Keressen minket

Vadászat

Élete első vadlibáját ejtette el Derecskén

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Élete első nagy lilikjét hozta terítékre a berettyóújfalui Balázs Tamara, aki barátai meghívására érkezett Derecskére, a Barátság Vadásztársaság területére. Napok óta esett az eső és olyan helyt is megjelentek a vizek, ahol már évtizedek óta nem láttak a helyiek.

Szőllősi Judit, Szőllősi Gréta és Balázs Tamara Derecskén, a Barátság Vadásztársaság területén Fotó: Ifj. Gurzó Lajos

Több napja szó szerint szakadt az eső és barátnőimmel Szőllősi Judittal és testvérével Grétával a két ünnep között is tartottuk a kapcsolatot. Berettyóújfalu Debrecentől délre fekszik és Juditék közvetlen a szomszéd településen Tépén élnek. Együtt jártunk vadásztanfolyamra, akkor lettünk jóbarátok – vágott bele Balázs Tamara.

Judit édesapja és a családja is gazdálkodik, mind amellett vadászik is. Azonban édesapjuk elfoglaltsága miatt nem tudtak kimenni vízivadra vadászni. Ekkor jött az ötlet, hogy megkérik az unokatestvérüket, Lalit – ifj. Gurzó Lajost- , hogy lenne-e kedve elvinni őket vadászni?!

Együtt a csapat Fotó: Szőllősi Judit

Rendkívül rossz idő volt és a lányok tudták, hogy ez egy vissza nem térő alkalom! “Lali” Tépén nőtt fel, igen jól ismeri a határt, gazdálkodik és azt is tudta, merre jár a liba! Sokat nem is kellett győzködniük, hogy menjenek ki vadászni! Persze jól tudta, hogy hárman, nagyobb esélyük lesz, mintha egyedül várná a szerencséjét.

Míg nyáron aszállyal küzdött az ország és súlyos károkat szenvedett el az egész Alföld, most vízben úszik a határ. Megfutotta a réteket a víz és már a vetéseken, partosabb, magasabb részeken is csillog a föld színe. Lassan telítődnek a talajok vízzel! Nem is baj, mondják a gazdák, mert végre a talajvíz és a talajfelszín nedves rétegei összeérnek!

Juditnak és Lajosnak nem titkolt szándéka egyébként az volt, hogy elejthessem életem első vadlibáját – mesélte Tamara. Persze rettentő izgatott voltam én  is, mert a derecskei vadászterület igazán különleges is.

Ifj. Gurzó Lajos – “Lali” – azt javasolta, hogy az Nagy-nyomás pusztában tegyünk egy próbát és meglátjuk, hogy merre fordul a szerencsénk, meg persze a vadliba. Szakadt, szinte ömlött az eső és nyilván ez is kellett ahhoz, hogy a csillagok alatt járó liba lejjebb ereszkedjen. Nehéz körülmények közé keveredtünk, mert arra is vigyázni kellett, hogy a csizmáink meg ne merüljenek. Járt, forgott körülöttünk a liba, de unokatestvérük türelmesen várt. Egyszer aztán egy csapat ránk fordult. Röptük lassúnak tűnt, de jó előre figyelmeztettek, hogy annak ellenére gyors tempóban érkeznek.

Sok időm nem volt a gondolkodásra és ahogy gyakoroltunk a lőtéren eléfogtam a libáknak, helyesebben egynek, amelyiket megcéloztam. A barátaim nem is lőttek, így még rájuk se tudtam fogni, hogy nem én lőttem, mert az első lövésre összecsapta a szárnyát. A fegyverem egy 12/76-os Bettinsoli Italo bock, amelybe RC 32 grammos töltényt használtam és a többiek véleménye szerint is jó 50 méterre lehetett a csapat.

Balázs Tamara élete első nagy lilikjével a Szőllősi lányok társaságában, Derecskén Fotó: Ifj. Gurzó Lajos

Nem is dupláztam, mert nagyon örültem a vadlibámnak és a lövésem után áthúzott felettünk a csapat. Pár perccel később aztán ránk borult a derecskei téli éjszaka. Mi meg ott álltunk négyen a sötétben, bőrig ázva életem első libájával.

Nagyon hálás vagyok a barátaimnak a meghívásért és szerencsésnek is érzem magam, hogy ilyen barátokat kaptam – tájékoztatta lapunkat Berettyóújfaluból, Balázs Tamara.

Dr. Szilágyi Bay Péter
Fotó: Szőllősi Judit, Szőllősi Gréta, Balázs Tamara és ifj. Gurzó Lajos

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.