Keressen minket

Vadászat

Czidor Gábor és a nyírbogáti remetekan

Print Friendly, PDF & Email

A tavaszikapásnövények vetéseit előszeretettel látogatja a vaddisznó. A károk mérséklése miatt, országszerte őrzik a kukoricákat. Nyírbogáton, a Hoportyó Vadásztársaság területén, Czidor Gábor egy remetekannal találkozott.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nyírbogátra indult vendégvadászatra Czidor Gábor, akit jóbarátja, Szalai István várt. Nyírbogáton, a Hoportyó Vadásztársaság gazdálkodik. Debrecenből északkeleti irányba, Mátészalka felé haladva, érjük el az Árpád-kori települést. A Nyírség déli részén járunk.

Czidor Gábor a nyírbogáti remetekanjával Fotó: Szalai István

E tájat valaha Nyírországnak is nevezték, amely a környező területektől élesen elkülönül. Északról a Bodrogköz, a Rétköz, míg délről az Érmellék és a Berettyó-síkja határolja. Nyugaton a Hajdúság és a Hajdúhát, míg keleten a Beregi-sík és a Szatmári-sík veszi körül. A Nyírségben sok geológiai érdekesség, elhagyott folyómedrek és különböző homokformák is megtalálhatóak. A futóhomoktól az agyagig változatos talajokon gazdálkodnak az itt élők. A táj legmagasabb pontja a Hoportyó, amely nem túlzás, de a Tiszántúl és az Alföld második legmagasabb pontja, amely a maga 183 méter tengerszintfeletti magasságával jó 100 méterrel magasodik Szeged fölé. A Hoportyó valaha mozgó bucka lehetett, mára azonban megszilárdult, tudományos nevén nem más, mint egy parabolabucka.

A gazdák országszerte már vetik a kukoricát. Van, aki még kivár, miszerint hideg még a talaj, de az ideje már itt van, hiszen, ha a talaj hőmérséklete eléri a 7 Celsius fokot, nincs mire várni. A vaddisznó előszeretettel látogatja a vetéseket, amelyek fajtától, vetésmélységtől függően sok helyen már sorolnak – tehát a sziklevelek már kibújtak a földből. A Nyírség homokos váztalajai egyébként könnyen melegednek, így dinamikusan fejlődnek a növénykék, különösen most, ezen a csapadékos tavaszon.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Jó barátját, István egy friss kukoricavetés mellé ültette le. Meghagyta neki, hogy figyeljen minden neszre, mert egy kan járja a területet. Lehet, hogy szerencsénk lesz – mondta! Kissé szeles, borult időjárással érkezett az este, de esőt nem hozott. Úgy határoztak, hogy biztosan kitartanak – ameddig csak lehet. Addig maradunk ameddig nem szólsz – így szokott ez lenni a barátok között.

Ahogy elcsendesedett a lesek környéke, megelevenedett a határ és a gabonavetésben előbb a mezei nyulak, majd az őzek is feltűntek. Mindkét vadász számára mozgalmasan telt az alkonyat. Aztán az őzek lassan elhúzódtak, mikor is a zajjal mit sem törődve, szuszogások közepette megérkezett egy vaddisznó!

Remetekanjával Czidor Gábor fotó: Szalai István

Addig, addig, hogy átvágott mindenen és majd a vetésig meg sem állt. Akkor már látta Gábor, hogy ez nem éppen a tavalyi nyírbogáti süldők egyike! Azonban számára messze volt és úgy döntött, mindenképpen vár. Kis idő elteltével a kan lassan, de tartva az irányt, az ő magaslese felé haladt. Nem az első vadászata volt és a fegyverlámpa kapcsolóján már ott lapult az ujja. Egyszer csak, amikor úgy ítélte meg, hogy lőtávon áll a vaddisznó, a lámpát hirtelen felkapcsolta, de a következő pillanatban már dörrent is a 7X64-ees fegyvere: a Zastavája megtörte a csendet. A lövés hangja után a becsapódás is tisztán hallható volt, amit utóbb barátja is megerősített.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

A vaddisznó helyben maradt és a hamarosan a másik lesen csörgött a telefon. A vonal végén barátja szólalt meg:” Gratulálok!”.

A nyírbogáti remetekan Fotó: Szalai István

Czidor Gábor az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy amikor együtt közelítették meg a vaddisznót, egyre erősödött benne az élmény, mert azt tudták, hogy nagy disznót lőttek. Mikor megálltak mellette, látszódott igazán, hogy tényleg nem egy tavalyi süldőt hoztak terítékre. A kan súlya 140 kilogrammot nyomott. Korát négyévesre tették és az agyarak hossza várhatóan eléri a 17 centimétert. Czidor Gábor lapunknak elmondta, hogy a baráti meghívást soha nem fogja elfelejteni és páratlan élmény volt nemcsak a vadászat, hanem az, hogy barátjával együtt vehették birtokba, ezt a nem mindennapi a nyírbogáti kant.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Szalai István és Czidor Gábor

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom