Keressen minket

Mezőgazdaság

A cirokfélék gyomirtása vadföldeken is lehetséges – A Syngenta technológiai ajánlata

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az utóbbi időkben a cirok reneszánszát éli, termőterülete hazánkban lassan, de növekvő tendenciát mutat. Akár szemes-, akár silócirokról (cukorcirok) legyen szó, termesztése sok szántóterületünkön a kukorica alternatívájaként megjelenik, hiszen a klimatikus viszonyok változásából adódó hektikus termések kevésbé jellemzik. A kukoricánál jobb szárazságtűrése és termésstabilitása miatt egyre többen választják a termesztett kultúráik körébe. A vadásztársaságok is számos vadföldben termelnek cirokféléket (1.kép), jó hír azonban, hogy ezen nehezített körülmények közt termelt cirok gyomirtása is biztonsággal megoldható a Syngenta készítményeivel.

1. kép. Cirokvetésben menedéket kereső őz (Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter)

A cirokfélék herbicid tűrőképessége gyengébb a kukoricáénál, és az alkalmazható herbicidek köre is meglehetősen csekély számú. Az évelő egyszikű gyomok (pl.: fenyércirok) ellen cirokfélékben nem tudunk védekezni, így ilyen gyomokkal fertőzött területen a cirokfélék termesztését  célszerű elkerülni.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Syn...

A cirokfélék vetése jellemzően május első felében kezdődik. A kezdeti fejlődése és gyomelnyomó képessége a kukoricáénál lassabb, így a minél korábbi gyomkikapcsolás kulcsfontosságú.

2. kép. Preemergensen kijuttatott Gardoprim Plus Gold 4 l/ha + Dual Gold 0,25 l/ha hatékonysága (Hajdúböszörmény- Nagypród, 2020.05.27. Fotó: Varga Balázs Csaba)

A Syngenta egyedülálló módon a cirokfélék gyomirtására teljes techológiával rendelkezik.

A cirokfélékben a magról kelő egyszikű gyomok ellen csak pre-, vagy korai posztemergensen tudunk védekezni. Erre a célra olyan hatóanyagot kell választani, ami a lehetőségeinkhez képest az egyik legszelektivebb, továbbá  az egyik leghatékonyabb még szárazabb körülmények között is.

4. kép. Mezei acattal fertőzött szemes cirok vetés. A Banvel vagy Casper kezeléssel még várni kell a cirok minimum 7 centimétéres fejlettségéig. (Hajdúböszörmény – Nagypród, 2020.05.27. Fotó: Varga Balázs Csaba)

Preemergens gyomirtásra a Gardoprim Plus Gold* (4,0 l/ha) és a Dual Gold 960 EC (1,4 – 1,6 l/ha) áll rendelkezésünkre. Mindkét készítmény tartalmazza az S-metolaklór hatóanyagot, így alkalmazása csak abban az esetben lehetséges, ha a vetőmag Concep III csávázással van ellátva. A Concep III csávázószer fluxofenim széfener hatóanyagot tartalmaz. A Concep III lényege, hogy a fluxofenim hatóanyaggal csávázott cirkot ellenállóvá teszi az S-metolaklór gyomirtó hatóanyaggal szemben. Így az ilyen csávázással rendelkező vetőmagok esetén a Gardoprim Plus Gold* és Dual Gold 960 EC gyomirtó szerek is bizonságosan alkalmazhatók a kultúrnövény károsodása nélkül. Megfelelő bemosó csapadék (15-20 mm a kezelés utáni két héten belül) esetén a Gardoprim Plus Gold* egy- és kétzsikűek elleni kiváló hatásának köszönhetően akár betakarításig teljeskörű védelmet biztosíthat a magról kelő gyomnövények ellen. A Dual Gold 960 EC elsősorban a magról kelő egyszikű gyomok ellen hatékony, de számos magról kelő kétszikű gyomfaj ellen is számolhatunk mellékhatásra (pl.: disznóparéj fajok, fehér libatop) megfelelő időjárási viszonyok mellett.

3. kép. Korai posztemergensen kijuttatott Gardoprim Plus Gold 4 l/ha hatékonysága (Komádi, 2020.06.02. Fotó: Varga Balázs Csaba)

Preemergens kijuttatáskor, erős magról kelő egyszikű fertőzés esetén a Gardoprim Plus Gold* kiegészíthető a Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha-os dózisával (2. kép). Ebben az esetben a jelenleg engedélyezett legmagasabb dózist tudjuk kijuttatni mind az S-metolkalór, mind pedig a terbutilazin esetén, amely így a piacon található gyomirtási lehetőségek közt a legszélesebb gyomirtási spetkrumot biztosítja (1. táblázat).

1. táblázat.: A Syngenta gyomirtási technológia hatása a cirok legfontosabb gyomnövényei ellen (piros -> nem érzékeny, sárga -> mérsékelten érzékeny, zöld -> kifejezetten érzékeny)

A Gardoprim Plus Gold* korai posztemergens kijuttatása is lehetséges a cirok 3 leveles fejlettségénél (3.kép). Ezt a techológiát akkor célszerű választani, ha a vetés utáni időkben jelentősebb mennyiségű csapadék nem várható. A kijuttatás időintervalluma korai posztemergens kijuttatásban igen szűk, így a preemregens alkamazás elvégzésére több idő és lehetőség áll rendelkezésre.

Magról kelő- és évelő kétszikű gyomok elleni védekezésre cirokfélékben a Banvel 480 S (dikamba) és a Casper (dikamba és proszulfuron) használható posztemergens kijuttatásban. Posztemergens állománykezelés formájában végzett Banvel vagy Casper kezelés a cirok 7-20 cm-es nagysága mellett végezhető biztonságosan. Az említett fejlettségi állapottól korábbi kijuttatás esetén ne alkalmazzuk ezen gyomirtó szereket, ugyanis a kultúrnövény érzékeny lehet, károsodhat.

Mindkét készítmény esetén a magról kelő gyomok gyomok 2-4 leveles, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményekre (4. kép). A Banvel egy levélen felszívódó, hormonhatású készítmény, amely a már kikelt gyomok ellen hatékony. A Casper esetében a proszulfuron biztosít talajon keresztül pár hét tartamhatást a magról kelő kétszikűek ellen. A Banvel 480 S dózisa cirokfélékben 0,5 l/ha, a Casper-é 0,3 – 0,4 kg/ha.

5. kép. Hajdúböszörmény nagypródi határrészén A Syngenta növényvédelmi technológiai ajánlatát alkalmazva a Kelet Földgép Kft. Syngenta silócirok tábláit hektáronként közel 100 tonnás termésátlaggal takarították be 2020-ban (Fotó: Varga Balázs Csaba)

Cirokfélék esetében a kémiai kezelés mellett a sorközök mechanikai úton történő gyomirtása is szükséges lehet. A Syngenta  technológiai ajánlata a biztonságos ciroktermesztés kulcsa akár vadföldeken is.

* A készítményt vagy bármely más terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök

Syngenta Kft.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Syn...

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Mezőgazdaság

Több tízezer csirkét csaltak ki – a Baranya Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben,

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben, akik több tízezer csirkét rendeltek meg, azonban a vételárat nem fizették ki.

A fénykép illsuztráció. Fotó: Pixabay

 A vádlottak csirketenyésztéssel és értékesítéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetői voltak. 2019 őszén a társaság rossz gazdasági helyzetben volt, ezért a vezetők elhatározták, hogy a velük szerződő vállalkozásokat, családi gazdálkodókat megtévesztik rendeléseik során, hogy ezzel bevételhez jussanak.

A két vádlott a cégük nevében termelési szerződéseket kötött vágásérett csirkék leszállítására különböző tenyésztőkkel. 2019 novembere és decembere között 9 gazdasági társaságtól rendeltek több tízezer vágásérett csirkét, melyek vételárát nem fizették meg. A két vádlott a társaságuk nevében 2 – 12 millió forint összeggel csapta be az egyes gazdasági társaságokat és összesen több, mint 45 millió forint jogtalan haszonra tettek szert.

Az elkövetők cselekménye jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.
Forrás: Ügyészség
Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság

Print Friendly, PDF & Email

2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szeles és napsütéses napokat követően a hétvégére várható száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét, ezért 2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az utóbbi időszakban BAZ vármegyében egyre magasabb a szabadterületi tűzesetszám. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza nedvességtartalmát az elkövetkezendő napok időjárása várhatóan tovább fogja csökkenti.

Mindezen körülményeket mérlegelve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével, 2023. március 18-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el BAZ vármegyében.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tilos a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

Print Friendly, PDF & Email

Az élelmiszerbiztonság kiemelten fontos feladat a XXI. század elején.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek – ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Felkai Beáta Olga kiemelte, az emberek több mint 70%-a megbízik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkájában, melynek színvonalát stabilnak tartják. A megszolgált bizalmat támasztja alá a 11 éve megalakult szervezet 2022-es rövid eredményösszefoglalója is.

Dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár Forrás: Kormany.hu

Félévente készül 1000 fős reprezentatív felmérés az élelmiszerlánc-biztonság lakossági megítéléséről. A legutóbbi, 2022 őszi kutatás eredményei közül a helyettes államtitkár kiemelte, az élelmiszerlánc-biztonságot az egészségügy és a katasztrófavédelem mellett a legfontosabb szakterületek között tartják számon a magyarok, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek, a katasztrófavédelem után a második helyre sorolják. A felmérés szerint a lakosok 71%-a megbízik a Nébih munkájában, ami a Mentőszolgálat és a Katasztrófavédelem után a 3. legjobb eredmény, a klasszikus felügyeleti szervek között a legjobbnak számít.

A magyarok továbbra is elkötelezettek a hazai termékek iránt: a megkérdezettek 43%-a mindig, 32%-a pedig bizonyos termékeknél odafigyel arra, hogy magyar élelmiszert vásároljon. Utóbbi csoport tagjai leginkább a zöldségek, a gyümölcsök, a hús, a tej és a tejtermékek esetében tartják fontosnak a magyar eredetet – ismertette  Felkai Beáta Olga.

A minőség szabálygyűjteményének számító Magyar Élelmiszerkönyv ismertsége meghaladja a 30%-ot, míg a nemzeti minőségrendszerként elfogadott Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyről a lakosok 51%-a hallott.

Felkai Beáta Olga hangsúlyozta, a kormány számára mindig is kiemelten fontos volt a lakosság biztonságos, minőségi élelmiszerrel való ellátása, melynek alapja a hazai gazdák és előállítók kiváló munkája. Uniós szinten elsők között vezette be Magyarország a közigazgatásban az élelmiszerlánc szemléletet, a Nébih-et, valamint formabontó kezdeményezésként elindult az „utolsó láncszem”, azaz a fogyasztók védelme érdekben az ingyenesen hívható Nébih Zöldszám. A hivatal március 15-én ünnepelte 11. évfordulóját. Sikerességét a felmérés eredményei is alátámasztják: a magyarok nemcsak ismerik, de bíznak is a hivatalban, munkájának színvonalát stabilnak érzik.

A Nébih 2022-es legfontosabb eredményei kapcsán a helyettes államtitkár kifejtette, a láncszemléletnek megfelelően rendkívül sokszínű, szerteágazó eredménylistát tudhat magáénak a szervezet. Csupán néhány példát kiragadva elmondható, hogy tavaly nemcsak lelassítani, de megállítani is sikerült az afrikai sertéspestis (ASP) terjedését a vadállományban, amellett, hogy a házisertés-állomány továbbra is védett maradt a betegségtől. A Nébih élelmiszerlánc-biztonsági vizsgálatokat folytató laboratóriumai több mint 167 ezer mintán csaknem 2 millió vizsgálatot végeztek, a csalásokra, a feketegazdaság felszámolására szakosodott részleg pedig 559 ellenőrzést tartott, 203 tonna termékkel szemben intézkedett, 158 esetben bírságolt, összesen több mint 115 millió Forint értékben.

Felkai Beáta Olga az évösszefoglalóból kiemelte azt a számottevő szakmai eredményt, hogy hosszú évek kitartó munkájával tavaly Magyarország mentes lett a sertések PRRS betegségétől. A Nébih halőrei 27 nagytestű pontyot tudtak visszaszállítani eredeti élőhelyükre, természetes vizeinkbe. Az EUTR ellenőrök által elkobzott faanyagból pedig 596 köbmétert, valamint több mint 300 bútort és akác oszlopot adott át a hivatal ingyenesen közérdekű célra önkormányzatoknak, egyházaknak és közhasznú szervezeteknek.

Az informatikai fejlesztések közül említést érdemel, hogy az ügyfelek kényelmének növelése érdekében elindult a hivatal Ügyfélprofil rendszerében az online fizetés, továbbá a teljeskörű online meghatalmazáskezelés. Emellett csaknem 400.000 őstermelő és az őstermelők családi gazdáságának képviselője intézheti ügyeit a Nébih e-ügyintézési felületén,mintegy 600 falugazdász ügyintézői támogatásával.

A hivatal hatósági munkája mellett kiemelten foglalkozik mind az élelmiszerlánc-szereplők, mind a fogyasztók segítésével, tudásának bővítésével. E szellemben a Nébih ügyfélszolgálata több, mint 120.000 megkeresést fogadott, továbbá 2022-ben elkészült a „kettős minőség útmutató” a gyártóknak, a lakosság számára a „Biztonságos Étkezés a Várandósság alatt” kiadvány, míg a „Maradék nélkül” program szakemberei hiánypótló „lejárati útmutatót” állítottak össze – foglalta össze Felkai Beáta Olga.

Az élelmiszerlánc-biztonság lakossági megítélését vizsgáló kutatás kivonata, valamint a Nébih 2022-es eredményösszefoglalója elérhető a hivatal weboldalán.

Agrárminisztérium Sajtóiroda

Tovább olvasom