Keressen minket

Kiemelt cikk

Bejelentésekkel nyitott a 29. FEHOVA – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Mintegy 12 országból, 200 kiállító érkezett Budapestre, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba, hogy február 9. és 12. között részt vegyen a régió legnagyobb vadászati és horgászati vásárán, amellyel egy időben nyitotta meg a kapuit a X. FEHOVA MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítás is – köszöntötte a vendégeket Ganczer Gábor vezérigazgató.

Ganczer Gábor vezérigazgató Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A Vadászati és Természeti Világkiállítás után, egy alapjaiban megváltozott Hungexpo Zrt. fogadja a látogatókat és hatalmas terekkel, oszlop nélküli pavilonjaival méltán lehet színvonalas nemzetközi rendezvények, kiállítások helyszíne és tegyük hozzá azt is, hogy erre a kiállítási térre már méltán lehetünk büszkék mi, magyarok is.

A 150 éves Franchi jubileumi golyós fegyvere Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Ganczer Gábor vezérigazgató kiemelte, hogy a Hungexpo Zrt. munkatársai hozzászoktak már, hogy innovatív, a legújabb technológiákat felvonultató kiállítások töltik meg ezeket a pavilonokat, de a vadászok és a horgászok esetében a tradíció, a barátságok azok, amelyek érdekessé és egyben, – ami számára nagyon fontos, – tartalmassá teszik ezeket a napokat. Jó lejönni, kijönni, mert itt tényleg mindenki nagyon barátságos. Hangsúlyozta, hogy a kezdetektől napjainkig, a kiállítás életét, a lassan három évtizedet vizsgálva, hatalmas változáson esett át a FEHOVA. Ennek ellenére fontos, hogy értékeljük az eddig megtett utat és azt is, hogy merre tartunk, milyen változásokra van szükség? Egy biztos – tette hozzá – a Hungexpo életében fontos mérföldkő a FEHOVA és azért fogunk dolgozni, hogy a következő esztendőben is méltó helyszíne lehessen ennek, a Kárpát medencében is fontos, találkozónak – zárta köszöntőjét Ganczer Gábor vezérigazgató.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke  Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, szokásához hűen, fontos bejelentésekkel érkezett. Ahogy megszokhattuk tőle, az elmúlt évtizedben a bürokratikus útvesztőket, ahogy fogalmazott „kiegyenesítettük”. Látható – folytatta, – hogy a vadászlőfegyverek rendszeres műszaki vizsgáztatását csakis az adás-vételre korlátozták. Bejelentette, hogy a jövőben, a családon belüli a vadászlőfegyverek adás-vételénél, szintén eltörlik ezt az előírást. Az más kérdés, – tette hozzá, – ha egy új vevőhöz kerül egy-egy használt fegyver, hogy ott, a későbbi jogviták elkerülése érdekében, igenis indokolt egy felülvizsgálat. Ez érthető módon megnyugtató, mind a vevő, mind pedig az eladó számára. További könnyítéseket vezetnek be az állandó lakcím kivezetésével is, ezzel a vadászlőfegyver vásárlások kapcsán lehetőséget biztosítanak a határainkon túl élő magyarságnak is.

Az éjjellátó céltávcsövek és a hangtompítók esetében azonban leszögezte, hogy a szakmai érdekképviseletekkel egyeztetve, csak és kizárólagosan az Afrikai sertéspestis visszaszorítása miatt engedélyezték a hivatásos vadászok számára ezeknek az eszközöknek a használatát. Ennek az intézkedésnek az alapját Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos járványügyi intézkedései teremtették meg. A főállatorvos által foganatosított intézkedések, határozott döntések megmutatták, hogy egy ilyen súlyos állatbetegség kapcsán is összefogással, megfelelő szakmai alapokkal, kontrollal és a szigorú intézkedések betartásával eredményt lehet elérni.

Megnyitó előtti pillanatok: a fényképen Pechtol János az OMVV ügyvezetője (középen) aki, Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes-államtitkárral beszélget ( a fényképen jobb oldalon) Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Magyarország természetvédelmi törekvéseit jól példázza és egyben minősíti is, hogy a kipusztult európai hód visszatért hazánkba és úgy tűnik, hogy újra elfoglalja, elfoglalta a korábbi élőhelyét. Azonban az általa okozott kár sok esetben akkora, hogy a károk csökkentése, valamint azok megelőzésére, a vadászok segítségét kérik. Míg a hód az épített környezetünkben okoz tetemes károkat, addig a téli időszakban, az északról Magyarországra húzó és itt telelő kormoránok, azaz a nagy kárókatonák viszont olyan tömegben jelentkeznek a hazai vizeinken, hogy nemcsak a gazdasági egységekben, hanem már a természetes vizeinkben telelő, vermelő, sok esetben védett, fokozottan védett halállományunkban okoznak felbecsülhetetlen károkat.

Erdész tanulók Szegedről, a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumból  Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Bár vadászlőfegyverrel mindkét vadfaj állományai kontrolálhatók, Dr. Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy nem fogják a vadászható állatfajok listájára áthelyezni ezt a két állatfajt. A természetvédelmi munkák, a fajok visszatelepítése bár sikeres volt, ennek a kárfelelőssége azonnal megváltozna abban az esetben, ha vadászható állatfajok lennének. Ezt a terhet nem háríthatjuk át a vadgazdálkodási ágazatra. Ezeket a kártalanításokat nem lenne képes fedezni.

Megnyitó: Dr. Kun Edit    Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes összegezte a mögöttünk álló bő évet és kiemelte, hogy a Vadászati és Természeti Világkiállítás egy múzeum alapítási hullámot is elindított, amelyről mindenképpen kell és érdemes is beszélni. Miközben a világkiállítás kiemelt helyszínein pazar gyűjteményegyütteseket lehet ma is megtekinteni, addig elindult egy olyan folyamat, hogy a legkisebb falvakban is összeszedték a falu vadászati emlékeit, tárgyait, amelyek sok esetben értékes vadászati relikviái magyar vadászati történelmünknek. Mindenképpen látszik, hogy erre egy olyan igény mutatkozik, amellyel érdemes foglalkozni, hiszen a helyben élő gyermekek számára is fontos helyszínek lehetnek, ahol megismerhetik, mit is jelent a vadászat és vadgazdálkodás.

Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nimród Vadászújság főszerkesztője    Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A bejelentések azonban ezzel még mindig nem értek véget, hiszen a Nimród Vadászújság Kárpát-medencei terjesztése, úgy tűnik, tovább bővül. A sikeres erdélyi, a négy székelyföldi megye után, amelyben Csíkszeredának kiemelt szerep jutott, most tovább bővítik azt a 60 vadásztársaság listáját, amellyel elindult a terjesztés. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a határainkon túl élő összes magyar vadász megkaphatja a vadászújságot.

A Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium diákjai  Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Az ünnepélyes megnyitón köszöntötte a vendégeket Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nimród Vadászújság főszerkesztője. Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Szűcs Lajos a Magyar Horgászok Országos Szövetségének elnöke is, aki kiemelte, hogy 800 000 horgászt képvisel. Ez azt jelenti, hogy 1216 egyesület és további 25 tagszervezet nevében állhat a pódiumon  -mondta. Kiemelte, hogy mintegy 136 000 hektár vízfelületet kezelnek és 37 közfeladatot látnak el, amelyeket elsősorban a halőri szolgálattal oldanak meg.

Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) korábbi vezérigazgatója, jelenlegi nagykövete  Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Marghescu Tamást, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) korábbi vezérigazgatóját, nagykövetének nevezte ki a nemzetközi szervezet, amely közel 80 országban képviselteti magát. A világszinten is befolyásos szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy újabb és újabb direktívák, stratégiák készülnek Brüsszelben. Ezeknek az értelmezése azonban messze túl mutat az egyéni érdekeken, hiszen határozott intézkedéseket szeretnének foganatosítani a brüsszeli politikusok. Jelentős veszélyeket hordoznak, ezek a sokszor szakmai alapokat nélkülöző programok, de egyben sok lehetőséget is nyújtanak, hiszen együttes szakmai fellépéssel hosszú távú eredményt lehet elérni Magyarországon is. Ezeknek a nemzeti véleményeknek azonban stabil, megfelelő szakmai alapokra helyezett állásponton kell állnia, amelyet az ágazatok minden szereplője egységesen elfogad. Ehhez jól képzett, az ágazatokban is elismert, magasan kvalifikált szakemberekre van szükség.

A Vector optics standja  Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A FEHOVA, amelyen a vadászokat és a horgászokat önálló pavilonban helyezték el, igazi nemzetközi színtérré változott, mert X. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítást (CAC, CACIB)-re Európa megannyi országából érkeztek nevezők. Láttunk Spanyolországból érkező spanyol agarat, orosz agarakat, afgán agarakat, magyarországi kennelből olasz vizslákat is.

Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai  Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A kiállítás ideje alatt rendezték meg az Országos terepíjász és 3D versenyt és a passzázson, valamint a kiállítás terekben, több helyen is hosszú sorok kígyóztak a vendéglátók előtt. Itt fontos megjegyezni, hogy aki ellátogat, csak és kizárólagosan bankkártyával fizethet!

A könyv mindig érték marad Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A terepjárók mellett feltűnően sok vadászati iroda kínált különféle utakat szerte a világban. Jutott hely az iparművészeknek, számos kézműves bicskát, kést lehet megvásárolni. A művészek sem maradtak el, ahogy megszokhattuk Dr. Kun Edit festőművész önálló standdal érkezett. Már az első napon több festménye elkelt. Az Agro Jagernek kiemelte, hogy nemcsak a kiállításon bemutatott festmények érdeklik a nagyközönséget, hanem sokszor megrendelésre is készít festményeket. Hozzátette, hogy különleges élmény, amikor évekkel később is felkeresik, sőt több esetben egy-egy megajándékozott vadász is meglátogatja, hogy hozzá került egy-egy festménye. Ezek azok a pillanatok, amelyek különlegessé teszik az alkotók életét.

 

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter

 

 

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Ígéretes az ipari zöldségágazat jövője

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen emelkedik, 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót – jelentette ki Feldman Zsolt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján.

Dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya versenyképességének lehetőségeiről és az ágazat szabályozásáról tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az ipari zöldségkultúrák 2023-tól magasabb támogatási összeget kapnak a termeléshez kötött támogatási jogcím keretében, ezzel is jelezni szeretnék a komoly szaktudást, technológiai fegyelmet és odafigyelést igénylő növények termesztésének fontosságát.

Feldman Zsolt kifejtette, a csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya az a termelői és feldolgozói közösség, ahol leginkább egymásra utaltak a gazdaság szereplői, miután ezen termékek 90-95 százalékát a termelők szinte kizárólag a hűtő és konzervipar számára tudják értékesíteni. A kormány az elmúlt években komoly hangsúlyt fektetett a feldolgozóipar korszerűsítésére, kapacitásbővítésére, és ez az irány a következőkben is megmarad – ígérte az államtitkár. Meggyőződése szerint a termelők számára a feldolgozóipar erősítése a biztonságos értékesítés lehetőségét jelenti. Éppen ezért jelentős, és a gazdálkodók számára kulcskérdés, hogy 2027-ig több mint 1500 milliárd forintot fordít a szaktárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások hatékonyságnövelést segítő támogatására – fogalmazott. Ennek révén a gazdálkodók is új precíziós eszközöket vásárolhatnak, öntözésfejlesztési beruházásokat hajthatnak végre. Feldman Zsolt arra biztatott mindenkit, hogy a meglévő nehézségek ellenére készüljenek 2027-ig tervekkel, hogy a beruházásaikat a támogatások segítségével meg tudják valósítani.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciája Debrecenben. Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

A kormányzati támogatások már eddig is a fejlesztési lehetőségek széles tárházát biztosították az ágazatban, a következő években ez az irány megmarad – fogalmazott az államtitkár. Még jelenleg is nyitott az öntözési közösségek számára biztosított felhívás, amelyre 2023. június 30-ig lehet pályázni. Az öntözés kapcsán Feldman Zsolt megjegyezte, hogy az új uniós ciklusban a termeléshez kötött támogatásoknak összhangban kell lenniük a víz keretirányelvvel, amit a hatóságok kötelezően ellenőriznek majd. Feldman Zsolt jelezte azt is, hogy a támogatásnak nem feltétele, hogy az adott területet öntözzék, de ezt a tényt az egységes kérelembeadáskor jelezni kell.

Az államtitkár előadásában kitért a magas hozzáadott-értékű termékpálya ígéretes jövőjére. Megfogalmazása szerint az ágazat jelentős fejlesztés előtt áll, a kormány pedig támogatja az erőforrás-optimalizásását, a hatékonyabb termelést segítő beruházások megvalósítását.

Agrárminisztérium
Fotó: Vermes Tibor

am_email_kep

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Egyedülálló sportvadászképzés Hortobágyon, a világörökség részén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Sportvadászképzés indul a Hajdú-Bihar vármegyei Hortobágyon, ahol egyedülálló módon, egyben bonyolítják le mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati órákat. Országosan elismert, mintegy 14 magasan kvalifikált szakembert kértek fel a képzésre. Az elméleti órákat a vadásztársaság pihenőparkjában, a gyakorlati órákat pedig, a társaság vadászterületén és a Hortobágyi Sportlőtér Kft., Magyarország legújabb szabadterületű lőterén tartják meg. Közel egy éves előkszítő munka után most indul az első vadásztanfolyam – tájékoztatta az Agro Jager Newst Varga Ferenc, a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke.

A képzés egyik helyszíne a méltán híres Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság.

Különleges helyszíne a sportvadászképzésnek a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság vadászháza és a Hortobágyi Sportlőtér, amelyet alig három éve adtak át. Sportvadászképzésünk egyedi, mert a gyakorlati órákat a társaságunk vadászterületén tartjuk. Az elmúlt években áttörő sikereket értünk el a mezeinyúl-gazdálkodásban. A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatási helyszíneként is prioritás a magas színvonalú szakmai munka. Éves szinten 1200 mezei nyulat és 4000 vízi vadat hozunk terítékre. Ebben a munkában tradicionálisan együttműködünk a természetvédelemmel és a képzés alatt nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy bemutassuk az integrált szemléletű vadgazdálkodás feladatait, lehetőségeit és természetesen az együttműködés során kialakult kölcsönös előnyöket is – tájékoztatta lapunkat Varga Ferenc.

A képzés gyakorlati órái alatt a tanfolyam résztvevői megismerhetik az egyedülálló vizes élőhelyeket is.

A tanfolyam 70 órás elméleti és 30 órás gyakorlati képzésből épül fel. Bemutatják az erdei, mezei és a vizes élőhelyeket. A tanfolyam összköltsége 150 000.- Ft, amelybe két rotte erejéig a lőtér használatát is beépítették.

Az oktatás időtartama 12 hét, a tanfolyam összegét, akár három részletben is be lehet fizetni. A hölgyeknek 10%, a felsőoktatásban, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező tanulóknak 20% engedményt tudnak biztosítani.

A tanfolyam képzésében olyan országosan elismert, magasan képzett szakemberek kapcsolódnak be, akik sok esetben több évtizede dolgoznak a vadgazdálkodásban

A messzebbről, vagy határainkon túlról érkezők számára igényes, minden körülményt kielégítő, színvonalas szállást is biztosítunk a Sóvirág vendégházban és a St. Hubertus vendégházban. A tanfolyam ideje alatt, a tanfolyam résztvevői számára 50%-os szállásár kedvezményt vehetnek igénybe. Tekintettel az őzbakvadászat közelgő idénykezdetére, a foglalásokat előre érdemes lekötni – tájékoztatta az Agro Jager Newst Varga Ferenc, a Hortábágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

Bővebb információ:
06-30-98-53-251 – Varga Ferenc elnök-vezérigazgató
06-20-424-8019 – Fekete Zoltán tanfolyamvezető
https://hortobagyisportloter.hu/
hortobagyivadaszkepzo2022@gmail.com

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

FEGYVERMESTER EXTRA: A FROMMER Fegyverbolt Nürnbergben egyeztetett – GALÉRIA

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Frommer Fegyverbolt

A budapesti FROMMER Fegyverbolt két szakembere, Albert Attila, a cég kereskedelmi referense és Tibori Ádám, a cég fegyverművese, fegyvermestere látogatott el a Nürnbergben megrendezett Internationale Waffen Ausstellungra, a Nemzetközi Fegyverkiállításra, amelyet világszerte „csak” IWA-nak emlegetünk. A két szakember eredményes tárgyalások után jó hírekkel érkezett haza, mert a KONUS és a FRANCHI is figyelembe vette a magyar vadászok kéréseit és gyári minőségben, kifejezetten a magyar piacra módosítja termékeit.

A budapesti, FROMMER Fegyverbolt szakemberei, balról Tibori Ádám, jobbról a második Albert Attila a nürnbergi, Nemzetközi Fegyverkiállításon.

A bajorok kiállítása talán kétszer, egyes években háromszor is nagyobb a FeHoVá-nál, de felépítésében teljesen más – meséli Tibori Ádám. Míg Budapesten, a kiállítás mellett, vásárolni is lehet, addig Nürnbergben már nem. A szakmai kiállító országok száma átlagosan meghaladja a százas nagyságrendet. Most, 2023-ban, a világjárvány után, talán kisebb is volt az előző évekhez mérten, de színvonalas találkozót rendeztek. Ahhoz azonban, hogy alaposan áttanulmányozzuk, még így is két nap kell – tájékoztatott Tibori Ádám.

Tibori Ádám, a FROMMER Fegyverbolt fegyvermestere az IWA-n.

A FROMMER Fegyverbolttal évek óta látogatjuk a nürnbergi kiállítást, mert fontos megbeszéléseket időzítünk erre az időpontra – folytatja Albert Attila. Nagyon érdekes, hogy annak ellenére, hogy a németek is, az olaszok és a többi nemzet éppen ugyanúgy vadászik, mint mi, mégis nemzetenként eltérő igények mutatkoznak. Ezeket a speciális kéréseket nekünk is kommunikálni kell, amit szinte mindig megoldanak a gyártók. Komolyan veszik a magyar piacot.

A KONUS minden létező optikai termékét bemutatta Nürnbergben.

Tibori Ádám kiemelte, hogy eredményes tárgyaláson vannak túl a KONUS távcsöveket gyártó céggel. Az elmúlt években a KONUS ár-értékarányban verhetetlen termékekkel érkezett Magyarországra és óriási érdeklődés mutatkozott a Szenes Iván téri üzletben. Azonban a visszajelzések alapján kiderült, hogy egy-egy finomhangolásra még szükség van. Albert Attilával már korábban is tapasztaltuk, hogy ezeket a KONUS egyáltalán nem negatív értékelésnek vette, hanem azonnal segítséget nyújtottak! Ilyen eset volt, amikor egy új kenőanyaggal látták el a céltávcsövek állítócsavarjait. Kiderült, hogy egy idő után viszkózusabbá válik. Azonnal küldtek javítókészletet, amelyeket természetesen a Szenes Iván téri üzletben térítésmentesen javítottunk.

Spektívek a KONUS kínálatában.

Most azzal érkeztünk a KONUS standjára, hogy készítsenek, tervezzenek a magyar vadászoknak mágneses rögzítést a KONUS fegyverlámpákhoz, továbbá forgalmazzanak gyári KONUS weaversínekhez használható eredeti KONUS szerelékeket – mondta Albert Attila.

Éjjellátók, amelyeket Budapesten, a “FROMMER”-ben is megrendelhetünk.

Megoldást találtunk egy csavar erősebb rögzítésére is, ezt a KONUS tervezőjének bemutattuk, most hamarosan ezeket az új alkatrészeket is megküldik. Jó hír, hogy Budapestre, kiegészítő speciális csavarok és speciális rugók is érkeznek. Így, aki vadászat közben esetleg elhagyja, azoknak a Szenes Iván téren azonnal pótolni tudjuk, vagy vidékre postázzuk is.

Lőszere, lövedékek az IWA-n, 2023.

Fontos megbeszéléseket folytattak a BERETTA Holding standján, ahol a FROMMER-t, mint a FRANCHI magyarországi kizárólagos nagykereskedelmi forgalmazóját fogadták. A 155 éves múltú fegyvergyár, amely a golyósfegyverek, a hadipuskák gyártásával indította el az olasz fegyvermárka karrierjét meglepetéssel várta a magyar szakembereket, hiszen még a katalógusokban sem szereplő hajtáspuskát mutatták be nekik.

Az IWA különleges szakmai kiállítás Európában.

Tibori Ádám kiemelte, hogy igazán kellemes élmény volt, nemcsak vadászként, hanem fegyvermesterként is, mert egyedi megoldásokat építettek a fegyverre, amely rövid csöve miatt az utánkeresők és a hajtásokat kedvelők számára lesz érdekes. A rövid cső, a lehajtható irányzékok, a tok feletti feltűnően hosszú, gyári weaversín, az M-Lok rendszer, a plusz előagy-markolat-kiegészítés, a QD csatlakozó és az alapfelszereltséghez tartozó kompenzátor, minden bizonnyal különleges terméke lesz a FRANCHI sorozatnak. Még demo fegyvert sem tudtak biztosítani, amit szívesen elhoztunk volna. Egyelőre az olaszországi továbbképzésen ígérték, hogy a cég lőterén kipróbálhatom. Ahogyan a FRANCHI fegyverek esetében megszokhattuk, erre is 7 év garanciát vállalnak – tette hozzá.

Nürnberg, IWA, 2023.

Nürnbergben persze nemcsak a vadászfegyvereket lehetett megtekinteni, hanem a sportfegyverek, a légfegyverek is képviselték magukat. Számunkra ez is fontos, mert szolgálati maroklőfegyvereket, sportfegyvereket és légfegyvereket is napi szinten javítunk. Emiatt is fontos számunkra Nürnberg. Persze nem hagytuk ki a híres osztrák, a ferlachi és kufsteini mesterek standját sem, mert ott egy fegyvermesternek kötelező, ha úgy vesszük, tiszteletét tennie.

IWA: fegyverek, fegyverek és fegyverek.

Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi referense hozzátette, hogy az IWA Európában egy nagyon fontos találkozó és a FROMMER számára kiemelten fontos, hogy a legújabb termékek mellett az állandó alkatrészellátást is biztosítsák a forgalmazók, amelyet a FROMMER saját fegyverműhelyében, fegyvermesterével helyben, az üzletben meg tud oldani. Ez a párosítás annyira fontos, mind a németek, mind pedig az olaszok esetében, hogy Tibori Ádám meghívást kapott, hogy a gyárak fegyvermestereitől tanulhasson. Ez számunkra, a FROMMER-nek is elismerés, de az, hogy a magyar igényekre optimalizált felszereléseket, kiegészítőket adnak, mindezt gyári minőségben, úgy gondolom, hogy mindenképpen jelzés értékű – összegzett Albert Attila.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: FROMMER Fegyverbolt -> Albert Attila és Tibori Ádám
Frommer Fegyverbolt

 

Tovább olvasom