Keressen minket

Vadászat

Vadászbaleset Hajdúhadház közelében

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

December elején súlyos vadászbaleset történt Hajdúhadház közelében, kérésünkre Fehér Tamás százados, a hajdúböszörményi rendõrkapitányság illetékese ismertette a baleset körülményeit.

– 2004. december 8-én a Hajdúhadház és Hajdúböszörmény közötti a Deresi erdõrészen G. I. sportvadász vaddisznóvadászaton vett részt 6,5×68-as új Blaser R93-as puskájával. Nyolcadik lövésére a fegyver zárszerkezete elszabadult, hátrafelé kivágódva megsebesítette a vadász arcának jobb felét és szemét. Az elszabadult zárszerkezet feltépte a bakon ülõ egyik kísérõ kabátját is. A mentõk rohamkocsival érkeztek a helyszínre és azonnal kórházba szállították a szerencsétlenül járt vadászt. A sérülést okozó zárszerkezetet néhány méterrel odébb megtaláltuk.

Szemtanúk beszámolója alapján a baleset a következõképpen történt. G. I. sportvadász több kísérõvel barkácsolva eredményesen vadászott vaddisznóra. A balesetet megelõzõen feltûnt egy magányos disznó, a vadász megkérdezte, hogy lõhetõ-e, s mivel a válasz igen volt, felállt a kocsiban és tüzelt. Lövésére hatalmas dörrenés hallatszott. A disznó sértetlenül elmenekült, G. I. pedig hátrafordulva ennyit mondott: “elhibáztam, mehetünk”. Rögtön utána elájult. Mire a telefonon értesített mentõk odaértek az erdõszélre, a lovaskocsi is kiért az útra.

Az ügyben megkerestük a Blaser magyarországi képviseletét, akik mindamellett, hogy kifejezték együttérzésüket, mindaddig nem kívántak nyilatkozni, amíg a fegyverszakértõi vélemény nem tisztázza, hogy szakszerûtlen kezelés, mechanikai sérülés, mûszaki meghibásodás vagy egyéb tényezõ okozta a balesetet.

A fegyvert jelenleg Budapesten az ORFK Bûnügyi Szakértõi és Kutatóintézete vizsgálja, ahol arról tájékoztattak bennünket, hogy a vizsgálat még tart, lezárása elõtt érdemi információval nem tudnak szolgálni a baleset okával kapcsolatban.

G. I. azóta már elhagyta a kórházat, de valószínûleg plasztikai mûtétre lesz szüksége. Ezúton is kívánunk mihamarabbi felépülést szerencsétlenül járt vadásztársunknak, aki érthetõ módon nem szívesen beszél balesetérõl.

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.