Keressen minket

Vadászat

Dr. Kun Edit 2016-os vadász falinaptára

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A festmények bemutatják a 12 hónapon keresztül a természet örök, megújuló csodáit, a múló pillanatokat. Minden egyes kép a valóság hangulatát kelti, megörökítve az erdők, mezők szépségeit a benne élő magyar vadfajokkal.

kun_edit_falinaptara

Vadászat

A vadkamrai erdei őzbak

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mudra László vadászíjász őzbakot hozott terítékre egyéni vadászata során. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Üdv mindenkinek, egy áprilisi őzbakvadászatot szeretnék megosztani. Még előző év decemberében vadászíjász barátaimmal bejártuk a területet, felderítve, hol érdemes leshelyeket kialakítani. Azt tapasztaltuk hogy igen erős a mozgás az úgynevezett vadkamra erdő és a mezőgazdasági művelésben levő földek között. Találtam egy nagyon jónak ígérkező erős váltót, annak közelében levő nagy akácfán alakítottam ki egy íjászlest szóróval, sózóval.

Fotó: Mudra László – Agro Jager News

A választás jónak bizonyult, három tarvadat sikerült elejtenem róla februárban. Több alkalommal jelent meg egy páros hatos bak is, akkor még barkában. Számomra az egyik legszebb őzbaktrófea a páros hatos, ezért nagyon szerettem volna elejteni. Reménykeltő volt, hogy erősen járt volt a szóró, három-négy nap alatt elfogyott a kirakott kukorica. Az őzbakvadászati idény kezdete hétfőre esett, ezért vasárnap kivittem a családot egy kis kirándulásra, mellékesen feltölteni a szórót kukoricával.

Fotó: Mudra László – Agro Jager News

Kellemeset a hasznossal.. Bejárva területet megláttam a bakot, aki már elsőként letisztítva pihent a lucernában. Közel százméteres távolságról megmutattam a kisfiamnak távcsővel. A közelgő hidegfront miatt nem várhattam, eldöntöttem hogy kihasználom a hétfő hajnalt…. Három órakor kiugrottam az ágyból, negyed ötkor már a területen voltam. Az idő fantasztikus volt. Langyos 15 fok, enyhe szellő, madárcsicsergés és finom virágillat fogadott. A lucerna tele volt őzzel, amerre csak a szem ellátott, nagy esély volt rá, hogy pirkadatkor a lesemnél váltanak vissza az erdőbe. A sötétség leple alatt lassan haladtam a les felé, ahonnan perceken át rókaszuka hívó hangja hallatszódott. Már majdnem elfogott a rókavadászat hangulata, erősen észben kellett tartanom, milyen céllal érkeztem. Mikor megérkeztem a fámhoz, még láttam az elillanó alakját a keresőben. Lassan elhelyezkedtem, bebiztosítottam magam a még szinte csupasz akácon a standkötélre, vesszőt helyeztem a felakasztott íjra és a lassan derengő hajnalban kényelmesen körbe nézelődtem. A felhozatal igen ígéretes volt. Azon a területrészen legalább négy lőhető bakot láttam és több mint tíz sutát, gidát vegyesen… Ahogy telt az idő, finoman mozgásba kezdtek a csapatok. Már kellően világos volt, jól láttam, ahogy egy sutagida beérkezett a nád elé kiszórt kukoricából csemegézni. Csak gyönyörködtem benne, egészen közel hozta őt az ötvenedik szülinapomra frissen kapott távcső. Hirtelen belépett a látott képbe a kiszemelt bak… Takarásban jött, jól meglepett. Bambuszrügy növekedésének sebességével “gyorsan” leakasztottam az íjam 😁. A bak keresztben állt, már szinte belekezdtem a húzásba, de elugrottak. Hangosan méltatlankodva beugrottak az erdősávba. Átfutott rajtam a gondolat hogy még ekkora balfék nem lehetek 😂 Minden klaffolt és én bealudtam… Hát hova tette a szemét Ladó…( Mondta az öreg Matula bácsi.)… Álmodozik, nézelődik? Bakot lőni ki fog? 😀 De türelem, még csak fél hat!

Fotó: Mudra László – Agro Jager News

Negyed óra múlva kisétált az erdőből egy suta három gidával és a Bak! Tőlem hetven-nyolcvan méterre elkezdtek legelni a lucernában, sajnos rossz széllel. Ezért sokszor láttam hogy felemelik a fejüket és magasra tartott orral bizalmatlanul szimatolnak. Sokáig ment ez így, amíg egyszer csak elkezdtek egy másik irányba feszülten figyelni. A területen átvezető úton megjelent egy kutyasétáltató páros, két vizslával. Óó!! – hogy szidtuk őket korábban, mikor szabadra engedve csaholva feltúrták a nádast, mialatt a gazdájuk hívogatta őket kétszáz méterről.. De most valami jó előérzetem támadt. Ahogyan lassan túljutottak az őzek vonalán, azok pozíciót váltva kiugrottak a lucernából a kopasz boronált területre és onnan lassan felém közeledtek. Hamar íj a kézbe, elsütő az idegre és behúzódtam a fa takarásába. Csak a fél szemem hagytam kint 😁 Bejött egy suta, egy gida, még egy, meg még egy és végre ott állt a bak is a hölgykoszorú kellős közepén! Visszadőltem a fa mögé, takarásban kihúztam az íjat és lassan kihajoltam. Tizenhét méterre az összes velem szemben állva ropogtatta a kukoricát. Lassan megnyugodott az irányzéktüske a bak hátán és vártam, hogy oldalra forduljon… De ő csak állt szemben lehajtott fejjel és semmilyen jelét nem mutatta, hogy ezen változtatni akarna. Nem igazán szeretem, ha nem áll oldalt a vad, de ismerve az íjam erejét és mivel szándékosan nem nehéz vesszőt választottam, ismervén az őz reakció idejét, úgy döntöttem, hogy fentről lefelé, a gerincen át veszem célba a vitális területet. A gyors vessző olyan sebesen érte, hogy rogyasztani sem volt ideje. A bak a lövésre orra bukott, rúgott párat és pár másodperc múlva már ki is múlt. Az én Bakom!! Hányszor láttam, távolról-közelről, vágyakozva…. És most itt fekszik alattam…

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Erős zúgás zökkentett ki a gondolataimból. Hatalmas zajjal megjelent egy traktor, kezdte volna a kukorica vetését. Még most is előttem van a gépkezelő arca, ahogy meglátta a nád előtt fekvő őzet, mellette a véres vesszőt a földben 🤣 Én meg megpróbálom túlkiabálni a traktor zaját: BENESZÁNTSADDD!!!

Bár nem hallott meg, kikerülte a bakot és ment tovább… Gyorsan lemásztam a fáról és még mindig full álcában behúztam a bokrok biztonságos takarásába a zsákmányom. Na, ha még ezt is látta volna a gazda, akkor a kocsmában biztosan évekig meséli kellő mennyiségű alkohol fogyasztása után, hogy egyszer az egyik bokor behúzta a döglött őzet a többi bokor közé… Veszélyes vidék ez… 😉

Végre zavartalanul birtokba vehettem a zsákmányom, megadva a végtisztességet és egy pillanatra elcsendesedve hálát adtam a vadászszerencsének. Hiszen, ha előbb jön a traktor, vagy később a vizslások, akkor semmi nem így alakult volna…. Örömmel hívtam fel a szintén a területen vadászó Ambrózy Árpádot, (akire példaképként tekintek fel – azt hiszem sokan vannak még így velem együtt 😀), hogy elújságoljam a nagyszerű hírt, meglőttem első őzbakom! Szívből gratulált és nekem nagyon sokat jelentett, hogy Ő avatott fel őzbakíjasvadásszá!! Köszönöm szépen a lehetőséget, Árpád!!

Gyors üzenet ment még a vadászíjász barátoknak is, akik érintettek a területen, nagyon jól esett az ő gratulációjuk is! Köszönöm szépen nekik is! Nagyon jó érzés ilyen emberekkel együtt vadászni. Remélem hogy nekik is mihamarabb lesz lehetőségük terítékre hozni egy – egy bakot…

Miközben ezeket a sorokat írtam, jött az üzenet Balogh Tibi barátomtól, hogy Diána őt is a kegyeibe fogadta! 😀 De az már az ő története 😁

Röviden a felszerelésről : Mathews V3 27 csigás íj, 66#/29″, vessző Aftermath 300, hegy G5 Deadmeat 125 grain, teljes vesszősúly 520 grain. Lőtávolság 17 méter, menekülési távolság 0 méter. A vessző átütötte a gerincet, egy penge vágta a szívét, mindhárom penge telibe vitte a tüdőt, kimenetnél két bordát. A hegy nem sérült…

Vadászíjász üdvözlettel: Laci

 

 

Írta és fényképezte: Mudra László

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Balatonbogláron fotózták az idei első őzgidákat – NE NYÚLJ HOZZÁ!

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Somogy vármegyében, Balatonbogláron, Molnár Balázs, a Magyar Mezőgép és a Dutra Múzeum tulajdonosa talált rá, a képen látható iker őzgidákra, amikor egy szőlészet számára tisztították az útszegélyt – tájékoztatta a magyar mezőgazdasági gépek gyűjtője és szerelmese az Agro Jager Newst.

Elkezdődött az őzek ellése. Fotó: Molnár Balázs / Agro Jager

A gépkezelőnek mindig nyitott szemmel kell lennie, hiszen ilyen tájt már ott fekhetnek a gidák a magas fűben, ott lapulhat a fácántyúk a fészkén és arról nem is beszélve, ha réteken, legelőkön vagy egyáltalán kint dolgozunk a határban. Fél szemmel a gép műszereit és fél szemmel a mezőt lessük. Ezt a két gidát is már csak éppen a gép mellett láttam meg – emlékezett vissza lapunknak a mezőgazdaságért és az állatokért rajongó mezőgazdász.

Árvának látszanak a rejtett, fektetett őzgidák, de ny nyúljunk hozzájuk! Fotó: Molnár Balázs / Agro Jager

Kiemelte, hogy rögtön felhívta a figyelmét a gazdatársaknak, a gépkezelőknek, gépészeknek, hogy eljött az ellés időszaka. Fontos tudni, hogy az ellés időszaka elnyúlhat. Először az idősebb suták, majd a fiatalabb suták ellenek, de ezt követően sokáig fektetik a gidákat az őzek, míg végleg anyjuk mellett tűnnek fel. Fontos tudni, ha ilyen apró, árvának látszó gidát, netán szarvasborjút találunk sohase nyúljunk hozzá és ne szállítsuk be vadmentőállomásokra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ha aggódunk miatta, akkor távolodjunk el több száz méterre és biztonságos távolságból távcsövezzünk. Ha olyan, pusztai helyen vagyunk, előbb utóbb feltűnik a gidáját féltő suta és abban is biztosak lehetünk, hogy a környékben árgus szemmel várakozik az őzbak is, aki a gida vészsirámjára, a legharciasabban lép fel. Bátorsága megsüvegelendő, ennek a legjobb esetben is 30 kilogrammos állatnak.

Hamarosan anyjuk után iramodnak, addig ne zavarjuk akkor sem, ha szinte rálépünk! Fotó: Molnár Balázs / Agro Jager

Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy lakott területen kívül, póráz nélkül egyébként sem sétáltatható kutyákat, tényleg kontroll alatt tartsuk és soha ne nyúljunk sem a gidákhoz, sem pedig a szarvas borjújához.

Iker gidák Somogy vármegyéből. Fotó: Molnár Balázs / Agro Jager

A gidák és a kis orjak szelídek. Hamar ragaszkodni kezdenek az emberhez és soha többet nem lehet visszavadítani a környezetbe. Sok esetben, az otthon felnevelt vad, később veszélyessé vált és balesetekhez vezetett a tartása. Ezért a vadásztársaságok kérik a kirándulókat és a túrázókat, hogy az egyébként az embertől félő vadat sohase simogassák, hiszen könnyen állatról emberre terjedő betegségeket is elkaphatunk.

Amennyiben pedig sérült, védett madarat találnak, akkor értesítsék a Hortobágyi Madárkórházat illetőleg, ha lehetősége van támogassa az alapítvány működését, adója 1%-ának felajánlásával.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fényképezte: Molnár Balázs

Agro Jager News

Tovább olvasom

Vadászat

Balaton Vadgasztro Fesztivál: másodszor is siker

Print Friendly, PDF & Email

Vadgasztro fesztivált rendeztek Csopakon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Idén második alkalommal rendezték meg a Balaton-felvidék legizgalmasabb és „legfinomabb” vadászati eseményét. A rendezvény nem titkolt célja, hogy mind a vadászatot, mind a vadgasztronómiát közelebb hozza a nagyközönséghez.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

Abszolút sikerként értékelte a fesztivál szervezője és alapítója, Vadász Oszkár, hogy idén még többen látogattak el a rendezvényre, mint tavaly. – A GrillKirály csapata is csatlakozott hozzánk, így üres hassal biztosan nem távozott senki a fesztiválról. Rengeteg különleges ételt kóstolhattak meg a helyszínen azok, akik ellátogattak ebben a két napban a Csopak Strandra – számolt be a sikeres hétvégéről Vadász Oszkár.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

Biztos vagyok abban, hogy az idei fesztivállal egy újabb sikeres lépést tettünk azon az úton, amelynek célja, hogy megismertessük a vadászat szükségességét, bemutassuk a természet szépségeit, valamint az egészséges, világszinten is kiemelkedő minőségű magyar vadhúsban rejlő lehetőségeket azoknak, akiknek nem adatik meg, hogy napról napra testközelből tapasztalhassák meg az erdő és a benne élő állatok ámulatba ejtő világát – tette hozzá.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A rendezvényen idén is gyönyörű, a magyar vadfajokat ábrázoló herendi porcelán tányérral jutalmazták a főzőverseny díjazottait. A harmadik helyezést a Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány nyerte el aranyló fácánlevesével, a második helyezett pedig a Csobánc Vadásztársaság csapata lett, melynek tagjai burgonyakrokettel tálalt szarvasraguval vették le lábáról a vendégeket. Az első helyezett a zsűri egyhangú döntése alapján a Csopaki Polgárőr Egyesület lett, akik burgundi szarvassültet tálaltak flambírozott körtével. A közönségdíjat idén a GrillKirály népes csapata vihette haza.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

A nem mindennapi ételek mellett természetesen kiváló programokkal is várták az érdeklődőket a szervezők. A Strand területén Boros Zoltán természetfestő munkáit csodálhatták meg a látogatók, és Bozóki László vadászíróval is személyesen találkozhattak, illetve dedikáltathatták könyveit. Idén sem maradhatott el az agár- és a magyar vizsla fajtabemutató, illetve a mindenkit ámulatba ejtő, a sólymok, sasok és baglyok életébe bepillantást nyújtó előadás.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

Oláh Tibor, a várpalotai Thury-vár Vitézei Hagyományőrző- és Sportegyesület elnöke és íjászedzője segítségével a gyerekek és a vállalkozó szellemű felnőttek idén is kipróbálhatták az íjászatot és a különféle ügyességi játékokat, köztük olyanokat is, melyek egészen a középkor óta fennmaradtak, és valamikor a vitéznek szánt fiúk fejlődését szolgálták. A színpadon pedig Steinhausz Gergő, a Veszprémi Petőfi Színház vendégszínésze, illetve művészpartnere, Magashegyi Nóra, a Pannon Várszínház Társulatának tagja repítette vissza a közönséget a múltba, hiszen közismert retro és operettslágereket énekeltek.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

Egy egészen különleges eseménnyel is kiegészült a Balaton Vadgasztro Fesztivál: megnyitotta kapuit a Bakony Vadjai és Élővilága Kiállítás a több mint száz éves csopaki Plul-Malomban. Az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Vármegyei Területi Szervezetének, azon belül is Baracskay Lajos titkárnak köszönhetően számos kiállítási tárgyat, illetve vadpreparátumot sikerült elhelyezni az épületben. A kiállítás létrehozásában nagy szerepe volt a jövőbeni üzemeltetést magára vállaló Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítványnak és a Csopaki Önkormányzatnak is, akik helyet adtak ennek a színes tárlatnak.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

 Sokan elfelejtjük, hogy mi, emberek egy nagy életközösség tagjai vagyunk, mindig is együtt éltünk a természettel. A kiállításon bemutatott állat- és növényvilág történetét és titkait mégis csak kevesen ismerik. A tárlat itt, az öreg fák árnyékában lehetőséget ad arra, hogy a látogatók megtapasztalják a minket körülvevő valós világ méreteit, és azt közelről szemlélve lehetőségük nyíljon érezni az állatok jelenlétét. Mindez így válik számukra kézzelfoghatóvá – mondta el a helyszínen a Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány kurátora, Gyurkó Máté. –

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A mai virtuális világ a realitásokat mellőzve mérgezi a fiatal generációt és  társadalmunkat. Ezért is megtisztelő alapítványunk számára a lehetőség, hogy a kiállítás üzemeltetőjeként évről évre egyre több értékes tartalommal töltsük meg ezt a tárlatot, és egyre szélesebb körben ismertessük az általunk fontosnak tartott értékeket.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

Ennek a munkának már látható nyomai is vannak, például a malomkertben elhelyezett kerti bútorok és a híd, melyek az ide látogatók kényelmét szolgálják. A jövőben szeretnénk létrehozni egy díszhaltavat, a kert végében pedig voliert építünk, ami fácánoknak és díszmadaraknak ad majd otthont.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

Alapítványunk célja, hogy minden kézzelfogható eszközzel támogassuk a kultúrát, a gasztronómiát és a vadászatot, illetve hogy közelebb hozzuk a természetet az emberekhez. Abban hiszünk ugyanis, hogy minél közelebb vagyunk a természethez, annál közelebb leszünk önmagunkhoz is – tett hozzá a kurátor.

Fotó: Mizsei Bernadett – OMVK

Balaton Vadgasztro Fesztivál csapata mindenkit biztosított arról, hogy jövőre ismét megrendezik az eseményt, így jó esély mutatkozik arra, hogy nemcsak az ínycsiklandó ételek, de a természet nagyságát és fontosságát hirdető üzeneteik is egyre több emberhez jutnak majd el a jövőben.

Forrás: Mizsei Bernadett – OMVK

Tovább olvasom