A heti felmérés során tovább emelkedett a darvak száma: már több mint 130 000 példányt számoltak meg a nemzeti park szakemberei! Ez az óriási mennyiség az elmúlt 20 év átlagában a legnépesebbek adatok közé sorolható, hiszen ettől több madár, csak néhány alkalommal került regisztrálásra. Joggal merül merül fel a kérdés, hogyan lehet ilyen sok madarat megszámolni!

Fotó: Szilágyi Attila

A nemzeti park természetvédelmi őrei folyamatosan figyelemmel kísérik a darvak jelenlétét, táplálkozó- és pihenőhelyeit a Hortobágyi Nemzeti Park térségében. A darvak az éjszakát sekélyvizű elöntéseken, lecsapolt halastavon töltik. Ezekre az alkonyati órákban szállnak be és napkelte körül repülnek tovább.

Fotó: Szilágyi Attila

Az alvóhelyre érkező csapatok esetében, az élőhelyek mentén távcsökkel várják őket a szakemberek, így sokszor jó alkalom kínálkozik a csapatban lévő egyedek pontos számba vételére. Természetesen előfordul, hogy nincs mód a pontos számolásra, ilyenkor megszámolnak tíz madarat, majd azok térbeli kiterjedését “rávetítik” a csapat további részére, így pillanatok alatt meg tudják becsülni a csapat egész létszámát.

Fotó: Szilágyi Attila

A másik módszer hajnalban zajlik. Ilyenkor az első fényeknél, még a napkelte ideje előtt számolják meg a vízen pihenő madarakat. Ezt segíti, hogy több éjszakázóhely mentén vannak megfigyelő tornyok, madárlesek, amelyekből kissé felülről át lehet tekinteni a népes csapatokat. Illetve esetenként a modern kor technikai vívmányait is segítségül hívják, pl. a tavon pihenő madarak felé berepülve, a madarak zavarása nélkül, kellő távolságból fotók készülnek a csapatokról, amelyek aztán a számítógép képernyőjén nagyon pontosan adatot szolgáltatnak a számláláshoz.

Hortobágyi Nemzeti Park
Szöveg és fotó: Szilágyi Attila – Természetvédelmi Őrszolgálat