Keressen minket

Vadászat

A bátai vörös róka fogta falusi kakas esete

Print Friendly, PDF & Email

Nimród Vadászújság: Tolna megyében, a Dunamenti-Vadászegyesületnél, Szabó Tibor hivatásos vadász egy olyan vörösrókát ejtett el, amelynek a szájában egy megtermett vörösszínű háztáji kakast is talált.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nimród Vadászújság: Tolna megyében, a Dunamenti-Vadászegyesületnél, Szabó Tibor hivatásos vadász egy olyan vörös rókát ejtett el, amelynek a szájában egy megtermett vörösszínű háztáji kakast is talált.

Valaki nagy bánatára reggelre a vörösszínű termetes kakas eltűnt. A helyi hivatásos vadász Szabó Tibor terítékre hozta a vörös rókát. Majd ezt követően, a bátai vadász megkereste a baromfi tulajdonosát, akit értesített a történtekről (Kép: Nimród Vadászújság)

A vörösróka kora reggel a faluból kifele tartott a súlyos zsákmányával, amikor a biztos kezű helyi hivatásos vadász meglátta és aztán terítékre hozta – tudta meg a Nimród Vadászújság.

Forrás: Nimród Vadászújság – Dr. Szilágyi Gergely

 

Vadászat

A Gyulaji erdősségeink utolsó Esterházy-birtokosa

Print Friendly, PDF & Email

Gróf Esterházy Antal életútja:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Esterházy Antal (Antal Mária Pál Miklós Prinz Esterházy von Galántha) 1903. július 22-én, Lékán született hg. Esterházy Miklós és Cziráki Margit második fiaként. Édesanyja 35 évesen az ötödik gyermek szülésébe belehalt, édesapja, felesége halála után 10 évvel 1920-ban hunyt el, haláláig nem tudta feldolgozni szeretett felesége halálát.

Fotó: Gyulaji Zrt.

Az öt testvér szülők nélkül maradt, nagykorúságukig a közeli rokonságban kaptak gyámot. Antal herceg szabadabb nevelést kapott másodszülött fiúként, mint bátyja, aki hitbizományi örökös lett, viszont a majorsági életből minden herceggyermeknek ki kellett venni a részét. Kedvenc időtöltése a lovaglás volt.

Diplomás éveik után Pál herceg, a legidősebb testvére hitbizományt próbálta egyben tartani, míg a fiatalabbak, Antal és László a hagyatékból rájuk eső kisebb birtokaikra költöztek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Antal herceg tulajdona az ozorai birtok lett. a közel 4000 hektáros területen agrárdiplomájának hasznát vette. A birtokhoz tartozott az Ozorán működő lótenyészet, később felesége Apponyi Gabriella érkezésével friss lendületet kapott.

A lovaglás mellett Antal herceg egyre több időt töltött az autózással. Szívesen élte a fiatal arisztokraták életét. Antal herceg családi kötődések révén Almásy Lászlóval komoly barátságot kötött (a könyv és a 9 Oscar-díjas, 1996-ban készült film „Az angol beteg” megihletője, /a filmben Almásy László grófot Ralph Fiennes alakítja, a további főszereplők: Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche és Willem Dafoe/). Almásy László képzett autószerelő és vezető volt. Jól megértették egymást, együtt vadásztak, síeltek.

1925 telén amikor a ködös időjárás nem kedvezett a síelésnek, egyikőjük eszébe jutott, hogy van hely a világon, ahol talán kevesebb köd, és ez a hely Afrika. Eltökélt szándékuk volt négy keréken eljutni oda, ahova eddig senkinek sem sikerült, egészen pontosan a Núbiai sivatagot a Nílus mentén átszelve. Almásy László Grazban a Steyr gyárnak dolgozott, így a Steyr 7 túrakocsival indulhattak útnak. Antal hercegben igazi partnerre lelhetett, az expedícióhoz nem csak kedve, de pénze is volt, finanszírozta az utazást. A viszontagságos út mellett varázslatos, egyedülálló 3000 km-es útjukról Almásy László Az Autóval Szudánban című könyvében részletesen ír. Az utazás nagy visszhangot keltett, valóságos hősként ünnepelték őket, ugyanis egészen addig tevén kívül senki nem próbálta átszelni a Núbiai-sivatagot. Az utazásuk során több szép afrikai vadat is elejtettek, amelyek trófeái később Ozorán a Kula-majori kastély dolgozószobájának falát díszítette.

A vezetés és a sebesség a szenvedélyévé vált, Olaszországban vásárolt egy Bugattit, a húszas éveinek második felében már a versenypályákon találta magát. Az autót a magyar trikolor színeire festve, nagy feltűnést keltett, győzelmet győzelemre halmozott. Majd a szerencse elpártolt mellőle, az autó meghibásodása miatt balesetet szenvedett, nem túl súlyos, de maradandó szemsérülést szenvedett. Az adrenalinnal túlfűtött életét a család sem és Apponyi Károly sem nézet jó szemmel, mivel lányának udvarolni kezdett. Fájó szívvel, de a Bugattit eladta gróf Zichy Tivadarnak, leendő apósa ugyanis válaszút elé állította a baleset után, mely szerint vagy az autóversenyzésről mond le, vagy Apponyi Mária Gabrielláról, 1935 októberében feleségül vehette a szigorú gróf leányát.

Házasságkötésük után a korábban mozgalmas életet élő herceg gyökeresen megváltozott, komoly felelősségérzettel rendelkezett. A falubeliek tisztelték, segítőkészsége miatt szerették is.

1936 decemberében megszületett fiúgyermekük, ifj. hg. Esterházy Antal. Hármasban nagy boldogságban éltek. Antal herceg ellátta a birtok irányításával és a hercegi ranggal járó feladatokat, gyakran volt úton ezek miatt. A távollétek egyre hosszabbra nyúltak, időközben kitört a második világháború, a herceg úr önkéntesként bevonult a magyar hadseregbe. Antal herceg jó gazdaként irányította birtokait, és elődeihez hasonló méltósággal szolgálta hazáját a II. világháború hadszínterein.

1944. decemberében Sárisáp határában pedig egyértelműen nem tisztázott körülmények között kivégezték. Hamvait 2019 októberében újratemették Fertődön, mely temetési szertartáson és ünnepi szentmisén a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezetői képviselete is részt vett.

Fia, herceg Esterházy Antal és unokája, a herceg örökös Paul Esterházy az utóbbi évtizedben többször jártak a Gyulaj Zrt.-nél a történelmi múltú, valamikori Esterházy gyulaji területen.

Forrás: Gyulaji Zrt. 

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

Jogszabályváltozások, kiemelt rendezvények

Print Friendly, PDF & Email

Titkári értekezletet szervezett az OMVK

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Elsősorban a közeljövőben aktuális kérdések és feladatok kerültek napirendre a Vadászkamara április 2-án megtartott titkári értekezletén.

Fotó: OMVK

A szervezet hatvani központjában megrendezett tanácskozáson Bajdik Péter főtitkár tájékoztatást adott az ágazati jogszabályok aktualitásairól. Mint elmondta, folyamatban van a Vadgazdálkodási törvény (Vtv.) módosítása, amely egyebek mellett egyrészt megteremtheti az elektronikus beírókönyv opcionális használatának lehetőségét 2025. március 1-jétől, emellett pedig több ponton – például a kerítésekhez kapcsolódóan – módosítja a vadkárra vonatkozó szabályozást. A törvénymódosítást követően annak végrehajtási rendelete is változni fog.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Külön napirendi pontja volt az ülésnek a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenye. Erre idén június 18-19-én, a Vas vármegyei Területi Szervezet rendezésében kerül sor, Chernelházadamonyán, a Répcevölgye 2001 Kft. által biztosított helyszínen. Az országos versenyt vármegyei válogatók előzik meg. Rung Áron, a Vadászkamara központjának főmunkatársa ismertette a részleteket, kiemelve a 2022-ben megváltozott versenyszabályzat fontosabb pontjait.

Botta Zsófia projektfelelős a Vadászkamara VadON elnevezésű nyilvántartási rendszerének 2024-re tervezett – alapvetően adminisztratív jellegű – fejlesztéseiről számolt be, emellett ismertette az idei vadászjegy-érvényesítésre vonatkozó főbb adatokat is. (Az utóbbi témában a Nimród Vadászújság 2024. májusi számának vadászkamarai információkat tartalmazó Hírlevél-blokkjában lesz olvasható részletes összefoglaló.)

Az „egyebek” napirendi pont keretében a többi között szó esett az idei Országos Vadásznapról. Ennek idén Bács-Kiskun vármegye ad otthont, a különleges helyszín pedig a Lakitelek Népfőiskola és az ahhoz kapcsolódó Hungarikum Liget, az időpont: augusztus 23-24. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően 23-án kerül sor a Vadászkamara országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottságának éves szakmai konferenciájára, 24-én pedig a közönségnapra. Végül, de nem utolsósorban Kovács Gábor, a Kinológiai Szakbizottság elnöke az általa vezetett grémium feladatairól és idei terveiről számolt be.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Vármegyei hivatásos vadász verseny 2024.

Print Friendly, PDF & Email

Hivatásos Vadászok Szakmai Versenyét szervezték meg Baranya vármegyében

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ismét Karnis Balázs végzett első helyen a Baranya vármegyei Hivatásos Vadászok Szakmai Versenyén.

Fotó: OMVK

Április 10-én a Rücker-aknai lőtéren Agyaki Gábor Baranya vármegyei kamarai elnök és Balaskovics József hivatásos vadász alelnök köszöntötte az indulókat, majd Pongrácz Viktor és Leipold Arnold lövészetvezetők irányításával sörétes és golyós lövészet, illetve Bedecs György a vadászati hatóság szakügyintézője felügyeletével terepi trófeabírálat várta a versenyzőket.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A délelőtt második felében a program a Martonfai Vadászudvarban, kollektív versenyszámokkal folytatódott. A 100 kérdésből álló írásbeli teszt megoldása, a Németh Zsombor által előadott vadászkürt szignálok azonosítása, valamint Nagy Gábor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa által összeállított állathang- és sziluett felismerés feladatok teljesítését követően alakult ki a végeredmény.

Fotó: OMVK

A mindvégig szoros verseny a szakemberek felkészültségét igazolta, az értékelés során is elhangzott, valamennyi induló nyertes, aki részt vett a megmérettetésen.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Az elért pontszámok összesítése alapján 2024 évben az alábbi sorrend alakult ki:

 

Helyezés Név Vadászatra Jogosult
1. Karnis Balázs Mecsekerdő Zrt.
 2. László Gábor Gemenc Zrt.
 3. Mezei Balázs Mecsekerdő Zrt.
 4. Szijártó Tibor Mecsekerdő Zrt.
5. Berecz Lajos Bóly Zrt.
6. Roik Róbert Mecsekalja Vt.
7. Cziráki András Mecsekerdő Zrt.
8. Tasi Krisztián Mecsekerdő Zrt.

 

Fotó: OMVK

Karnis Balázs immár harmadik alkalommal végzett az élen a vármegyei szakmai versenyen. A versenyszabályzat értelmében, mivel a tavalyi évben az országos versenyt is megnyerte, idén nem indulhat újra. A 2024. június 18-19-én Chernelházadamonyán megrendezendő országos döntőn Baranya vármegyét a csak néhány ponttal lemaradva második helyezést elért László Gábor, a Gemenc Zrt. fővadásza képviseli.

Fotó: OMVK

Az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete vezetősége nevében ezúton is gratulálunk a versenyzőknek az elért eredményekhez, illetve köszönjük a verseny előkészítésében, megrendezésében közreműködők munkáját!

Forrás: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Tovább olvasom