Keressen minket

Mezőgazdaság

A cirokfélék gyomirtása vadföldeken is lehetséges – A Syngenta technológiai ajánlata

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az utóbbi időkben a cirok reneszánszát éli, termőterülete hazánkban lassan, de növekvő tendenciát mutat. Akár szemes-, akár silócirokról (cukorcirok) legyen szó, termesztése sok szántóterületünkön a kukorica alternatívájaként megjelenik, hiszen a klimatikus viszonyok változásából adódó hektikus termések kevésbé jellemzik. A kukoricánál jobb szárazságtűrése és termésstabilitása miatt egyre többen választják a termesztett kultúráik körébe. A vadásztársaságok is számos vadföldben termelnek cirokféléket (1.kép), jó hír azonban, hogy ezen nehezített körülmények közt termelt cirok gyomirtása is biztonsággal megoldható a Syngenta készítményeivel.

1. kép. Cirokvetésben menedéket kereső őz (Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter)

A cirokfélék herbicid tűrőképessége gyengébb a kukoricáénál, és az alkalmazható herbicidek köre is meglehetősen csekély számú. Az évelő egyszikű gyomok (pl.: fenyércirok) ellen cirokfélékben nem tudunk védekezni, így ilyen gyomokkal fertőzött területen a cirokfélék termesztését  célszerű elkerülni.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Syn...

A cirokfélék vetése jellemzően május első felében kezdődik. A kezdeti fejlődése és gyomelnyomó képessége a kukoricáénál lassabb, így a minél korábbi gyomkikapcsolás kulcsfontosságú.

2. kép. Preemergensen kijuttatott Gardoprim Plus Gold 4 l/ha + Dual Gold 0,25 l/ha hatékonysága (Hajdúböszörmény- Nagypród, 2020.05.27. Fotó: Varga Balázs Csaba)

A Syngenta egyedülálló módon a cirokfélék gyomirtására teljes techológiával rendelkezik.

A cirokfélékben a magról kelő egyszikű gyomok ellen csak pre-, vagy korai posztemergensen tudunk védekezni. Erre a célra olyan hatóanyagot kell választani, ami a lehetőségeinkhez képest az egyik legszelektivebb, továbbá  az egyik leghatékonyabb még szárazabb körülmények között is.

4. kép. Mezei acattal fertőzött szemes cirok vetés. A Banvel vagy Casper kezeléssel még várni kell a cirok minimum 7 centimétéres fejlettségéig. (Hajdúböszörmény – Nagypród, 2020.05.27. Fotó: Varga Balázs Csaba)

Preemergens gyomirtásra a Gardoprim Plus Gold* (4,0 l/ha) és a Dual Gold 960 EC (1,4 – 1,6 l/ha) áll rendelkezésünkre. Mindkét készítmény tartalmazza az S-metolaklór hatóanyagot, így alkalmazása csak abban az esetben lehetséges, ha a vetőmag Concep III csávázással van ellátva. A Concep III csávázószer fluxofenim széfener hatóanyagot tartalmaz. A Concep III lényege, hogy a fluxofenim hatóanyaggal csávázott cirkot ellenállóvá teszi az S-metolaklór gyomirtó hatóanyaggal szemben. Így az ilyen csávázással rendelkező vetőmagok esetén a Gardoprim Plus Gold* és Dual Gold 960 EC gyomirtó szerek is bizonságosan alkalmazhatók a kultúrnövény károsodása nélkül. Megfelelő bemosó csapadék (15-20 mm a kezelés utáni két héten belül) esetén a Gardoprim Plus Gold* egy- és kétzsikűek elleni kiváló hatásának köszönhetően akár betakarításig teljeskörű védelmet biztosíthat a magról kelő gyomnövények ellen. A Dual Gold 960 EC elsősorban a magról kelő egyszikű gyomok ellen hatékony, de számos magról kelő kétszikű gyomfaj ellen is számolhatunk mellékhatásra (pl.: disznóparéj fajok, fehér libatop) megfelelő időjárási viszonyok mellett.

3. kép. Korai posztemergensen kijuttatott Gardoprim Plus Gold 4 l/ha hatékonysága (Komádi, 2020.06.02. Fotó: Varga Balázs Csaba)

Preemergens kijuttatáskor, erős magról kelő egyszikű fertőzés esetén a Gardoprim Plus Gold* kiegészíthető a Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha-os dózisával (2. kép). Ebben az esetben a jelenleg engedélyezett legmagasabb dózist tudjuk kijuttatni mind az S-metolkalór, mind pedig a terbutilazin esetén, amely így a piacon található gyomirtási lehetőségek közt a legszélesebb gyomirtási spetkrumot biztosítja (1. táblázat).

1. táblázat.: A Syngenta gyomirtási technológia hatása a cirok legfontosabb gyomnövényei ellen (piros -> nem érzékeny, sárga -> mérsékelten érzékeny, zöld -> kifejezetten érzékeny)

A Gardoprim Plus Gold* korai posztemergens kijuttatása is lehetséges a cirok 3 leveles fejlettségénél (3.kép). Ezt a techológiát akkor célszerű választani, ha a vetés utáni időkben jelentősebb mennyiségű csapadék nem várható. A kijuttatás időintervalluma korai posztemergens kijuttatásban igen szűk, így a preemregens alkamazás elvégzésére több idő és lehetőség áll rendelkezésre.

Magról kelő- és évelő kétszikű gyomok elleni védekezésre cirokfélékben a Banvel 480 S (dikamba) és a Casper (dikamba és proszulfuron) használható posztemergens kijuttatásban. Posztemergens állománykezelés formájában végzett Banvel vagy Casper kezelés a cirok 7-20 cm-es nagysága mellett végezhető biztonságosan. Az említett fejlettségi állapottól korábbi kijuttatás esetén ne alkalmazzuk ezen gyomirtó szereket, ugyanis a kultúrnövény érzékeny lehet, károsodhat.

Mindkét készítmény esetén a magról kelő gyomok gyomok 2-4 leveles, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményekre (4. kép). A Banvel egy levélen felszívódó, hormonhatású készítmény, amely a már kikelt gyomok ellen hatékony. A Casper esetében a proszulfuron biztosít talajon keresztül pár hét tartamhatást a magról kelő kétszikűek ellen. A Banvel 480 S dózisa cirokfélékben 0,5 l/ha, a Casper-é 0,3 – 0,4 kg/ha.

5. kép. Hajdúböszörmény nagypródi határrészén A Syngenta növényvédelmi technológiai ajánlatát alkalmazva a Kelet Földgép Kft. Syngenta silócirok tábláit hektáronként közel 100 tonnás termésátlaggal takarították be 2020-ban (Fotó: Varga Balázs Csaba)

Cirokfélék esetében a kémiai kezelés mellett a sorközök mechanikai úton történő gyomirtása is szükséges lehet. A Syngenta  technológiai ajánlata a biztonságos ciroktermesztés kulcsa akár vadföldeken is.

* A készítményt vagy bármely más terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök

Syngenta Kft.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Syn...

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Mezőgazdaság

Lezárult a FAO Európai Regionális Konferencia az agrár-élelmezési rendszerek megújításáról

Print Friendly, PDF & Email

Konferenciát szerveztek a FAO római központjában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Róma, 2024. május 17. – Négy nap intenzív tanácskozás után az eurázsiai agrár-élelmezési rendszerek megújításáról ma véget ért az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai Regionális Konferenciájának 34. Ülésszaka.

©FAO/Giuseppe Carotenuto

A Regionális Konferencia Európa és Közép-Ázsia 53 országa számára kínált lehetőséget a tapasztalataik és jógyakorlataik, illetve a térséget sújtó számos kihívásra (mint az ukrajnai háború vagy a klímaválság) adott lehetséges válaszok megosztásához.

A FAO római központjában négy napon át zajló tanácskozás hozzásegítette a FAO-t azon prioritások meghatározásához, melyek révén „többet és jobbat tud elérni” – hangsúlyozta a FAO főigazgató Csü Tung-jü.

A FAO főigazgatója egyúttal megköszönte Vlagyimir Boleának, a Moldovai Köztársaság Miniszterelnök-helyettesének és a Mezőgazdaságért és az Élelmiszeriparért Felelős Miniszterének, az ülés türelmes levezetését.

A számos rendezvényt magába foglaló május 14-én kezdődött római konferencia foglalkozott többek között az innováció és a digitalizáció szerepével a természeti erőforrásaink fenntartható használatában. Ezen miniszteri kerekasztal, amelyen Magyarország Agrárminisztere, Nagy István videóüzenet formájában vett részt, témája volt a klímaváltozásnak ellenálló és alacsony kibocsátással járó megközelítések alkalmazása kontinensünk föld- és erdőhasználatában és vízgazdálkodásában.

A Regionális Konferencia utat mutatott a FAO jobb termelési feltételeket, jobb táplálkozást, jobb környezetet és jobb életet előrevetítő keretrendszerének, illetve a Fenntartható Fejlődési Célok – különösen az éhezés és a táplálkozási problémák felszámolását előrevetítő kettes számú cél – megvalósításához, melyek kulcsfontosságúak Európa és Közép-Ázsia lakosságának.

A résztvevők megvitathatták a közös ügyeket, mint az éghajlatváltozás kezelése az agrárium szempontjából, a vízgazdálkodás, az agrár-élelmezési rendszerek valós költsége vagy a sáska elleni ökotudatos küzdelem.

Az országok képviselői muníciót kaptak ahhoz is, hogyan gondolkodjanak az élelmezés és a mezőgazdaság jövőjéről hosszú távon. Az ennek dedikált rendezvényen több eltérő forgatókönyvet szimulálva tudtak reflektálni a rövid távú behatások és a jövőbeli trendek közti összefüggésekre.

A tengeri összeköttetés nélküli országok kihívásai

Egy másik esemény az agrár-élelmezési rendszerek átalakításának kihívásaira fókuszált a tengerparttal nem rendelkező fejlődő országok szempontjából.

A tengerparthoz való közvetlen hozzáférés hiánya miatt ezen országokban jelentősen megnövekedtek a szállítmányozási költségek, nehezített a nemzetközi piacokhoz való hozzáférés, mely tényezők érdemben akadályozhatják a mezőgazdaság fejlődését és az élelmezésbiztonságot. A klímaváltozás negatív hatásai komoly terhet jelentenek számukra, amire példa volt 2022-ben a súlyos aszály a Moldovai Köztársaságban vagy az idei áradások Kazahsztánban.

Azonban ezen kihívásokban egyúttal lehetőséget is kínálnak – hangsúlyozta a FAO főigazgatója a ma reggeli eseményen.

„Az innováció, erős partnerségek és a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásával a tengeri összeköttetés nélküli országok képesek lehetnek a nagyobb gazdasági növekedésre, az élelmezésbiztonság garantálására és a klímaváltozás hatásainak csökkentésére,” – mondta.

Forrás: FAO

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Rekordszintű búzatermés várható

Print Friendly, PDF & Email

Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) májusi előrejelzése:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) májusi előrevetítésében először tették közzé a búza 2024/2025. gazdasági évre vonatkozó globális termésvárakozásait, amelyben 798 millió tonna (+1 százalék) rekordtermést jeleznek. Kínában és Indiában egyaránt 3,4 millió tonnával, korábban nem látott szintre emelkedhet a termés (sorrendben 140 és 114 millió tonnára), elsősorban a kormányzati támogatási programoknak köszönhetően.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A magas búzaárak Pakisztánban magasabb vetésterületet eredményeznek, így 1,8 millió tonnával 30 millió tonnára nőhet a kibocsátás. Kanadában 34 millió tonna (+6 százalék), az Egyesült Államokban pedig csaknem 51 millió tonna (+2,5 százalék) búzatermést várnak. A déli féltekén a termelők csak nemrég kezdték meg a vetést, de a kezdeti kilátások Ausztráliában, Argentínában és Brazíliában is kedvezőek. Ezzel szemben az Európai Unióban a sok csapadék miatt tavaly ősszel kevesebb búzát vetettek, ami kisebb termést eredményezhet (132 millió tonna). Oroszországban a hozamok várhatóan alacsonyabbak lesznek, ami 3,5 millió tonnával (88 millió tonnára) csökkentheti a termést. Ukrajna az előrejelzések szerint 2012/2013 óta a legkisebb búzatermést (21 millió tonna) arathatja. A várható globális felhasználás 802 millió tonna lehet (+2 millió tonna), mivel a magasabb élelmiszer-, vetőmag- és ipari felhasználás némileg ellensúlyozza az alacsonyabb takarmány- és egyéb felhasználást. A kereskedelemben 215 millió tonna (–2 százalék) búza fordulhat meg, a világ legnagyobb búzaimportőre Egyiptom, exportőre pedig Oroszország lehet a 2024/2025. gazdasági évben. A zárókészletek az előrejelzések szerint csaknem 2 százalékkal 254 millió tonnára csökkenhetnek a szezon végére.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 17 százalékkal maradt el. A takarmánybúza 63,9 ezer forint/tonna termelői áron (–18 százalék) cserélt gazdát ugyanekkor.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 9. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újabb segítség a gazdáknak – Magasabb jövedéki adó visszatérítés jár a gázolaj után

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen megemelték a gázolaj után visszaigényelhető adó mértékét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május 1-től a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető adó mértéke 90 százalékra emelkedik. A magyar kormány ígéretének megfelelően a gabonaágazat helyzetének javítását célzó ötpontos intézkedéscsomagjának egyik elemeként döntött a jövedéki adó visszatérítés növeléséről – jelentette be Nagy István agrárminiszter. 

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Nagy István ismertette, hogy az európai agráriumban kialakult piaci zavarok miatt, melyet elsősorban az Ukrajnából korlátozások nélkül beáramló termények dömpingje okoz, a magyar kormányzat újabb segítségnyújtásként a gázolaj után fizetett adó visszaigénylés mértékének módosításáról döntött. A korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után megfizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető, míg az ezt megelőző években ez mindössze 82, illetve 83,5 százalékban került meghatározásra. Ezt emeli most a kormány 90, illetve 90,5 százalékra, ami hektáronként átlagosan mintegy 400 forintos többletet jelent a gazdálkodónak. Ez az intézkedés nagyságrendileg összesen 1-2 milliárd forintnyi éves többlettámogatást eredményez az agrárágazat számára – sorolta.

Míg számos uniós tagállamban a gazdálkodók a gázolaj adó visszatérítésének megvonása miatt adnak hangot elégedetlenségüknek, addig Magyarországon emelkedik a visszatérítés mértéke – hangsúlyozta.

A tárcavezető közölte, a tavalyi évben ezen a jogcímen összesen 22,8 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók a hazai költségvetésből. Kiemelte azt is, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is évente maximum 97 liter lehet hektáronként.

Forrás: AM

Tovább olvasom