Keressen minket

Vadászat

Toyota Hilux teszt

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Újságírók, OFF-road szaktekintélyek, terepautó építők és mi vadászok vettük górcső alá a legendás Toyota Hilux pick up terepjáróit és azok teljesítményét.

November 26-án maroknyi csapat gyülekezett a somogybabodi benzinkútnál, hogy ezen a borongós, késő őszi napon teszteljék a TMH (Toyota Motor Hungary) és a Toyota Koto Autóház Kaposvár által rendelkezésünkre bocsátott, legendás terepjáró képességéről és megbízhatóságáról híres piacvezető platós terepjáró kisteherautókat. A teszt az off road pályán zajlott (és szigorúan csak a pályán), ahol most csend, nyugalom honolt, amit később a Toyoták sem törtek meg, lévén szinte gyári gépekről volt szó. Az első autót a Koto autóház prezentálta, amely egy comfort változat, de gyári magasított felépítménnyel. Ez azt jelenti, hogy az autó kapott egy nyolc centis első hátsó magasítást, megerősített haspáncélt, extrém erős gázos lengéscsillapítókat, egy platófelépítményt csörlővel, valamint négy, kimondottan nehéz terepre való BF Goodrich gumit. Amolyan igazán vadászosra sikeredett, nem is titkoltan. A tesztvezetést az előre kijelölt pályaszakaszon Papp László off road tanácsadó-szakértő, a TMH terepautó építő teamjének vezetője kezdte.

A gép a terepváltónak és a kapcsolható differenciálműnek köszönhetően magabiztos búgással indult a lélegzetelállító meredek löszfalnak, és finoman duruzsolva hagyta maga mögött a fel, majd lejtmenetes akadályokat. Mindeközben vezetője látványosan demonstrálta, hogy nem a jobb láb dolgozik elsődlegesen, hanem az egyes kifinomult technikák teszik lehetővé, hogy az autó szinte alapjáraton kapaszkodva gyűri le a faladatokat.A szakember után jómagam ültem a volánhoz, és meg kell mondjam, hogy Hilux tulajdonosként és a közel egymillió, a típussal megtett km után (aminek egynegyede terep) semmiféle akadályba nem ütközött végigmenni a sokszor hajmeresztő pályán. Az a fajta biztonságérzet, amit az autó magabiztossága, erős felépítése és technikai kifinomultsága nyújt a vezetőnek, az bármelyik Hiluxban megerősíti a típus által elkötelezetteket. A harmadik tesztelő a Nimród újság szerkesztő-újságírója Gyenge László volt, aki szintén rutinos rókaként fogta kezébe a terepjáró kormányát.
Ezután következett az extrémebb szakasz. Papp László mindenféle különösebb nekirugaszkodás és előkészület nélkül fordította a Hilux volánját a hírhedt „siratófal” irányába, ahol is az autó olyan meredeken kapaszkodott felfelé, hogy szinte oda sem mertem nézni…és persze megerőltetés nélkül ért fel a csúcsra újfent.

Horányi Istvánnal a TMH project menedzserével ámulva néztük a lélegzetelállító mutatványokat, amikor is felvetettem, hogy az első pályán – bár nem megszokott és mindennapos terep – , szívesen végigmennék azzal a „szimplán gyári” , szintén comfort típusú autóval (a képen bal oldali), amivel ő érkezett Budapestről. Ezen az autón nem volt magasítás, nem volt megerősítés, és természetesen extrém gumik sem, ennek ellenére mégsem meglepő, hogy hiánytalanul, kíméletlenül és persze biztonságosan végigment azon a pályán, ahol megerősített társa már elhaladt. Természetesen az alacsonyabb has(és orr)magassága miatt a siratófalat nem céloztuk meg vele, hiszen a terepvezetés, amit mi, vadászok a mindennapjainkban alkalmazunk, merőben eltér az off road céloktól. Amíg az utóbbi esetében erre a célra extrém autót épít a tulajdonosa – hobbiból, egy-egy versenyre elhozza magával, majd az igénybevételt követően legtöbbször tréleren kerül az autó a javítóműhelybe -, addig a mindennapos terepvezetés elengedhetetlen célja az autó viszonylagos kímélete. Az autó itt legtöbbször munkaeszköz, ahol a „kölcsönös egymásra figyelés” elengedhetetlen, hiszen nekünk és a gépnek is biztonságban haza kell érnünk, hogy másnap újra kezdhessük a közös munkát. Ebben igazán verhetetlenek és megbízhatóak a Hiluxok!

Az időjárás kegyes volt hozzánk, a pálya sem volt sáros, és már – már azt hittük az autók viszonylagosan tisztán kerülnek haza….de a dagonya teszt még hátravolt. Mivel azonban az emelt autónak nem lett volna kunszt átlábalni a derékig érő hatalmas pocsolyán, hát maradt a széria modell. Magasítás, erősítés, extrém gumik hiánya a mérleg egyik serpenyőjében, legendás terepjáró képesség, kapcsolható differenciál zár és terepvezetési tapasztalat a másikban. Ugye már nem lepődnek meg a kedves olvasók az eredményen?! A tisztaság odalett, a modell ajtóillesztéseiből folyt ki a bezúduló sáros víz, a dagonya – akadály pedig teljesítve lett…a széria modell által!

Megmondom őszintén, nem találtak felkészületlenül a nap konklúziói, az eredmények nem értek még csak a meglepetés erejével sem. Régóta használom és ismerem a Toyota Hiluxot, szoros közöttünk a barátság, amely immár 14 éve tart, így lassan elválaszthatatlanok lettünk. Mégis jóleső érzés és visszaigazolás, hogy a típus fejlesztői elsődlegesen az autót használók igényeit (mező,- erdőgazdák, vadászok) tartják a szemük előtt és nem pillanatnyi trendeket követnek egy kiélezett versenyben. Semmi szükségük rá, hiszen az élen járnak!
Az is jóleső érzés, hogy a „Megállíthatatlan” kapcsán ülnek egy asztalhoz vadászok, újságírók, off roadosok és közös ebéddel zárva a napot megbeszélik annak minden egyes mozzanatát, elemzik a jövő lehetőségeit és barátkoznak. Köszönet mindezért a TMH-nak, a Toyota Koto Autóház Kaposvárnak és személy szerint Horányi István barátomnak, aki ennek az egész rendezvénynek az ötletgazdája volt.

Kemenszky Péter

Tovább olvasom
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Aranysakál hajtás Szerbiában

Print Friendly, PDF & Email

Aranysakálhajtást szerveztek a Vajdaságban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi részén terül el, a magyar határ közvetlen szomszédságában. Etnikai összetétele rendkívül sokszínű: több mint 25 különböző etnikai csoport teszi ki a régió lakosságának egyharmadát. A Vajdaság Autonóm Tartománynak  hat hivatalos nyelve van, amely tükrözi az itt élő népek kultúráját, nyelvét és sokszínűségét.

2024. február 28-án Bognár Rudolf a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Szabadkai út mellett társas vadászaton vett részt a Horgosi Graničar-Határőr vadásztársaság területén, ami megközelítőleg 4500 hektár nagyságú. A terület nagyban hasonlít az ásotthalmi, mórahalmi erdős-homokos vidékre. Szinte minden földet, ami növénytermesztésre alkalmas, késő ősszel felszántottak a helyi gazdák. Magyarországon a táj természetközelibb, jóval több azon területek aránya, ahol szinte alig látható az emberi aktivitás. Ezt jól tudják Szerbiában élő vadászok, mivel sűrűn kapnak meghívást a magyar oldalról. A vadászati turizmus mellett a magyar gyógy-, és termálfürdők is kedveltek. Szerbiában a vadászati idények eltérnek a valamelyest a magyartól. A társasapróvad-vadászatok október elsejével kezdődnek és január 31-ig tartanak. Kivétel a mezei nyúl, amelynek a vadászati idénye december 15-el befejeződik.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vasárnap megrendezett hajtáson több száz hektárt mozgattak meg a helyi vadászatra jogosultak és a vendégek. A reggeli eligazítást Horváth Ferenc elnök tartotta, akit a helyiek csak Komicá-nak ismernek. Mivel az aranysakálhajtás nagy szervezést igényel, jött egy helyi kutyáscsapat is. A 18 főből álló hajtók a brak jazavičar-nevű kutyafajtával vettek részt a vadászaton. A “braki tacskó” Szerbiában, illetve a Balkánon, elterjedt kutyafajtának számít. Kedvelt fajta a vaddisznóvadászatokon is, valamint a szőrmés kártevők vadászata során is előszerettel alkalmazzák, ezt az alacsony, rövidlábú tacskófajtát. A vadászaton résztvevőktől fokozott odafigyelést kértek, mivel a sakál sokszor lapul az aljnövényzetben. Kivár.  A 25 vendég és helyi vadász, akik végig leállók voltak, egy kalapból sorsolták ki a helyeiket. Ezeket a helyeket napokkal korábban a helyi vadászok előre kijelölték. Azért, hogy következetes legyen a vadászatszervezés, mind a három hajtásban a leállók helyei nem változtak. A horgosi Graničar-Határőr vadásztársaság költségeinek csökkentése érdekében, minden vendég megközelítőleg 8 ezer forinttal járult hozzá a költségvetéshez, ami magában foglalta a tartalmas reggelit és a nap végén, a késő délutáni ebédet is.

Horváth Ferenc, a társaság elnöke minden vendéget megkért, hogy kövessék a helyi vadászok utasításait, tanácsait. A vendégjog Szerbiában és Magyarországon is “szent”, de ehhez úgy is kell viselkedni a vendégnek. A leállók nem beszélhettek, nem cigizhettek közben. A balesetek elkerülése érdekében, a vadászkutyákon és vadászokon egyaránt egyedi, jól látható, megkülönböztethető jelzést kellett viselni. Ha sebzés történt, mindenkit megkértek arra, hogy az utánkeresést a tacskókra és hajtóikra bízzák.

Mivel több száz hektárt hajtottak meg a Horgoshoz közeli  területen, amit a helyiek csak Kűlaposként ismernek, gyorsan telt is az idő. A hajtók sokszor három méteres nádason, rekettyés, mocsaras részeken is átverekedték magukat. A hajtásban sokszor elhagyatott gyümölcsösökön vezetett az út, olykor szélviharban összetört erdőkön kellett áthatolni a hajtóknak és a tacskóiknak. Míg a nádban kifejezetten nehéz menni, addig a homokbányák veszélyesek is lehetnek, amit már a természet sok esetben vissza is foglalt. Könnyen belecsúszhat ember és állat, amiből kifejezetten nehéz kijönni, ha messze a segítség.  A mostani vadászat alkalmával viszonylag szerencsés volt mindenki, mert nem volt sár. Sajnos az idei télen kevés csapadék esett a Vajdaságban, ami itt is “vendégmarasztaló”-nak ismernek a helyiek. 1 mm csapadék sokszor bőven elég ahhoz, hogy autók egymás után elakadjanak a mezőgazdasági földutakon. Ahogy közeledett a hajtás, érezni lehetett, hogy mozdul a vad. A sakálok sokszor csak a legvégén ugrottak meg a tacskók miatt. Az egyik vadász előtt az egyik sakál 10 méterre ugrott – vesztére. Az első hajtásban két sakál esett, majd egy-egy az elkövetkezőkben. Vörös rókát egyszer sem láttak se a hajtók se a leállók, amit vélhetően kiszorított az aranysakál a területről. A hibázások, és az óvatosság megtartása miatt megközelítőleg ugyanennyi aranysakál tört ki a hajtásból, aminek az állománya az elmúlt 10 évben robbanászerűen ugrott meg.

Sajnos a változás szemmel látható. Az őz állományai drasztikusan lecsökkentek. Ritkaságszámba megy, ha látnak májusban gidát vezető sutát. A változás egyértelmű, amit a sakál okozott a Vajdaságban. Pontosan senki nem tudja megmondani, miért döntött úgy ez a faj, hogy meghódítja Szerbia egész területét. A Balkánon dúló háborús években gyakorlatilag összeomlott a vadgazdálkodás, amit kihasznált a toportyán.

Az utóbbi években megindult a változás itt Szerbiában is. Egyelőre még kevesen vadásszák ezt a fajt. Azonban sokan felismerték, hogy gyérítésükre egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni és integráltan kell kezelni a faj terjeszkedését. A sakált csak kordában lehet tartani, megállítani már nem lehet. A gyérítésének fokozása érdekében megközelítőleg 16 euró/ egyed összeggel ösztönzik a vadászatukat. Hivatásos vadász státusz nincs Szerbiában, ezért a helyi tagoknak kell jóval több időt fordítaniuk a dúvadgyérítésre.

A magyar műszaki határzár, amit sokan csak déli határzárnak hívnak a magyar – horvát – szerb- román határon sem okoz problémát a fajnak. Közel a hármashatárhoz, ahol Románia, Szerbia és Magyarország találkozik, azt figyelték meg, hogy a sakálok a határ mindkét oldalán zsákmányt kerestek. A kerítés fizikailag zárja le a zöldhatárt, aminek a kiskapuit vélhetően ismerik a helyi állományok.

Kanizsa község minden évben megközelítőleg négy ezer eurót áldoz az aranysakál gyérítésének ösztönzésére – zárta beszámolóját Bognár Rudolf.

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Visszanéző: Június este

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Csibi Norbert egyéni vadászaton vaddisznóra vadászott. Élményeit megosztotta lapunkkal:

Kalandos júniusi este volt. Jöttek-mentek a disznók a horizonton. Előttem végig egy hosszú kaszáló. Mögöttem növekedett a kukorica, a disznót még nem érdekelte.

Fotó: Csibi Nobert – The Hunting Fishing Family – Agro Jager News

Éjfél körül, szemben a domboldalon, megláttam egy szép egyes disznót. Messze volt 240 méterre, de szépen lassan csordogált lefelé, a lesem irányába. Beletelt vagy másfél órába, mire “lőtávolba” ért. Lövés mellett döntöttem, mivel egyre többször emlegette a fejét, nagyokat szippantva a levegőbe.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Körülbelül 120 méterre lehetett, amikor keresztbe fordult. Rátettem az oldalára a piros pöttyöt és…. a disznó tűzben rogyott. Megveregettem a vállamat, hiszen másfél órán keresztül álltam a sarat, megálltam, hogy ne “verjek” oda neki.  Egy órára rá egy süldő követte nagyobb társát, szinte ugyan azon a váltón. A nagy disznó teste mellett sétált el (a videón látható). Száz méterre lehetett, amikor ezt a disznót is elejtettem.

Fotó: Csibi Nobert – The Hunting Fishing Family – Agro Jager News

Vártam fél órát, majd odasétáltam hozzájuk. Látom a nagy disznón, a bemenet a füle mögött, kimenet a lapocka mögött… Hogy történhetett? Gondolkodom. A disznó szépen keresztbe állt, mikor lőttem. A felvétel elemzése után jöttem rá – a videón látszik is – hogy lövéskor a disznó kissé befordult, így sikerült ezt a lövést produkálni. 127 kilogrammot nyomott a mérlegeléskor.

Másnap világosban jöttem rá, hogy mit csináltak órákon át. A kaszáló tele volt vad szamócával, azt csemegézték. Másnap búzára ültem, vadász barátommal, Attilával. Sikerült lövést tennem egy disznóra. Májlövés. Hosszas keresés után, felkelt előttünk, majd elrohant.

Fotó: Csibi Nobert – The Hunting Fishing Family – Agro Jager News

Másnap kutyával keresték, de egy ponton a kutya mindig elakadt, mintha ufók vitték volna el a disznót. Kiderült, hogy a disznó már a hűtőben pihen. Amikor megugrasztottuk, meg sem állt a szomszédos lesig, ahol is egy vadásztársunk “igazoltatta” és a vad beszállításra került.

Írta: Csibi Norbert

További részletekért a The Hunting Fishing Family -ről kattints ide

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Veszettség

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH szakemberei cikket írtak a veszettségről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A veszettség heveny, agy- és gerincvelőgyulladással járó vírusos betegség, amely elsősorban a veszett állat harapásával, marásával terjed, és általában halálos kimenetelű. Emberek esetében, ha már kialakultak a betegség tünetei, a túlélés orvostörténeti ritkaságnak számít. A vírus valamennyi melegvérű állatot megbetegíthet, így a házi és vadon élő emlősállatok minden fajában kialakulhat a betegség, a madarak azonban kevésbé fogékonyak a fertőzésre. 

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A betegség világszerte előfordul. Európában az elmúlt két évtizedben a sikeres mentesítési programoknak köszönhetően jelentősen visszaszorult az észlelt esetek száma, a nyugat-európai országokban egy-egy ritka, behurcolt esettől eltekintve a klasszikus veszettség napjainkban már nem fordul elő. A közép-európai régió országai közül Romániában és Lengyelországban az elmúlt néhány évben még viszonylag nagy számban állapítottak meg veszettség eseteket, a régió többi országában szórványos volt a betegség előfordulása. A harmadik országokkal határos EU tagállamok területén (például a balti tagállamokban) elvétve előfordulnak behurcolt esetek. Ukrajnában még nagy esetszámmal fordul elő a veszettség, de az Európai Unió támogatásával néhány éve Kárpátalján is megkezdődött a rókavakcinázási program.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A program célja az, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városokban is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat.

A veszettségmentesítési programról minden információ megtalálható a következő honlapon:

Fontos tudnivalók

1. Kutyáját évente oltassa be a kötelező veszettség elleni védőoltással!
2. A kijáró, nem csak lakásban tartott macskákat szintén ajánlott beoltatni veszettség ellen!
3. A veszettség leggyakrabban harapás útján terjed, ezért soha ne fogjon meg szelídnek tűnő rókát vagy egyéb vadállatot, denevért sem!
4. Ne ijedjen meg a lakott területen felbukkanó rókáktól, de kerülje az állattal való közvetlen kontaktust; a lakhelye környékén való találkozás lehetőségét csökkentheti, ha gondoskodik a hulladék megfelelően zárt tárolásáról!
5. Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni,
vagy támadó magatartást mutat, illetve vadállat tetemet talál, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a Nébih Zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!
6. Ha a rókák számára kihelyezett, vakcina tartalmú csalétket talál, ne nyúljon hozzá, és kutyáját is
tartsa távol tőle!
7. Kerülje az ismeretlen kutyákkal és macskákkal való közvetlen kontaktust!
8. Ha Önnek kutya, macska, vagy vadállat sérülést okoz, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.