Keressen minket

Vadászat

Aranysakált lőttek Dél-Dunántúlon

Print Friendly, PDF & Email

Muhi Csaba aranysakált hozott terítékre Dél-Dunántúlon

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Most, április végén a kukorica sok helyen már csírázik. Egyre nagyobb a nyomás a vadgazdálkodókon, hogy a vadkár mértékét csökkentsék, mivel a növénytermesztőkkel mindenki a jó kapcsolat fenntartásában érdekelt. Muhi Csaba baráti meghívásra érkezett Somogy és Tolna vármegye határában fekvő vadászterületre, barátjához Ernőhöz, aki a helyi vadásztársaság elnöke. 

A 30 éves tapasztalattal rendelkező vadász előszeretettel vadászik szőrmés ragadozókra, sok éven át vadőrként is dolgozott. A  Bakonyban, két évvel ezelőtt, egyedül  120 vörös rókát, 52 borzot és 12 sakált hozott terítékre. Vaddisznó szeretett volna lőni, legalábbis ez volt az első terve.  A késő délután lassan kora estébe fordult, de kukoricaföldön nem bukkant fel a várva várt sertevad. Amint besötétedett, a határ  hirtelen megelevenedett. Sakálok vonyítása törte meg a csendet. Kereső hőkamerájával pásztázta az előtte levő területet. Először két aranysakált pillantott meg, akik a falu felé indultak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

 Gyorsan elővette a sípjait, és prédahangokat utánozva,  megpróbálta őket behívni. Mindent jól csinált, a sakálok hallották is, de mentek tovább egyesen a falu felé. Túl messze voltak tőle, lövéshez sem jutott. Nemsokára újabb aranysakálok tűntek fel az erdő és a mező találkozásánál. Ugyanazt a taktikát követte, mint az első párnál, de a hívás sikertelennek bizonyult. Éjfél felé, amikor már a tizedik aranysakál is a falu felé indult, engedélyt kért a vendéglátójától, hogy a faluhoz közelebbi lest választhasson.

Barátja természetesen engedélyezte a rövid sétát. Meglepő volt ezt a sok sakált látni, ami célirányosan a faluba tartott – mesélte lapunknak Csaba. Kevesen tudják, hogy egy faluban jóval könnyebben talál magának élelmet a toportyán. Több a rágcsáló, a tyúk, a kacsa, liba és minden más állatfaj, amit megehet. A macska is veszélybe lehet, amiről külföldön egy  videómegosztó portálra felvételt is töltöttek fel. Miután elfoglalta az új helyét, várt. Azt gondolta, hogy a faluból visszatérő sakálokra tehet majd lövést. Vélhetően előbb-utóbb megunják a vadászatot és visszatérhetnek az erdőbe.  Egy olyan váltó mellett várakozott, ami mágnesként vonzotta a sakálokat. Ahogy a kereső hőkamerájával körbenézett, a falu felől nem látott semmit. Egy szuka aranysakál azonban felbukkant az ellenkező irányból, nagyjából abból az irányból,  ahonnan a többi egyed felbukkant. Ösztönösen szájjal egércincogást utánzott. A vad ösztönösen megállt egy pillanatra.

A gyakorlott vadász ebben a pillanatban felkapcsolta fegyverlámpáját, és a kibiztosított .243 WIN kaliberű fegyveréből a másodperc törtrésze alatt lövést tett a sakálra, amely körülbelül 80-90 méterre lehetett. A Gecco 6,8 grammos lőszere jól halhatóan becsapodótt. A vad azonnal tűzben rogyott.

A birtokbavételnél derült ki, hogy egy vemhes szukát ejtett el, amely még nem fialt meg. Sok óra várakozás után szerencsével járt. A lövés után be is fejezte a vadászatot.

Sajnos a Dél-Dunántúlon az aranysakál hatalmas pusztítást okoz  a hasznos vadban, amit a vadgazdálkodók napról-napra tapasztalnak. Sokszor tehetetlenek, mindenki fut az események után, és a szeme előtt csökken az apróvad mellett a nagyvad állománya is. A változás a szemünk előtt zajlik, amit már az állattenyésztők is megéreznek. Az egyik közeli tehenészeti telepen, a sakálok megtanulták, hogy a felügyelet nélkül hagyott ellő tehenek fekve védtelenek. A méhlepényt eszik meg, de sokszor meg is harapják a borjúkat is. Ezek az egyedek halálra vannak ítélve, előbb-utóbb elpusztulhatnak. Egy nagyobb falka egy dámszarvasbikát is elkaphat. Néhány egyed megzavarja, még a falka többi tagja hátulról harapja a lágy részeket és lefojthatják. A faj folyamatosan alkalmazkodik a zsákmányállatok viselkedéséhez, ugyanúgy tanulnak mint mi vadászok.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fényképet készítette: Muhi Csaba

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom