhez a szektorban. Hiszem, hogy a FAO tagországai és más partnerek is segítséget kapnak általa a felelős, befogadó és kulcsfontosságú újítások bevezetéséhez az erdőgazdálkodásban, erősítve az agrár-élelmezési rendszerek fenntarthatóságát és ellenálló képességét, hozzájárulva egy jobb jövőhöz mindenki számára.”

 További részletek itt olvashatók.

Forrás: FAO

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom