Keressen minket

Vadászat

Szt. Hubertusz ajándéka Szilveszter napján

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

“Életem során az öreg vadászoktól azt tanultam, hogy Karácsony ünnepnapjaiban etessük és ha tudjuk kényeztessük a vadat, de ha eljön a Szilveszter, akkor vadásszunk egyet kedvünkre. Igaz, korábban az afrikai sertéspestis pusztítása előtt legtöbbször rövid közös vadászatokon vettünk részt Szilveszter napján. De hát sajnos ez a világ már azóta nagyot fordult” – Szaniszló János élményeit olvashatjuk most az Agro Jager News hasábjain.

Szaniszló János, a terítékre hozott muflonkosával. (Fotó: Agro Jager News)

“Ezért hát tervezgettem és álmodoztam, hogy a kiszemelt muflonkosomat szeretném terítéken látni.

A tapasztalt öreg muflonkosom általában nappal, hallgatva a távoli falvak harangjait, pontosan délben szokott megjelenni a kedvenc sózójánál. Erről meggyőzött engem a bevált SPY POINT vadkamerám, amely rendszeresen 11 óra 59 perckor, vagy 12 órakor küldte nekem a fotót, hogy megérkezett. Így gondolom az járhatott az eszében: átverem én az összes vadászt a környéken, hisz ilyenkor otthon szürcsölik a forró levest, vagy pihennek és a vadászszobában és álmodozva nézegetik a trófeákat.

A szilveszteri napot tehát úgy terveztem, hogy ebben az említett időben én is ott szeretnék lenni a közelében. Gondoltam, ha dél körül megyek a drága feleségemhez, még világosan hazaérek. Ezt meg is ígértem neki. Hisz szilveszkor illik együtt lenni, ha már az elmúlt évben oly sokszor hiányoztam a vacsoránál.

Kattints -> Frommer Fegyverbolt, Budapest.://frommerfegyverbolt.hu/

Testileg és lelkileg felkészülve érkeztem meg a kiszemelt helyre. Csendben beosontam az erdő szélétől és úgy 300 m után vettem észre a mufloncsapatot. Sajnos abban a pillanatban ők is megmozdultak. Rövid idő után már csak az vigasztalt, hogy nem mentek messzire. Reményt adott az is, hogy megláttam közöttük a kiszemelt kosomat. Ez után az következett, ami ezer vadászból kilencszázkilencvennél bejön: a szívem a gégémnél verte a ritmust, kezeimmel meg el tudtam volna mindjárt készíteni egy kiváló minőségű cocktailt.

Végül a tölgyfás erdőrészben állapodtak meg, ahol a jó szél segítségével úgy megnyugodtak, hogy az én muflonom, mint a hárem főnöke, kényelembe helyezte magát és lefeküdt. Heten voltak, de a többi viszont nyugtalannak tűnt és volt közöttük egy olyan is, amelyik állandóan szemezett irányomban.

Kínos pózokat tornáztam ki magamból. Ültem a fa mögött, álltam is, majd egy kidőlt fánál hasaltam hosszabban. Eközben a Leicámmal sikerült bemérni a kosomat. A távolság 115 m volt, amely nem soknak tűnik, de a tölgyesben bizony sok. A különböző pózok kipróbálása és a mérés kb.40 percig tartott. Ezután a csapat lassan megmozdult. A fáradtnak tűnt kosom felállt és röviden nyújtózkodott. Azért volt rövid a nyújtózkodása,  mert a Svarowski célkeresztje már megtalálta testének a legsérülékenyebb pontját és a Mauserom pontos csövét már el is hagyta a 6,5-ös Credmoor projektilje.

A kos helyben maradt. Ezután egy rövid ima, majd hosszú öröm, töret és pár fotó. Nem maradhatnak el a kötelességek sem. Zsigerelve, feje és lábai nélkül 34 kg volt.

Világoson értem haza, kedves feleségem nagy örömére. A szilveszterünk csodálatos volt. Éjfél után még táncoltunk is kettesben.

A kos trófeáját márciusban kapom meg, de előzetes bírálaton 8-9 évesre, 218,5 pontosra bírálták.”

Írta és fényképezte: Szaniszló János

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.