Keressen minket

Természetvédelem

Egy bíbic naplója – első rész

Print Friendly, PDF & Email

Vadkamerával figyelünk napról, napra egy bíbic fészket a Békés vármegyei Zsadány határában található Macskásban. Magyarországon ezen az egyetlen bíbic fészken található vadkamera.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2023. május utolsó dekádját írjuk, amikor Zsadányban, Macskásban, ahol biogazdálkodásban különféle növényeket termelünk, egy bíbicre leszek figyelmes. Gyerekkoromtól ismerem ezt a madarat, hiszen akkor gyakran a hétvégéket Pusztaszeren, a Fülöp-tó partján töltöttem, ahol igen kiismertem őket. Nagy fajgazdagság nem jellemző a fehér, szikes tavakra és az éles gyerekszem elől a bíbicnek nem volt hova bújnia – ahogyan jó 30 évvel később, itt Biharban sem. 2023-ban ez az egyetlen egy vadkamera figyel bíbicfészket Magyarországon.

Bíbicünk Bori, Macskásban, már három tojáson ül Fotó: Agro Jager News

A jajongó madár ügyesen csalogatott bennünket. Kifejezetten örültem is neki, hiszen az elmúlt években a rovaregyüttes megerősödött és egyre több madár jelent meg táplálkozni, pihenni és ma már egyre több fészkel is.

A gazdálkodás, a szegélyek megtartása és más agrotechnikai elemek, vetésszerkezet, ami mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy az ízeltlábúak után a gerincesek is megjelentek. Számokban ez azt jelenti, hogy tíz éve, mindössze egyetlen egy mezei nyúllal bírtunk, s ma már egy rendes hajtást is lehet szervezni.

A bíbic végül nem tudta elrejteni azt, amit mindenkitől óv és félt, s előbb kettő, majd három tojást találtunk. Hamar el is kereszteltük: Bíbic Borbálának, akit csak Borinak emlegetünk!

Bíbicünk Bori, egész nap kotlott Fotó: Agro Jager News

Persze az öröm határtalan volt, hiszen egy újabb madárfaj megjelenése mégiscsak visszaigazolás számunkra, hogy az egyetemi évek, Fischl professzor biológiai növényvédelmi órái és egyáltalán a biogazdálkodásnak megtérül az előnye.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Újszegedi Csoportjában, még középiskolás koromban megismerkedtem Dr. Tokody Bélával, akivel Peszere-pusztára sikerült letelepítenünk fokozottan védett szalakótákat s még kint, a szántóföldön, küldtem neki egy fotót a fellelt fészekről.

Perceken belül jött a válasz, ha van energiánk, telepítsünk egy vadkamerát és figyeljük meg a fészket. Fontos lenne, hiszen a bíbic állományaira ma egyre nagyobb figyelmet kell szentelni s viselkedését, utódnevelési startégiáját, költését és a ragadozók fészekre gyakorolt hatását meg kellene figyelni.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Nem késlekedtünk és egy kamerát élesítve kihelyeztünk a fészek mellé, s eközben a helyi vadgazdálkodóval egyeztetve, két élvefogó csapdát is felállítottunk, ami persze az ellenőrzési, felügyeleti feladatokat szélesítette. Úgy számoltunk ezzel is, hogy a kamera miatt naponta mindenképpen kilátogatunk és belefér alapon ellenőrizzük a csapdákat is: csak keljenek ki a kismadarak.

Kutya ide, emberek oda, de a tollaknak még a fészken is rendbe kell lenni! Bori láthatóan hamar elfogadta, hogy fészke körül most nagyobb a mozgás. Fotó: Agro Jager News

A szántóföldi ápolási munkák miatt másnap egész nap kint voltunk, de távcsőn már hajnalban láttuk, hogy nem zavartatta magát a bíbic: elfogadta a fészek melletti dobozt.

Béla, mint a kis kutatásunk, megfigyelésünk vezetője, nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a lehető legkisebb változtatással kell kitegyük, mert a dolmányos varjú rendkívül kíváncsi és már a kíváncsisága miatt is feltűnhet a tojások körül.

Aznap rendkívül meleg volt, a talajon 38 oC-ot mértünk. Mivel rendszeresen magunkkal visszük a német vizslánkat, Ottokárt is, a kutyával összesen hárman voltunk kint egy öt hektáros táblában.

Azért mindig szemmel tartott bennünket és Ottokárt Bori, aki a kutyát  rendre elcsalta oly annyira, hgy még egy fotó sem készült a kutyáról. Fotó: Agro Jager News

A madár a gépek, az emberek és a kutya ellenére szemmel láthatóan mindig a fészkén volt, láthatóan egyáltalán nem zavarta a mozgás és amikor a fészek felé néztünk legtöbb esetben helyben maradt. A látszólagosság azonban a számokban ütközött ki, mert az első nap, annak ellenére, hogy estefelé a kamera valami miatt felborult, mindösszesen 1881 fénykép készült. Ezt betudtuk annak, hogy közel tettük ki a kamerát és a madár minden mozgására aktiválódott, de másnap a kártya cseréjénél kiderült, hogy a következő napig – tehát 24 óra alatt – alig 366 fotó készült.

Vadgazdaként és az MME tagjaként is megdöbbentő volt ez a két szám. Érthető és jogos is, hogy az ember és a kutya mennyire zavarja a környezetét. Így Ottokár másnap – tekintettel a bíbicre is – otthon maradt.

Bíbicünket Borit, ma egy seregély látogatta meg. Fotó: Agro Jager News

Az első nap képeiből válogattunk néhányat. Látható, hogy viszonylag közel engedett magához a madár és az is, hogy még egy seregély is meglátogatta, de, hogy mi történt a következő nap, hogy milyen időben ült a fészkén a bíbic, amikor éjjel is dolgozott a kamera, azt csak a következő cikkünkben áruljuk el.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Dr. Szilágyi Gergely PhD
Dr. Tokody Béla

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Természetvédelem

Tásnak nézett kormorán

Print Friendly, PDF & Email

Kormoránok egy természetfotós szemével

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Furcsa egy cím mondaná az olvasó, pedig így van.  Fényképezni indultam ki a ….. Már messziről látszott, hogy madarak vannak a nyílt vízen. Távolról Tásnak, népies nevén rucának vagy vadrucának látszott a kiszemelt fotóalany. A vízfelszínén úszott és még nem tűnt kormoránnak.

Fotó: Marti Richárd

A baj csak az volt, mire megemeltem a fényképezőgépem, kiszúrt. Úgy döntött: viszlát, nem szeretne fényképet, de hát, ahogy mondani szokták: nem kívánságműsor ez, barátom. Szóval egy kép született és meg is elégedtem vele. Ekkor visszafordult és hát mit tegyen a fotós: úgy kattogott a Nikon a kezemben, mint az MG42-es második világháborús német géppuska valamelyik fronton. Aztán meg is lett az eredménye, amit itt láthattok vagy a Facebookon fotós oldalamon.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

Mit is kell tudni a kormoránról?

Vízparti madár, Észak-Amerikán át, Európán keresztül, egész Ázsiában megtalálható. Hazánkban is nagy számban fészkel, főként halakban gazdag folyók és tavak partján. Télen a az állomány  növekszik, mert az északi rokonok, a nagy hideg elől, hazánkba jönnek telelni.

Egy szóval kedves horgászok, ha netán látni vélnétek pár kárókatonát, akkor legyen vizes a damil, hisz mutatják merre a hal.

Fotó: Marti Richárd

Miért is kárókatona?  A kormorán a másik nevét onnan kapta, hogy vadászni, csoportosan vadászik és vadászat előtt, feszes egysoros vonalba sorakoznak fel, mint a díszegység katonái. Összedolgozva a fajtársaikkal, zsákmányt a víz alatt  terelik össze, mindannyiójuk halevésre lett teremtve.

Testhosszuk 80-100 cm, a szárnyfesztávolságuk 130-160 cm, a tömegük pedig 1,7 és 3 kg közötti. A vízben magasra nyújtott nyakkal úsznak. Fagyúmirigyük nincs, ezért nem tudják vízhatlanná tenni tollazatukat. Emiatt láthatóak a partok mentén kitárt szárnyakkal, ilyenkor szárítkoznak a vadászat után.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

A múlt században szó szerint irtottak őket, mivel a tavak környékén, főként a halastavaknál, nagyon nagy károkat okoztak. Mára a számuk újra megnőtt. Telepeken,  a folyók, tavak melletti erdőkben, fákon fészkelnek. Ha kedvezőek a körülmények, akkor a katonatelep gyorsan száz fölötti párszámra szaporodik, de gémtelepeken is költenek. A párzás után, tavasszal, április és május hónapban 4-5 tojást raknak és a fiókák 23-24 nap alatt kelnek ki. A  két szülő felváltva kotlik a tojásokon.

Fotó: Marti Richárd

A leírások szerint igen okos madár. A túlszaporodás miatt az elmúlt években téli ritkítását újra engedélyezték. Az elmondások szerint megismerik a vadász csónakját és mihelyt meglátják, egyből húznak, mint a vadlibák. Lehet, többet már nem tudok lencsevégre kapni kormoránt, mert az egyikük megjegyzett magának?

Hát nagyon remélem, hogy nem… 😊

Írta és fényképezte: Marti Richárd

Marti Richárd fotográfus és vadfotós Facebook oldala itt érhető el

Tovább olvasom

Természetvédelem

Barátkeselyű volt a célpont

Print Friendly, PDF & Email

A Nyíregyházi Törvényszék közleménye:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Természetkárosítás és állatkínzás bűntette miatt indult büntetőügyet fejezett be a Kisvárdai Járásbíróság a 2023. november 22-én megtartott tárgyaláson.

Fotó: MME

Az ítéleti tényállás szerint 2021. április 20-án I. rendű B.L.Gy. vádlott vendégvadászként, míg II rendű. H.Gy.  vádlott hivatásos vadászként vadászatot folytattak egy szabolcsi településen.  Az esti órákban I. rendű vádlott a település külterületén észrevett egy fokozottan védett barátkeselyűt, melyre társa golyós fegyverével – a II. rendű vádlott beleegyezésével – célzott lövést adott le, amelytől a madár a helyszínen elpusztult. Amint a vádlottak észlelték, hogy az állat testére jeladó van erősítve, azt a Tisza partján elrejtették, a tetemet pedig megsemmisítették.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezen túlmenően a II. rendű vádlott 2021. júliusa és novembere között csapdák segítségével befogott három védett ragadozómadarat, majd azokat elpusztította, s a tetemüket vagy kazánban égette el, vagy különböző útszakaszok mellett helyezte el, mintha gázolás következtében pusztultak volna el.

Az I. rendű vádlottat a bíróság természetkárosítás bűntette miatt két év próbaidőre felfüggesztett nyolc hónap, míg a II. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett természetkárosítás bűntette, valamint állatkínzás bűntette miatt halmazati büntetésül három év próbaidőre felfüggesztett egy év hat hónap, börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte, valamint a hivatásos vadász II. rendű vádlottat öt évre eltiltotta a vadászati tevékenység gyakorlásától.

Az ítélet az I. rendű vádlottra nem jogerős.

Nyíregyháza, 2023. november 22.

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék

Tovább olvasom

Természetvédelem

Madárinfluenza tizedeli a vonuló darvakat

Print Friendly, PDF & Email

Dr. Koleszár Balázs állatorvos, mikrobiológus cikket írt a madárinfluenzáról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A madárinfluenza a vadon élő és a tenyésztett madarak vírusbetegsége. Az utóbbi évek során rendszeresen hallhattunk, olvashattunk híreket esetekről, kisebb-nagyobb járványokról.

Elhullott darvak (Fotó: Tokody Béla)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a magyarországi ornitológia és madárvédelem legnagyobb társadalmi szervezete, amely 1974. január 6-án alakult meg (Ábra: MME)

Sajnos az idei év sem múlik el e nélkül, mind a baromfi- és vízimadártartók, mind a természetvédők nagy aggodalommal figyelik az utóbbi hetek eseményeit. November elején Hajdú-Bihar, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, később az Alföld más területein is megjelent a fertőzés, majd a Hortobágy és a Dél-Alföld őszi látványossága, a daruvonulás csúcsán a nálunk megpihenő madarakat is elkezdte tizedelni a vírusbetegség. De mi is ez a madarakra veszélyes halálos kór?

A különböző influenzavírusok eredetileg vízimadarak belében szaporodó, mérsékelten patogén kórokozók voltak. A járványokért felelős magas patogenitású törzsek kifejlődése azonban egyértelműen a nagyüzemi baromfitartáshoz köthető. Gazdaváltásaik, rekombinációra és mutációkra hajlamos genomszerkezetük miatt a fertőzőképességük is igen változatosan alakult. A madár eredetű törzsek közt megkülönböztetünk alacsony és magas patogenitású, vagyis fertőzőképességű törzseket.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

De miért jöhet létre és maradhat fenn egy vírusból magas patogenitású változat, ha az evolúciósan nem kedvező, hisz elpusztítja a gazdaszervezetet? A választ a vírus eredete adja meg: a nagyüzemi baromfitermelésben járványvédelmi okokból a fertőzött állományokat kiirtják, így a gazdaszervezetek immunitását növelő evolúciós folyamat elakad. A sok ázsiai országban alkalmazott vakcinázás pedig olyan evolúciós nyomást fejt ki a vírusra, hogy az minél fertőzőképesebb legyen és át tudja törni a vakcinás védelmet. E két hatás együtt a madárinfluenza vírusok evolúcióját az egyre nagyobb fertőzőképesség és megbetegítő képesség irányába tolta.

Szomorú tájkép (Fotó: Tokody Béla)

Az utóbbi közel húsz évben a vírus a vonuló madarakkal több évben is eljutott Európába, illetve időnként Észak-Amerikába, Afrikába és a Közel-Keletre is. A vadon élő madarak által közvetített járványok milliárdos károkat okoztak az európai baromfitermelőknek, ami részben az elégtelen járványvédelmi intézkedéseknek és a telepi higiénia nem megfelelő színvonalának volt köszönhető. Idő kérdése volt, hogy a környezetbe kerülő nagy mennyiségű vírus megvesse a lábát Eurázsia nyugati felén is, és az itt élő ludak, récék, sirályok populációi tartósan fenntartsák a vírust. Ezt a pontot nehéz meghatározni, de valamikor a 2020-as évek legelejére tehető, ugyanis azóta nem mondhatjuk, hogy egész Európa mentes a vírustól, valahol valamilyen formában aktív a járvány 3 éve.

Darvak elhullása/Deceased cranes (Fotó: Tokody Béla)

Házibaromfik tízmillióinak leölése és megsemmisítése mellett a vírus természetvédelmi jelentősége is egyre nagyobb. A legutóbbi járványhullámok során Ausztrália kivételével minden földrészre eljutott egy minden korábbinál fertőzőképesebb H5N1 törzs, amely a legkülönfélébb tengeri madarak, szulák, vészmadarak, halfarkasok, pelikánok, darvak, csérek, lúdalkatúak és partimadarak populációit sodorta az összeomlás szélére (https://www.birdlife.org/news/2022/08/08/an-unprecedented-wave-of-avian-flu-has-been-devastating-bird-populations-across-the-northern-hemisphere/). Egyre több esetben fordulnak elő emlősöket érintő esetek, vagyis a madártetemekkel érintkező, abból fogyasztó fókák, macska- és menyétfélék is elkapják a fertőzést és akár el is hullhatnak.

A jelen hazai szituációról biztosat mondani csak a járványtani nyomozás végével lehet, de az sejthető, hogy a főszereplővé vált darvak a Kárpát-medencébe érve találkoztak először a vírussal, hiszen nincs hír daruelhullásról északra vagy keletre. Nálunk viszont nyáron és ősszel is kerültek elő pozitív (fertőzött) vízimadarak, köszönhetően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásában az MME által is végzett aktív monitoringnak, melynek keretében több mint hatezer vadmadár mintavétele történt meg madárgyűrűzésekhez kapcsolódva. A nyári és őszi időszakban elsősorban a sirály- és csértelepeken kerültek elő fertőzött madarak és tetemeik, más madárfajok esetében csak elvétve akadt pozitív minta. Az aszályos késő nyár – kora ősz miatt azonban a madarak a megmaradt kevés éjszakázóhelyen nagyobb csoportokba tömörültek az elmúlt időszakban, a nagyüzemi baromfiállományokhoz hasonló sűrűségben, ami kedvezett a vírus terjedésének. A daru kifejezetten érzékeny a fertőzésre, ahogy arról korábbi eset is árulkodik (https://savingcranes.org/2022/01/cranes-and-avian-influenza-update/), így százas, sőt, ezres nagyságrendű elhullásokat okozott a főbb gyülekezőhelyek területén. Hortobágy térségében, pár hét lappangási idővel az átvonuló létszám kétszázezres tetőzése után kezdődött, majd a tovább induló madarakkal a Dél-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon is megjelent a probléma. A terepi információk alapján az elhulott darvak egyedszámára jelenleg 10-20 ezer közötti becslést lehet adni. Ahogy pontosabbak lesznek az adatok frissítjük majd ezt a becslést.

A madárinfluenza alapvetően nem kimondottan fertőző az emberre, de az átterjedés esélye nem nulla. Az eddig elvétve előforduló humán eset többségében idős, gyenge immunrendszerű állatgondozók fertőződtek, akik valamilyen járványszituációban megfelelő védőfelszerelés nélkül hosszú ideig létesítettek kontaktust beteg madarakkal.. Tehát megfertőződni nem egyszerű viszont az óvatosság nagyon is fontos, mivel a madárinfluenza a humán influenzánál sokkal súlyosabb.

Hogyan segíthet a madarász, mi vonatkozik ilyenkor a terepen mozgó emberre?

  1.    A legfontosabb feladat, hogy a magunk és környezetünk egészségét megőrizzük, vagyis ne mi legyünk a járvány terjesztői. Gyanús madarakkal való véletlen kontaktus esetén ne menjünk madarak közelébe, sem vad, sem házi állományokkal ne érintkezzünk a következő napokban, ruháinkat mossuk ki és fertőtlenítsük a lábbelinket. Ugyanez vonatkozik a fertőzött területeken végzett terepi munkára. A járvány alakulását ezen a honlapon lehet követni:https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza
  2. Nagyarányú vadmadárelhullás észlelése esetén, vagy gyanúsan viselkedő, legyengült vízimadár vagy ragadozómadár észlelése esetén értesítsük a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot és védett faj esetén a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság munkatársát, a madarat lehetőség szerint ne fogjuk meg.
  3. Minden kontakt esetén viseljünk maszkot és húzzunk gumikesztyűt, de ha lehet, kerüljük el ezeket a szituációkat. A gyanús madarakat mentőhelyekre szállítani, összegyűjteni nem csak jogszabályellenes, de azért sem érdemes, mert a megfertőződött és tüneteket mutató madár nem gyógyítható és az adott mentőhelyet is veszélyezteti, ugyanis a fertőzés laboratóriumi megerősítése után az adott hely valamennyi madarát meg kell semmisíteni.

A vadon élő madarak monitorozása, valamint a kitörések idején az esetek lehető legnagyobb területeken történő detektálása hozzájárul a betegség lefolyásának mind alaposabb megismeréséhez, a kockázatok csökkentéséhez, valamint a járvány hatásainak mérsékléséhez. Az MME ezért elkötelezett abban, hogy a madárinfluenzáról minden információt összegyűjtsön, részt véve a madárinfluenza elleni küzdelemben, a hazai fészkelő és átvonuló madaraink védelme és e mellett a tenyésztett haszonmadarak védelme érdekében is.

Írta: Dr. Koleszár Balázs – MME

A szerző állatorvos, mikrobiológus és az MME Madárinfluenza monitoringjának koordinátora, valamint a NÉBIH Országos Járványügyi Központjának külsős szaktanácsadója

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.