Keressen minket

Vadászat

Élete első vadlibáját ejtette el Derecskén

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Élete első nagy lilikjét hozta terítékre a berettyóújfalui Balázs Tamara, aki barátai meghívására érkezett Derecskére, a Barátság Vadásztársaság területére. Napok óta esett az eső és olyan helyt is megjelentek a vizek, ahol már évtizedek óta nem láttak a helyiek.

Szőllősi Judit, Szőllősi Gréta és Balázs Tamara Derecskén, a Barátság Vadásztársaság területén Fotó: Ifj. Gurzó Lajos

Több napja szó szerint szakadt az eső és barátnőimmel Szőllősi Judittal és testvérével Grétával a két ünnep között is tartottuk a kapcsolatot. Berettyóújfalu Debrecentől délre fekszik és Juditék közvetlen a szomszéd településen Tépén élnek. Együtt jártunk vadásztanfolyamra, akkor lettünk jóbarátok – vágott bele Balázs Tamara.

Judit édesapja és a családja is gazdálkodik, mind amellett vadászik is. Azonban édesapjuk elfoglaltsága miatt nem tudtak kimenni vízivadra vadászni. Ekkor jött az ötlet, hogy megkérik az unokatestvérüket, Lalit – ifj. Gurzó Lajost- , hogy lenne-e kedve elvinni őket vadászni?!

Együtt a csapat Fotó: Szőllősi Judit

Rendkívül rossz idő volt és a lányok tudták, hogy ez egy vissza nem térő alkalom! “Lali” Tépén nőtt fel, igen jól ismeri a határt, gazdálkodik és azt is tudta, merre jár a liba! Sokat nem is kellett győzködniük, hogy menjenek ki vadászni! Persze jól tudta, hogy hárman, nagyobb esélyük lesz, mintha egyedül várná a szerencséjét.

Míg nyáron aszállyal küzdött az ország és súlyos károkat szenvedett el az egész Alföld, most vízben úszik a határ. Megfutotta a réteket a víz és már a vetéseken, partosabb, magasabb részeken is csillog a föld színe. Lassan telítődnek a talajok vízzel! Nem is baj, mondják a gazdák, mert végre a talajvíz és a talajfelszín nedves rétegei összeérnek!

Juditnak és Lajosnak nem titkolt szándéka egyébként az volt, hogy elejthessem életem első vadlibáját – mesélte Tamara. Persze rettentő izgatott voltam én  is, mert a derecskei vadászterület igazán különleges is.

Ifj. Gurzó Lajos – “Lali” – azt javasolta, hogy az Nagy-nyomás pusztában tegyünk egy próbát és meglátjuk, hogy merre fordul a szerencsénk, meg persze a vadliba. Szakadt, szinte ömlött az eső és nyilván ez is kellett ahhoz, hogy a csillagok alatt járó liba lejjebb ereszkedjen. Nehéz körülmények közé keveredtünk, mert arra is vigyázni kellett, hogy a csizmáink meg ne merüljenek. Járt, forgott körülöttünk a liba, de unokatestvérük türelmesen várt. Egyszer aztán egy csapat ránk fordult. Röptük lassúnak tűnt, de jó előre figyelmeztettek, hogy annak ellenére gyors tempóban érkeznek.

Sok időm nem volt a gondolkodásra és ahogy gyakoroltunk a lőtéren eléfogtam a libáknak, helyesebben egynek, amelyiket megcéloztam. A barátaim nem is lőttek, így még rájuk se tudtam fogni, hogy nem én lőttem, mert az első lövésre összecsapta a szárnyát. A fegyverem egy 12/76-os Bettinsoli Italo bock, amelybe RC 32 grammos töltényt használtam és a többiek véleménye szerint is jó 50 méterre lehetett a csapat.

Balázs Tamara élete első nagy lilikjével a Szőllősi lányok társaságában, Derecskén Fotó: Ifj. Gurzó Lajos

Nem is dupláztam, mert nagyon örültem a vadlibámnak és a lövésem után áthúzott felettünk a csapat. Pár perccel később aztán ránk borult a derecskei téli éjszaka. Mi meg ott álltunk négyen a sötétben, bőrig ázva életem első libájával.

Nagyon hálás vagyok a barátaimnak a meghívásért és szerencsésnek is érzem magam, hogy ilyen barátokat kaptam – tájékoztatta lapunkat Berettyóújfaluból, Balázs Tamara.

Dr. Szilágyi Bay Péter
Fotó: Szőllősi Judit, Szőllősi Gréta, Balázs Tamara és ifj. Gurzó Lajos

Vadászat

Gyorsított eljárásban emeltek vádat a dél-somogyi orvvadásszal szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

AtádhírAcélhuzalból készült hurokkal ölt meg egy gímszarvastehenet az a dél-somogyi férfi, aki ellen a Nagyatádi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban emelt vádat orvvadászat bűntette és lopás vétsége miatt.

Fotó: Atádhír

A vádirat szerint a férfi 2023 januárjában kiment a lakóhelye melletti külterületen található erdőrészletbe, ahol a vadak vonulási útvonala mellé öt, acélhuzalból készített hurkot helyezett ki a fákra azért, hogy azzal vadakat ejtsen el.

Néhány nappal később ellenőrizte a hurkokat, és egy patak partoldalán lévő vadváltó résznél az egyik hurokban egy elpusztult gímszarvastehenet talált, aminek az élővad értéke 200 ezer forint volt. A férfi a helyszínen kizsigerelte az elpusztult állatot, de a húst már nem vihette magával, ugyanis a helyszínre kiérkező rendőrök ezt meghiúsították.

A rendőrök a húst, a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket, és a többi hurkot is lefoglalták, illetőleg a húst a sértett képviselőjének kiadták.

A Nagyatádi Járási Ügyészség ezt követően a bűncselekmények elkövetését beismerő férfit gyorsított eljárásban a Nagyatádi Járási Ügyészség állította. A bíróság a vádlottat a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a terhére rótt bűncselekményekben, és ezért őt 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette – írja a Somogy Vármegyei Főügyészség.

Forrás: Atádhír

Tovább olvasom

Vadászat

Harmadik lett a Kaszó Kupán az ugodi hivatásos vadász

Print Friendly, PDF & Email

Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

VEOL: Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát, illetve annak részeként a tenyészszemlét. A versenyen a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének kerületvezető vadásza, ifj. Horváth Róbert a harmadik helyet szerezte meg.

Forrás: Horváth Róbert -VEOL

Tovább olvasom

Vadászat

Sikeresen gyérítették a ragadozókat a Jászkunságban

Print Friendly, PDF & Email

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben. 

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

SZOLJON: Ez előző évinél több rókát, aranysakált és borzot hoztak terítékre a vadászok a most megtartott vármegyei ragadozógyérítési hét folyamán. A program eredményhirdetéssel és díjátadóval egybekötött záró­akkordját szerda délelőtt tartották a szolnoki Diana Vadásztársaságnál.

Fotó: OMVK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben.

Kasuba András, a vármegyei vadászkamara titkára elmondta, ez a program 2018-ban indult, fő célja pedig az, hogy a tavaszi időszakban a vadászható kártékony vadfajoknak az egyedszámát csökkentsék fokozott intenzitással. Teszik ezt annak érdekében, hogy a haszonvad, apróvad szaporulatát megóvják, illetve segítsék felnevelését. Az idei gyérítés március 17-én kezdődött és 21-ig tartott. A szőrmés és tollas vadak elejtése természetesen ezúttal is a jogszabályokban engedélyezett módon és eszközökkel történt a gyérítés során.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

Ezúttal 25 vadászatra jogosult vett részt a programon, míg tavaly húszan voltak. Nyestből 3 darabot sikerült terítékre hozni, aranysakálból 14-et, rókából 151-et, borzból 41-et. Dolmányos varjúból 19 darabot, szarkából 22-t, szajkóból 10 darabot lőttek. Összesen 261 vadat ejtettek el.

A tavalyi évhez viszonyítva a szőrmés vadakból többet lőttek. Tavaly aranysakálból 4 példányt lőttek ki, rókából 116-ot, borzból is csak 16 darabot. Viszont szarkából tavaly volt több, akkor 197 darabot lőttek, ennek az az oka, hogy a szarka elejtési ideje kicsit később kezdődik.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A hivatásos vadászok heti eredményét értékelték is, bár a vadászkamara titkára hangsúlyozta, nem az a lényeg, hogy ki milyen mennyiséget lőtt ki, hanem a részvétel a programban. A legeredményesebbek teljesítményét azonban csak elismerték serleggel és oklevéllel. Az úgynevezett lődíjnak megfelelően számolták ki a helyezéseket: a madarak 10 sörétes lődíjat érnek, a borz, nyest 15-öt, az aranysakál 50-et, a róka 75-öt ér. Az összes lődíjat pedig elosztották területarányosan, hiszen az egyes területeken nem ugyanannyi a hivatásos vadász. Ez alapján harmadik helyen végzett a Jász-Föld Zrt. Jászladány, második lett a mesterszállási Mester Vadásztársaság, az első helyezést pedig a Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársasága érdemelte ki. Különdíjat is kiosztottak, a negyedik helyezett Tiszaugi Tisza Vadásztársaságnak.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A szerda délelőtti záró­rendezvényen az is elhangzott, 2018 óta az Országos Vadgazdálkodási Alap keretein belül a vadászatra jogosultaknak lehetőségük van beszerezniük csapdákat is, amivel elősegíthetik a kártékony vadak hatékonyabb gyérítését. A csapdák szakszerű lefektetése érdekében a hivatásos vadászoknak minden évben továbbképzést tartanak, hogy ennek gyakorlatát minél jobban el tudják sajátítani.

Kasuba András hangsúlyozta, a vadászattal és a csapdázással nem a ragadozó vadfajok kiirtása a cél, hanem állományuk alacsony szinten tartása. Ezáltal ugyanis nagyobb arányban tudják a haszonvadak felnevelni a szaporulatot, illetve a betegségek terjedési lehetőségét is csökkentik a területen.

Tovább olvasom