Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Aranyérmes vadkan

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Járipatak-menti Vadásztársaság területén, Pápa és Nagygyimót között hatalmas vadkant ejtett a pápai Kiss Róbert vadásztársunk.

Fotó: OMVK

A határban kukoricát arattak. A kombájn megzavarta az ott tartózkodó vadkant, amely befutott a közeli bozótosba. Kiss Róbert az esti sebzést követően másnap egy hannoveri véreb segítségével, a lövés helyétől 1600 méterre talált rá a vaddisznóra.

Az aranyérmes disznó teljes súlya meghaladta a 200 kilogrammot, az agyarhossz 22 centiméter, a kapott pontszám 120,75.

Forrás: OMVK

Frommer

Hallásvédelem: FROMMER – ISOtunes Advence Sport aktív fülvédő

Print Friendly, PDF & Email

Itt az ISOtunes Advence Sport fülhallgató, ami lövésre lekapcsolja, majd utána újra felerősíti a körülöttünk lévő hangokat.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pár napja, mikor a Móri-árokba tartottunk, beugrottunk Budapesten, a Szenes Iván téri FROMMER fegyverboltba. Úgy indultunk, hogy legyen a vadászat előtt időnk körbenézni, mert mindig van valami újdonság, ami ugyan már kint van a pultokon, de még az internetre nem töltötték fel a FROMMER munkatársai. Ahogy szokott lenni, most sem csalódtunk és egy igazi vadászcsemegén meg is akadt a szemem, ami nem más volt, mint az ISOtunes Advence Sport fülhallgató, ami lövésre lekapcsolja, majd utána újra felerősíti a körülöttünk lévő hangokat. Ide vele!

Az ISOtunes Advence Sport aktív fülvédő. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

A jó parkolási lehetőség szombaton még inkább megmutatkozik, egészen az üzlet előtt tudunk megállni. A Franchi fegyvereknek külön vitrin jár, persze megnézem a duplát, az ESPRIT-et – cicázunk egymással, hiszen a baszkül, a kidolgozás, a fegyver kecsessége magával ragad és ha úgy alakul, egyszer veszek is egyet – azzal majd kihúzom, ahogy a régi öregek a Merkellel és miegymással. Öcsém oldalba lök, hogy azért koptassunk el több puskát is, de tudja ő, hogy nekem a vadászat valami mást is jelent. Ahogy Bognár Rudolf délvidéki vadászbarátom szokta mondani: menthetetlenül romantikus alkat vagyok.

Azonban a technikai újdonságok mindig is érdekeltek. Nem is tagadom, hogy szeretek telefonálni, beszélgetni, amit gyerekként édesapámnál nem is értettem, de a vadászatok egy bizonyos generációnál erről is szóltak. Nekem meg hiányzik a kötetlen eszmecsere, amit nem is szeretnék elveszíteni. Kevesebb is lenne a vadászat, a társasvadászat a vadászatok utáni jóízű beszélgetések nélkül.

Viszont, ha bent van a füldugó, vagy fültokot viselünk, kint vagyunk a barátainkkal a lőtéren, mert ma már az is fontos helyszíne lett a közösségi aktív, rekrációs pihenésnek, hogy trendik is legyünk, ott meg nagyon kellemetlen tud lenni: Igen!? Nem!? Hogy mondtad?

Az ISOtunes Sport aktív fülvédővel megóvhatjuk a hallásunkat, miközben lövészeten, vagy vadászat közben tökéletesen halljuk a környezetünket. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Szóval megpillantottam az ISOtunes Advence Sport fülhallgatóját, ami mindent visz, hiszen hallgathatok vele zenét, vadászhatok és még telefonálni is tudok vele. Egy akkumulátoros, bluetooth-os headsetem van már, de az nem tudja ezt. Minden esetre a nyakpántba elhelyezett csíkakkumulátorral, a zsebemben lévő telefonnal akár zenét hallgathatok vagy akár telefonálhatok is.

Ez az ISOtunes Advence Sport fejhallgató meg még képes a zajokat is csökkenteni, majd mikor eldördült a lövés, a környezet hangjait újra visszaerősíti! Végre! Az ára pedig most 63 000 Ft-ról 53 000 Ft-ra leengedve – akciós! Míg a vezeték nélküli verzió 75 000 Ft helyett most 57 000 Ft-ért megvásárolható.

Érdemes tudni a ISOtunes Advence Sport fülvédőről, hogy több, mint három évtizede gyárt a cég kiváló minőségű hallásvédőket és fejhallgatókat. Ezt a típust pedig kifejezetten vadászatra és sportlövészetre fejlesztették ki.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Mit tud?

Az ISOtunes Advance Sport fejhallgató bluetoothos kapcsolattal összekapcsolható a telefonunkkal is és egy nagyon jó hangminőséget produkál, ami már az 5.0 bluetoothos szabványnak köszönhet. Ezenfelül 33 dB SNR-t és aktív csillapítási vagy erősítési funkciót, azaz TSC-t tud!

Mi is azaz SNR?

Az SNR egy mozaik szó, ami az angol Signal-to-noise ratio szavakból ered, ami egy jel-zaj viszony, tehát a hasznos és a zavaró jel – azaz zaj – aránya dB-ben kifejezve.

Van ennek a verziónak egy négy, azaz 4000 forinttal drágább verziója, ami vezeték nélküli, és most 75 000 forintról 57 000 forintért elvihető, de magam ezt a nyakba akasztható verziót jobban kedvelem, mert nehezebb elhagyni, ámbátor mások meg azt kedvelik. Kinek, melyik tetszik, de az biztos, hogy szép zöld színe miatt bizonyosan sokat fogjuk keresni, ha elmaradna.

Mindkét eszköz mellé takaros kis doboz jár. Az Agro Jager főszerkesztője szerint ezért is érdemes egy málhazsákkal vadászni menni, mert annyi minden kell már egy vadászathoz, de egy biztos, hogy a fülünk védelme talán a legérzékenyebb kérdés mindannyiunk szerint.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A szetthez kapunk még egy töltőkábelt, egy tárolódobozt, valamint 7 pár különböző méretű és anyagú füldugót, amit lehet cserélgetni, de ezeken már színkód is van, hogy párban lehessen váltogatni.

A domború piktogrammok vizes, vagy fagyos, elgémberedett kézzel is gyorsan megtalálhatóak. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Az ISOtunes Advance Sport fejhallgató alig 23 gramm. Viselni, használni kényelmes s ha szeretnénk, akkor fülhoroggal még jobban fixálhatjuk, bár szerintem felesleges.

Az ISOtunes Advance Sport típusokat kifejezetten vadászoknak fejlesztették és magas, 33 dB-es csillapítási értékkel bírnak. A terméket elsősorban munkahelyi használatra tervezték, mondhatni ipari minőségű, miközben precíziós funkciója miatt, mint az intelligens zajszűrés, messze magasan teljesít!

Különféle szivacs és gumilamellás füldugókat ios adnak a készletben az ISOtunes Advence Sport aktív fülvédőhöz. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

A Tactical Sound Control™ a környezeti hangokat a természetes hangerő nyolcszorosára erősíti, miközben lövés, éles, egyszeri, hirtelen nagy arányú zajától megóvja a belsőfülben lévő sérülékeny csigát, amely sérülése esetén bizonyos frekvenciákat nem képes többé jellé alakítani, azaz abban a hangtartományban süketekké válunk.

Egy mozdulattak lecserélhetjük a fülvédő dugóit. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Míg a telefonnal kommunikálva a használati idő 10 óra, addig csak vadászati funkcióra használva, tehát a TSC üzemódban ez a teljesítmény 20 órára növeli az eszköz használati idejét.

Aktív fülvédelem az ISOtunes Advence Sporttól, amelyet most a FROMMER Fegyverboltban meg is vásárolhat vagy érdeklődjön telefonon a +36 1  210 35 00 számon. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Arról meg még nem is beszéltem, hogy nagyon tartós IP67 por- és vízálló, amit legközelebb mutatunk be, amikor is a KONUS hőkamerájával, ezt is a Sebes-Körös rohanó, kristálytiszta vizébe fogunk mártani.

Írta és fényképezte:
Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató

Agro Jager News

Frommer Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Berta Bálint: A László-napi vadkan

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt hetem meglehetősen fárasztó volt. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem harmadéves hallgatója vagyok és a szakdolgozati témámhoz kutatásokat végzek, emellett dolgozom is. Napjaim elég kimerítőek, így az esti vadászatokat egyfajta “jutalom a nap végen” szlogenként fogom fel – juttatta el Berta Bálint, élete egyik legszebb vadászélményéről szóló beszámolóját,  az Agro Jager News érdeklődésére.

Berta Bálint László-napi vadkanja. Fotó: Berta Bálint / Agro Jager News

A Csököly Aranyszarvas Vadásztársaság területén vadásztam – vágott bele Berta Bálint. Édesapám meghívásának tettem eleget. A vadásztársaság mindösszesen 5600 hektáron gazdálkodik: nagyjából egyenlő arányú a mezőgazdasági és az erdősült terület aránya.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ez a biztonsági körzet a vadásztársaság határán helyezkedik el, én akkor este oda voltam hivatalos. Azért esett erre a területre a választásom, mert az előtte való területbejáráson láttam a tritikálé földön disznónyomokat, a híres bagózást. Június 15-én már vadásztam ezen a helyen, láttam is ezt a disznót, de akkor ő volt az ügyesebb. Lövést nem tettem, ha úgy fordul a szerencse, reméltem, még találkozni fogunk.

A László-napi vadkan. Fotó: Berta Bálint / Agro Jager News

Ez az esemény is közrejátszott abban, hogy újból ezt a biztonsági körzetet válasszam. Már akkor láttam hogy egy termetes kannal van dolgom. Ki tudja? Talán? – gondoltam magamban.
Június 27-én, László napján, szerencsémre újra elém terelte Diana a nagy kant. A leshelyemet 20:00 órakor foglaltam el. Először egy őzsuta váltott ki, majd egy szarvas. 21:15-kor gyanús neszre lettem figyelmes, majd ki is váltott a disznó.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Még világos volt és a kiváltás helye közel, 60 méterre volt hozzám: rögtön láttam hogy a várva várt disznó az. Puskámat felemelve egész testemet izgalom öntötte el, mert tudtam, hogy egy nem mindennapi vaddal állok szemben. A szálkeresztet gyorsan, de nem kapkodva, helyeztem a gabonából kiemelkedő disznó fültövére,majd lőttem. Mikor birtokba vettem a vadat, akkor bizonyosodtam meg róla, hogy egy meglehetősen öreg, nagy agyarakkal rendelkező disznóval volt dolgom.

Berta Bálint élete eddigi legnagyobb vakanjával. Fotó: Berta Bálint / Agro Jager News

A fegyver amivel elejtettem a vadat: Blaser R93 300 Win. Mag.
Lőszer: Geco Plus 11g
A kan súlya 107kg
Agyar hossza: 18.7cm és 18.2cm

Berta Bálint

Tovább olvasom

Vadászat

Előállítottak egy mosómedvebocsot

Print Friendly, PDF & Email

Szakértői becslés szerint immár legalább 2 millió mosómedve él Németországban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kölyök mosómedve sipákolt a Frankfurt melletti Schlüchtern egyik szupermarketének parkolójában, ahonnan a helyi rendőrségre került. Ott egy főbiztos vette a szárnyai alá, és addig telefonálgatott, amíg nem talált számára megfelelő elhelyezést. Okkal volt nehéz a rendőrnő dolga.

Fotó: Rendőrség

Vásárlók jelezték a tágas vegyesbolt személyzetének, hogy mosómedvebocs téblábol az üzlet parkolójában, és félő, hogy egy tolató autós egyszer csak el fogja gázolni.

Hamarosan bejelentés érkezett az ABC-ből a rendőrségre, és percekkel később két járőr jelent meg a kereskedésnél. Rövid kergetőzést követően elkapták a legfeljebb néhány hetes emlőst, és mivel szolgálati autójuk csomagtartójában vittek kisállatszállításra alkalmas dobozt, abba tették. A kapitányságon Sabine Meyer főbiztos vette a szárnyai alá, és addig telefonálgatott, amíg talált egy állatmenhelyet, ahová Pedrót befogadták, mert ezt a nevet adta a kis mindenevő ragadozónak. A testületi színes hír további érdekessége, hogy gondozását követően az állatot visszaviszik a természetbe. Abba az európai természetbe, amelybe az ember telepítette be.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Meyer főbiztosnak azért kellett sokat telefonálnia, mert Németországban egyre kényelmetlenebb téma az észak-amerikai mosómedve jelenléte. Pontosan 90 évvel ezelőtt engedtek szabadon két párt a hesseni Erdesee tónál, elszaporodásukat a házi kedvencként tartott példányok kirakása is növelte, de mintha a polgárok is kezdenék észrevenni, hogy a cuki kinézet egy gátlástalanul terjeszkedő állatfajt takar.

A mosómedve 2016 óta szerepel az Európai Unió inváziós állatfajok listáján, és szakértői becslés szerint immár legalább 2 millió mosómedve él Németországban. Mivel természetes ellenségei nincsenek, egyedszáma hamarosan átlépheti a kritikus határt. Több őshonos madárfajra is veszélyt jelentenek, mert szinte minden fészket elérnek, és nagyon szeretik a tojásokat, de az emberek lakókörnyezetét is kezdik meghódítani, mert a kukáknál szinte mindig találnak ennivalót. Valószínű, hogy a schlüchterni szupermarketnél feltűnt mosómedvebocs is élelem után kutatott.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom