Keressen minket

Vadászat

Parókás őzbakot ejtettek el Jászjákóhalmán

Print Friendly, PDF & Email

A minap Jászjákóhalmán Katona Endre hivatásos vadász hölgy vendégük társaságában terítékre hozzák a terület első parókás őzbakját – tájékoztatotta a Nimród Vadászújságot Wittrédi Péter vadászmester.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A minap Jászjákóhalmán Katona Endre hivatásos vadász hölgy vendégük társaságában terítékre hozzák a terület első parókás őzbakját – tájékoztatotta a Nimród Vadászújságot Wittrédi Péter vadászmester.

Először szeptemberben tűnt fel, hogy ennél az agancsosnál valami nincs rendben.

Egész télen folyamatosan figyelték merre jár a „reptéri” őzbak, miközben az agancsa egyre gyarapodott.

Április 15-én kifejezetten rossz, szeles időben indultak cserkelni s a pozíciójukat felvéve további másfél órát vártak, míg biztonsággal lövést tehettek rá.

A nagy izgalom után végül 180 méterről sikerült terítékre hozni az őzbakot. A trófea mérlegeléskor 3,8 kilogrammot nyomott.

 

 

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Szilágyi Bay Péter

Vadászat

Magyarország csatlakozik az afrikai sertéspestis megállítása érdekében indított európai kampányhoz (#StopASF)

Print Friendly, PDF & Email

2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) 2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet. Az immár negyedik éve tartó #StopASF (#StopAfricanSwineFever – Állítsuk meg az afrikai sertéspestist) kampány tizennyolc európai országban, köztük Magyarországon is felhívja a gazdák, vadászok és az állatorvosok figyelmét erre a rendkívül fertőző betegségre, arra ösztönözve az érdekelteket, hogy lépéseket tegyenek a betegség terjedésének megállítására.

„Az elmúlt évtizedben az afrikai sertéspestis drámai hatással volt az európai sertéstenyésztési ágazatra, a helyi és regionális gazdaságokra pedig a mai napig csapást mér. Bár a legfrissebb adatok biztató jeleket mutatnak arra vonatkozóan, hogy a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítések hatásosak, az európai kép korántsem mindenhol pozitív, és továbbra is ébernek kell maradnunk. A gazdáknak, vadászoknak és állatorvosoknak különösen fontos szerepük van a gyanús esetek jelentésében” – mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

A #StopASF kampány arra ösztönzi a kereskedelmi és háztáji gazdálkodókat, az állatorvosokat és a vadászokat, hogy “észleljék – előzzék meg – jelentsék” a sertések és vaddisznók ASP gyanús eseteit. Tizennyolc ország helyi hatóságaival partnerségben zajlik.

Az EFSA ma közzétett új jelentése szerint 2022-ben az ASP megjelenések száma a sertés- és vaddisznóállományokban jelentősen csökkent az előző évhez képest olyan országokban, mint Románia, Lengyelország és Bulgária. Az ASP azonban újra megjelent Görögországban és Csehországban, és továbbra is terjed az EU-val szomszédos országokban, például Szerbiában és Moldovában. Észak-Macedóniában 2022-ben jelentették be először. A magyarországi ASP-helyzetről a https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis oldalon olvashatnak naprakész tájékoztatást az érintettek és az érdeklődők.

Csatlakozzon, tudjon meg többet és ossza meg az információkat
Látogasson el az EFSA ASP-kampányának weboldalára, ahol további információkat, valamint adatlapokat, infografikákat, kész közösségi médiaposztokat és egyéb anyagokat talál.
Forrás: Nébih
Tovább olvasom

Vadászat

Kitekintő: A sakál lehet az új házi kedvenc

Print Friendly, PDF & Email

Izraeli tudósok a domesztikáció jeleit figyelték meg az országban élő aranysakálok között.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Izraeli tudósok a domesztikáció jeleit figyelték meg az országban élő aranysakálok között, melyek nagy számban laknak emberi települések közelében, legyen szó a központtól távol eső falvakról vagy akár a Tel-Avivban fekvő Járkon parkról. A Golán-fennsík sakál-populációját figyelő szakemberek szerint elképzelhető, hogy a jövőben a háziállatok között tartjuk majd számon ezt a fajt – írja az Arutz7.

Fotó: Tankovics Zsolt – Agro Jager News

A kutatók szerint a háziasodás első jelei már megfigyelhetőek az aranysakálokon, s elképzelhető, hogy éppen azon a folyamaton mennek keresztül, melyet a farkasok tettek meg, amikor vadállatból az ember legjobb barátaivá váltak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A tudóstársadalom eleinte gyanakvással fogadta a beszámolókat. A legtöbben úgy vélték, hogy a megfigyelt egyed valójában egy kutya-sakál hibrid, ám a genetikai vizsgálatok megállapították, hogy valódi, fajtiszta aranysakálról van szó. A domesztikáció egyik jele a szőrzet hosszának, színének és mintázatának megváltozása. A Jackie-nek elnevezett egyed szőre hosszabb volt a szokásosnál, fehér foltok borították, farkát pedig felemelve tartotta.

Fotó: Tankovics Zsolt – Agro Jager News

A sakálok száma egész Izraelben növekszik és hasonló körülmények veszik körül őket, mint a háziasodó farkasokat a termékeny félhold területén, mintegy tizenötezer évvel ezelőtt: a növekvő népesség településein egyre több szemétbe hajított élelmiszer válik elérhetővé, melyek az emberek közelébe vonzzák a kevésbé félénk egyedeket. A bőséges és könnyen megszerezhető táplálék következtében az állatok fokozatosan elvesztik a vadászathoz elengedhetetlen képességeiket, csökken az izomtömegük és az állkapcsuk mérete, nem lesz szükségük a terepszínű szőrzetre és növekszik a szőrzet színének változatossága.

Fotó: Tankovics Zsolt – Agro Jager News

Éppen ezeket a jellegzetességeket figyelték meg a Golán-fennsíkon is, több egyed esetében. A tudósok azt remélik, hogy több ezer év után talán ismét elindul egy állatfaj háziasodása, melyet élő adásban követhetnek figyelemmel. A megváltozott küllemű aranysakálok tanulmányozásához a kutatók a Golánon élő emberek segítségét is igénybe veszik, és azt kérik a lakosságtól, hogy dokumentálják a településük közelében feltűnő egyedeket.

Forrás: Zsidó.com

Tovább olvasom

Vadászat

Vadászházi esték, vendég: Jung-Jenő – visszatekintő

Print Friendly, PDF & Email

2023. május 30-án 18 órai kezdettel szervezte meg az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete a Vadászházi esték elnevezésű programsorozatának legutóbbi eseményét.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: Vadászházi esték Jung Jenő nyugalmazott fővadásszal, a „Nagybikákkal Sellyén” című könyv szerzőjével. 2023. május 30-án 18 órai kezdettel szervezte meg az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete a Vadászházi esték elnevezésű programsorozatának legutóbbi eseményét. A beszélgetős est vendége a nemrégiben nyugdíjba vonult fővadász, hivatásos vadász, Jung Jenő volt.

Fotó: OMVK

A helyszín ezúttal a kamara frissen átadott előadóterme volt, melyet meg is töltöttek az érdeklődők. Jung Jenő nemcsak Baranyában, hanem országosan ismert és elismert szakember, hivatásos vadász életpályája során nemcsak a gondjaira bízott vadállomány, kiemelten a gímszarvas állomány kezelésében ért el komoly sikereket, hanem vérebvezetőként és a vadászkürtös hagyományok őrzőjeként is.

Fotó: OMVK

Könyvében 30 év vadászélményeit osztja meg olvasóival, de ezen az estén az Agyaki Gábor kamarai elnök – akivel több évtizedes vadászbarátság fűzi össze – olyan témákkal is készült, melyek segítettek még teljesebb képet alkotni a kiváló szakember életútjáról.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A közönség a kivetítőn látható, előre összeállított kulcsszavak közül választhatott, majd Agyaki Gábor ismertette a szavak mögött megbújó témát, kérdést, melyet Jung Jenő a maga nyugodt, őszinte, közvetlen és persze humort sem nélkülöző stílusában fejtett ki. Elbeszéléseiben, az adott témához illő hosszabb-rövidebb válaszaiban nemcsak a hivatásos vadász pályafutásának állomásait érintette, de a szakmáról, tervekről, családról és barátokról is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

Fotó: OMVK

Az esti beszélgetés 8 óra után véget ért, de ahogy arra Agyaki Gábor elköszönő szavaiban is felhívta a figyelmet, a Vadászházi esték folytatódnak.

Forrás: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Tovább olvasom