Keressen minket

Vadászat

Cserkelések, őzbakok a Bélusvölgye Vadásztársaság területén

Print Friendly, PDF & Email

Északon járunk, a Bélusvölgye Vadásztársaság területén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A Cserehát keleti, míg a Hernád-folyó völgyének pedig a nyugati felében, a Bélus-patak mentén cserkelünk.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Északon járunk, a Bélusvölgye Vadásztársaság területén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A Cserehát keleti, míg a Hernád-folyó völgyének pedig a nyugati felében, a Bélus-patak mentén cserkelünk. E patak nevéből ered a társaság neve is. A helyiek, itt az Encsi járásban, mintegy 7800 hektáron gazdálkodnak és napokban igen jó őzbakok után nyomoltak – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Oravecz Attila hivatásos vadász.

Egy 400 grammos őzbak a Bélusvölgye Vadásztársaság területén, amely a Devecseri kertek területérászen esett.

Református község, amelynek neve először 1264-ben tűnik fel és a krónika úgy hozza, hogy három településből lett eggyé. Református temploma a 15. századból való és Észak-Magyarországon szokás, hogy református templomok mennyezete fából készült, mely itt még ráadásul festett is! Aki erre jár vadászni, annak napközben érdemes felkeresni és ne hagyja ki, a 250 éves fekete nyárfát sem, amelynek átmérője 2,3, a kerületei pedig 7,5 méter!

A napokban a Devecseri kertek alatt, rövid cserkelés után, sikerült megközelíteni a fényképen látható őzbakot Oravecz Attila hivatásos vadásznak és vendégének. Még így is 180 méter volt közöttük, de a vendég úgy döntött, hogy ezt a távolságot elvállalja és a .30-06-os kaliberű fegyverével lövést tett az őzbakra. A fegyverbe cseh lőszert töltött és a hivatásos vadász várta a lövést. Gondolkodott, hiszen nagy reményei voltak ehhez az őzbakhoz, de az elmúlt két cserkelés – két külön vendéggel – kudarcba fulladt. Lövés után azonban az őzbak mindig elugrott és ugyan sebzés nem történt, mégis nagy kő esett le a szívéről. amikor újra kiállt az őzbak. Talán ma – gondolta és a harmadik vendéggel már lehetetlen volt közelebb kerülni, de a lövés után az őzbak tűzben rogyott. Sikerült – sóhajtott fel magában!

439 grammot nyomott a Farkasordító területrészen esett őzbak agancsa.

A második őzbakért Novajidrány felé fordultak, egészen pontosan a Farkasordító területrészre. Egy őzbakot figyeltek meg itt, amelyet nemcsak ők, hanem a szomszédos vadásztársaság is ismert, de mikor az itteniek látták a szomszédban volt, mikor a szomszéd társaság kereste, akkor meg ezen az oldalon szedegetett. Ha így hozta a szerencse, hát így hozta – mesélte lapunknak Oravecz Attila, de azon reggelen az őzbak náluk, tehát ezen az oldalon tűnt fel. Fineszes, ügyes őzbak volt, úgy tűnt, a mostani cserkelés sem kecsegtet sikerrel. Ennek ellenére a vendéggel megindultak, aki hamarosan vállalta, hogy terítékre hozza. Hátuk mögött lakott terület, amelytől ugyan kellő távolságra voltak, de az idő borús volt s nem lehetett tudni, hogy mikor ugat fel egy kutya, csukódik be egy ajtó, ami éppen elegendő ahhoz, hogy elugorjon ez a jó őzbak. Ketten 150 méterre cserkelték be, ahonnan a vendég is alaposan szemügyre vehette és nem is volt számára kérdés, hogy a kívánatos trófea gyűjteményét gyarapítsa.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egymás után, ha több cserkelés és vadászat is eredménnyel zárul, jól tudjuk, hogy számítani kell arra, hogy másként alakul a vadászatunk, mint ahogy elterveztük. Aki vadásztat, aki kísér, jól tudja ezt és szinte a bőrünkön érezzük, hogy velünk van-e, a vendéggel van-e a vadászszerencse, vagy éppen elpártolt tőlünk. Harmadjára a Hernád-völgyébe indultak. Megbeszélték jó előre, hogy Oravecz Attila által ismert őzbakot keresik meg, de nem lehet tudni, hogy merről bukkan fel, ezért résen kell lenniük! A vendégük egy .308Win kaliberű fegyverrel érkezett és a napos időjárás kedvező fordulatot hozott a cserkeléshez. A jó idő a mezőgazdászokat is kicsalogatta és a vetési munkák, a gabonák, az őszi káposztarepce növényvédelmi munkái miatt, azonban több helyen feltűnt egy-egy mezőgazdasági gép. 250 méternél egyszerűen nem tudtak közelebb kerülni, de a vendég igen jól ismerte a puskáját és megnyugtató választ adott, hogy számára ez a táv is megfelelő. Rövid célzás után a harmadik őzbak is tűzben rogyott.

369 grammot nyomott a Hernád-völgyében esett trófea.

A Bélusvölgye Vadásztársaság a 2023. vadászati idényben már 12 őzbakot hozott terítékre. Elegyes erdők, a változatos mezőgazdasági kultúrák, a dombvidék különös hangulata rendre elragadja a vadászok szívét. Oravecz Attila hivatásos vadász kiemelte, hogy a hosszú cserkelések, a nehéz terep, az, hogy az autókat hátrahagyva vadásznak, nemcsak számukra, hanem a vendégek számára is fontos, hiszen ezek nemcsak hagyománytisztelő vadászati formák, hanem hozzátartozik a vadászember lényéhez: ez az igazi cserkelés, az igazi vadászat. A vadászat sohasem válhat lélektelenné, ezért a Bélusvölgye Vadásztársaságnál törekednek arra, hogy cserkeljenek. Érthető, hogy több időt vesz igénybe ez a vadászati mód és az is, hogy kisebb terítéket is eredményez, de az őzbakot mi így tiszteljük meg – tájékoztatta az Agro Jager News Oravecz Attila hivatásos vadász.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fotó: Oravecz Attila hivatásos vadász, Bélusvölgye Vadásztársaság


Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom