Keressen minket

Vadászat

FEGYVERMESTER: Majd a következő lövés kiviszi!

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

FEGYVERMESTER rovatunkban ismét Tibori Ádám, a budapesti FROMMER Fegyverbolt fegyverművese jelentkezik. Saját élményeit, tapasztalatait a Szenes Iván téri műhelybe beadott, megvizsgált és javított fegyverek, valamint saját vadászatai után gyűjtötte össze és adjuk most közre az Agro Jager News hasábjain. Sajátos, közvetlen, de sokszor kíméletlen stílusa, a fegyver, a fém szeretetéből fakad. Műhelyében, még nagyapja után örökölt tűreszelők is akadnak, féltve őrzi a digitális esztergapadja mellett. Segítségével és műszereivel most a fegyvercsövekbe kukkantunk be!

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Sokszor jártam úgy, hogy két vadászat között nem mindig volt időm alapos, vagy bármilyen mértékű takarításra. Ez sajnos igaz mind a sörétes, és mind a golyós fegyvereimre is. Ez természetesen nem dicséretes és egyáltalán nem követendő példa az enyém. De ki ne járt volna úgy, hogy egy esti vadászatból hazaérve, fáradtan, a fegyvert csak a szekrénybe beállítva otthagyta és a „majd holnap kitakarítom” mondatot elmormolva nyugovóra tért.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Ábra: Frommer fegyverbolt

Az első fegyveremet egy FÉG GV 1 golyóspuskámat 18 évesen vásároltam. Emlékszem egy egész nyarat dolgoztam érte egy fékfelújító műhelyben, mire nagy nehezen eljött a nagy nap. Édesapámmal utaztunk érte Budapestre és az általa ismert boltokat végigjárva, rátaláltam a számomra akkor megfelelőnek hitt fegyverre. Izgatott voltam, és vártam, hogy mehessek vadászni! Sok izgalmas élményt megéltünk ketten , de ezek közül is van egy emlékezetes, ami egy életre tanulságul szolgált:

A hóesés a tájat már jó vastagon befedte, amikor is gyalogosan a les felé sétáltam. Séta közben a szemem sarkából csak egy fekete foltra lettem figyelmes, ami velem párhuzamosan szaladva tör előre, az addigra már igencsak bokáig érő hóban. Egy termetes vaddisznó váltott ki az erdőcsíkból mellettem – úgy nyolcvan méterre lehetett! A kezdeti meglepődésemet csak fokozta, hogy egy pár méter után fordult egyet és előttem keresztbe iparkodott volna az erdő irányába, persze, ha eközben a lövésem nem zavarta volna meg. De akkor jött a nagy pofon az élettől, mert a zártestet hiába nyitottam fel, hogy ismételjek, nem akart a zár hátrajönni, bármennyire is próbáltam húzni. Mire újra tűzkész állapotban volt a fegyver, addigra a vad már héthatáron is túl volt. Csalódott voltam és nem értettem, hogy mi volt a baj!

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Egy ismerősömnek meséltem ezt a hibajelenséget, mire ő annyit mondott, hogy a töltényűrrel lesz a hiba. Javaslatára egy kis olajos papírzsebkendőt dugtam a csőbe, hogy végére járjak az ügynek. Mikor kihúztam, nagy meglepetésemre egy rozsdafoltos papírdarab köszönt rám. Ekkor jöttem rá, hogy a vadásztársak által mondott megoldás: „majd a következő lövés kiviszi”, nem teljesen fegyverbarát megoldás.

Azóta már nyugodtan mondhatom, hogy fegyverkarbantartás szinten nagy gyakorlatra tettem szert és láttam pár érdekes és elszomorító csövet is. Félreértés ne essék, a magam gyerekkori hibája után mindenkit megértek, de van rá ellenszer!

A műhelybe leadott fegyver szinte mesél, hogy mi történik vele két vadászat között. Tapasztaljuk, hogy a helyes fegyverkarbantartás sok esetben hagy némi kívánni valót maga után. Nem lehet azt mondani, hogy csak egy recept létezik a tisztításra, konzerválásokra, de az biztosan mondhatom, hogy csak alapos takarítás után lehet elérni a kívánt eredményt. Ha nem tudunk időt szakítani rá, akkor legalább a csövet egy olajos rongy segítségével mentesítsük a lőporgázok savassága alól. Ez azért fontos, mert a legfőbb ellensége a csőnek sajnos ez lesz. Ha ezt nem tesszük meg. akkor sajnos olyan károk keletkeznek a csőben, amik visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el. De hogy ezt jól szemléltessem, az alábbi képsorokkal lépésről lépésre végigmegyünk a csőhibákon!

Az első képen nem látni nagyon nagy problémát. Csak egy kis rézlerakódás és egy kis szösz, por, ami a tokból esetleg bele szóródott. Itt látom jelentőségét a csőkígyónak, de a rendszeres karbantartásra szerintem nem alkalmas. Nem tudja helyettesíteni azt az intenzív tisztítást, amit egy cső igényel. Viszont amikor kiérkezünk a vadászterületre, vagy lőtérre, ott jó szolgálatot tud tenni, mert kis helyen elfér, bárhova magammal tudom vinni és használat elött, vagy amikor kiveszem a tokból a fegyvert, csak áthúzom a csövön és kész.

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

A második képen már jól érzékelhető, hogy miről is beszéltem az elején, hiszen látható, hogy a cső belsejét felkente a lövedékmag rézzel, ami nem is baj, hiszen a surlódás így lesz ideális. De, ha jobban megnézzük, akkor a huzagoláson egy sötétebb folt jelzi az anyaghiányt, amit sajnos a lőpor savas kémhatása mart ki. Látszanak mellette az ólomlerakódás nyomai és egy kis kicserepesedés is, ami főleg a magnum kaliberekre lesz igaz.

Forrás: Frommer Kft.

Ez a kicserepesedés az átmeneti kúp után vehető észre mert ott a gáz míg nem éri el a legnagyobb nyomást, égeti a csövet és sajnos idővel ez a jelenség erősödni fog. Ha nagymértékű a károsodás, sajnos a csövet cserélni kell, ami manapság nem éppen olcsó mutatvány.

A harmadik fotón már a teljes huzag megszakadt és súlyosan károsodott, ami érinti az ormózat részt is. Vízszintesen látszódnak a csőmegmunkálás nyomai is, de az ebben az esetben nem érdekes. Viszont az már igen, hogy a túl sok réz, a takarítás elmulasztásának köszönhetően, lemezesen kezd leválni, ami így a következő lövedékkel távozik. Talán erre gondoltak, amikor azt mondták, hogy a következő lövés kiviszi.

Természetesen ezekkel a képekkel, csak egy betekintésfélét szerettem volna a kedves olvasónak nyújtani. Mivel nem áll és nem is állhat mindenkinek rendelkezésére eszköz a fegyver ilyen aprólékos vizsgálatához, így sokaknak ez újdonság lehet.

Kattintson és töltse be a térképnézetet!

Vadász üdvözlettel: Tibori Ádám fegyverműves

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

Gyorsított eljárásban emeltek vádat a dél-somogyi orvvadásszal szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

AtádhírAcélhuzalból készült hurokkal ölt meg egy gímszarvastehenet az a dél-somogyi férfi, aki ellen a Nagyatádi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban emelt vádat orvvadászat bűntette és lopás vétsége miatt.

Fotó: Atádhír

A vádirat szerint a férfi 2023 januárjában kiment a lakóhelye melletti külterületen található erdőrészletbe, ahol a vadak vonulási útvonala mellé öt, acélhuzalból készített hurkot helyezett ki a fákra azért, hogy azzal vadakat ejtsen el.

Néhány nappal később ellenőrizte a hurkokat, és egy patak partoldalán lévő vadváltó résznél az egyik hurokban egy elpusztult gímszarvastehenet talált, aminek az élővad értéke 200 ezer forint volt. A férfi a helyszínen kizsigerelte az elpusztult állatot, de a húst már nem vihette magával, ugyanis a helyszínre kiérkező rendőrök ezt meghiúsították.

A rendőrök a húst, a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket, és a többi hurkot is lefoglalták, illetőleg a húst a sértett képviselőjének kiadták.

A Nagyatádi Járási Ügyészség ezt követően a bűncselekmények elkövetését beismerő férfit gyorsított eljárásban a Nagyatádi Járási Ügyészség állította. A bíróság a vádlottat a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a terhére rótt bűncselekményekben, és ezért őt 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette – írja a Somogy Vármegyei Főügyészség.

Forrás: Atádhír

Tovább olvasom

Vadászat

Harmadik lett a Kaszó Kupán az ugodi hivatásos vadász

Print Friendly, PDF & Email

Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

VEOL: Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát, illetve annak részeként a tenyészszemlét. A versenyen a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének kerületvezető vadásza, ifj. Horváth Róbert a harmadik helyet szerezte meg.

Forrás: Horváth Róbert -VEOL

Tovább olvasom

Vadászat

Sikeresen gyérítették a ragadozókat a Jászkunságban

Print Friendly, PDF & Email

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben. 

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

SZOLJON: Ez előző évinél több rókát, aranysakált és borzot hoztak terítékre a vadászok a most megtartott vármegyei ragadozógyérítési hét folyamán. A program eredményhirdetéssel és díjátadóval egybekötött záró­akkordját szerda délelőtt tartották a szolnoki Diana Vadásztársaságnál.

Fotó: OMVK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben.

Kasuba András, a vármegyei vadászkamara titkára elmondta, ez a program 2018-ban indult, fő célja pedig az, hogy a tavaszi időszakban a vadászható kártékony vadfajoknak az egyedszámát csökkentsék fokozott intenzitással. Teszik ezt annak érdekében, hogy a haszonvad, apróvad szaporulatát megóvják, illetve segítsék felnevelését. Az idei gyérítés március 17-én kezdődött és 21-ig tartott. A szőrmés és tollas vadak elejtése természetesen ezúttal is a jogszabályokban engedélyezett módon és eszközökkel történt a gyérítés során.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

Ezúttal 25 vadászatra jogosult vett részt a programon, míg tavaly húszan voltak. Nyestből 3 darabot sikerült terítékre hozni, aranysakálból 14-et, rókából 151-et, borzból 41-et. Dolmányos varjúból 19 darabot, szarkából 22-t, szajkóból 10 darabot lőttek. Összesen 261 vadat ejtettek el.

A tavalyi évhez viszonyítva a szőrmés vadakból többet lőttek. Tavaly aranysakálból 4 példányt lőttek ki, rókából 116-ot, borzból is csak 16 darabot. Viszont szarkából tavaly volt több, akkor 197 darabot lőttek, ennek az az oka, hogy a szarka elejtési ideje kicsit később kezdődik.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A hivatásos vadászok heti eredményét értékelték is, bár a vadászkamara titkára hangsúlyozta, nem az a lényeg, hogy ki milyen mennyiséget lőtt ki, hanem a részvétel a programban. A legeredményesebbek teljesítményét azonban csak elismerték serleggel és oklevéllel. Az úgynevezett lődíjnak megfelelően számolták ki a helyezéseket: a madarak 10 sörétes lődíjat érnek, a borz, nyest 15-öt, az aranysakál 50-et, a róka 75-öt ér. Az összes lődíjat pedig elosztották területarányosan, hiszen az egyes területeken nem ugyanannyi a hivatásos vadász. Ez alapján harmadik helyen végzett a Jász-Föld Zrt. Jászladány, második lett a mesterszállási Mester Vadásztársaság, az első helyezést pedig a Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársasága érdemelte ki. Különdíjat is kiosztottak, a negyedik helyezett Tiszaugi Tisza Vadásztársaságnak.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A szerda délelőtti záró­rendezvényen az is elhangzott, 2018 óta az Országos Vadgazdálkodási Alap keretein belül a vadászatra jogosultaknak lehetőségük van beszerezniük csapdákat is, amivel elősegíthetik a kártékony vadak hatékonyabb gyérítését. A csapdák szakszerű lefektetése érdekében a hivatásos vadászoknak minden évben továbbképzést tartanak, hogy ennek gyakorlatát minél jobban el tudják sajátítani.

Kasuba András hangsúlyozta, a vadászattal és a csapdázással nem a ragadozó vadfajok kiirtása a cél, hanem állományuk alacsony szinten tartása. Ezáltal ugyanis nagyobb arányban tudják a haszonvadak felnevelni a szaporulatot, illetve a betegségek terjedési lehetőségét is csökkentik a területen.

Tovább olvasom