Keressen minket

Vadászat

Cserkelések, őzbakok a Bélusvölgye Vadásztársaság területén

Print Friendly, PDF & Email

Északon járunk, a Bélusvölgye Vadásztársaság területén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A Cserehát keleti, míg a Hernád-folyó völgyének pedig a nyugati felében, a Bélus-patak mentén cserkelünk.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Északon járunk, a Bélusvölgye Vadásztársaság területén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A Cserehát keleti, míg a Hernád-folyó völgyének pedig a nyugati felében, a Bélus-patak mentén cserkelünk. E patak nevéből ered a társaság neve is. A helyiek, itt az Encsi járásban, mintegy 7800 hektáron gazdálkodnak és napokban igen jó őzbakok után nyomoltak – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Oravecz Attila hivatásos vadász.

Egy 400 grammos őzbak a Bélusvölgye Vadásztársaság területén, amely a Devecseri kertek területérászen esett.

Református község, amelynek neve először 1264-ben tűnik fel és a krónika úgy hozza, hogy három településből lett eggyé. Református temploma a 15. századból való és Észak-Magyarországon szokás, hogy református templomok mennyezete fából készült, mely itt még ráadásul festett is! Aki erre jár vadászni, annak napközben érdemes felkeresni és ne hagyja ki, a 250 éves fekete nyárfát sem, amelynek átmérője 2,3, a kerületei pedig 7,5 méter!

A napokban a Devecseri kertek alatt, rövid cserkelés után, sikerült megközelíteni a fényképen látható őzbakot Oravecz Attila hivatásos vadásznak és vendégének. Még így is 180 méter volt közöttük, de a vendég úgy döntött, hogy ezt a távolságot elvállalja és a .30-06-os kaliberű fegyverével lövést tett az őzbakra. A fegyverbe cseh lőszert töltött és a hivatásos vadász várta a lövést. Gondolkodott, hiszen nagy reményei voltak ehhez az őzbakhoz, de az elmúlt két cserkelés – két külön vendéggel – kudarcba fulladt. Lövés után azonban az őzbak mindig elugrott és ugyan sebzés nem történt, mégis nagy kő esett le a szívéről. amikor újra kiállt az őzbak. Talán ma – gondolta és a harmadik vendéggel már lehetetlen volt közelebb kerülni, de a lövés után az őzbak tűzben rogyott. Sikerült – sóhajtott fel magában!

439 grammot nyomott a Farkasordító területrészen esett őzbak agancsa.

A második őzbakért Novajidrány felé fordultak, egészen pontosan a Farkasordító területrészre. Egy őzbakot figyeltek meg itt, amelyet nemcsak ők, hanem a szomszédos vadásztársaság is ismert, de mikor az itteniek látták a szomszédban volt, mikor a szomszéd társaság kereste, akkor meg ezen az oldalon szedegetett. Ha így hozta a szerencse, hát így hozta – mesélte lapunknak Oravecz Attila, de azon reggelen az őzbak náluk, tehát ezen az oldalon tűnt fel. Fineszes, ügyes őzbak volt, úgy tűnt, a mostani cserkelés sem kecsegtet sikerrel. Ennek ellenére a vendéggel megindultak, aki hamarosan vállalta, hogy terítékre hozza. Hátuk mögött lakott terület, amelytől ugyan kellő távolságra voltak, de az idő borús volt s nem lehetett tudni, hogy mikor ugat fel egy kutya, csukódik be egy ajtó, ami éppen elegendő ahhoz, hogy elugorjon ez a jó őzbak. Ketten 150 méterre cserkelték be, ahonnan a vendég is alaposan szemügyre vehette és nem is volt számára kérdés, hogy a kívánatos trófea gyűjteményét gyarapítsa.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egymás után, ha több cserkelés és vadászat is eredménnyel zárul, jól tudjuk, hogy számítani kell arra, hogy másként alakul a vadászatunk, mint ahogy elterveztük. Aki vadásztat, aki kísér, jól tudja ezt és szinte a bőrünkön érezzük, hogy velünk van-e, a vendéggel van-e a vadászszerencse, vagy éppen elpártolt tőlünk. Harmadjára a Hernád-völgyébe indultak. Megbeszélték jó előre, hogy Oravecz Attila által ismert őzbakot keresik meg, de nem lehet tudni, hogy merről bukkan fel, ezért résen kell lenniük! A vendégük egy .308Win kaliberű fegyverrel érkezett és a napos időjárás kedvező fordulatot hozott a cserkeléshez. A jó idő a mezőgazdászokat is kicsalogatta és a vetési munkák, a gabonák, az őszi káposztarepce növényvédelmi munkái miatt, azonban több helyen feltűnt egy-egy mezőgazdasági gép. 250 méternél egyszerűen nem tudtak közelebb kerülni, de a vendég igen jól ismerte a puskáját és megnyugtató választ adott, hogy számára ez a táv is megfelelő. Rövid célzás után a harmadik őzbak is tűzben rogyott.

369 grammot nyomott a Hernád-völgyében esett trófea.

A Bélusvölgye Vadásztársaság a 2023. vadászati idényben már 12 őzbakot hozott terítékre. Elegyes erdők, a változatos mezőgazdasági kultúrák, a dombvidék különös hangulata rendre elragadja a vadászok szívét. Oravecz Attila hivatásos vadász kiemelte, hogy a hosszú cserkelések, a nehéz terep, az, hogy az autókat hátrahagyva vadásznak, nemcsak számukra, hanem a vendégek számára is fontos, hiszen ezek nemcsak hagyománytisztelő vadászati formák, hanem hozzátartozik a vadászember lényéhez: ez az igazi cserkelés, az igazi vadászat. A vadászat sohasem válhat lélektelenné, ezért a Bélusvölgye Vadásztársaságnál törekednek arra, hogy cserkeljenek. Érthető, hogy több időt vesz igénybe ez a vadászati mód és az is, hogy kisebb terítéket is eredményez, de az őzbakot mi így tiszteljük meg – tájékoztatta az Agro Jager News Oravecz Attila hivatásos vadász.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fotó: Oravecz Attila hivatásos vadász, Bélusvölgye Vadásztársaság


Vadászat

A XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság

Print Friendly, PDF & Email

Virgile Parpinelli nyerte meg a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lengyelországi Goraj-Zamekben rendezett 30. Wielkopolska Vadászati Kulturális Fesztivál adott otthont a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságnak 2024. május 17. és 19. között.

Fotó: Vadászati Kulturális Egyesület

Magyarországot a Czakó Attila, Kasper Áron és Kohl József alkotta csapat képviselte. A 12 ország 36 versenyzőjét felsorakoztató mezőnyben Czakó Attila és Kasper Áron holtversenyben a 6. helyen végzett, 120 ponttal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az idei összeurópai megmérettetés első helye izgalmas szétbőgések során dőlt el. A francia Virgile Parpinelli és a cseh Jan Bratnik egyaránt 128 pontot ért el az alapszakaszban, ezért szétbőgésre került sor. Az első szétbőgésben azonban újra azonos pontszámot értek el. A második szétbőgésben végül a francia versenyző 2 ponttal előzte meg vetélytársát, így ő lett a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság győztese. Harmadik helyen a szlovén Tadej Klemensek végzett.

A csapatok versenyében Csehország szerezte meg az első helyet, második helyen Szlovákia csapata, harmadik helyen pedig a házigazda Lengyelország csapata végzett. A magyar csapat mindössze 4 ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

A csapatot Erdélyi Tamás kísérte delegációvezetőként, hazánk zsűridelegáltja pedig Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász volt, akit idén is beválasztottak a 8 tagú bíráló testületbe.

Forrás: Vadászati Kulturális Egyesület

Tovább olvasom

Vadászat

Jászkisér – Fontos az apróvadállományunk megtartása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

“Apróvadas” vadásztársaságként kiemelt vadfajaink – az őzek mellett – a fácán és a nyúl. Elengedhetetlen feladataink közé tartozik, ezen vadfajainkkal való megfelelő bánásmód, ennek érdekében, az élőhelyek biztosítása, megtartása mellett, gondoskodnunk kell a táplálék hozzáférhetőségéről is.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Társaságunk jó pár évtizede nem foglalkozik fácánneveléssel és vásárolt madárral sem dúsítjuk az állományt. Kizárólag a vadon élő állományunkra tudunk támaszkodni, amely soha nem látott kihívásokkal állt szemben a korábbi évtizedekben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a jövőben is különböző megpróbáltatások elé nézünk majd.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem rendezünk nagy terítékű hajtásokat, vadászatokat sem, kizárólag kis létszámú, jó hangulatú, tagi hajtásaink vannak. Az elmúlt két évben kivételt képezett, az évi 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő nyúlhajtásunk, amely a drasztikusan megnövekedett nyúlállományunk indokolt.

Társaságunk területi jellegéből adódóan nem vesztek ki teljesen azon fasorok, nádasok, erdőszélek és kisebb nagyobb csedresek, amelyek biztosítják a fácánjaink élőhelyét, bár méretük rohamosan csökken. Megannyi csatorna, vízelvezető szövi át a területünk egy részét, amely ugyan nem helyettesíti az esőt, párát, de biztosít némi ivólehetőséget, valamint több agyaggödör, nádas is megtalálható nálunk, amelyek egy része még nyáron is vízzel borított.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A modern kori mezőgazdaság adta lehetőségek, feltételek nem kedveznek az apróvadjaink táplálékigényének. Kötelességünk, hogy biztosítsunk nekik kiegészítést a magunk módján, magunk anyagi és egyéb erőforrásait felhasználva. Korábban elkészült fémszerkezeteket, felajánlásból kapott palatáblákkal tudtuk borítani, a hivatásos vadászunk mellett, tagi felajánlásból, tagi munkával készültek el, megépítésük után, ki is juttattuk a területre.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Az etetők fizikai védelmet adnak, mind az alá szórt tápláléknak, mind a fentről leselkedő ragadózókkal szemben.
Apróvad védelméhez szorosan kapcsolódik a dúvad-gyérítés is, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Létesítettünk szabályos “dögszórókat” és fokozottan figyelemmel kezeljük, a területen megjelenő aranysakál populációt, valamint a lassan állandó jelleggel megjelenő vaddisznókat.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Tervben van még további etetők készítése fémből, fából, hogy szinte minden fassorra jusson belőlük. Az etetők alá az általunk hozzáférhető takarmányt tudjuk biztosítani, fácánjaink legjobban az ocsúnak örülnek. Céljaink eléréséhez és apró vadjaink érdekében is, szívesen veszünk bármilyen nemű, jellegű felajánlást! Köszönjük!

Forrás: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság – Jászkisér Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

A Békés vármegyei kötődésű grafikus-festőestőművész „Erdőn-mezőn járva” elnevezésű tárlatát Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza nyitotta meg.Valaczkai Erzsébet vadászfestői tevékenységét a szakmai közönség is ismeri és elismeri.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddigi munkásságát a Hubertus Kereszt arany fokozatával, a VKE Arany-ecset díjával, Magyar Vadászatért Érdeméremmel, dr. Egyed István emlékplakettel, Nimród-díjjal, valamint Magyar Arany
Érdemkereszttel ismerték el.

A művész 1958-ban, Orosházán született, gyermekkorát a pusztaföldvári tanyavilágban élte, 1982
óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él.

Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum

Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával. Rendszeresen járja az erdőt, a mezőt, valamint több mint két évtizede aktívan foglalkozik vadászattal is.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

Az átélt élményeket rajzain és festményein jeleníti meg. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és
a famatuzsálemek. Példaképei között említi Csergezán Pált és Rein Poortveliet, akik egyéni és
életszerű módon örökítették meg a természet érdekes és szép pillanatait.

Forrás: OMVK

Valaczkai Erzsébet festőművészről további információ itt érhető el

***

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Területi Múzeumban

 

Tovább olvasom