Az eseményen Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, az Agrárminisztérium az E.ON Hungária Csoporttal és a nemzeti parkokkal együttműködésben különös hangsúlyt fektet a nagytestű madarak védelmére, valamint a jelenleg ismert technológiák alkalmazása mellett az új, innovatív megoldások fejlesztését is fontosnak tartja.

Kép: Kovács Bálint – AM

Ovádi Péter méltatta az E.ON Hungária Csoport elkötelezettségét, hogy a működési területén élő túzokállományra veszélyt jelentő legkritikusabb szabadvezetékeket földkábelbe fekteti, és hozzátette, nemcsak a társállatok, hanem minden állat élete számít, ezért is kulcsfontosságú az E.ON Hungária Csoport kezdeményezése.

A miniszteri biztos örömét fejezte ki, hogy van olyan vállalat Magyarországon, amely célul tűzte ki az állatok védelmét, és a civil szervezetek összefogásával kizárólag madárbarát hálózatokat telepít. Ez is azt bizonyítja, hogy összefogással hatalmas fejlődés érhető el – tette hozzá Ovádi Péter.

Kép: Kovács Bálint – AM

A mintegy 645 millió forintos madárvédelmi beruházás keretében a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén 27,7 kilométer légvezetéket bontottak el, és 32,6 kilométer új, földalatti kábelt építettek ki helyette. A teljes egészében természetvédelmi célok mentén tervezett és megvalósított átépítés része Ausztria és Magyarország közös, határokon átnyúló túzokvédelmi programjának, amelyet az Európai Unió támogat.

Forrás: AM