Keressen minket

Frommer

FEGYVERMESTER: A sörétes fegyverek idény utáni ápolása, karbantartása, tárolása

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kétségtelen tény, hogy egy-egy szépen ápolt, karbantartott, szerkezetében is megóvott fegyver – értéket képvisel. Ehhez azonban gondos használat után, gondos ápolás és gondos tárolás is szükséges. A fegyverek szerkezeti részei ma már bonyolultak, sok alkatrészből állnak. Ahhoz, hogy ezek a finom beállítású mechanikus szerkezetek hosszú időn át megőrizzék eredeti funkciójukat, rendszeres és szakszerű karbantartást követelnek meg. Még tartós használat mellett is megőrizhetjük fegyvereinket, ehhez azonban a különféle hatásokat tompítanunk, csökkentenünk kell. Most, Tibori Ádámmal, a budapesti FROMMER Fegyverbolt fegyverművesével, fegyvermesterével beszélgettünk, aki a különféle rendvédelmi szervek szolgálati, sport- és versenyfegyverei mellett, a sportvadászok és a hivatásos vadászok fegyvereit is napi szinten javítja, ápolja és időszakos konzerváló karbantartásokat is végez. Tapasztalatai, történetei már-már kimeríthetetlenek. Műhelyébe látogattunk el, hogy a sörétes puskák konzerválásáról beszélgessünk, ugyanis augusztusig, az apróvad vadászati idényéig, fegyvereink a páncélszekrényekbe kerülnek.

Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Mikor bekerül hozzád egy fegyver, mit árul el a használójáról, a vadászról?

Mikor először megpillantom az üzletbe behozott fegyvert, már látszik mennyire ápolja, mennyire tartja karban a tulajdonosa. A műhely nagyon szerencsés, mert közvetlenül az eladó térből nyílik és ahogy előkerülnek a tokokból a fegyverek, rögtön tudjuk mi történt vele – a kollégák is látják. A sokszor 10, 20, de gyakran a 30 éves fegyverek szerkezetében különféle problémák léphetnek fel. Leginkább a szolgálati fegyverek, a mindennapos vadőr puskák kopottak. Minden egyes fegyvernél lehet látni, hogy hol fogják meg, majd azonnal látszik az is, hogy szakszerűtlenül bontották-e meg? Ez legtöbbször a csavarfejeken mutatkozik meg. Lehetnek sérültek, de azt is látom, hogy már nem a gyári állásban forgatták vissza. Sok esetben látszódnak a feszgetések, ami nyomokat hagy a tuson és a fémrészeken is. Ezekkel a sérülésekkel már nem sokat lehet tenni. A német fegyverekre jellemző, hogy a csavarok „spulban”, azaz a csavarfejek hornyai egymásba futnak-e? A németek nagyon adnak erre, különösen az egymást rögzítő dupla csavarok esetén. A bontáshoz speciális, kifejezetten erre a célra gyártott csavarhúzókat használok a műhelyben. Az otthoni csavarhúzók általában vastagok, így borítékolható a roncsolás. A fegyveren látszódnak a friss és a régi sérülések. Nem igazán örülünk az otthoni szereléseknek. A napokban volt éppen a kezemben egy sörétes fegyver, ami tökéletesen működött, de megbontották és az összeszerelésnél kihagytak egy anyacsavart, ami miatt a rugóvezető pálca meggörbült. Az történt, hogy a rugó ezt követően nem állt meg a biztonsági állásban és a baszkülből már összecsukáskor kinyomódott az ütőszeg. Csukáskor és nyitáskor nehezen működött. Addig erőltették, míg az ütőszeg vége eltört. Más hiba esetén is előfordulhat ez a jelenség. Ügyeljünk arra és figyeljük meg az ellőtt hüvelyeket: amennyiben azon karcok jelennek meg, az elsütő szerkezetben hibák léphettek fel!

Milyen állapotban szokott lenni egy sörétes fegyver, amit a „tegnap még működött” felkiáltással adnak le javításra?

Általában a belső szerkezet jut el arra a pontra, hogy egyszer csak nem működik. Persze ez legtöbb esetben a vadászatokon derül ki. A korrózió pusztít akkor is, ha nem látjuk, mert a pára lecsapódik. Bejut a belső szerkezetig, a fa-, valamint a fémrészek találkozásánál. Olyan rozsdásodást okoz, hogy először a működését nehezíti meg – erre figyeljünk, ezek már olyan jelek, amelyek árulkodnak nekünk. A sorrendváltók esetében sajnos hamarabb kezdődnek a hibák. Bár ezek nagyon jó szerkezetek, de bonyolultabbá teszik az eszközeinket, ami nagyobb figyelmet igényel tőlünk. A másik eset, hogy a nagyon régi fegyverek esetében a kenőanyag kikeményedik és megakadályozza a szerkezetek, különösen a sütés működését. A napokban bontottam egy hagyatékból bekerült fegyvert. Egyik ügyfelünk, a nagypapája fegyverét hozta be egy átnézésre s a régen használt fegyver belsejében még penészt is találtunk, miközben egy ragyogó esztétikai állapotban lévő fegyver feküdt a munkapadon. A legrosszabb az, amikor kezdő vadászok vesznek, külsőre valóban nagyon megkímélt állapotú, fegyvert, de mikor behozzák, hogy vizsgáljuk át, akkor derül ki, hogy sosem volt még a szerkezete megbontva. Legutóbb az alkatrészek annyira rozsdásak voltak, hogy az olcsón vett fegyver ára sajnos megemelkedett. A mechanikus szerkezeteknek szükséges a kenés. Régen olajokat, különféle zsírokat használtak. Most, a gyártó már nem látja el a belső szerkezeteket, hiszen nem tudja, hogy milyen körülmények között fogják használni. Nem mindegy, hogy egy poros, száraz megyébe kerül, mint mondjuk a Kiskunságba vagy éppen egy olyan helyre, ahol nyáron is gumicsizmát kell húzni, mert annyira párás, csapadékos a terület. Ezért ezeket meg szoktuk beszélni és az új fegyvereket már ezek szerint adjuk át. Rengeteg megoldás létezik. Ezeket az igényeket a magyarországi körülményekhez igazítjuk s mivel számos fegyvermárka gyári műhelye is vagyunk, ezért olyan anyagokhoz, mi több tapasztalatokhoz, is hozzájutunk, ami a fegyverek élettartamát is jelentősen megnövelheti. Arról meg nem kell beszélni, hogy aki külföldre utazik, bizonyosan nem szeretné, ha éppen egy hegyi vadászat közben mondana csütörtököt a fegyvere.

Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Milyen kirívó vagy extrém esettel találkoztál?

Ma is eszembe jut egy sörétes, ismétlő fegyver, amit úgy hoztak be a műhelybe, hogy nem tudták, hogy a benne lévő lőszert elsütötték-e vagy sem? Már láttuk, amikor behozták az üzletbe, hogy valami baj lehet, mert egyrészt úgy tartották még a tokban is, másrészt látszott az ügyfélen is, hogy komoly problémával érkeztek. A fegyveren sajnos kívülről is látszott, hogy rozsdás, majd kiderült, hogy megáztak vele, az eső után le sem törölték, arról ne is beszéljünk, hogy a belső szerkezetek milyen állapotba kerültek a víz hatására! A töltényűrbe beleszorult lőszerről kiderült, hogy csak egy hüvely. Sajnos, a rendszeres karbantartás hiánya miatt elő-előfordul egy-egy beszorult hüvely, de ezeket a hibákat alapvetően megelőzhetjük.

Penész az agyazásban Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Mit okoz a lakat- és zárszerkezetben egy-két évtized?

Általában az ütőszegházban kezdődnek a problémák. Vagy nem tud már ráütni a gyutacsra vagy pedig kint ragadnak az évtizedes a lerakódások, a szennyeződések miatt. Egyszerűen nem tud mozogni és ekkor törik el az ütőszeg. A másik eset, hogy az ütőszeg nekicsapódik a tűzfalnak és ekkor eltörik, de az üres „csattogtatások” miatt, az ütőszeg határoló stiftje, ez a két kemény alkatrész egymásnak csapódik és valamelyik mindig gyengébb. Alapvetően annyit kopik, annyit zömül, hogy becsúszik és kint marad vagy eltörik az ütőszeg. A hiba úgy jelentkezik, hogy vagy nem lehet megtörni a puskát, vagy nem tudom összecsukni. A javítások során persze ez kiderül és a fix tűzfalas fegyverek esetében 99%-ban nincs lehetőség a javításra. Fődarab csere következik. Persze ez nem éri meg senkinek, hiszen egy komplett szerkezetet kell kicserélni. Az új fegyverek esetében már ide, cserélhető alkatrészeket terveztek. Ha valamiért, akkor ezek a hibák miatt, javaslom mindenkinek a puffer használatát. A másik ok, hogy így véletlenül sem marad, akár hónapokig megfeszítve – a rugó. Az új pufferek esetében már van egy-egy kis pamacs is, így a hosszú időre eltett fegyverek töltényűrjét olajfilmen tarthatjuk.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

Igaz-e, hogy egy-egy fegyvermárka könnyebben viseli az időjárás viszontagságait?

Tény és való, hogy egyes régebbi fegyvereket túlméreteztek, vagy akarva, akaratlan olyan ötvözeteket használtak, hogy úgy gondoljuk, jobban bírja, vagy bírhatja. Talán kijelenthetjük, hogy esetleg jobban is bírták a külső környezeti hatásokat – persze egy darabig. Azonban a sörétes fegyverek kapcsán mindenki tudja, hogy a társasvadászatokon a szállítójárműveken szoktak történni amolyan „koccanások”. Vagy mi koppantjuk le a puskánkat, vagy más üti hozzá a mienkhez. Sajnos ezek a beverődések meglátszanak a cső tükrös belsejében s ezek a csődudorok miatt ma már a műszaki vizsgákon nem engedik át a fegyvereket. Sokszor sérül a csőventilláció, ami nagyon hasznos műszaki megoldás. Egyébként a szellőzőnyílásokon fokozottabban bejut a pára is és ahogy illeszkedik a csőfalra, sokszor menthetetlen korrózióval találkozunk. A mai konstrukciók, megoldások bonyolultabbak, ezért nagyobb figyelmet igényelnek. Megjelentek az egybillentyűs fegyverek, amelyek nagyon kényelmesek, de ezekkel kötelezettségünk is fokozottabb. Ápoljuk, mert ha elszeretnénk adni, akkor a fegyvereink piacosak maradhatnak.

Kiemelten fontos a rendszeres karbantartás Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Milyen zsírokat, olajokat használtok egy-egy konzerválás során?

Amikor behoznak hozzánk egy fegyvert időszaki karbantartásra, átnézésre, mindig az a kérdésünk, hogy mit szeretne vele és mennyit jár vadászni? A sörétes fegyverek, nagyon sok esetben, hónapokig a szekrénybe kerülnek, így az idény végén különösen. Mindenkinek van kedvenc puskája, miközben a másik fegyvere lehet elő sem kerül a szezonban. Azokat a fegyvereket, amelyeket tudjuk, hogy akár hónapokig nem használnak, speciális, sűrű, viszkózus anyagokkal konzerváljuk. A gyári zsírok elérhetők a FROMMER-ben és speciális, gyantatartalmú anyagokkal is dolgozunk. Ám aki ilyen konzerváló anyagokat kér, azoknak felhívjuk, a figyelmét, hogy használat előtt ki kell húzni a csövet, mert a ráégett gyantát nagyon nehezen tudjuk később kipucolni. Szóval, „majd az első lövés kiviszi” felkiáltás, ha úgy vesszük, nem célravezető.

A műhelybe behozott fegyvereket teljesen szétszedem. Egy speciális tisztító és ápoló CLP típusú olajjal tisztítom és ápolom le. Sokszor a régi fegyverek esetében először a kikeményedett öreg kenőanyagot kell, gyakorlatilag leoldani. A belső szerkezetek, a csőkampók, a fődarabok találkozásánál egy teflonzsírt alkalmazunk a FROMMER-ben. Ez a fehér változata ennek a kenőanyagnak, mert alapvetően szürke szokott lenni. Ezek az zsírok, olajok nem tesznek kárt az agyazásban, de a farészeket inkább egy gyári teafaolajjal húzom át. Ahhoz, hogy elérjük a legjobb hatását, 24 óra szikkadást javaslok. Kicsit színezi és egyben pácolja is a tust. Másrészt impregnálja és a kisebb karcokat is eltünteti. A FROMMER több fegyver esetében gyári műhely is, így megkapjuk a gyári tisztító és konzerváló anyagokat. Ez azért fontos, mert a fegyverek agyazásaira is tudunk ügyelni. Ezek a kenőanyagok nem támadják meg a műanyag tusokat sem, amelyek persze jobban bírják a tartós használatot. Szoktam javasolni, hogy ezeket is érdemes speciális folyadékokkal áthúzni. A hosszú tárolás miatt még érdemes arra is ügyelni, hogy a speciális tusagumik eldeformálódhatnak, amelyek az idővel még el is öregszenek. Egy jól elcsomagolt fegyverrel is szükséges az idény előtt foglalkozni, de lényegesen kevesebb problémával fogunk találkozni, ha most gondosan elcsomagoljuk.

Egy páncélszekrénybe rosszul eltett fegyver Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Szóba került az eső, a víz. Feltétlenül szükséges megbontani egy esős vadászat után?

Nagyon röviden: igen. Ennek kell a legelső feladatunknak lenni. Gyakorlatból tudom, mert egyszer egy patakon mentem át és megcsúsztam. Sajnos a fegyverem is megmerült. Elég volt hozzá két nap, hogy belső alkatrészeken megjelenjen a felületi rozsda, amelyet, ha nem kezelünk, kigödrösödik. Tudomásul kell venni, hogy a jó minőségű acél, sajnos rozsdásodik. Az ötvözetekkel ezt a problémát megoldották, de azzal a minőség is romlott. Sajnos ezzel együtt kell élnünk, de ha rendszeresen ápoljuk a fegyvereinket, ezektől a problémáktól megóvhatjuk magunkat és a fegyvereinket is.

Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Összegezve: milyen gyakran javaslod a teljes szerkezeti tisztítást, olajozást?

Azoknál a vadászoknál, akik nagy igénybevételnek teszik ki a fegyvereket, akik sportlövők, hivatásos vadászok, nekik érdemes kéthavonta a belső részeket is leápolni. A sportlövők általában megoldják, hiszen egy-egy versenyen nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy hanyagság miatt késik a leadott lövés vagy el sem sül a fegyverük. A gyakorlat azt mutatja, hogy a vadőrök szépen megtakarítják, de egy-egy műszaki hiba esetén kiderül, hogy a szerkezeti részek élettartama megrövidült. Aki ezt megtapasztalja, később már erre is ügyel. A javítás során mindig megmutatjuk, fényképeket készítünk, hogy mi is történt. Amikor meglátom, hogy a kenőanyag megkövült és a kosz a kenőanyaggal gyakorlatilag polírozó pasztaként csiszolja az apró alkatrészeket, sok esetben már prognosztizálható a következő műszaki hiba.

A mutatós oldallemezek alatt is érdemes konzerválni a fegyvereket Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

A sportvadászok esetében, akik hat, akár nyolc hónapra is elcsomagolják a fegyvereiket, egy komplett, teljes körű karbantartást javaslok. Az idény után lerakodó szennyeződéseket eltávolítom. Ekkor kiderül a szerkezeti részek állapota is. Amennyiben igénylik, akkor cserélem az alkatrészeket. Ha kopott és még működik, akkor is jelezzük, hiszen gyakorlatból tudjuk, hogy mennyi „ideje” lesz még a hibáig. Általánosságban elmondhatom, hogy az ilyen karbantartásra behozott fegyvereket, a vadászok nagyon szeretik, ragaszkodnak hozzájuk. Vagy családi örökség vagy régen vágyott, kedvenc fegyverek ezek és mindenki úgy gondolja, hogy nyugodtan teszi le, hiszen ősszel biztonsággal vihetjük majd vadászni.

A másik és egyáltalán nem elhanyagolható tény az sem, hogy ezek a tartós használati eszközök, ezekkel a karbantartásokkal, értéküket megőrzik. Mindenki látja, hogy egy-egy régi fegyver ára, hogy emelkedik évről évre. Az új fegyvereink, ha vigyázunk rájuk, éppen úgy relikviák is lehetnek. Ez csak rajtunk múlik.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fotó: Tibor Ádám – FROMMER Fegyverbolt

Frommer

Már kapható a FROMMER-ben a Hikmicro Alpex digitális éjjellátó céltávcső

Print Friendly, PDF & Email

A Hikmicro Alpex A50TN 940nm-es infravetővel érkezett, amit Albert Attila mutatott be az Agro Jagernek.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Várakozással teltek a mögöttünk álló hetek, mert tudtuk, hogy hamarosan a FROMMER üzletébe is megérkeznek az első éjjellátó céltávcsövek. Albert Attila, a cég kereskedelmi igazgatója ugyanis arról tájékoztatott, hogy az ügyvezető igazgató aláírta a szerződéseket és már csak a szállítmányt várják. “Csak!” – viccelődtünk egymással, de annak ellenére, hogy november 1-től lehet már ilyen  eszközöket legálisan is vásárolni, mégiscsak nagy dolog. S az, hogy szereléssel, szerelékkel 250 000 Ft-ba belefér – igazán nem gondolta senki. A mögöttünk álló évek csillagászati árai a keresőtávcsövek piacán, óvatosabbá tették még az érdeklődéseket is. Hol vannak már azok az árak és milyen magas technikai tudással bírnak ezek az új eszközök?! Wifi, lövésre aktiválódó videófelvétel, csak, hogy néhány kiegészítő funkciót is említsünk, az éjjellátó céltávcső alapfunkciója mellett.

A Hikmicro Alpex A50TN. Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

A sötét, ismeretlen éjszaka kinyílik az ember előtt, de ezektől az eszközöktől nem leszünk jobb vadászok, csak belelátunk az éjszakába, amely eddig nem adatott meg az embernek, nem adatott meg a vadásznak. Nem tudtuk, mi lehet az erdőben, mi lehet a köd túloldalán, egyáltalán mi történhet körülöttünk. Alapjaiban változik meg az éjszakai mozgás, de aki félt a sötétben, az most is félni fog. S biztos vagyok benne, hogy nem is erről szól a vadászat. Minden eszközt lehet jóra és lehet rossz dolgokra használni, ez bizonyosan csakis a döntésünktől függ. Sokat gondolkoztam azon, hogy mit jelent ez az eszköz a vadászember kezében, de ezt gondolom, hogy egy lehetőség, amit annyi minden jóra fel lehet majd használni – különösen a dúvad visszaszorításában. Kétségtelen, hogy a rókák és az aranysakálok élete szögesen megváltozhat. Aki eddig nem járta, bújta, leste az éjszakát, azt gondolom ezután se fogja, mert a tűz, ott belül, egyik percről a másikra nem fog fellángolni. Ha van is ilyen lehetőségünk, attól még az éjszakai hangokat meg kell ismerni, tudni kell merről fúj a szél és ismerni kell a terület minden zegét-zugát. Vadásznak és puskás embernek lenni, továbbra is  két külön fogalom marad – itthon is.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A Hikmicro Alpex A50TN 940nm-es infravetővel érkezett, amit Albert Attila mutatott be az Agro Jagernek. Felbontása, a képernyő teljesítménye egy FullHD CMOS szenzorra épül. Pixelszámban ez 1920×1080 felbontást jelent. A távcső teljesítménye maximum 600 méter – könnyen belátható, hogy ilyen távra még nappal sem lövünk. Az éjszaka minden szempontból más és jó lehetőség arra, hogy meggyőződjünk arról, mi is vesz bennünket körül. Jól jön ilyenkor a régi iskola, amikor alkonyat előtt még minden fontosabb, nagyobb tereptárgyat, fát, bokrot megjegyzünk és memorizálunk magunk körül. Aki a régi fogásokat is tudja, annak igazi élmény lesz az éjszakai megfigyelés és persze a vadászat is.

A kijelzője egy Oled kijelző, ami 1024×768, 0,39” nagyságú. A céltávcső 30mm-es gyűrűvel szerelhető, ilyen szerelék kapható a FROMMER-ben és még a műhelyben, fel is szerelik.

  • Bele tartozik az árba? – kérdezem.
  • Bele – bólogat, Albert Attila kereskedelmi vezető.

A céltávcső alapnagyítása 3,5-szeres, de maximálisan 14-szeresére növelhetjük. Ehhez méretarányos ballisztikai szálkeresztek járnak és létezik egy, ” a képben kép” üzemmód. (PIP üzemmód).

A kép a képben funkció
A kép a képben (Picture-in-picture, PiP) funkció a videót egy kis lejátszóba kicsinyíti, így a videó megtekinthető más alkalmazások számára. A kis lejátszót az eszközöd kezdőképernyőjén át is helyezheted, és más alkalmazások fölé teheted.

 

A tárgylencse átmérője 50mm, különlegessége, hogy beépített videó- és hangrögzítővel rendelkezik, továbbá a beépített memóriája 64GB. Ezek a funkciók rendkívül praktikusak, mert később bizonytalanság esetén segítségünkre lehetnek. Ha netán bármilyen konfliktushelyzet alakulna ki, elég csak aktiválni és a vállunkra akasztott, puskára szerelt céltávcső, rögzít minden elhangzottat.

A Hikmicro Alpex A50TN klasszikus megjelenésű. Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

A távcső valójában képes arra, hogy az éjjellátó technológia révén, a látható fényt átalakítsa infravörös sugárzássá, amelyet később a beépített érzékelők rögzítenek. Ezzel válik számunkra lehetővé, hogy teljes sötétségben is célzott lövést adjunk le.

A Hikmicro digitális éjjellátó céltávcső szériájának első típusa – meséli Albert Attila. Fontos tudni, hogy a kamera fő elemének számító éjszakai/nappali képalkotást végző érzékelő elem technológiáját a Hikmicro anyavállalata, a Hikvision, amely a világ legnagyobb kameragyártója, már hosszú évek óta fejleszti biztonságtechnikai rendszerei számára. Ez az ipari területen szerzett tapasztalat az, amely olyan technológiai előnyt biztosít, hogy nyugodt szívvel dobták a világpiacra.

A Hikmicro Alpex digitális éjjellátó céltávcső kétféle infravetővel kapható. Külsőleg egy letisztult formavilággal találkozhatunk akkor, amikor kezünkbe veszük a Hikmicro Alpex digitális éjjellátó céltávcsövet. Piktogrammos menürendszerével minden területen megbízhatóan kiváltja és felül is múlja a hagyományos céltávcsövek képességeit. A Hikmicro Alpex digitális éjjellátó céltávcső két típusát különböztetjük meg: a Hikmicro Alpex A50T és a Hikmicro Alpex A50TN digitális éjjellátó céltávcsövet, mely két típusnál a különbség, az infravetőnél fedezhető fel.

A Hikmicro Alpex A50TN különleges tornyai. Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

A Hikmikro Alpex A50TN digitális éjjellátó céltávcső 940 nm-es infravetővel kapható. Ez a tartomány az emberi és állati szem számára láthatatlan. Aktív szabályzója gyorsan alkalmazkodik a távolság változásból fakadó fénydifferenciához.

A Hikmicro Alpex A50T digitális éjjellátó céltávcső 850nm-es infravetővel kapható, ezt a tartományt előfordul, hogy néhány állat érzékelheti.

Azonban a 850 nm-es vetővel szerelt változat, éjszakai körülmények között, valamivel jobb érzékelési tartományt kínál. Ezzel szemben a 940 nm-es változat előnye az, hogy teljesen láthatatlan fényt bocsát ki.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A távcső különlegessége, hogy a látott képet mobiltelefonos alkalmazás és a beépített WiFi segítségével okostelefonunkon keresztül is figyelemmel kísérelhetjük. Míg az optikai nagyítás 14-szeres, addig a további digitális zoomal 28-szoros nagyítást is elérhetünk. Az élességállító gyűrűt az éjjellátó elején találjuk, míg a dioptria-állítási lehetőséget pedig a szemlencse felől.

A céltávcsövön három nyomógomb és egy kombinált forgatótárcsát találunk még. A forgatógomb hivatott a logikusan felépített menübe lépés és navigálás szerepét elvégezni, illetve itt érjük el a digitális zoom (1-2-4x) beállítását is. A Hikmicro Alpex digitális éjjellátó céltávcső látószöge 7,7°, ami 100m-en 13,4m-es vízszintes látómezőt jelent.

A Hikmicro Alpex A50TN nyomógombjai. Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

A céltávcső különlegessége, hogy lövésre aktiválódó videófelvételre is alkalmas.

A készülékben 64GB-os EMMC memória található, amivel akár több órás videófelvételt és rengeteg fényképet készíthetünk. A rengeteg hasznos képességek közül mindenképpen említést érdemel a gazdag, külön paraméterezhető és menthető szálkeresztválaszték, a kép a képben üzemmód, az “egy lövéses beállítás” lehetősége. A videó rögzítése történhet manuálisan vagy automatikusan a lövés hatására indítva. A felvétel ilyenkor a lövés pillanatához viszonyítva elő és utórögzítést is tartalmaz, amely alapból 7mp elő és 15mp felvételt jelent.

Minden ami FROMMER: éjjellátók, hangtompítók, továbbá fegyverek és széles lőszerkínálat Budapesten, a Szenes Iván téren.

A céltávcső mellett elérhető a Hikmicro Sight applikáció, amely ingyenes és letölthető IOS és Android operációs rendszerekre, így okostelefonokra és tabletekre is.

Albert Attila az Agro Jagert arról tájékoztatta, hogy a Hikmicro Alpex digitális éjjellátó céltávcsőcsomagban találunk egy hordtáskát, hordtáska vállpántot, infralámpát, infralámpa tartót, 2 db 18650-es akkumulátort és 2 db CR123-as elemet, továbbá akkumulátortöltőt, töltő adatkábelt, törlőkendőt, védőszalag csíkokat és teljes magyarnyelvű használati kézikönyvet.

A céltávcsövet a FROMMER Fegyverboltban kézbe lehet venni, megnézni, illetve vásárlás esetén üzembe is helyezik.

 

Írta: Dr. Szilágy Bay Péter LL.M., lapigazgató
Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

Agro Jager News

Tovább olvasom

Frommer

FROMMER. Hangtompítók. FeHoVa – Interjú Albert Attilával, a Frommer kereskedelmi igazgatójával

Print Friendly, PDF & Email

Interjú Albert Attilával, a Frommer fegyver kis- és nagykereskedés kereskedelmi igazgatójávaln a 30. Fegyver-, Horgász és Vadászati kiállításon.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden idők legszabadabb fegyver, vadászati és horgászati kiállítására vált jegyet az, aki ellátogat a HungExpora, hiszen az éjjellátó technikai eszközök és a hangtompítók előtt hivatalosan is megnyitotta a határait, ha úgy vesszük, a kapuit Magyarország. Amit pár hónapja még tiltott a törvény, az ma már történelem és egyes eszközöket bárki használhatja a vadászatok során. Ezért első utunk a Frommer fegyver kis- és nagykereskedés kereskedelmi vezetőjéhez, Albert Attilához vezetett, akit a nyíregyházi Reflex vadászbolt standján találtunk meg. Vele beszélgettünk, de már tömegek álltak a svéd Aimsport hangtompítói, továbbá a FRANCHI fegyverek, az ár-érték arányban verhetetlen KONUS optikák és a Toni System által kínált termékei előtt is. Mi is csak kapkodtuk a fejünket, mert ennyi különleges árut egy helyen, nem ma láttunk.

Albert Attilát (balról), a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatóját a Reflex Vadászboltok standján, Borsi Nándor tulajdonos mellett találtuk meg az “A” pavilon 107 C szektorban. Fotó: Agro Jager 

Itt állunk a Reflex standján! Mit hoztatok ki? Mit importált a FROMMER Magyarországra? Mit visznek most haza a reflexesek Hajdú-Biharba, Borsodba és a Nyírségbe?

Az elmúlt évben jártuk Európa kiállításait. Erről be is számoltatok az Agro Jager hasábjain, de emögött nagyon pontos, feszes tárgyalások, egyeztetések rejtőztek, mert az útjaink nagy része arról szólt, hogy miként tudjuk ezeket a világszínvonalú termékeket közvetlenül a gyártótól lehozni Magyarországra.  A Reflex Vadászbolt fontos partnerünk, mert Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben is ott vannak, így most náluk lehet megnézni, kézbe venni a FRANCHI golyós és sörétes puskáit, amelyeknek kizárólagos magyarországi importőre a FROMMER. Azonban láthatók a KONUS kereső- és a céltávcsövek, na és a Toni System, ha úgy vesszük tuning kiegészítői, amit vadászfegyverekhez is gyártanak. S végül, de nem utolsó sorban a híres Aim Sport svéd hangtompítói, amire rettentően büszkék vagyunk, mert szintén, csak és kizárólagosan a FROMMER hozhatja be Magyarországra és csak a partnerhálózatunkon keresztül érhetőek el.

Egy jubileumi .30-06-os a 30. FEHOVÁ-n, amelyet a FRANCHI, a gyár 150 éves évfordulójra gyártott. Az utolsó előtti darab még megtekinthető. Fotó: Agro Jager

Menjünk sorba: a FRANCHI-val kezdtél. Milyen puskákat lehet itt kézbe venni?

Magyarországon az elmúlt 20-25 évben majdcsak feledésbe merült ez a márka, de egy nagyon-nagyon jó minőségű, igazi, hagyományos az olasz fegyvergyártást képviselő, ha úgy vesszük klasszikus olasz darabok. Hogy Magyarországra, a FROMMER-hez került a kizárólagos importengedély, egy igen érdekes beszélgetésből pattant ki, amit telefonok, gyárlátogatások, kölcsönös ismerkedés követett, miután megkaptuk a forgalmazást. A FRANCHI-t a Bennelli vette meg, majd a BENELLI-t felvásárolta a BERETTA Holding. A golyós puskáknál megmaradt a FRANCHI saját rendszere, hiszen 156 éve hadipuskákkal indultak, de a sörétes félautomata fegyverek azonban nem léteztek náluk. Azonban jöttek a Benelli mérnökei és átadták a technológiát és új termékekkel bővítették a klasszikus gyár termékpalettáját. A Benelli inerciazár rendszerét kapta meg a FRANCHI, s mondanom sem kell, hogy a mérnökök nagyon eltalálták. Nem véletlen, hogy a gyár 7 ÉV garanciát vállal az összes puskára. Erre a puskára is aztán felkerülhetnek a Toni System kiegészítői, de ezeket mindenki a maga igénye szerint szokta összeállítani, amiben természetesen Pesten is és a Reflex üzleteiben is segítenek.

Balról Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi igazgatója, a Tölgyfa Vadászbolt tulajdonosával, Lovász Lászlóval, aki éppen a FRANCHI ünnepi kiadású fegyverét tekintette meg. Fotó: Agro Jager

2023-ban robbant be Magyarországra a FRANCHI. Hogyan fogadta a magyar piac?

Meglepte. A fiatalok egyáltalán nem ismerték, annak ellenére, hogy kiváló minőségű műanyagtusás puskákat is gyártanak a fa mellett. Ez is egy ilyen fegyver – mutat közben egyet Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi vezetője. Az idősebb generáció azonban pontosan jól tudta, hogy mit pillantott meg az újság hasábjain vagy amikor belépett a pesti üzletünkbe, ahogy a partner vadászboltok is pontosan jól tudták, hiszen nagyon sokan emlékeznek erre a klasszikus olasz márkára. Még nem mondtam, de a fegyvermesterünket az olasz partnerek meghívták és kiképezték javításra. Így ma már Budapesten, a FRANCHI hivatalos szervíze és javítóműhelye is nálunk van.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezzel a gyár az alkatrészeket is garantálja a magyar vevőknek, illetőleg a Kárpát-medencei vadászoknak, mert nagyon sok határainkon túl érkező vadász is érkezik a Szenes Iván téri üzletünkbe. A gyárral való direkt kapcsolat különös történeteket szült és egy 30 éves sörétes puska tusatalpát hozták be javítani. A gumi elöregedett és a tulajdonosa kérte, hogy javítsuk meg, ám azt az alkatrészt a cég már nem forgalmazza. Ennek ellenére ingyen, ajándékba javíttatta meg a FRANCHI, és a gyárból alig pár nap alatt leküldtek egy cseredarabot Olaszországból. Szinte példa nélküli, amit a Beretta Holding, a FRANCHI márka kapcsán bemutat, azt hiszem ezeket élményeket egyikőnk sem cserélné el. Képzeljük csak el, amikor telefonon vagy éppen e-mailben olvassuk, hogy ajándék! S képzeljük el azt, amikor közöljük a vásárlóinkkal a hírt, hogy a FRANCHI szeretné megköszönni a hűségét. Azt hiszem a fegyverkereskedői szakma legszebb pillanatai ezek.

A FROMMER Magyarországra hozta a Toni Systemet, amelyet a REFLEX Vadászbolt standján is elérhető. Fotó: Agro Jager

Toni System. Ez nem a sport felől lépett be a vadászok közé?

Egy kiegészítőket gyártó cég, ami minden típusú fegyverre gyárt, a maroklőfegyvertől a golyósokon át, egészen vadászlőfegyverekig, ha úgy vesszük tuningot.  A Franchi esetében a tárhosszabbítóval érkezett, aztán tárösszefogóval kedveskedett, majd megnövelte a felhúzókart, megnövelte a zárkioldó gombot, megnövelte a biztosítást. A golyós puskánál pofadékemelőt és maroklőfegyvernél pedig végeláthatatlan kiegészítők sorát adja a felhasználóknak. Olyan jó minőségben, hogy a gyárak, a FRANCHI sem utasítja el, hiszen egy-egy kiegészítő, fagyos, zimankós időben pontosan a fegyver használhatóságát növeli, miközben a tavaszi, nyári vadászatokon már lehet nincs rá szükségünk. Ezeket a kiegészítőket keresték nálunk és mivel a Benellivel, majd a FRANCHI-val is együtt dolgozott ez a cég, így esett a választás a Toni Systemre. Nem túlzás, de a kollégákkal arra jutottunk, hogy ez egy jó döntése volt a FROMMER-nek.

A megnyitó napján a Jász-Nagykun Szolnok vármegyei vadászok a Reflex standján, akik éppen a svéd Aim Sport hangtompítóit nézték meg. Balról Ondrék Róbert a Hozam Hotel vezérigazgatója, míg jobbról Sándor Ferenc, a kisújszállási Sándor Service Kft. ügyvezetője és kedves párja társaságában. Fotó: Agro Jager

Olasz termékekben nincs hiány, hiszen a FRANCHI mellett itt a KONUS, amelyet nemcsak ti, hanem a Beretta Holding is preferál, mi több kifejezetten ezt a márkát ajánlja puskáihoz. Melyik a legnépszerűbb optika most?

Az LZ-30. Nincs mese, ez a távcső az, ami mindent visz. Nagyon kedvelt, nagyon jó a fényáteresztő képessége, nagyon vékony a szálkereszt, ráadásul a második fókuszban helyezték el és nem homályosodik el. Kifejezetten magas minőségű tubusba építik és minden sínes fegyverre percek alatt fel tudjuk helyezni. A külső méretei tökéletes adottsággal rendelkeznek egy előtéthez, ami már bizonyított a vevők körében. Szintén a KONUS, gyári acélszerelékei rendelkezésre állnak Pesten és minden partnerünknél. Mindez ráadásul, olyan áron, amely más szerelékgyártó cég egyszerűen nem tud felmutatni. S ha valaki itt vásárolja meg, a pesti üzletünkben, akkor a műhely még ott ingyen fel is helyezi. (Erről korábbi FEGYVERMESTER rovatunkban olvashatnak). Két év garancia jár mellé! Ahogy a FRANCHI esetében, itt is történt egy csoda, ami nem városi legenda, hanem a FROMMER üzletében, Budapesten a Szenes Iván téren történt meg. Még pedig az, hogy egy vásárló, egy több, mint 10 évvel ezelőtt vásárolt céltávcsövet visszahozott, hogy meghibásodott. Átvettük, beszéltünk a gyárral, és egy vadonatúj céltávcsövet küldtek ingyen a KONUS tulajdonosai, hogy 10 évig hűségesen használta és amikor elromlott, akkor sem akart másikat, csak azt javítsák meg. Ezt, amit az olasz gyártók képviselnek nem lehet semmihez sem hasonlítani. Persze hozzá kell tenni, hogy ez a cég speciális, igen drága mikroszkópok gyártásával indult el. A második generáció érdeklődött a vadászat után, elkezdtek először próbaképpen céltávcsöveket is gyártani. Ma már egy külön részleg dolgozik a céltávcsöveken és a keresőtávcsöveken!

Balról Ondrék Róbert, a szolnoki Hozam Hotel vezérigazagtója és Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi igazgatója, aki a legújabb, svéd gyártmányú Aim Sport hangtompítóit mutatja be. Fotó: Agro Jager

És végezetül a hangtompítók..

Azt hittem meg sem akarod már kérdezni – nevet Albert Attila. Szóval megérkeztek Svédországból. Végre itt vannak, végre kezünkbe vehettük mi is és végre a vadászok is felhelyezhetik a puskáikra, fegyvereikre. Nem véletlenül választottuk az Aimsportot, mert a svéd acél, a svéd fegyverek világhírűek. Élen járnak ebben és nekünk fontos volt, hogy egy európai termék, egy európai gyártó kerüljön a polcokra, hogy minél ütemesebben tudjuk kiszolgálni a vevőinket. Nagy örömmel keresik a sportlövők és a vadászok is. Nekünk az volt  az elsődleges célunk, amikor végig jártuk az összes hangtompító céget, hogy egy strapabíró, külső hatásoknak ellenálló, nagy teljesítményű, jó minőségű, rozsdamentes acélbelsővel szerelt hangtompítót hozzunk be az országba, ami ne legyen túl nehéz, de tetszetős is legyen a fegyvereken. Ez a svéd manufaktúra annyira moduláris, annyira széles palettán mozog a termékkínálatuk, hogy szinte minden típusú menetre és minden kaliberre gyártanak hangtompítót. Nekem a legkedvesebb a TRITON 5i, mivel ez nagy kalibereknél is képes levinni a zajhatást hangsebesség alá, miközben egy könnyű, kecses darab, ami igazán jól mutat a puskákon, de úgy, hogy 6000 lövésig vállalják a szavatosságát ennek az eszköznek. Vannak speciális ápolófolyadékok, érdemes bejönni a Szenes Iván térre, itt bemutatjuk ezeket a darabokat, meg lehet nézni, de a kiállítás négy napja alatt, itt a Reflex standján is minden kérdésre válaszolni fogunk!

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager

No és hogy tetszik a FEHOVA, milyen Európa nagy kiállításai után itt Budapesten körbenézni?

Ez egy nagyon jó felhozatalú vásár, mondhatjuk, a nyugat-európai szintet megmutatja, de méreteiben sokkal kisebb. Viszont fontos kiemelni, hogy Pesten nemcsak kiegészítőkkel, hanem fegyverekkel is találkozhatunk. Ezért is örülök, hogy be tudjuk mutatni a Franchit, mert itt most nemcsak Magyarországról hanem körbe, Magyarország minden szomszédjából érkeztek vadászok, de a nagy Safari cégek miatt igazán nemzetközi. Vannak itt Afrikából, a Közel-Keletről, Ázsiából is vendégek. Azt hiszem erre büszke lehet a vásárt szervező Hungexpó, ami jó lehetőség a kereskedőknek és jó lehetőség az idelátogatóknak, hiszen ezért utazik mindenki Budapestre, hogy üzletet kössön. Javaslom mindenki keresse fel a REFLEX standját, vegye kezébe a legújabb termékeket és ne feledje senki, hogy csütörtökön, pénteken, sőt szombaton is a Szenes Iván téren nyitva tart a FROMMER Fegyverbolt, benne a fegyverjavító műhely is.

A Reflex Vadászboltok a vadászruházatban is nagyot léptek, hiszen ma már a Remington vadászruházat is kapható az üzletekben. Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben is. Fotó: Agro Jager

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

 

 

 

Tovább olvasom

Frommer

FEGYVERMESTER: Hangtompítók a gyakorlatban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A FROMMER Fegyverbolt webáruházában már 68 termék található a hangtompítók kategóriában. Kapkodja a vadász a fejét, hiszen mindenki erről beszél, de sokszor fogalma sincs az embernek, hogy mit, mikor és persze milyen hangtompítót érdemes megvenni? Új eszközök toppantak be az életünkbe s megkerestük Tibori Ádámot: ha bemegyek az üzletbe, a Szenes Iván téren, vihetek-e haza hangtompítót, avagy nem? Mindezeken túl pedig kétségtelen tény, hogy ez egy jog- és fegyvertörténeti pillanat, amelynek kiértékelése már az utókor feladata. Viszont az biztos, hogy előnyeit, hozadékát mi, vadászok, vadgazdák és ne titkoljuk el, a természetvédelem is élvezheti. Mi több, egyes helyeken már parancsoló is néhány partimadár védelme miatt. Fókuszban a természetvédelem!

Hangtompítók a FROMMER Fegyverbolt budapesti, Szenes Iván téri üzletében 2024. január 3-án. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Tibori Ádám jókedvűen fogadott, önmagához  mérten szűkszavúan, de már megszokhattuk és mit ne mondjuk, a fegyveres szakmában, a fegyvermester szakmában így ismerjük. Mi, vadászemberek igazán nem szeretjük a változást, de nem is kell, mert a kezében tartott hangtompítóra a gyártó 6000 lövésig vállal garanciát – húzza mosolyra kissé a száját.

– Mire vagy kíváncsi – vág bele, pedig én szoktam előbb kérdezni.

Kétségtelen ez egy olyan helyzet, amikor a fegyvermester szava mértékkő és hallgatni kell rá, mert sok kellemetlenségtől, no meg balesettől, sérüléstől óvhatjuk meg magunkat. Csendesebb lesz a vadászat és lassan mehetnénk íjjal is vadászni. Na, azt azért nem, annyira nem csendesek – nevet fel.

Egy hangtompító és a belső szerkezete. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Hogy fogadtad, amikor kicsomagoltátok az első hangtompítót itt Pesten, a Szenes Iván téren?

Nem mondom, hogy mindenki itt volt, mert volt, aki szabadságát töltötte – nevet, de persze, mindenki kíváncsi volt. Mi már tesztelhettük, lőttünk is az összes típussal. Meg persze láttuk a nyugat-európai kiállításokon, mégis ez egy olyan pillanat, amire régóta vártunk.  Mindenki megnézte és nemcsak a hangtompítókat kellett megismernünk, hanem kiegészítőket, alkatrészeket és a felszereléshez szükséges eszközöket, biztonsági felszereléseket. Pár hónapja már lehetőségünk volt egy kiképzésen, bemutatón részt venni, amit Simonyi Ottó ezredes tartott. Ott láthattuk mire képesek. A múlt héten volt is az üzletünkben, új könyve elérhető nálunk, itt a FROMMER-ben.

Hangtompító a FROMMER polcairól. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Milyen hangtompítókat teszteltetek?

Elsősorban német hangtompítókat és ezeket itt meg is lehet nálunk vásárolni. A gyakorlati bemutatón 28, 32 34 dB csökkenést produkáló hangtompítókkal lőhettünk. Mit is jelent ez? Azt, hogy egy 7,62X54-es kaliber, tehát egy géppuskalőszer hangja, hanghatása 168 dB egy méter távolságról, amit a hangtompító megpróbál az emberi fájdalom küszöbértékéig lehozni, azaz 120 dB-ig. Na, most az emberi fül számára már a 85 dB is veszélyes lehet. Így volt a kezünkben .300WIN, .30-06, .308WIN, .243WIN kaliberű fegyverek és hozzátartozó hangtompítók.

A baloldali a hangtompító belsejét mutatja, a jobb oldali pedig a hangtompító belső nézete a csőfelül – kifordítva. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Milyen volt használni?

Polgári célúval eddig még nem, de hadi hangtompítóval felszerelt fegyverrel már lőttem. Fontos kiemelni, hogy mivel rendszeresen vadászom, kíváncsi voltam arra, hogy szabadkézből, hogyan tudom használni a .30-06-os kaliberű fegyvert és szabadkézből lőttem. A különbség abban tűnt ki, mintha egy .223WIN kaliberű fegyverrel lőttem volna. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha négy, öt kompenzátor lett volna a fegyveren egyszerre. A lőkép persze változik, de sokszor nem hátrányára, mert a csővégén keletkező utóhatások a hangtompítók miatt megszűnnek és ki kell mindenkinek próbálnia, hogy az ő fegyvere és a kedvenc lőszere hogyan viselkedik.

Közelebbről egy hangtompító belseje. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Maradjunk először még a vásárlásnál. Ki viheti haza?

Aki bejön az üzletbe, annak érdemes behoznia puskáját és a fegyvertartási engedélye alapján, az adott kaliberhez vásárolhat. Azért javaslom, hogy hozza be, mert mi itt a cső végén vágott menethez, a menetemelkedéssel azonos hangtompítót fogunk adni. Az új fegyverek csőmetszése gyári, ezzel nem is szokott gond lenni. A baj, az utómetszésekkel lehet, amikor a a cső síkja, nem esik egybe a hangtompító síkjával. Ehhez nekünk itt egy speciális eszközünk van, amit rögtön felhelyezünk és megállapítjuk, hogy alkalmas-e a fegyver a hangtompító felszerelésére. Mert, ha nem, akkor komoly sérüléseket okozhatunk és károsodhat a hangtompító, a fegyver, szóval egy apró rutinvizsgálattal elémehetünk a problémáknak. Ezt itt helyben, elvégezzük, lőni sem kell a fegyverrel. Azt hiszem ez megnyugtató számunkra is és a vevőknek is.

Hangtompítók Budapestről, a FROMMER FEgyverbolt kirakatában. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Milyen fajta hangtompítót árultok?

A kiskaliberektől, tehát .22 Long Rifletól a .375 Holland & Hollandig mindent. Ahogy mondtam az is kérdés, hogy mennyire szeretnénk csökkenteni a hangot, milyen lőszerrel vadászunk és egyáltalán mi a cél? Ahogy növekszik a csillapítás, úgy nő a hangtompítók mérete. A gyártó ajánl bizonyos kalibercsaládokhoz hangtompítót. Annyi a különbség, hogy az egyik típus rögtön a cső elejére tekerhető fel, növelve ezzel a fegyver teljes hosszát, miközben a nagyöbű fegyverekhez már olyan hangtompítókat adunk, amelyek ráfutnak a puskacsőre.

Hőállózsír a FROMMER kínálatából. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Tudsz egy-két típust mondani?

A Triton3-as, ami még mindig kisebb kaliberhez jó lehet, tehát az 5,7-6,7 mm-től a a .243-ig ajánljuk. Ez a típus a cső végére zár rá, tehát nem húzható rá a csőre. Ezeket, amelyeket sportcélra is lehet használni. A Triton 4-essel kapcsolatban, úgy nyilatkozott a gyártó, hogy aktív vadászoknak javasolják, akik sokat mozognak. Ezt már rá lehet húzni a csőre és a hangtompító felénél zár rá a csőre. Persze menettel! Mindegyik menetes, nincsenek gyors zárású, hangtompítók. Ezek rendre sűrűmenetes megoldások. Ezeket a .308, 6,5×55, .30-06 kaliberekhez ideális. A Triton 5-t pedig, ugyanúgy fel lehet tekerni, de az már inkább a .300WIN magnumra alkalmas, mert ott már olyan komoly gázmennyiséget kell elvezetnie, amit a kicsi hangtompítók károsodás nélkül nem tudnak megoldani.

A Ballistol legújabb terméke a FROMMER-ben! Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Technikai tanácsok?

Kézzel kell feltekerni. Vadászat előtt, mert jelentősen megnöveli a fegyvereink méreteit. Meg kell tanulni le és felhelyezni. A csővédő kupakra vigyázzunk, mert, ha sérül a menet, akkor meg kell metszeni és nem biztos, ha újra kell vágni, hogy elviseli a csőfal vastagsága. Jó, ha ballisztikai tornyos a távcsövünk van, ebből sokfélét tudunk ajánlani. Mikor belőjük, jegyezzük fel, hogy hangtompító nélkül, hova hordott a puskánk és hová a hangtompítóval. A menetre kenjünk hőálló zsírt és óvatosan kapassuk rá a menetre. Kézzel húzzuk meg, mert kézzel is kell leszerelnünk. Ha rásül, rágyógyul, akkor sem kell kétségbe esni, ne erőltessük, itt a műhelyben felkészültünk ezekre a problémákra.

FRANCHI: hét év garanciával, a golyós fegyvereken gyári metszésű csővégmenettel! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egy neuralgikus kérdés: hogyan ápoljam?

Bizonyos lövésszám után ki kell takarítani. Ez attól is függ, mennyit és milyen gyakran használjuk. A FROMMER-ben forgalmazott termékek mind rozsdamentes acélból készültek, csak a ház alumínium. Természetesen a hosszú élettartam miatt, indokolt is, de a lőporgázok savassága korróziót okozhat, eltömíti a furatokat, azokat ki kell takarítani. Azonban a hagyományos olajok nem alkalmasak erre és nem is javaslom, ugyanis nem tudjuk szárazra kitörölni és a következő lövésnél ráég a felületre. A gyártó 6000 lövést garantál, ehhez azonban egy folyadékba kell mártanunk használat után, ami általában egy órát követel meg. Utána ki kell szárítani és úgy használni legközelebb. Lógassuk fel, csöpögtessük le. Itt a FROMMER-ben minden technikai fogást megmutatunk, minden alkatrész, kiegészítő, tisztító és ápolószert megvásárolhatnak. Meg is mutatjuk és tesszük örömmel, mert magam is vadászom és ha vadászok jönnek be, nekem is jobban telik a munkaidő.

Segítségre van szükséged? Keresse a FROMMER szakembereit! Kattintson a képre!

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fotó: Tibori Ádám fegyvermester / FROMMER Fegyverbolt

 

 

 

Tovább olvasom