Keressen minket

Vadászat

Őzbakvadászat Botpaládon

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Botpaládon járunk, az Észak-Alföld legkeletibb pontján,  Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A megye keleti részén, a Túr jobb oldalán, a folyó és az ukrán határ közt fekszik Botpalád, az országhatártól alig 5 kilométerre.  Botpalád a veszettség miatt vált ismertté, ugyanis 2022. novemberében egy fertőzött kutyát lőttek ki helyi vadászok.  A Túr-Tisza Közi Vadásztársaság vadászai a Nébih szakembereivel együttműködve azonban megállították a veszettség terjedését. 

Fotó: Varga Szabolcs – Agro Jager News

Rizmayer György vendégségbe érkezett Botpaládra, barátjához Varga Szabolcshoz. Gyuri 1995-ben  bajnoki címet szerzett a kötöttfogású birkozók szakágában. Kiterjedt ismeretségi, baráti körrel rendelkezik, köztük számos vadászbaráttal, akikkel folyamatosan tartja a kapcsolatot.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Két évvel ezelőtt töltötte be az 50-ik életévét és erre az alkalomra meglepte magát egy vadászattal. A családi vállalkozás miatt azonban az elmúlt időszakban semmire nem jutott elég idő. A vendéglátás és az állatenyésztés miatt rengeteg a munka – kezdte beszámolóját Rizmayer György.

Két évvel a jeles alkalom után szakított időt arra, hogy kedvtelésének hódolhasson. Három dolgot kért a botpaládi barátaitól: különleges őzbakra szeretne vadászni,  kizárólag cserkelve. Álló autóból és álló autóról semmilyen vadra nem kíván lövést tenni. 30 éve a régi vadásziskolában nevelkedett, ahol a vadászetika volt a mindenkori legfontosabb érték, amit egy vadász képviselhet. A kútágaspusztai vadász  mindenáron nem akart vadat ejteni. Kéréseit a barátai teljesen elfogadták.

Fotó: Varga Szabolcs – Agro Jager News

Egy csütörtöki napon érkezett meg a mátrai vadász Botpaládra, vasárnapig tervezte a vadászatot. Minden alkalommal legalább 10-15 kilométert sétáltak a botpaládi területen, ami körülbelül 5400 ezer hektár nagyságú. Mivel már régóta barátok, és jól ismerik egymást – senki nem siettette a másikat semmiben.  Kötöttségek nélküli vadászat volt ez, egy rövid időre elszakadtak a napi gondoktól.

Gyuri  új fegyvere miatt is aggódott. Három évtizeden keresztül a 30-06-os kaliberű fegyverét használta. Egy véletlennek köszönhetően egy vadászboltban meglátott egy .308 as kalibert, amibe beleszeretett és megvásárolta. Többször lőtt már vele, tesztelte is.

Erre azért is szükség volt, mivel  hivatásos sportolóként  néhány kisebb sérülést szenvedett és nem úgy hajlik a mutató ujja, mint más embernek. Mindenki tisztában van a képességeivel és lőtudásával: Gyuri szeret precízen felkészülni minden vadászatra. Meg is kérdezték tőle, sikerült-e már felavatnia a az új fegyverét? Persze mindenki tudta a választ, de a vadászoknál az “ugratás” a napi rutin része.

Gyuri egy meggondolatlannak tűnő mondatot mondott, úgy, hogy gyakorlatilag végig sem gondolta: “A nap végére tartogatom az igazi meglepetést!”

Kijelentése annyira gyors volt és határozott, hogy senki meg sem merte megkérdőjelezni… Amikor elindultak ki a területre, folyamatosan ez a mondat járt Gyuri fejében.Talán nem kellett volna mondani semmit, mert ez így egy kicsit erősre sikerült!

Az utolsó előtti kimenetelkor Botpalád falutól nem messze cserkeltek. Szombaton kora délután hirtelen megváltoztak a körülmények. Ezidáig körülbelül 50-60 őzbakot figyeltek meg. Idős, torz agancsú, selejtbakot keresve sem találtak, ami megfelelt volna az elvárásoknak.

Fotó: Varga Szabolcs – Agro Jager News

A mostani késő délutáni vadászat azonban meglepő fordulatot tartogatott. Körülelül 300 méterre megláttak egy különleges agancsot viselő őzbakot egy sutával. A körülbelül nyolc-kilenc éves bakot még Varga Szabolcs helyi vadász sem látta egyszer sem. A szellembak a falu határában élt, úgy, hogy senki nem is tudott róla. A két őz egy közeli kukoricás mellett legelészett, amit a helyi gazdák nem vágtak le a tavaly ősszel.

A vadászláz egyre fokozódott. A keresőtávcsővel folyamatosan figyelték a nemes vadat. A nyílt terepen nem sok esélyük volt cserkelésre. Megállapodtak abban, hogy egy közeli fasor takarásában lassan elindulnak. A figyelmes őzbak tekintetét elkerülte a két vadász, aki közel egy órán át, lépésről-lépésre közelítette meg az őzeket. Elérve az utolsó bokrot, a távolság még mindig nem volt optimális. Ekkor egy hirtelen, váratlan dolog történt: a suta pontosan abba az irányba indult ahol a két vadász lapult. Az életben csak egyszer lehet valakinek ekkora szerencséje. Jól tudta ezt Gyuri is, aki a helyzethez képest próbált nyugodt maradni. Az elérhetetlennek tűnő vad egyre közeledett. Szépen lépésben követte a sutát, megállás nélkül. Alig lehetett már csak 50 méterre…

Fotó: Rizmayer György – Agro Jager News

Varga Szabolcs szemmel intett: ha megáll, tegyen rá lövést. Elég idejük volt a pontos bírálathoz. A bak keresztbe állt egy pillanatra. Gyuri pontosan tudta, ha ezt most elhibázza, mégegyszer nem lesz lehetősége lövésre. Kibiztosította a fegyverét, nagy levegőt vett, majd kifújta. Eközben a távcsövében a blattra célzott, majd elsütötte a fegyverét.  A torkában dobogott a szíve. A vadászat során két helyzetben lehet nagyot hibázni: ha valami túl közel van, vagy túl messze.

 

Fotó: Rizmayer György – Agro Jager News

A rutin és az évek azonban megkérdőjelezhetetlen magabiztosságot adtak a kútágaspusztai vadásznak. A lövés után a vad azonnal tűzben rogyott. Egy pillanatig a vadászok szinte levegőt sem vettek, az események nagy hatással voltak mindkettőjükre. A birtokbavételnél derült ki, hogy egy igazán szép őzbakot sikerült terítékre hozniuk. A bírálaton az őzbakot kilenc évesre, és 524 gramm-ra bírálták, aranyérmet kapott a területileg illetékes kormányhivataltól. Az elejtés után a hír gyorsan szárnyra kapott,  Pinkóczy Tamás, a társaság elnöke az elsők között gratulált a különleges őzbakhoz.

Fotó: Rizmayer György – Agro Jager News

“Kijelenthetem, hogy életem őzbakját hoztam terítékre Botpaládon”- zárta beszámolóját Rizmayer György. A terítékre hozott őzbakot a Szabolcs-Szathmár-Bereg vármegyei őzbakmustrán, illetve a vadásznapon lehet majd megcsodálni.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom