Keressen minket

Vadászat

Dámbika puskavégen, elejtője horgon

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád megyében három rabsic bűncselekmény derült ki az elmúlt vadászidényben. Bizonyára történt több is, dehát az ilyen orvvadász eseteknek, mint tudjuk, csak a töredékére derül fény. Mit is tudunk biztosan?

Nos, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság például lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást egy 37 éves kazári férfi ellen. Lakossági bejelentést kaptak ugyanis arról, hogy a férfi egy őzet vitt haza. Lakásán a rendőrök megtalálták az őzhúst, a gyanúsított pedig a kihallgatáson azt állította, hogy a mizserfai temető feletti erdőrészben, hurokban, kimúlva találta a vadat. Azt tagadta, hogy a hurkot ő rakta volna ki. A vadásztársaságot az őz elpusztítása miatt 50 ezer forint kár érte. (A vad ivaráról nem szól a jelentés. Arra, hogy a meghurkolt őz suta lehetett, a viszonylag csekély kárból következtethetünk.)

Nemrégiben vadlopás vétségének gyanúja miatt is indult nyomozás: a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság keresi azt az ismeretlen tettest, aki Mátranovák külterületén lőtt egy vaddisznót, amit az erdőszélen elrejtett. Elvinnie már nem sikerült a zsákmányt, mert a vadászok megtalálták.

Azért nem csak bizonyíthatatlan ügyek akadnak. Nemrégiben ugyanis egy gyalogos szolgálatot teljesítő rendőr törzszászlós Bátonyterenye közelében, a maconkai víztározó mellett lövést hallott az éjszakában. A dörrenés a 23-as út irányából érkezett, ami mintegy kilométernyi hosszúságban vezet a mesterséges tó mellett. Nem sokkal később az is feltűnt a rendőrnek, hogy egy lassan haladó járműből az út szélét lámpázzák.

Segítséget kért a helyi kapitányságról, majd nemsokára sikerült elfogni a lelőtt vadért visszatérő M. R. salgótarjáni és SZ. T. bátonyterenyei lakosokat. Éppen akkor kerültek rendőrkézre, amikor az elejtett vadat a gépkocsi csomagtartójába tették. Az autó utasterében a rendőrök találtak egy golyós vadászfegyvert, s előkerült a belőle kilőtt lőszer hüvelye is.

Csomagtartóba gyömöszölték a dámbikát
A BÁTONYTERENYEI RENDŐRKAÍPITÁNYSÁG FELVÉTELEI

A fiatal dámbika értéke 400 ezer forint

Az egyébként engedéllyel tartott vadászfegyver az utastérből került elő

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság az ügyben gyorsított eljárást folytatott le. Ennek során megállapították, hogy a két személy lopás bűntettének megalapozott gyanúja alatt áll. Lelőttek és megpróbáltak eltulajdonítani ugyanis egy kétéves dámszarvas bikát, amivel mintegy 400 ezer forint kárt okoztak.

M. R. elismerte, hogy a vadat engedéllyel tartott vadászfegyverrel lőtte, s egyik gyanúsított sem tagadta bűnösségét. A Salgótarjáni Városi Bíróság első fokú végzésében M. R. vádlottat börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását két évre felfüggesztette. SZ. T.-re pénzbüntetést szabtak ki.

FARAGÓ ZOLTÁN
Nimród Tudósítói Hálózat

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.