Keressen minket

Vadászat

Intézőbizottsági vadászat Derecskén – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Hajdú-Bihar megyében járunk, Derecskén. Az ország keleti felében, a történelmi Bihar vármegye nyugati pereme volt, amely valaha, hazánk harmadik legnagyobb területű vármegyéjének számított. Mérete alapján Biharországnak is nevezték. Innen, a 80 méteres tengerszintfeletti magasságtól, egészen az 1849 méter magas Nagy-Biharig, változatos vadászterületekkel bírt a megye. A Barátság Vadásztársaság intézőbizottsági vendégvadászatát rendezte meg a hétvégén, amelyre Erdélyből, Székelyföldről és Felvidékről is meghívták a vadászbarátokat.

A Barátság Vadásztársaság Intéző Bizottsági vadászatának terítéke Fotó: Bujdosó Judit

A vadászat előtti napon már zajos volt a vadászház udvara, amely Derecske szélén áll, olyannyira, hogy akár gyalog is el lehet indulni innen, ahogyan tették igen sokáig a régi öregek. Ha tehetjük, meg is hívjuk őket, közénk tartoznak, fontos részei a társaságunk történetének  -mondja Balogh Sándor elnök, miközben Kiss Imre vadászmester a vadászház előtt köszönti a régen látott barátokat.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A társaság életében fontos eseménynek számít, ez az évente csak egyszer megrendezett, vadászat. A pandémia miatt ráadásul 2019. óta halogattuk, de most eljött a mi időnk! Egy percig sem késlekedtünk és meghívtuk a felvidéki Dereskről, Rimaszombatról Komáromból, valamint Székelyföldről, Székelykereszttúrról, valamint a Partiumból, a hozzánk közeli Hegyközcsatárról, barátainkat, testvérvadásztársaságunk tagjait – folytatta az elnök.

Vadászok Derecskén Fotó: Bujdosó Judit

A derecskei vadászok híresek a közösségépítésben és többször volt szerencsém bemutatni, milyen is a bihari vendégszeretet és a konyha. Debrecentől délre és Berettyóújfalutól északra vagyunk s az autópálya, amely, ha végre készen lesz és Berettyóújfalut, Békéscsabával, majd Szegeddel is összeköti, egy nagyteljesítményű, nagyforgalmú észak-déli kereskedelmi folyosóvá növekedhet, amely a Baltikum, Lengyelország, Szlovákia, Oroszország és Ukrajna felől kapcsolja össze a déli szomszédainkat, egészen a Balkánig.

Ebből Derecskének már annyi előnye származott, hogy a városból sikerült kivezetni és az autópályára terelni a forgalmat. Érezhetően csendesebb és biztonságosabb lett az alföldi kisváros, amely ugyan síknak tűnik, de ha kiszállunk az autóból és a vállunkra kanyarítjuk a puskánkat, elengedjük a vizslánkat, azonnal kinyílik előttünk.

Ahogyan nyílik a vadászház ajtaja is és Szilágyi Lajos, aki 15 évig volt elnöke a társaságnak, már invitálja is beljebb a régi barátokat. Egy jó pálinka és a gulyásleves után alig marad hely a szalagos fánkoknak. Ez a valami. Jobb, ha ma nem is megyünk vadászni, persze rucázni még lehetne, de inkább mindenki marad az asztaloknál, miközben Takács Zoltán egy, a történelmi Magyarországot ábrázoló faragással érkezik, amelyet saját maga készített s a vadászházban immáron ez a harmadik ilyen ajándéka!

Volt mit bepótolni, hiszen évek óta nem látták egymást a barátok s ahogy lenni szokott nehezen csendesedett el a vadászház s a reggel kérlelhetetlenül közeledett.

A Barátság Vadász Közhasznú Egyesület ma 43 sportvadászból áll  és három hivatásos vadászt alkalmaz. A számok már magukban hordozzák, hogy tekintélyes vadászterületük eléri a 10 500 hektárt. A Derecske és Tépe határában gazdálkodók itt összefogtak. Eldöntötték és talpra állították ezt a pazar vadásztársaságot. Mit ne mondjak, irigylésre méltó, persze nem a hatalmas vadászterület, hanem a helyiek összefogása, hogy egybetartották ezt a közösséget és így az alföldi kisváros és a kisközség vadászait. Közösségformáló hatása egyértelmű, hiszen nincs olyan városi rendezvény, ahol ne jelennének meg és arról nem is beszélve, hogy 43 családfő mutathatja meg a legkisebbeknek, mit jelent és milyen felelősség vadásznak lenni, hiszen látható, hogy nemcsak egymásért, hanem a határontúli magyarságért, barátaikért is felelősséget vállalnak.

A vadászház minden igényt kiszolgál. Korszerűsítették, mondhatni minden új benne és az udvar akkora, hogy kényelmesen lehet parkolni, mi több, tiszta lábbal, félcipőben is bejuthatok. Ami hozzá kell tenni nagy szó, mert napok óta esik.

Derecskén avatásokra is sor került Fotó: Bujdosó Judit

A társaság társadalmi szerepvállalásai közül – míg alszik a csapat – hangsúlyozni kell, hogy táboroztatásra, az utolsó tanítási napokon szalonnasütésekhez, iskolán kívüli programok eltöltéséhez oda szokták adni a vadászházat, mi több, az érdeklődő középiskolás diákok számára a közösségi szolgálat teljesítéséhez is lehetőséget biztosítanak.

Derecskén avatásokra is sor került Fotó: Bujdosó Judit

Borongós hajnallal toppant be a szombat reggel Derecskén. Kiss Imre pedig 58 vadászt köszöntött. Őket hat hajtó és további 10 kutya kísérte, akiket hamarosan a Nagyszőlőben álltak fel. Innen indult az első hajtás fel a Szalányos-patak partjáig. Három olyan kört írt le a társaság, hogy voltak olyan hajtások, amelyben Kiss Imre vadászmester igazán csak a bal és jobb szárnyra indított helyi vadászokban bízhatott. Persze rutinos, alföldi vadászokra bízta a szárnyakat, akik tudták mekkora területet szabad bekanyarítani. Az „úgy szoktuk” persze ekkora hajtásoknál vajmi kevés. Ide az évek, meg a tapasztalat kellett..

A vendéglátás elmaradhatatlan része a derecskei vadászatoknak Fotó: Bujdosó Judit

Úgy tíz óra körül, néhány vadászfeleség, frissen sült hurkát, kolbászt, tepertőt, forró citromos teát vitt a csapat után s a hajtás egy tekintélyes tábortűz körül gyűlt össze. Ekkor már egyre jobban borúsra fordult az idő, de a szitáló eső se tudta kedvét szegni a csapatnak. Aztán megfordult az idő és a szitálás szakadó esőre váltott. Ennek ellenére, a tekintélyes hajtás igen jó hangulatú maradt, hiszen vadásztunk – tette hozzá az elnök!

Különleges derecskei ízekkel kedveskedtek a helyiek Fotó: Bujdosó Judit

Végül esőben készítettük el a terítéket, amelyen 60 mezei nyúl, hat fácánkakas, három gerle és egy róka került. Örömteli volt a terítékkészítés után, hogy két ifjú vadászt is felavathattak Derecskén.

Teríték Derecskén Fotó: Bujdosó Judit

A régi Bihar vármegye kisvárosában a vadászhagyományok újabbakkal egészültek ki. Változnak az idők, miközben a vadászok összetartása, barátsága évről, évre csak erősödik. Az adott szó, a becsület, a barátság, a vadászok összefogása Derecskén és Tépén egyaránt megmutatta mire képes, ha az emberek összefognak. Akkor bizony jut belőle nemcsak hatérainkon innen, hanem túlra is….

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter & Bujdosó Judit
Fotó: Bujdosó Judit

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

Sikeresen gyérítették a ragadozókat a Jászkunságban

Print Friendly, PDF & Email

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben. 

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

SZOLJON: Ez előző évinél több rókát, aranysakált és borzot hoztak terítékre a vadászok a most megtartott vármegyei ragadozógyérítési hét folyamán. A program eredményhirdetéssel és díjátadóval egybekötött záró­akkordját szerda délelőtt tartották a szolnoki Diana Vadásztársaságnál.

Fotó: OMVK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben.

Kasuba András, a vármegyei vadászkamara titkára elmondta, ez a program 2018-ban indult, fő célja pedig az, hogy a tavaszi időszakban a vadászható kártékony vadfajoknak az egyedszámát csökkentsék fokozott intenzitással. Teszik ezt annak érdekében, hogy a haszonvad, apróvad szaporulatát megóvják, illetve segítsék felnevelését. Az idei gyérítés március 17-én kezdődött és 21-ig tartott. A szőrmés és tollas vadak elejtése természetesen ezúttal is a jogszabályokban engedélyezett módon és eszközökkel történt a gyérítés során.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

Ezúttal 25 vadászatra jogosult vett részt a programon, míg tavaly húszan voltak. Nyestből 3 darabot sikerült terítékre hozni, aranysakálból 14-et, rókából 151-et, borzból 41-et. Dolmányos varjúból 19 darabot, szarkából 22-t, szajkóból 10 darabot lőttek. Összesen 261 vadat ejtettek el.

A tavalyi évhez viszonyítva a szőrmés vadakból többet lőttek. Tavaly aranysakálból 4 példányt lőttek ki, rókából 116-ot, borzból is csak 16 darabot. Viszont szarkából tavaly volt több, akkor 197 darabot lőttek, ennek az az oka, hogy a szarka elejtési ideje kicsit később kezdődik.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A hivatásos vadászok heti eredményét értékelték is, bár a vadászkamara titkára hangsúlyozta, nem az a lényeg, hogy ki milyen mennyiséget lőtt ki, hanem a részvétel a programban. A legeredményesebbek teljesítményét azonban csak elismerték serleggel és oklevéllel. Az úgynevezett lődíjnak megfelelően számolták ki a helyezéseket: a madarak 10 sörétes lődíjat érnek, a borz, nyest 15-öt, az aranysakál 50-et, a róka 75-öt ér. Az összes lődíjat pedig elosztották területarányosan, hiszen az egyes területeken nem ugyanannyi a hivatásos vadász. Ez alapján harmadik helyen végzett a Jász-Föld Zrt. Jászladány, második lett a mesterszállási Mester Vadásztársaság, az első helyezést pedig a Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársasága érdemelte ki. Különdíjat is kiosztottak, a negyedik helyezett Tiszaugi Tisza Vadásztársaságnak.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A szerda délelőtti záró­rendezvényen az is elhangzott, 2018 óta az Országos Vadgazdálkodási Alap keretein belül a vadászatra jogosultaknak lehetőségük van beszerezniük csapdákat is, amivel elősegíthetik a kártékony vadak hatékonyabb gyérítését. A csapdák szakszerű lefektetése érdekében a hivatásos vadászoknak minden évben továbbképzést tartanak, hogy ennek gyakorlatát minél jobban el tudják sajátítani.

Kasuba András hangsúlyozta, a vadászattal és a csapdázással nem a ragadozó vadfajok kiirtása a cél, hanem állományuk alacsony szinten tartása. Ezáltal ugyanis nagyobb arányban tudják a haszonvadak felnevelni a szaporulatot, illetve a betegségek terjedési lehetőségét is csökkentik a területen.

Tovább olvasom

Vadászat

Vadászokra támadt

Print Friendly, PDF & Email

Egy férfi a Dunaszentmiklóshoz közeli erdőből agancsot akart hazavinni. Amikor a hivatásos vadászok úton hazafelé tetten érték, rájuk támadt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Rendőrség: Egy férfi a Dunaszentmiklóshoz közeli erdőből agancsot akart hazavinni. Amikor a hivatásos vadászok úton hazafelé tetten érték, rájuk támadt.

Fotó: Rendőrség

Engedély nélkül szedett össze az erdőből szarvasagancsokat egy 50 éves férfi Dunaszentmiklós közelében 2023. március 27-én délután. A helyi vadásztársaság két tagja tetten érte a szomódi lakost, aki éppen hazafelé tartott zsákmányával.

Felszólították, hogy adja át részükre az agancsokat. B. Lajos ennek nem tett eleget, és amikor vissza akarták őt tartani, rátámadt a vadászokra. Egy kés is előkerült, a férfi azzal fenyegetőzött, majd hátrahagyva az agancsokat, távozott. A rendőrök, amint tudomást szereztek az esetről, elindultak, hogy felkutassák az elkövetőt, akit szomódi otthonában elfogtak. A férfi sem ekkor, sem a rendőrségen, kihallgatása során nem tagadta tettét. Elmondta, hogy rendszeresen járja az erdőt elhullott agancsok után kutatva, és azt is bevallotta, hogy rátámadt az őt tetten ért vadászokra.

B. Lajos ellen felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt indult eljárás a Tatai Rendőrkapitányságon.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

782 millió forint a vadgazdálkodás támogatására

Print Friendly, PDF & Email

A Vadászkamara Küldöttközgyűlésének döntése alapján 2024-ban ismét 500 millió forintot helyez el a vadgazdálkodási célú fejlesztések finanszírozását szolgáló Országos Vadgazdálkodási Alapba.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: A Vadászkamara Küldöttközgyűlésének döntése alapján 2024-ban ismét 500 millió forintot helyez el a vadgazdálkodási célú fejlesztések finanszírozását szolgáló Országos Vadgazdálkodási Alapba. Ezenkívül az érdekképviselet idén is meghirdeti a nagysikerű Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Programot, amely keretében ebben az évben 282 millió forint támogatáshoz juthatnak az egyesületi formában működő vadászatra jogosultak a szakszemélyzet munkafeltételeinek javításához. Beszámoló a március 24-ei Küldöttközgyűlésről.

Az Országos Magyar Vadászkamara küldöttközgyűlése, 2023. 03. 24.
Az Országos Magyar Vadászkamara küldöttközgyűlése, 2023. 03. 24. (Fotó: OMVK)

 

Az esemény kezdetére a 290 küldöttből 177-en jelentek meg, így a gyűlés határozatképes volt. Az előterjesztések többségét egyhangúlag, néhány esetben túlnyomó többséggel fogadták el. (A vonatkozó anyagokat a küldöttek az Elnökség jóváhagyását követően, az Alapszabály előírásainak megfelelően megkapták postai úton, emellett a Vadászkamara honlapján is elérhetők.)

A szervezet központjának 2022. évi tevékenységéről szólva Dr. Jámbor László elnök kiemelte: a beszámoló rendkívül részletes képet nyújt az elmúlt évben elvégzett munkáról, így szóban nem fűz hozzá észrevételt. Miután kérdés, megjegyzés nem érkezett az anyaghoz, azt egyhangúlag fogadták el a küldöttek.

dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke
dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke. (Fotó: OMVK)

 

A központ 2022. évi gazdálkodásáról Bajdik Péter főtitkár szólt. A lényegi pontokra kitérve emlékeztetett: a szervezet vezetése tavaly óta arra törekszik, hogy a központnak mindig legyen körülbelül 500 millió forint stratégiai tartaléka – ez úgy tavaly, mint idén is megvalósult.

A 2022-es gazdálkodással kapcsolatban megjegyezte: a pénzügyek sokkal jobban alakultak a vártnál, részben a külföldiek által kiváltott vadászati engedélyek miatt. Ennek oka nem az engedélyek díjának emelkedése (az ebből eredő többlet idén fog realizálódni), hanem az, hogy sokan még a régi árakon, tavaly váltották ki azokat. A záró pénzeszköz állomány 663 millió forint lett, figyelembe véve az Országos Vadgazdálkodási Alap maradványösszegét és a központ takarékos gazdálkodása révén megmaradt összegeket a tervhez képest 163 millió forinttal többel kezdhette meg a kamara a 2023-as évet. A főtitkár hangsúlyozta: a visszafogott tervezés nem a központ bevételeit növeli: az 500 milliós tartalék feletti részt az érdekképviselet visszaforgatja az ágazatba. A pénzügyi beszámolóval kapcsolatban Imre János, a Felügyelőbizottság elnöke elmondta: az általa vezetett testület megtárgyalta az anyagot, az abban szereplő adatok egyeznek a könyvvizsgálat eredményével, így egyhangúlag támogatja az anyag elfogadását. A 2022-es gazdálkodásról szóló beszámolót a küldöttek is egyhangúlag fogadták el.

Bajdik Péter, a Vadászkamara főtitkára
Bajdik Péter, a Vadászkamara főtitkára. (Fotó: OMVK)

 

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A Vadászkamara az elmúlt esztendőkben egy feladatarányos finanszírozási rendszerben osztja el a forrásait, amelyek előbb 2017-től, majd az idei évtől jelentősen növekedtek. Dr. Jámbor László emlékeztetett: a legutóbbi, tavaly novemberi Küldöttközgyűlésen még visszafogott gazdálkodással tervezett a vezetőség és az Elnökség, azonban azóta a vadászjegyek és a vadászati engedélyek díjának emelkedésével a szervezet anyagi lehetőségei tovább javultak, méghozzá jelentősen. Így vált szükségessé, hogy a Küldöttközgyűlés foglalkozzon a többletbevételek felosztásával a vármegyei Területi Szervezetek és a központ között, illetve az utóbbi forrásainak felhasználásával. A javaslat szerint a tagdíjbevételek továbbra is a vármegyéknél maradnak. A vadászjegyekből származó bevétel – 70 év alatti vadászonként 5000 forint – felosztása nem változik: néhány kivétellel az arány 50-50%. A Fővárosi és Pest Vármegyei Területi Szervezet esetében 80-20% a Központi Szervezet javára, Nógrád vármegye esetében 15-85%, Komárom-Esztergom esetében 30-70%, Csongrád-Csanád, a Heves és a Tolna esetében 45-55%, minden esetben a vármegye javára. Ami a Területi Szervezetek vadászati engedélyből származó bevételeit illeti, ezek idén megegyeznek a feladatarányos finanszírozásban korábban jóváhagyott összegekkel, és az áremelésből származó többletbevétel (440 millió forint) pedig a központhoz kerül. Fontos látni: ezen bevételek mérsékelten tervezhetők, hiszen nem tudni előre, hány külföldi vadász érkezik az adott évben, illetve nem arányosan oszlanak el az egyes vármegyék között, ez indokolja a központosításukat és újraelosztásukat.

A fentiek szerint válik lehetővé a korábban elkezdett, nagy sikerű vadászkamarai programok folytatása – szögezte le az elnök. A Központ rendelkezésére így 623 millió forintnyi többletbevétel áll, amiből azonban – a korábban elfogadottak szerint – csak 306 millió fedezi a szervezet költségeit, a fennmaradó részből különböző projekteket finanszíroznának. Összesen 952 millió forintról van szó, amely összegből egyebek mellett

  • 500 millió forint az Országos Vadgazdálkodási Alapba kerül,
  • a Vadászkamara 282 millió forinttal idén is meghirdeti a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Programot (a tavalyi program eredményeiről a Nimród Hírlevél 2022. novemberi számában adtunk tájékoztatást),
  • 350 millió forinttal a Vadászkamara hírlevelét is tartalmazó Nimród Vadászújság kiadását finanszírozza a szervezet, amely kiadvány így ingyenesen jut el minden hónapban szinte minden magyar vadászhoz.

Az Elnökség javaslatait a küldöttek elsöprő többsége támogatta.

Dr. Jámbor László elmondta azt is: a feladatarányos finanszírozás rendszerét a jövőben szükséges lesz áttekinteni, újrasúlyozni, ám kizárólag azzal a feltétellel, hogy egyik Területi Szervezet forrásai sem csökkenhetnek a jelenlegiekhez képest, sőt valószínűleg nőni fognak.

Ami a Központ költségvetését illeti, a kiemelt programok támogatása szintén az ősszel elfogadott, 107 millió forintos keretből történik. Az egyes célterületekre 2023-ban biztosított összegeket az Elnökség határozta meg, a következőképpen:

  • az „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúságnevelési program – 30 millió forint (a Területi Szervezetek pályázhatnak támogatásra),
  • a hivatásos vadászok szakmai felkészültségét segítő programok – 30 millió forint (a Területi Szervezetek pályázhatnak támogatásra),
  • Országos Vadásznap (Komárom-Esztergom megye, augusztus 25-26.) – 10 millió forint,
  • az elmúlt években folytatott kutatási program befejezése – 10 millió forint,
  • „Kisvadász” kiadvány újabb számai –27 millió forint.

A központi költségvetést egyhangúlag támogatta a Küldöttközgyűlés.

Az Országos Magyar Vadászkamara küldöttközgyűlése, 2023. 03. 24. (Fotó: OMVK)

 

A pénzügyi kérdéseket a jövőre az Országos Vadgazdálkodási Alapba helyezett összegről szóló döntés zárta: ez újfent félmilliárd forint lesz. A pályázati kiírás 2023 őszén jelenik majd meg a Vadászkamara online felületein. Bajdik Péter főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázati lehetőségre idén is óriási érdeklődés volt, az igény jelentősen túllépte a rendelkezésre álló forrásokat (részletek itt). A témához kapcsolódóan, kérdésre válaszolva dr. Jámbor László elmondta, hogy a tavalyi év megmutatta: a Vadgazdálkodási Rendszer működését több év után érdemes lehet finomhangolni, így az országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság feladatul kapta a munka előkészítését. Az aktuális kiírásokhoz kapcsolódó javaslatokat minden évben bekérik a vármegyei Területi Szervezetek társbizottságaitól, így a rendszer áttekintéséhez, esetleges módosításához is ugyanúgy fogalmazhatnak majd meg javaslatokat. A Vadgazdálkodási Alap 2024-re félmilliárd forinttal való feltöltését a küldöttek túlnyomó többsége támogatta.

A fentieken túl a Küldöttközgyűlés egyhangúlag döntött a Vadászkamara alapszabályának módosításáról, amely több technikai pontosítás mellett a korábbinál egyértelműbben rögzíti, hogy a szervezet Központjának feladata a székhelyéül is szolgáló hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum fenntartása. Ennek a finanszírozás adminisztrációja miatt volt jelentősége.

A Vadászkamara Küldöttközgyűléseinek előterjesztései és a kapcsolódó anyagok 2017-ig visszamenőleg elérhetők honlapunk vonatkozó menüpontjában, ide kattintva.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom