Vadászat
Alapanyagok vadételekhez
Az ország második Erdei Delikatesz boltját nyitották meg szerdán Miskolcon, ahol vadhúst, feldogozott erdei termékeket, mézet, lekvárt, szörpöt, bort és még sok más terméket kínálnak a különlegességet kereső vásárlóknak.
Magyarországon vannak olyan hungarikumok, amelyeket kevésbé ismerünk, pedig egészségesek. Az ilyen prémium termékek megismertetésére hozzák létre az Erdei Delikatesz üzlethálózatot. Tavaly ősszel Székesfehérváron nyílt az első, és a most átadott miskolci után még 2-3 további üzletet terveznek más megyeszékhelyeken.
Erdő-mező gazdagságát kínálják itt, mindent egy helyen. A fácántól a vaddisznóhúson át a szarvasgerincig terjed a választék, de vásárolható feldolgozott vadhús, szalámi, kolbász, és virsli is. Az otthoni sütés-főzéshez rendelkezésre állnak a jól ismert ételízesítők, házi és a természetes fűszerek. A szezonnak éppen megfelelő gombát is megtalálják a vásárlók az üzletben. Más polcokon ízléses csomagolású házi lekvárok, különböző erdei mézek, finom szörpök sorakoznak. De kínálnak itt természetes gyümölcsitalokat, borokat is.
Az Erdei Delikatesz üzlet célja, hogy közelebb hozza ezeket a termékeket a városi fogyasztókhoz. Ennek egyik helyszíne lesz Miskolcon, a Vörösmarty utca 17. alatt, az áruházi üzletsoron most megnyílt üzlet.
Az üzlet megnyitóján dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium, állami földekért felelős államtitkára utalt arra, hogy kezünkben van egy olyan egészséges, fehérjedús, bioélelmiszer-alapanyag, mint a vadhús, ám a hétköznapi konyhában mégsem használjuk ki a lehetőségeit. Nagyon keveset fogyasztunk belőle, nem is ismerjük ezeket. A vadhúsból a magyar emberek az uniós átlag töredékét fogyasztják, miközben nagy mennyiségben exportálunk ebből a termékből. Erősíteni kívánjuk az erdőgazdaságok közjóléti funkcióit, ennek épített elemei, az erdei iskola, a kilátó, a libegő mellett ilyen lehet az Erdei Delikatesz bolthálózat, amely közelebb hozhatja a 22 állami erőgazdaság, és 10 nemzeti park által előállított termékeket a fogyasztókhoz.
A megnyitón Csöbör Katalin országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy Miskolcra is elhozták ezeket az egészséges élelmiszereket, mellyel bővül a választék.
Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere is a minőségi termékek felé történő nyitás jelentőségét emelte ki köszöntőjében. Utalt arra is, hogy Miskolc akkor lehet sikeres, ha vannak befektetők, legyen az egy itt letelepedő új gyár, vagy akár egy ilyen új üzlet.
Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy több további üzletet terveznek, ahol nem csak vadhúst, hanem más, hozzá kapcsolódó terméket forgalmaznak majd, és akár receptekkel is segítik a vásárlókat.
minap.hu
Vadászat
Vadásztanfolyam indul Szabolcs megyében
Vadásztanfolyamot indítanak Nyíregyházán 2025. január 15-én.
2025. január 15-én a Vadásztársaságok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetsége vadásztanfolyamot indít Nyíregyházán.
A megyei Szövetség már több mint 20 éve, minden igényt kielégítő elméleti és gyakorlati képzésben részesíti a leendő vadászokat. A felkészítés célzottan a kamara vizsgakövetelményeihez alkalmazkodik, nagy oktatói tapasztalattal, a vadászat-és vadgazdálkodás valamennyi területén szerzett gyakorlati háttérrel zajlik.
A Vadászkamara és a megyei Szövetség szoros együttműködése eredményeként, ezidáig közel 2500 fő vizsgázott sikerrel. Az oktatás személyesen, modern digitális eszközök használatával történik.
Nagy előny a helyszíni, szimulációs lövészeti gyakorlat a sörétes lövészet alapjainak elsajátításában, mely az eddigi visszajelzések alapján nagy sikernek örvend. A lövészeti gyakorlat ugyanazon a lőtéren zajlik, ahol vizsgázni fognak a leendő vadászok. Az oktatói kollektíva hiteles, saját szakterületén elismert szakemberekből áll. A vadászjelöltek a szervezők rugalmasságának köszönhetően egy jó légkörű, gyakorlati elemekben gazdag képzésben vehetnek részt.
Információk a meghirdetett felkészítő tanfolyamról:
Helyszínek:
- elméleti oktatás: Kamara székházában (4481 Nyíregyháza, Muskotály u. 87/A)
- gyakorlati oktatás: Buji Táncsics Vt.
- lövészet: Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület (Nyíregyháza, Stadion u.); Székely
A vadászvizsga felkészítő tanfolyam díja: 170.000 Ft
Érdeklődni:
telefonon: 06-30/239-4635
emailben: vadasztanfolyam.szabolcs@gmail.com
személyesen a Szövetség irodájában (Nyíregyháza-Sóstóhegy, Muskotály utca 87/A)
Jelentkezés: a megadott e-mail címen
Forrás: OMVK
KIADÓ egy 32 hektáros ipari terület Komádiban
Részletekért kattintson!
Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre
Hirdessen az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131
Vadászat
A születésnapi dámbikám
Gerho Balázs ötvenedik születésnapja alkalmából különleges ajándékot kapott a párjától. Dámszarvasbikára vadászott Nógrád vármegyében, Bátonyterenye határában fekvő Csente Vadásztársaság területén.
Élményeiről beszámolt lapunknak:
Fantasztikusan szép vadásznapot tölthettem el a Csente VT-nél, ahol elejthettem életem első dámbikáját, amit az ötvenedik születésnapom alkalmára kaptam, részben a páromtól.
Írta és fényképezte: Gerho Balázs
KIADÓ egy 32 hektáros ipari terület Komádiban
Részletekért kattintson!
Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre
Hirdessen az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131
Fontos a természetes vadállomány téli táplálékának kiegészítése, ezért a hideg idő beálltával megkezdődik a vadetetés. A gazdálkodók és a vadászatra jogosultak sokat tesznek azért, hogy a vadállomány egészségesen vészelje át a téli hónapokat.
A TAEG Zrt. munkatársai megkezdték a cukorrépa etetését és két-három hetente nyalósóval töltik fel az etetőhelyeket, amely biztosítja a kieső természetes tápanyag és nyomelem utánpótlást. A téli takarmányozása nélkülözhetetlen és komoly hozzáértést igénylő feladat.
Magyarországon ezt a vadászok végzik több hónapon keresztül, de egész évben az ő feladatuk a rájuk bízott vadállomány egyensúlyának megóvása is. Idén a szárazság is komoly gondot okozott erdőn és mezőn egyaránt, ezért a folyadék utánpótlás biztosítása is kiemelkedő feladat volt a soproni erdőkben.
Magyarország mezőgazdasági kultúrája általában változatos és a vad sokféle élelmet talál a határban, de ahol szegényebbek a termőhelyi körülmények ott nagy szükség van a vad etetésére.
A téli etetés azért is szükséges, mert ilyenkor a természetes tápanyagmennyiség és választék is csökken, viszont az idő előrehaladtával nagyobb mennyiségű energiára, tápanyag fellelésére lesz szüksége az erdei állatoknak. A mesterséges tápanyag utánpótlás mellett szükség esetén gyógyszerkészítmények is kijuttathatók a takarmánnyal együtt egy bizonyos területen.
A Sopron Televíziónak adott riportban Kuslits István kerületvezető erdész-vadász és Sárközy Áron vadgazdálkodási előadó kollégánk osztják meg sokéves tapasztalataikat.
Forrás: TAEG Zrt.
You must be logged in to post a comment Login