Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Toyota Hilux teszt

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Újságírók, OFF-road szaktekintélyek, terepautó építők és mi vadászok vettük górcső alá a legendás Toyota Hilux pick up terepjáróit és azok teljesítményét.

November 26-án maroknyi csapat gyülekezett a somogybabodi benzinkútnál, hogy ezen a borongós, késő őszi napon teszteljék a TMH (Toyota Motor Hungary) és a Toyota Koto Autóház Kaposvár által rendelkezésünkre bocsátott, legendás terepjáró képességéről és megbízhatóságáról híres piacvezető platós terepjáró kisteherautókat. A teszt az off road pályán zajlott (és szigorúan csak a pályán), ahol most csend, nyugalom honolt, amit később a Toyoták sem törtek meg, lévén szinte gyári gépekről volt szó. Az első autót a Koto autóház prezentálta, amely egy comfort változat, de gyári magasított felépítménnyel. Ez azt jelenti, hogy az autó kapott egy nyolc centis első hátsó magasítást, megerősített haspáncélt, extrém erős gázos lengéscsillapítókat, egy platófelépítményt csörlővel, valamint négy, kimondottan nehéz terepre való BF Goodrich gumit. Amolyan igazán vadászosra sikeredett, nem is titkoltan. A tesztvezetést az előre kijelölt pályaszakaszon Papp László off road tanácsadó-szakértő, a TMH terepautó építő teamjének vezetője kezdte.

A gép a terepváltónak és a kapcsolható differenciálműnek köszönhetően magabiztos búgással indult a lélegzetelállító meredek löszfalnak, és finoman duruzsolva hagyta maga mögött a fel, majd lejtmenetes akadályokat. Mindeközben vezetője látványosan demonstrálta, hogy nem a jobb láb dolgozik elsődlegesen, hanem az egyes kifinomult technikák teszik lehetővé, hogy az autó szinte alapjáraton kapaszkodva gyűri le a faladatokat.A szakember után jómagam ültem a volánhoz, és meg kell mondjam, hogy Hilux tulajdonosként és a közel egymillió, a típussal megtett km után (aminek egynegyede terep) semmiféle akadályba nem ütközött végigmenni a sokszor hajmeresztő pályán. Az a fajta biztonságérzet, amit az autó magabiztossága, erős felépítése és technikai kifinomultsága nyújt a vezetőnek, az bármelyik Hiluxban megerősíti a típus által elkötelezetteket. A harmadik tesztelő a Nimród újság szerkesztő-újságírója Gyenge László volt, aki szintén rutinos rókaként fogta kezébe a terepjáró kormányát.
Ezután következett az extrémebb szakasz. Papp László mindenféle különösebb nekirugaszkodás és előkészület nélkül fordította a Hilux volánját a hírhedt „siratófal” irányába, ahol is az autó olyan meredeken kapaszkodott felfelé, hogy szinte oda sem mertem nézni…és persze megerőltetés nélkül ért fel a csúcsra újfent.

Horányi Istvánnal a TMH project menedzserével ámulva néztük a lélegzetelállító mutatványokat, amikor is felvetettem, hogy az első pályán – bár nem megszokott és mindennapos terep – , szívesen végigmennék azzal a „szimplán gyári” , szintén comfort típusú autóval (a képen bal oldali), amivel ő érkezett Budapestről. Ezen az autón nem volt magasítás, nem volt megerősítés, és természetesen extrém gumik sem, ennek ellenére mégsem meglepő, hogy hiánytalanul, kíméletlenül és persze biztonságosan végigment azon a pályán, ahol megerősített társa már elhaladt. Természetesen az alacsonyabb has(és orr)magassága miatt a siratófalat nem céloztuk meg vele, hiszen a terepvezetés, amit mi, vadászok a mindennapjainkban alkalmazunk, merőben eltér az off road céloktól. Amíg az utóbbi esetében erre a célra extrém autót épít a tulajdonosa – hobbiból, egy-egy versenyre elhozza magával, majd az igénybevételt követően legtöbbször tréleren kerül az autó a javítóműhelybe -, addig a mindennapos terepvezetés elengedhetetlen célja az autó viszonylagos kímélete. Az autó itt legtöbbször munkaeszköz, ahol a „kölcsönös egymásra figyelés” elengedhetetlen, hiszen nekünk és a gépnek is biztonságban haza kell érnünk, hogy másnap újra kezdhessük a közös munkát. Ebben igazán verhetetlenek és megbízhatóak a Hiluxok!

Az időjárás kegyes volt hozzánk, a pálya sem volt sáros, és már – már azt hittük az autók viszonylagosan tisztán kerülnek haza….de a dagonya teszt még hátravolt. Mivel azonban az emelt autónak nem lett volna kunszt átlábalni a derékig érő hatalmas pocsolyán, hát maradt a széria modell. Magasítás, erősítés, extrém gumik hiánya a mérleg egyik serpenyőjében, legendás terepjáró képesség, kapcsolható differenciál zár és terepvezetési tapasztalat a másikban. Ugye már nem lepődnek meg a kedves olvasók az eredményen?! A tisztaság odalett, a modell ajtóillesztéseiből folyt ki a bezúduló sáros víz, a dagonya – akadály pedig teljesítve lett…a széria modell által!

Megmondom őszintén, nem találtak felkészületlenül a nap konklúziói, az eredmények nem értek még csak a meglepetés erejével sem. Régóta használom és ismerem a Toyota Hiluxot, szoros közöttünk a barátság, amely immár 14 éve tart, így lassan elválaszthatatlanok lettünk. Mégis jóleső érzés és visszaigazolás, hogy a típus fejlesztői elsődlegesen az autót használók igényeit (mező,- erdőgazdák, vadászok) tartják a szemük előtt és nem pillanatnyi trendeket követnek egy kiélezett versenyben. Semmi szükségük rá, hiszen az élen járnak!
Az is jóleső érzés, hogy a „Megállíthatatlan” kapcsán ülnek egy asztalhoz vadászok, újságírók, off roadosok és közös ebéddel zárva a napot megbeszélik annak minden egyes mozzanatát, elemzik a jövő lehetőségeit és barátkoznak. Köszönet mindezért a TMH-nak, a Toyota Koto Autóház Kaposvárnak és személy szerint Horányi István barátomnak, aki ennek az egész rendezvénynek az ötletgazdája volt.

Kemenszky Péter

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom